Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Ma gindeam la aceasta varianta.....valorile componentelor sunt orientative.!!

Schema este interesanta,este o cascoda cu cuplaj direct,sarcina etajului de atac cu ECL82 este cuplata parafeed cu intrarea in etajul final.Toate bune si frumoase pana la intrarea in reagim A2 a tubului final,pentru care tubul ECL82 nu este capabil sa livreze curent suficient,deci vom avea un THD crescut.

Lucrul iun clasa A pura va asigura un THD foarte mic (<0.9%),insa doar pentru Ps=12W.Schema merita atentie si incercat o varianta de atac cu un tub mai potent,sau daca suntem multumiti cu numai 12W ramanem la aceasta varianta.

M-am "jucat" cu diverse psf-uri si diverse Ra pentru cele doua tuburi,insa mai mult decat atat nu am putut obtine...

...continuam cercetarea!

Mai jos aveti rezultatele din simulare :

post-175212-0-91163600-1456824692_thumb.png

post-175212-0-83210500-1456824707_thumb.png

post-175212-0-83865500-1456824738_thumb.png

post-175212-0-56297200-1456824838_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Intradevar nu e in regula deocamdata  ,totusi in datasheet-ul tubului am gasit la 1250v /80mA si Ra=11k 30W cu 5% si fara curent de grila ...daca ar mai fi citiva wati ....32-34W ar fi ideal.Nu-mi fac probleme de cei 1250v+ 325v deci 1575v fata de sasiu.!!....sunt obisnuit.!! Eventual ce tub cu soclu noval ar fi mai potrivit pt. aplicatie !?

http://www.r-type.org/pdfs/845.pdf

Editat de TON
Link spre comentariu

nu văd de ce 173mA aici ?! ,apreciez că schema este bine concepută şi nu trebuie să înceapă limitarea sinusului peste 12W în sarcină(undeva se strecoară o eroare).

întreb de ce nu văd un ia_0-845  90mA-95mA ?!

mă gândesc că o modulaţie sinus ia-845 în limitele ia_max=170mA ia_min=10mA conduce la circa 24W în sarcină(în prag de limitare).

Posted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

nu văd de ce 173mA aici ?! ,apreciez că schema este bine concepută şi nu trebuie să înceapă limitarea sinusului peste 12W în sarcină(undeva se strecoară o eroare).întreb de ce nu văd un ia_0-845  90mA-95mA ?!

mă gândesc că o modulaţie sinus ia-845 în limitele ia_max=170mA ia_min=10mA conduce la circa 24W în sarcină(în prag de limitare).

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Interventia dv. este pertinenta si valoroasa,cu un PSF ce va determina o Pda=88W ne vom apropia mai mult de Ra=7k5 (impusa ca data a problemei) iar puterea pe sarcina va fi de ~20W cu THD<2%,iar daca vom modifica Ra la valoarea de 6K6 ne vom apropia de Ps=24W cu THD<5%...

...asta inseamna cercetare si o contributie la subiect din partea colegilor ca stiu intr-adevar ce spun.

...vom continua cercetarea...!

In simulare transformatoarele sunt considerate ideale.

La frecventa de 20Hz la intrare semnalul este intarziat la iesire cu 11.2mS.

Atentie! totul este fara sa intram in curenti de grila (semnificativi).

post-175212-0-74836100-1456834150_thumb.png

post-175212-0-67531900-1456834523_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Intradevar nu e in regula deocamdata  ,totusi in datasheet-ul tubului am gasit la 1250v /80mA si Ra=11k 30W cu 5% si fara curent de grila ...daca ar mai fi citiva wati ....32-34W ar fi ideal.Nu-mi fac probleme de cei 1250v+ 325v deci 1575v fata de sasiu.!!....sunt obisnuit.!! Eventual ce tub cu soclu noval ar fi mai potrivit pt. aplicatie !?

http://www.r-type.org/pdfs/845.pdf

Daca intr-adevar,aplicam ce spun ei in datasheet-ul tubului,problema este rezolvata mai ales ca ati spus ca nu va este "frica" de tensiuni mari,insa eu am o teama fata de realizarea practica a trafului de iesire,pentru care trebuie sa lucram foarte atent si sa respectam regulile de lucru cu HV.

Schema de mai jos si rezultatele din simulare spun totul,iar eu declar cercetarea deocamdata incheiata! :sparge:

post-175212-0-66691100-1456839230_thumb.png

post-175212-0-85952200-1456839266_thumb.png

post-175212-0-44284300-1456839281_thumb.png

Link spre comentariu

Va multumesc si pentru aceasta varianta care e cel mai apropape de ce doresc,apropo ma gindeam la 15% pt infasurarea knfb ,ce parere aveti !?

Am omis sa specific acest lucru,in schemele simulate de mine procentul pentru infasurarea  KNFB este de 10% si dupa cate observati in diagrama Bode joasele "coboara" suficient de mult,cred ca 15% este deja prea mult,astea-s pareri peronale,dv. faceti cu credeti ca este mai bine.

La realizarea practica a OT-ului (pentru 845) insist asupra precautiilor ce trebuiesc luate in ceea ce priveste calitatea sarmei de bobinaj,a izolatiei intre bobine si nu in ultimul rand calitatea materialului din care este facuta carcasa bobinelor.

Daca-mi spuneti ce fel de miez aveti si tipul de tola,va pot dimesiona un traf,dar asta pe MP. :secret

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

In locul lui ECL82 cred ca ar merge mai bine 6P15P ...

Mai repede GU17...nu !?  alta poveste dar si cu complicatiile de rigoare.

..................................................................................................................

Daca-mi spuneti ce fel de miez aveti si tipul de tola,va pot dimesiona un traf,dar asta pe MP.  :secret

Da Dl lazaroiu am sa va contactez cit de curind,multumesc mult !!!

Editat de TON
Link spre comentariu

La ce cheltuiala presupune constructia unui asemenea amplificator, eu as sacrifica si ceva 6L6GC sau EL34...daca iese ce trebuie asa, merita!

Am vazut si 300B in atac pt. 845, dar asta mi se pare deja cam mult...

Initial ma gandisem la lampile pt. baleiaj orizontal de TV, dar poate se complica lucrurile.

Desi personal nu am de gand sa construiesc asa ceva, citesc doar pt. ideile noi ce pot sa apara...dar eu as face un SE cu EL34 si un trafo mixt - iesire pe difuzor, pt. ascultat "de toata  ziua" si o infasurare de atac pt. etajul final "de duminica". Daca gresesc, va rog nu dati cu parul, dar o sa va demonstrez ca merita asa ceva pe o configuratie ceva mai "domestica"...fara tensiuni peste 400V.

Link spre comentariu

Dupa ce am ridicat caracteristicile tubului multiplu Trioda-Heptoda ECH81(6И1П) si i-am facut modelul (modelele) Spice,m-am gandit ca ar fi bine sa punem si aceste tuburi la "treaba" in aplicatii audio,daca pana la urma tot stau prin sertarele noastre si le dam de colo-colo,bineinteles atunci cand nu avem treaba cu ele in RF.

M-am gandit la un amplificator de linie cu castig reglabil,foarte util pentru atacul diverselor amplificatoare cu tuburi electronice.

Daca  aveti si alte propuneri/idei de aplicatii audio cu aceste tuburi,va rog sa le spuneti si vom incerca sa vedem ce "iese".

Amplificatorul de linie de mai sus are performante demne de luat in seama.

post-175212-0-17215000-1457010957_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Dupa ce am ridicat caracteristicile tubului multiplu Trioda-Heptoda ECH81(6И1П) si i-am facut modelul (modelele) Spice,m-am gandit ca ar fi bine sa punem si aceste tuburi la "treaba" in aplicatii audio,daca pana la urma tot stau prin sertarele noastre si le dam de colo-colo,bineinteles atunci cand nu avem treaba cu ele in RF.

M-am gandit la un amplificator de linie cu castig reglabil,foarte util pentru atacul diverselor amplificatoare cu tuburi electronice.

Daca  aveti si alte propuneri/idei de aplicatii audio cu aceste tuburi,va rog sa le spuneti si vom incerca sa vedem ce "iese".

Amplificatorul de linie de mai sus are performante demne de luat in seama.

He, he ,he... foarte simpatica treaba asta !Nu mi`ar fi trecut prin cap niciodata ca ECH 81 poate face treaba in audio ...( recunosc m`am gandit la anumite triode din tuburi combinate dar la bietul ECH 81 , never! ) :rade: Like!

Editat de romicap
Link spre comentariu

Cunosc acest tip de defazor,dar ideea nu a fost prea inspirata,adica un defazor diferential cu doua amplificatoare uAmplifier si Transconductance amplifier nu cred ca poate avea rezultate asteptate,aceasta fiind demonstrata teoretic si de o simulare.Cred ca schema este ceva mai veche cand normele audio erau altele,parerea mea !

Pe langa faptul ca asa cum sunt alese componentele in schema nu avem semnalele defazate la acelasi nivel la iesire,dar avem si o diferenta de faza de -2grd. si o banda de frecventa destul de modesta.

Cu tuburile din seria ECF*** se pot face defazoare foarte bune,performante chiar,dar in alte configuratii.De fiecare data cand proiectam un amplificator diferential este de preferat sa ne gandim la aceleasi tipuri de perechi de tuburi si ca dispozitive (trioda+trioda,pentoda+pentoda) dar pe cat posibil si ca tip.

Cu ECF82(802) sau ECF80,E80CF eu am facuta cateva defazoare sub forma de chituri (modulare) cu aplicatie pentru diverse PP-uri de la 10W pana la 100W,deci in concluzie tuburile din seria PCF*** sunt foarte bune pentru defazoare dar in alte configuratii.

post-175212-0-81873300-1457080115_thumb.png

post-175212-0-48267100-1457080593_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări