Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Dl.Dumitrache,cred ca asa ceva v-ar trebui,sau un SRPP,dar incercati schema de mai jos si apoi stam de vorba.Potentiometrul (330K...470K) de volum ar trebui montat la intrarea acestui preamplificator si la iesire ar fi bine pus un semireglabil de 22K pentru adaptarea optima cu etajul final,parerea mea!

P.S stiu ca nu va intereseaza diagramele,dar am postat diagrama Bode si rezultatul THD.

post-175212-0-19839000-1454937037_thumb.png

post-175212-0-71266700-1454937065_thumb.png

post-175212-0-84000700-1454937075_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Va multumesc domnule Lazaroiu  am sa ma apuc de treaba dupa ce voi gasi inca doua socluri (nu am decat doua) ,lampi am patru noi noute .

Stima si respect .

Link spre comentariu

Va multumesc domnule Lazaroiu  am sa ma apuc de treaba dupa ce voi gasi inca doua socluri (nu am decat doua) ,lampi am patru noi noute .

Stima si respect .

Sau mai simplu ar fi cam asa,dar cu impedanta de iesire ceva mai mare :

-amanuntele privind potentiometrul (vedeti in postul #2148) raman valabile si aici.

post-175212-0-16301600-1454946481_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Un raspuns ce trebuie sa-l dau lui @Raresh dintr-un mesaj privat,dator fiind, in ceea ce priveste un amplificator de casti cu tubul 6N13S:

- schema de pe net pe care doresti sa o realizezi este o caricatura totala (nefunctionala) indiferent de impedanta castilor alese intre 32 ohmi si 1000 ohmi.

- pentru a avea o schema functionala cu tuburile ce le-ai cerut tu,adica 6N13S si 6N8S ai schema mai jos,insa nu stiu cat de rentabil va fi sa faci o astfel de configuratie atat de energofaga (~13W!!!) si asta ca sa obtii pe casti o putere de 100mW in cnditiile unui THD acceptabil (!?)

- eu as gandi o alta schema,dar cu un OT la iesire si cu secundare pentru mai multe impedante de casti,avand in vedere multitudinea tipurilor de casti de pe piata,eu am proiectat o astfel de schema pentru un coleg care pusa in practica si extrem de bine realizata,nu numai ca avea un sunet excelent dar a fost vanduta cu ~600EU.

Schema nu a fost realizata cu aceste tuburi ci doar cu cate un 6N1P pe canal si trafuri de iesire,consumul intregului amplificator nu depasea 4W.

Mai jos am pus schema de pe net ,spre atentia doritorilor,schema de pe net simulata care are pe 32 ohmi si chiar pe 600 ohmi o putere de 57mW cu THD>27%!!!!!! si schema modificata pentru a obtine cat de cat ceva decent ca sunet,daca tii neaparat sa faci ceva vintage,asa dupa cum mi-ai spus in mesajul privat.

P.S atentia mare la schemele gasite pe net,studiati si analizati bine inainte de a investi in anumite proiecte.

post-175212-0-85169400-1454959177_thumb.jpg

post-175212-0-96990800-1454959228_thumb.png

post-175212-0-52938100-1454959872_thumb.png

post-175212-0-99803100-1454960240_thumb.png

post-175212-0-24525100-1454960395_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Il rog pe dl Lazaroiu sa simuleze un SE performant cu 6Y6GT. Daca in PP putem scoate 17W sunt chiar curios ce poate acesta lampa in SE. In catalog este data la 6W cu 10% distorsiuni. 

Va multumesc!

Link spre comentariu

Da,6W cu THD=10%!

Avand "pe mana" aceste tuburi (6Y6) datorita bunavointei dv. am reusit sa-mi fac un model bun si pentru ele si am gandit o schema (bias mixt) pe care o vedeti mai jos si care intr-adevar are pe sarcina (difuzor) 5W cu THD acceptabil(vedeti pe schema),bineinteles cu un traf de iesire cu randament foarte bun,piesa care este extrem de importanta in obtinerea unor performante apropiate de cele teoretice,sau chiar mai bune,de ce nu ?!

Tuburile sunt foarte faine,de altfel se utilizau in foarte multe radioreceptoare americane in etajele finale,sunt totusi WESTINGHOUSE,sa fim seriosi nu sunt tuburi fabricate din ordinul partidului comunist! :rade:

P.S alte diagrame sau forme de semnal nu cred ca intereseaza pe cineva.

post-175212-0-53411100-1455009788_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

@LMOlimpiu .

Va multumesc .

As fi interesat si de varianta cu 6N1P si OT la iesire .

Daca nu va suparati , ce transformatoare (OT) mi-ar trebui ?

Traful este foarte mic,ceva pe o sectiune de 2,0cm^2...2,5cm^2,o sa-ti trimit eu datele pe mesaj privat ca si schema de altfel sau daca ai o adresa de mail ar fi mult mai bine,adresa pe care te rog sa mi-o trimiti pe MP.

Nu te teme de acest OT,sigur il vei realiza chiar tu extrem de usor,bineinteles cu ceva atentie.Dintr-un miez de traf de cadre,pentru ca tot te-ai invatat cu asa ceva,faci doua carcase (doua transformatoare) si pe ele vei bobina asa cum iti voi explica eu pe MP.

@vlad1980:

Cu mare placere. Iti marturisesc ca eu renunt la un PP cu 6Y6 si voi proiecta un sasiu si o cutie frumoasa pentru un SE cu aceste tuburi si cu doua tuburi finale de rezerva va avea o viata lunga acest amplificator! :rade:

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Va spun sigur ca SE-ul se va auzi extraordinar. Eu am facut un test cu 6Y6 in schema simultata de dvs pentru 25L6, folosind un traf de iesire de 2,5k bobinat tot de dumneavoastra....sunetul este superb iar cand fac rost de scule de masura pun si oscilograme. 

Link spre comentariu

Un raspuns ce trebuie sa-l dau lui @Raresh dintr-un mesaj privat,dator fiind, in ceea ce priveste un amplificator de casti cu tubul 6N13S:

- schema de pe net pe care doresti sa o realizezi este o caricatura totala (nefunctionala) indiferent de impedanta castilor alese intre 32 ohmi si 1000 ohmi.

- pentru a avea o schema functionala cu tuburile ce le-ai cerut tu,adica 6N13S si 6N8S ai schema mai jos,insa nu stiu cat de rentabil va fi sa faci o astfel de configuratie atat de energofaga (~13W!!!) si asta ca sa obtii pe casti o putere de 100mW in cnditiile unui THD acceptabil (!?)

- eu as gandi o alta schema,dar cu un OT la iesire si cu secundare pentru mai multe impedante de casti,avand in vedere multitudinea tipurilor de casti de pe piata,eu am proiectat o astfel de schema pentru un coleg care pusa in practica si extrem de bine realizata,nu numai ca avea un sunet excelent dar a fost vanduta cu ~600EU.

Schema nu a fost realizata cu aceste tuburi ci doar cu cate un 6N1P pe canal si trafuri de iesire,consumul intregului amplificator nu depasea 4W.

Mai jos am pus schema de pe net ,spre atentia doritorilor,schema de pe net simulata care are pe 32 ohmi si chiar pe 600 ohmi o putere de 57mW cu THD>27%!!!!!! si schema modificata pentru a obtine cat de cat ceva decent ca sunet,daca tii neaparat sa faci ceva vintage,asa dupa cum mi-ai spus in mesajul privat.

P.S atentia mare la schemele gasite pe net,studiati si analizati bine inainte de a investi in anumite proiecte.

Desi sunt sceptic in privinta acestor montaje energofage, v-as ruga, daca se poate, sa incercati in loc de 6N13S trioda EC80 si eventual EC81...in acest al doilea caz cred ca ar merge o anodica mai mare, ca in catalog, si un trafo de cateva sute de ohmi in primar...cu sarcina in catod? Nu tin neaparat sa caut sa repar ceva care merge, dar sa faci un amplif de casti cu borcanele alea mi se pare similar cu plimbarea prin oras cu tractorul...de asemenea, in loc de 6N8S as pune un ECC82 - trei lampi novale permit deja un amplificator compact, poate chiar intr-o carcasa de sursa de pc atx...Am de mult o mini "colectie" de asemenea monotriode si as fi curios ce li s-ar potrivi...inteleg ca pt. semnal mic nu prea sunt recomandate...Ambele tuburi se gasesc pe radiomuseum, dar nu ma lasa sa pun linkurile aici...incerc unul, dar am patit de mai multe ori ca nu se vede pe forum. Cenzura? :)http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_ec80.htmlhttp://www.radiomuseum.org/tubes/tube_ec81.htmlMai am si alte tuburi din astea monotrioda, dar m-am gandit ca la 3-4 W - poate pt. ca e un singur anod in balon? - se poate scoate ceva mai mult decat din 6N1P, in regim OTL.

Va asigur ca toate simularile solicitate de mine si nu numai sunt puse deoparte si, desi lucrez greu, din lipsa de timp si acum si de spatiu, tot mai fac eu cate ceva pana la vara...prioritate vor avea un SRPP chiar cu 6N13S pe care e praf de un deget deja si apoi acel hibrid cu 2N3055 sau altele mai bune atacate de E80CC prin trafurile defazoare primite de la dv.

Editat de carageae
Link spre comentariu

Desi sunt sceptic in privinta acestor montaje energofage, v-as ruga, daca se poate, sa incercati in loc de 6N13S trioda EC80 si eventual EC81...

******************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Daca doriti neaparat,va pot proiecta un amplificator pentru casti exact asa cum doriti dv.,bineinteles cu tuburile ce le aveti dv.,cat priveste amplificatorul lui @Raresh,el si-a exprimat dorinta sa construiasca un amplificator cu un aspect total vintage si chiar cred ca ar arata foarte frumos,lasand la o parte treaba cu consumul exagerat de nergie caci pana la urma daca "vrei sa stai in fata",platesti,nu-i asa?...mai important mi se pare eficienta energetica extrem de redusa,adica sa am un consum de 13W?canal pentru o putere in casti de numai 100mW semanl curat.

Utilizand un transformator montat in anod,vom avea o eficienta energetica foarte buna nefiind obligati sa abordam aceasta consfiguratie in detrimentul unui spectru armonic alterat.

Cu 6N1P se pot abtine puteri de pana la 300mW in conditiile unui THD<1% si o banda de frecvente de 10Hz...100KHz la 0dB.,consumul pentru doua canale stereo nu depaseste 4W.

In acest domeniu al amplificatoarelor de casti,va pot spune ce niciunul nu va suna ca unul cu traf de iesire foarte bine adaptat pentru castile utilizate,cand vad pe net amplificatoare de casti la care se specifica impedanta la iesire de 8 ohmi la 600 ohmi si peste,pastrand aceeasi putere si acelasi THD,nu pot decat sa ma amuz constient fiind ca este o chestie numai de marcheting si atat,ma refer la amplificatoarele de casti cu tuburi electronice OTL sau chiar cu un OT doar cu un secundar "universal".

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Multumesc, deocamdata e doar o curiozitate, sa vedem daca merita, am facut asta vara un amplficator pe casti in clasa A cu tranzistoare, mai mult pt. necesitatea de a asculta LP-uri la casti...fara un amplificator mare. Eu sunt foarte multumit de rezultat, dar, stiti cum se zice...."curiozitatea a omorat pisica"...(nimeni nu stie insa de ce a fost curioasa...)

Intr-o cutie destul de solida, am pus un preamp phono, amplificator de casti - care duce si difuzoare de 8 ohmi foarte bine - si am scos si mufe pt. +/-12V stabilizat...

Asa arata...

http://dl.dropboxusercontent.com/u/42982030/SERVICE-DIY-Electronice/Headphone%20Amp%20JLH/JLH%201.JPG

http://dl.dropboxusercontent.com/u/42982030/SERVICE-DIY-Electronice/Headphone%20Amp%20JLH/JLH%202.JPG

Concret insa, ma intereseaza un sistem care se poate integra intr-un PC - carcasa de ATX se poate inghesui in loc de 2 unitati CD rom. Am niste difuzoare de banda larga de 50 de ohmi si 3W, cred ca ar iesi ceva interesant pana la urma...

Link spre comentariu

Daca doriti neaparat,va pot proiecta un amplificator pentru casti exact asa cum doriti dv.,bineinteles cu tuburile ce le aveti dv.,cat priveste amplificatorul lui @Raresh,el si-a exprimat dorinta sa construiasca un amplificator cu un aspect total vintage si chiar cred ca ar arata foarte frumos,lasand la o parte treaba cu consumul exagerat de nergie caci pana la urma daca "vrei sa stai in fata",platesti,nu-i asa?...mai important mi se pare eficienta energetica extrem de redusa,adica sa am un consum de 13W?canal pentru o putere in casti de numai 100mW semanl curat.

Utilizand un transformator montat in anod,vom avea o eficienta energetica foarte buna nefiind obligati sa abordam aceasta consfiguratie in detrimentul unui spectru armonic alterat.

Cu 6N1P se pot abtine puteri de pana la 300mW in conditiile unui THD<1% si o banda de frecvente de 10Hz...100KHz la 0dB.,consumul pentru doua canale stereo nu depaseste 4W.

In acest domeniu al amplificatoarelor de casti,va pot spune ce niciunul nu va suna ca unul cu traf de iesire foarte bine adaptat pentru castile utilizate,cand vad pe net amplificatoare de casti la care se specifica impedanta la iesire de 8 ohmi la 600 ohmi si peste,pastrand aceeasi putere si acelasi THD,nu pot decat sa ma amuz constient fiind ca este o chestie numai de marcheting si atat,ma refer la amplificatoarele de casti cu tuburi electronice OTL sau chiar cu un OT doar cu un secundar "universal".

Buna dimineata,

Indraznesc prea mult daca va rog sa-mi trimiteti si mie aceasta schema? Acum ca am finalizat amplificatorul pentru acasa, mi-as face ceva la servici, pentru casti, dar un montaj care sa-mi "dea pe spate" colegii care sunt oleaca reticenti la lampi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări