flomar60 Postat Februarie 2, 2016 Partajează Postat Februarie 2, 2016 Singurul lucru ce se poate face cu un asemenea aparat necalibrat e sa comparam transformatoarele intre ele in exact aceeasi pozitie a butoanelor osciloscopului dar sa fim constienti tot timpul ca nu testam miezul ci transformatorul. Intrefierul, stringerea tolelor si numarul de spire infuentind forma histerezei. Curba obtinuta fiind a transformatorului nu a miezului. Si nu e forma reala ci numai pentru comparatie relativa cu ale altor trafuri obtinute in exact aceleasi conditii. Exact asta am facut eu! Apoi am atasat fiecarei curbe si forma curentului si tensiunii pentru curba respectiva si valorile tensiunii si curentului la care a fost obtinuta....cel mai mult m-a interesat in experimentul asta,curba histerezis pentru diferite modele constructive de circuit magnetic la nivel comparativ....bineinteles ca , modificand valorile tensiunii si curentului se modifica si forma curbei....am facut teste preliminare cu fiecare traf in parte si am gasit un set de valori care permitea obtinerea formei clasice a curbei la toate trafurile fara sa mai modific setarile osciloscopului si, de asemenea, toate curbele sa se incadreze intre aceiasi markeri....doar aceste forme finale au fost prezentate in topic.... cu dotarea tehnica pe care o am, acesta a fost maximum ce am putut obtine....nu cred ca exista-la nivel de amator- posibilitatea ridicarii curbei histerezis reale a unui material magnetic... PS. Multumesc d-lui dvb pentru aprecieri! Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 2, 2016 Partajează Postat Februarie 2, 2016 Felicitari si din partea mea d-le flomar60, apreciez seriozitatea masuratorilor Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 2, 2016 Autor Partajează Postat Februarie 2, 2016 Felicitari si din partea mea d-le flomar60, apreciez seriozitatea masuratorilor Intr-adevar,masuratori serioase si foarte bine prezentate,l-am felicitat telefonic cu cateva ore in urma! Link spre comentariu
flomar60 Postat Februarie 2, 2016 Partajează Postat Februarie 2, 2016 Va multumesc domnilor! In alta ordine de idei, link-ul pus de d-l dvb, mi-a dat niste idei apropo de saturatia miezului...vad ca scrie acolo ca se admite o inductie de saturatie de 1,5T pe material cu graunti neorientati si 1,7T pe material cu graunti orientati....eu, am prezentat in test 2 trafuri in coloane...ma gandesc sa alimentez cu energie doar bobina de pe o coloana-jumatate din primar- pana cand curentul prin bobina respectiva va atinge valoarea curentului nominal in sarcina cu traful conectat normal...toate celelalte infasurari lasate in gol....cred ca m-as putea apropia de saturatie magnetica in aceasta situatie...si ridicata curba sa vedem cum arata...ce ziceti de ideea mea? ....pentru a alimenta doar o bobina din cele 2 ale primarului am ce trebuie dar pentru tot primarul nu....din pacate.... PS. Cred ca d-l misa ar trebui sa mute discutiile despre histerezis in topicul deschis de mine, ca sa nu poluam aici.... Link spre comentariu
adigh Postat Februarie 2, 2016 Partajează Postat Februarie 2, 2016 (editat) http://ttradio.net/tube_output_transformer_concept_pictures/ Cu ceva timp in urma am mai pus linkul asta dar nu a am vazut pe nimeni foarte impresionat desi transformatorul Tamura F213 chiar impresioneaza. Ideea ca un toate materialele din graunti orientati se folosesc la aceeasi inductie e o prostie. @flomar60, La ce iti foloseste aceste caracteristici cita vreme intelegi relativitatea masuratorilor ? Daca vrei sa recuperezi un miez de la un transformator ce pare mai bun dupa acele caracteristici nu inseaamna ca o sa si nimeresti. Un traf de retea de exemplu poate fi calculat ca numar de spire si cu 50/S dar si cu 35/S (apropo de folosirea la aceeasi inductie a miezurilor). In functie de calitatea miezului si de locul unde e folosit, posibilitati de racire si necesitatea reducerilor emisiilor de cimp magnetic. Poti avea surpriza ca traful ce parea mai prost sa para asa pentru ca e calculat ci 35/S si intra mai mult in saturatie dar de fapt sa aibe o calitate mai buna. Daca nu te intereseaza miezul ci traful atunci e suficient sa fie masurat curentul de mers in gol si factorul de putere. Sunt foarte inselatoare aceste curbe cita vreme transformatoarele nu sunt calculate la fel. Folosirea mai multor spire, un numar mai mare de sp/V, face ca pe ecran curba sa se roteasca in sensul acelor de de ceasornic, virfurile curbei sa nu mai intre atita in saturatie iar curba de histerezis va aparea mai ingusta. Ne poate face sa credem ca avem un miez mai bun dar e inselator. Ai tras concluzia ca traful tau nr5 e mai bun decit traful nr6. Dar daca traful nr6 va fi bobinat cu mai multe sp/V atunci curba va ajunge poate la fel de frumoasa ca cea a numarului 5. Se va roti spre dreapta, va fi mai putin in "S" si curba va fi mai ingusta. Si se va mai alungi un pic. Daca ai un transformator cu prize probeaza ce spun eu si sa vezi cum se modifica curba la modificarea numarului de spire. Editat Februarie 2, 2016 de adigh Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 2, 2016 Autor Partajează Postat Februarie 2, 2016 Va multumesc domnilor! I**************************************************** PS. Cred ca d-l misa ar trebui sa mute discutiile despre histerezis in topicul deschis de mine, ca sa nu poluam aici.... Chiar ar fi frumos sa se materalizeze aceasta propunere,multumesc! Link spre comentariu
vera Postat Februarie 3, 2016 Partajează Postat Februarie 3, 2016 (editat) @adigh, nu inteleg de ce afirmi ca ac. masuratori sunt relative.Facem urmatorul experiment-pe un miez cu sectiunea cunoscuta, bobinam N spireN=100000000xU/4,44x50xSxBB=100000000xU/4,44x50xSxN, adica:B=f(U)Se cunosc toate marimile, baza de timp, deci se poate face o corelare intre oscilograma si valori.In postul 5951, de aici:http://www.elforum.info/topic/11-totul-despre-transformatoare-de-retea-intrebati-aici/page-397am facut o comparatie intre 3 tipuri de tole, cu valori numerice (nu am montajul lui @flomar-il voi face pt. a studia problema). Editat Februarie 3, 2016 de vera Link spre comentariu
adigh Postat Februarie 3, 2016 Partajează Postat Februarie 3, 2016 (editat) @vera, Se pot face comparatii intre tole doar daca se compara in exact aceleasi conditii. Adica se bobineaza acelasi numar de spire cu acelasi diametru, pe un miez de aceeasi sectiune si aceeasi marime e tola. Abia atunci comparam miezurile. Altfel, comparam transformatoarele iar faptul ca sunt bobinate diferit ne induce in eroare. Vorbesc de comparare ca si forma a histerezisului.nu ca si curent de mers in gol. Flomar60 a masurat transformatoarele asa cum sunt bobinate, iar o asa mare diversitate de transformatore facute in diversi ani de fabrici diferite e aproape imposibil sa fie bobinate la fel. Asemenea experimente le poti face doar daca esti la o fabrica si vrei sa alegi intre diferite tipuri e tole de la diversi producatori. Ca hobbyst folosesti ce gasesti. Daca tola e subtire si neruginita zici mersi. Insa poti sa faci un asemenea aparat sa faci niste experiente. Ca scop didactic e util. Insa daca cineva il face si nu intelege ce vede pe ecran, neintelegind teoria, mai bine nu-l face ca va trage concluzii gresite. Editat Februarie 3, 2016 de adigh Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 3, 2016 Autor Partajează Postat Februarie 3, 2016 (editat) Cu tot respectul fata de dv. si fata de aceasta discutie dar in acest topic se discuta despre : <SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE>,deci v-as ruga,daca se poate, sa continuati aceasta discutie intr-un topic dedicat. Multumesc! Editat Februarie 3, 2016 de LMOlimpiu Link spre comentariu
vera Postat Februarie 3, 2016 Partajează Postat Februarie 3, 2016 Scuze @LMOlimpiu. Astept topicul unde putem continua discutia. 1 Link spre comentariu
flomar60 Postat Februarie 3, 2016 Partajează Postat Februarie 3, 2016 Aici:http://www.elforum.info/topic/111448-ciclul-histerezis-la-transformatorul-de-retea/?do=findComment&comment=1318833... Link spre comentariu
Dumitrache_S Postat Februarie 3, 2016 Partajează Postat Februarie 3, 2016 Domnule @Lazaroiu , intrucat am o sursa de unde cumpar lampi mi s-a oferit o lampa 6V6 . Rugamintea mea la dumneavoastra este sa-mi simulati un amplificator PP cu aceasta lampa dar cu atac cu o lampa ruseasca mai accesibila pentru mine. Atasez o schema : Referitor la aceasta schema, nu o doresc cu negativare automata. Va multumesc si va respect ! Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Februarie 3, 2016 Partajează Postat Februarie 3, 2016 (editat) Domnule @Lazaroiu , intrucat am o sursa de unde cumpar lampi mi s-a oferit o lampa 6V6 . Rugamintea mea la dumneavoastra este sa-mi simulati un amplificator PP cu aceasta lampa dar cu atac cu o lampa ruseasca mai accesibila pentru mine. Atasez o schema : Referitor la aceasta schema, nu o doresc cu negativare automata. Va multumesc si va respect ! 6SL7 este echivalenta cu 6H9C -ruseasca.In schema se poate folosi la fel de bine 6H2P,chiar mai bine decit 6SL7,6H9C,acestea sunt destul de microfonice. In loc de 6V6 se poate folosi 6P6C ,EL84,6P14P. In schema de mai sus si cu acel traf de iesire. Este posibil ca rezistenta de 1K sa fie modificata ,ca valoare,cea care este in paralel cu condensatorul de 1nF,are o "jmecherie",prietenii stiu despre ce este vorba.....valoarea ei depinde si de calitatea trafului de iesire. Editat Februarie 3, 2016 de viobio Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 3, 2016 Autor Partajează Postat Februarie 3, 2016 (editat) Domnule @Lazaroiu , intrucat am o sursa de unde cumpar lampi mi s-a oferit o lampa 6V6 . Rugamintea mea la dumneavoastra este sa-mi simulati un amplificator PP cu aceasta lampa dar cu atac cu o lampa ruseasca mai accesibila pentru mine. Atasez o schema : ********************************************************************************* Referitor la aceasta schema, nu o doresc cu negativare automata. Va multumesc si va respect ! Intamplarea face sa am un model electric pentru acel OT HAMMOND si facand o simulare cu schema originala cu negativare automata,rezulta un amplificator HI-FI cu 12W/sarcina(difuzor) si un THD<0.33%,concluzia???...merita abordat si chiar cu tuburile rusesti 6P6S care dupa parerea mea parca au un sunet mai placut fata de EL84,dar poate fi ceva subiectiv. Cand voi avea timp,o sa modific schema si pentru negativare fixa asa cum ati cerut mai sus. Nu o sa mai pun FFT-uri sau alte rezultate din simulare pentru ca stiu sigur ca nu sunteti interesat (tensiunile si curenti pe schema pot reprezenta date suficiente pentru o realizare practica) si pot pune prinsoare ca saptamana viitoare il veti realiza practic si pe acesta,nu-i asa ??? P.S un astfel de transformator de iesire HAMMOND 1608A nici nu-i chiar asa de scump,adus acasa va va costa cam 385 RON/buc cu TVA deci 770 RON amandoua(La Tube-Town),transformatorul este pentru 10W/4/8/16 ohmi,dar o sa realizati ceva profesional,chiar nu-i scump,eu asa vad !! http://www.tube-town.net/ttstore/Transformer/Outputtransformer/Audio-PP/Hammond-1608A-Easy-Wire::4637.html?MODsid=jbtp8l020qti39n8beesfojur0 Editat Februarie 3, 2016 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Dumitrache_S Postat Februarie 3, 2016 Partajează Postat Februarie 3, 2016 Sa fiu sincer cu dumneavoastra : 1. lampa 6p6s mi se pare prea "pretentioasa" referitor la alimentarea filamentului . 2.astept o schema simulata de dumneavoastra intrucat tot ce ati simulat nu am fost dezamagit . 3.in legatura cu construitul amplificatoarelor pe lampi parca am inebunit .............dar imi place sa construiesc si sa aud diferenta de la o lampa la alta . 4.referitor la transformatoarele de iesire le prefer pe cele diy. Va multumesc si va respect . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum