adrian_pic Postat Noiembrie 27, 2015 Partajează Postat Noiembrie 27, 2015 Da e ceva bizar sau sunt mai multe versiuni a acestei lampi. In pdf-ul de aici: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/sheets/021/2/25L6.pdf apare Ra de 10k. Eu am luat din PDF doar puterea (in jur de) 5,4W insa nu se potriveste cu tabelul din postul 1961 (acolo apare 110V dar cu 84mA). Am vazut ca sunt unele cu G in coada (25L6G) alea par mai fortoase si in conexiune pentoda scot 3,8W cu 10% distorsiuni: Link spre comentariu
bmsorin Postat Noiembrie 27, 2015 Partajează Postat Noiembrie 27, 2015 Foarte frumos PL84 PP, Raa=3K. Si cand ma gandesc ca am 15buc Siemens NIB plus 10buc folosite pentru teste... Off, daca as avea si mai mult timp... Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 27, 2015 Autor Partajează Postat Noiembrie 27, 2015 (editat) ************************************** Da e ceva bizar sau sunt mai multe versiuni a acestei lampi. In pdf-ul de aici: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/sheets/021/2/25L6.pdf apare Ra de 10k. Eu am luat din PDF doar puterea (in jur de) 5,4W insa nu se potriveste cu tabelul din postul 1961 (acolo apare 110V dar cu 84mA). Am vazut ca sunt unele cu G in coada (25L6G) alea par mai fortoase si in conexiune pentoda scot 3,8W cu 10% distorsiuni: Felicitari, @adrian_pic,imi place,asa trebuiesc purtate discutiile pe un forum tehnic in mod civilizat ! Referitor la remarcile dv.,concluzionez ca sunt foarte pertinente din acest(e) motive am afirmat si eu ca astept cu mare nerabdare un tub de la colegul @vlad1980 ca sa putem discuta "pe viu" despre acest tub,ar fi fost interteresant de vazut fie chiar si pe graficele existente cum se traseaza o dreapta de sarcina pentru un PP (grafic compus),macar asa la modul teoretic. Cred ca sunt mai multe variante ale acestui tub. Editat Noiembrie 27, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
vlad1980 Postat Noiembrie 27, 2015 Partajează Postat Noiembrie 27, 2015 imediat ce imi ajung tuburile o sa va trimit unul sa il puteti testa pe viu..... Link spre comentariu
adigh Postat Noiembrie 28, 2015 Partajează Postat Noiembrie 28, 2015 (editat) tuburile finale în clasa AB ajung pe rând blocate evident (că vrem sau că nu vrem)după epuizarea porţiuni de clasă-A....,dreapta de sarcină rămâne dreaptă atât pentru porţiunea de clasa-A cât şi pe porţiunea de clasa-B în rest nu mai comentez aici că am devenit off. O mai spun o data, esti in eroare. Nu te poti ascunde dupa "offtopic" si sa dai bir cu fugitii. Discutam despre multele drepte de sarcina simulate aici asa ca suntem ontopic. Ai mai pus o dreapta in plus pe graficul celor de la valve wizard, dreapta pe care ei nu au vrut sa o puna si bine au facut. Da, stiu, prin aproape toate locurile se face asa, chiar si autori importanti fac asta. Doua categorii de oameni fac asa. Primii sunt cei care nu sunt constienti de ce se face asa dar asa au vazut ca asa se face. A doua categorie sunt cei care sunt constienti ca dreapta de sarcina trasata de maniera asta nu trece prin punctele statice de functionare si sunt constienti si ca tubul lucreaza pe 2 impedante diferite, una pe zona de functionare in clasa A si a doua impedanta pe zona de functionare in clasa B. Totusi de ce o fac apare intrebarea daca ei stiu aceste lucruri ? O fac pentru ca sa simplifice lucrurile si sa usureze calculele. Adapteaza sarcina cu zona in care tubul functioneaza in clasa B pentru ca acolo tubului ii e cel mai greu. Zona in care tubul functioneaza in clasa A e ignorata pentru ca acolo nu exista probleme. Pe de o parte tuburile sustin amindoua sarcina si in plus e zona de zemnal mic. Acolo nu exista problme. Sarcina e constanta si deci nu poate sa ia 2 valori diferite pe durata unei alternante complete. Tubul e adaptat doar cu o singura impedanta, pe zona de clasa B. E o eroare asumata facuta constient. In realitatea fizica e imposibil ca o dreapta de sarcina sa ocoleasca punctele statice de functionare. Pur si simplu nu se poate asa ceva. Sper sa nu stearga nimeni ce sustinem aici pentru ca mai tirziu sa nu spuneti ca nu ati spus ceea ce ati spus iar eu ca nu am spus ceea ce am spus. Am spus si sustin: 1.-O dreapta de sarcina ce nu trece prin punctele statice de functionare nu corespunde 100% realitatii fizice. Putem sa o folosim daca ne e utila dar sa nu pretindem ca corespunde 100%. Nu conteaza citi sustin contrariul pentru ca adevarul fizic nu se stabileste prin vot democratic si apartine majoritatii doar intimplator. 2.-Un tub in PP clasa AB lucreaza pe doua impedante diferite, una pe zona de clasa A si alta pe zona de clasa B. Asta duce la o dreapta de sarcina cu 2 puncte de inflexiune iar dreapta nu va fi chiar asa de dreapta. Un desen gresit acceptat fara sa-l analizam poate induce in erore. Desenul trebuie facut dupa realitate, nu sa ne inchipuim ca realitatea se va mula dupa desenul nostru. Am spus ce am avut de spus. Cine nu vrea sa inteleaga e treaba lui. As mai putea face un desen cind ma intorc ca acum merg intr-o mica vacanta de weekend dar nu cred ca mai are rost. Am explicat destul de clar, ca dreapta de sarcina sa corespunda 100% si sa treaca prin aimindoua punctele statice de functionare trebuie translatat un grafic peste celalalt pina ce PSF-urile coincid. Si vor exista 2 puncte de inflexiune ale dreptei la trecerea din clasa A la clasa B. In general vorbind nu ar fi obligatoriu sa coincida PSF-urile dar pe graficul ce l-am pus modificat de valderama cam asa ar da bine si se vede clar. Oligativitate exista doar pentru translatia si suprapunerea graficelor. Altfel, dreptele de sarcina din cele doua grafice nu se pot uni sau tuburile vor lucra doar in clasa B pur atunci cind graficele sunt alaturate cum trebuie. Graficele se pot translata si stinga-dreapta nu numai sus si jos. Important e sa ajunga cele doua drepte de sarcina una in prelungirea celeilalte un pic suprapuse. Portiunea suprapusa inseamna clasa A. Astfel dreapta de sarcina va trece prin amindoua PSF-urile. Nici-o drepta de sarcina ce nu trece prin punctele statice de functionare nu poate fi reala decit partial. Pot admite totusi ca ne puteam folosi si de aceea daca ii intelegem limitele. Insa e bine sa stim cum stau lucrurile in realitatea fizica. Weekend placut ! Editat Noiembrie 28, 2015 de adigh Link spre comentariu
simson Postat Noiembrie 28, 2015 Partajează Postat Noiembrie 28, 2015 Acest tub "ieftin si facil de gasit",precum bine spuneti arata cam asa in SE in doua variante si in PP,tot in doua variante,una dintre ele este dusa la maxim. Testele sunt facute pe un PL84 RFT si un PL84 TUNGSRAM,atat am avut pe "inventar" NOS,se pare ca PL84 are capabilitate mare de curent. Pentru EL86 nu pot da informatii reale intrucat nu am EL86 NOS,am doua bucati de la coegul @carageae dar nu sunt NOS,asa ca rezultatele nu ar fi corect prezentate. Multumim don Lazaroiu...mare noroc avem ca aveti pasiunea lampilor. Din grafice la o prima evaluare am dedus superioritatea tubului EL84 cu THD mai mic. Ceea ce inclina balanta spre PL84 ar fi Ra mai mic rezultat din capabilitatea mai mare a curentului anodic. Link spre comentariu
mișa Postat Noiembrie 28, 2015 Partajează Postat Noiembrie 28, 2015 In clasa AB, pentru a desena situatia reala, graficele celor 2 lampi trebuie suprapuse in asa fel incit cele 2 puncte statice de functionare sa se suprapuna. Daca cele 2 grafice sunt doar alaturate, dreapta de sarcina e aberanta, adica, de exemplu, pe ea va exista un punct in care curentul e ZERO prin ambele lampi simultan, lucru care nu se intimpla NICIODATA in clasa AB. Evident, in realitate, dreapta de sarcina va trece prin punctul static de functionare (cele 2 puncte suprapuse). Un grafic in care dreapta de sarcina nu trece prin punctul static de functionare e aberant. Mi se pare logic si evident ca in AB dreapta de sarcina nu e chiar dreapta si are 2 puncte de frintura. Indiferent cite greseli gasim pe net sau in unele carti, eu propun sa mergem pe linia logica. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Noiembrie 28, 2015 Partajează Postat Noiembrie 28, 2015 (editat) PSF-urile celor doua lampi "se plimba" pe dreapta de sarcina in prezenta semnalului util. Desi dreapta taie axa oX doar un PSF tinde spre axa oX (cand tensiunea in grila scade) celalalt PSF se indeparteaza de axa oX (tensiunea in grila creste tinzand spre 0) deci nu vom avea niciodata curent zero prin ambele lampi chiar daca dreapta de sarcina trece prin zero pentru ca PSF-urile nu tind simultan catre axa oX (cand unul se apropie de oX celalat se indeparteaza). Daca vorbim de dreapta de sarcina a etajului final trebuie sa compunem cele doua drepte de sarcina a fiecarui tub ca sa iasa o singura dreapta de sarcina (cum a facut valderama) sau putem vorbi de dreapte de sarcina pentru fiecare tub in parte si atunci ramane graficul celor de la valve wizard. Fiecare alege cum ii este mai comod si mai ales in functie de ce are nevoie de explicat sau calculat. Editat Noiembrie 28, 2015 de adrian_pic Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 28, 2015 Autor Partajează Postat Noiembrie 28, 2015 (editat) Daca si S.Bench spune prostii inseamna ca ne lasam de meserie,ia sa vedem ce spune el aici,de acord ? http://www.blueguitar.org/new/text/threads/from_mark/SBench_Loadlines_Series.pdf Salvati acest pdf.pentru ca este de capatai. Si aici http://diyaudioprojects.com/mirror/members.aol.com/sbench101/ cam cine este si ce a facut S.Bench. Scos din pdf-ul de mai sus : "...The same rules we used in the single ended case apply, with one exception: The impedance you plot is the impedance ASSEEN BY A SINGLE TUBE. Thus it is 1/4 the plate to plate load impedance. Lets use a 8800 ohm plate to plate load. Inthis case, each tube sees 2200 ohm load, and one "point" on the loadline is the 300 volt "0" mA quiescent value. Anotherconvenient point is at "0" volts (namely, 300 volts drop across the 2200 ohm load). By ohms law, this is i = e/r = 300/2200= 136 mA. As in the SE case, we need to obtain the same 5 currents and 2 voltages to give us the power output anddistortion prediction..." Dar pozele din pdf.spun mai mult decat 1000 de cuvinte. Editat Noiembrie 28, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
mila Postat Noiembrie 28, 2015 Partajează Postat Noiembrie 28, 2015 Evident ca PL84 e o lampa tentanta, ieftina.Pot sa spun ca in configuratie SE nu am vazut sau simtit vreo diferenta intre EL86 si PL84. Desi parca EL86 are un sunet mai plin cu medii si inalte mai bine definite dacat PL84 Sper ca stiti de gluma. Copiez pe @Victor 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 28, 2015 Partajează Postat Noiembrie 28, 2015 (editat) Lăzăroiu te lupţi domnule cu morile de vânt ,lasă-i domnule cu frânta lor de sarcină(prea multă tevatură). Editat Noiembrie 28, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
simson Postat Noiembrie 28, 2015 Partajează Postat Noiembrie 28, 2015 Daca si S.Bench spune prostii inseamna ca ne lasam de meserie,ia sa vedem ce spune el aici,de acord ? http://www.blueguitar.org/new/text/threads/from_mark/SBench_Loadlines_Series.pdf Salvati acest pdf.pentru ca este de capatai. Si aici http://diyaudioprojects.com/mirror/members.aol.com/sbench101/ cam cine este si ce a facut S.Bench. Scos din pdf-ul de mai sus : "...The same rules we used in the single ended case apply, with one exception: The impedance you plot is the impedance ASSEEN BY A SINGLE TUBE. Thus it is 1/4 the plate to plate load impedance. Lets use a 8800 ohm plate to plate load. Inthis case, each tube sees 2200 ohm load, and one "point" on the loadline is the 300 volt "0" mA quiescent value. Anotherconvenient point is at "0" volts (namely, 300 volts drop across the 2200 ohm load). By ohms law, this is i = e/r = 300/2200= 136 mA. As in the SE case, we need to obtain the same 5 currents and 2 voltages to give us the power output anddistortion prediction..." Dar pozele din pdf.spun mai mult decat 1000 de cuvinte. Aceasta expunere a lui S. Bench poate fi denumit Biblia Lamparilor. Cine se considera un adevarat pasionat de lampi merita sa o aprofundeze inclusiv subsemnatul. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 28, 2015 Partajează Postat Noiembrie 28, 2015 (editat) pentru porţiunea de clasa-A cele două tuburi finale(cfg push-pull) merg în paralel adică atunci când curentul anodic creşte în raport cu ia_0 pentru un tub final(T1) pentru tubul final T2 curentul anodic scade în raport cu ia_0(fiind atacate defazat cu 180) dar aceste variaţii de sens opus creştere/descreşte ia au efect cumulat datorită înfăşurări anodice cu priză mediană(primar OT) practic tuburile finale(T1 şi T2) lucrează în paralel prin intermediul înfăşurări cu priză mediană dispusă la anozi(pentru porţiunea de clasa-A) .cei doi curenţi ia_0-T1 şi ia_0-T2 aproximativ 28mA(rezultă din din grafic)se anulează reciproc adică miezul în repaos(fără semnal) nu este polarizat , dacă măsurăm în repaus curentul între anozi va fi apropiat de valoarea 0mA , poate exista o valoare diferită de 0mA dacă tuburile finale sunt în uşor dezechilibru ia(ia_0-T1 uşor diferit de ia_0-T2) ,dinamic cele două variaţii ia se compun şi desigur în repaos pe caracteristică compusă dreapta de sarcină anod-anod trece prin 0 evident(poate plota Lăzăroiu curentul anod-anod în repaos fără semnal la un etaj final push-pull). acum conform dreptei de sarcină din grafic Raa=4 x 2k=8k PS poftim să ne arate misa ia_0 diferit de 0 pe acest grafic http://www.elforum.info/uploads/monthly_11_2015/post-175212-0-50520600-1448699410.png sau aici http://www.elforum.info/uploads/monthly_11_2015/post-175212-0-97040200-1448699265.png Editat Noiembrie 28, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 28, 2015 Autor Partajează Postat Noiembrie 28, 2015 (editat) Cam asta rezulta intr-o simulare cele demonstrate grafic de dv. mai sus,iertati-ma,dar cine se lupta cu morile de vant acum,e weekend dl.Vali,hai sa ne bucuram de sarbatorile ce ne asteapta iar cine vrea sa inteleaga va intelege si pana la urma nu cred ca asta-i problema noastra,nu-i asa ? P.S curentul pe circuitul dintre cei doi anozi este nul,sau in cazul simulari este de 15uA adica absolut neglijabil,pe graficul 2 ANOD-ANOD,curentul prin bobinele I(L1) serie cu I(L2) se confunda fiind aproape zero (15uA).Ce potential electric vom masura (cu un voltmetru) in repaos intre ANOD_ANOD la cele doua finale,si daca vom gasi un potential ce curent vom masura in acel circuit ANOD-ANOD ? Editat Noiembrie 28, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 28, 2015 Partajează Postat Noiembrie 28, 2015 (editat) domnule Lăzăroiu să avem grijă la miez ca nu cumva să se satureze prematur datorită ălora 15μA(sau cât o mai fi dezechilibru în repaus). Editat Noiembrie 28, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum