Vizitator Postat Noiembrie 26, 2015 Partajează Postat Noiembrie 26, 2015 (editat) a ieşit foarte bine exact ca în realitatea fizică domnule Lăzăroiu desigur dacă doriţi se poate o putere utilă ceva mai mare cu o elevare suplimentară g2(practic va creşte uşor capabilitatea în curent anodic) creşte vârful de curent pe o sarcină adecvată, estimez că fiind posibil un vârf de curent anodic 200mA sau măcar apropiat (actualmente vârf146mA). veţi sparge "bariera" 20W putere utilă în sarcină. cam asta sugerez(şi dacă suntem atenţi la ce postează lumea pe forum putem remarca două trafuri de Eico ST40 puse să lucreze cu finale EL84/6P14P) Editat Noiembrie 26, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 26, 2015 Autor Partajează Postat Noiembrie 26, 2015 (editat) Si un PP cu o putere de >25W cu EL84 Imi aduc aminte de PP-ul dv. de 30W cu 2x EL84 care a provocat o furtuna de gradul 10 (daca exista asa ceva!) aici pe forum,dar cel putin am fost la vremea respectiva in laboratorul dv. si am masurat personal,pe viu,aceasta putere,asa ca pentru mine a fost limpede. Editat Noiembrie 26, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
bmsorin Postat Noiembrie 26, 2015 Partajează Postat Noiembrie 26, 2015 (editat) Este un PSF bun pentru un PP,mai ales pentru un TUNGSRAM sau un 6BQ5 : Multumesc, este cam ce am prezentat aici http://www.elforum.info/topic/101751-amplificator-6p14p-pp-din-nou/?do=findComment&comment=1145799 dar din lipsa de timp nu am reusit sa finalizez inca... Diferenta este ca am Vg2 nu 250V ci peste 300V (nu mai retin exact) => peste 20W cu distorsiuni acceptabile sub 3% si nu EL84 ci 6P14P-EV. Editat Noiembrie 26, 2015 de bmsorin 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 26, 2015 Partajează Postat Noiembrie 26, 2015 (editat) trebuie făcută musai o precizare când Lăzăroiu prezintă thd că aici de exemplu http://www.elforum.info/uploads/monthly_11_2015/post-175212-0-63778900-1448553489.png trebuie înţeles că se afla în buclă deschisă(lipseşte reacţia negativă) aşadar procentajul thd evident scade în buclă închisă(în prezenţa reacţiei negative). Editat Noiembrie 26, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Noiembrie 27, 2015 Partajează Postat Noiembrie 27, 2015 (editat) a ieşit foarte bine exact ca în realitatea fizică domnule Lăzăroiu desigur dacă doriţi se poate o putere utilă ceva mai mare cu o elevare suplimentară g2(practic va creşte uşor capabilitatea în curent anodic) creşte vârful de curent pe o sarcină adecvată, estimez că fiind posibil un vârf de curent anodic 200mA sau măcar apropiat (actualmente vârf146mA). veţi sparge "bariera" 20W putere utilă în sarcină. cam asta sugerez(şi dacă suntem atenţi la ce postează lumea pe forum putem remarca două trafuri de Eico ST40 puse să lucreze cu finale EL84/6P14P) 2X6P14P-EV Trafurile sunt mai bune ca Hammond din seria 1650,parerea mea,cel puțin ca sound. Editat Noiembrie 27, 2015 de viobio Link spre comentariu
adigh Postat Noiembrie 27, 2015 Partajează Postat Noiembrie 27, 2015 (editat) a ieşit foarte bine exact ca în realitatea fizică domnule Lăzăroiu ... Nu e deloc ca in realitatea fizica. A trage dreapta de sarcina dintr-o singura bucata atunci cind avem grafice alaturate e gresit. Ma intreb de ce se insista a se face gresit un lucru ? Atunci cind nu stii mai inteleg dar atunci cind afli cum e corect trebuie sa te corectezi. Oricine poate gresi. Mi s-a intimplat si mie. Oameni suntem si nu suntem perfecti. "Errare humanum est, perseverare autem ..." In realitatea fizica e un nonsens ca dreapta de sarcina sa nu treaca prin punctele statice de functionare. In plus ne induce in eroare la estimarea puterii disipate pentru ca se lasa impresia in multe situatii ca dreapta de sarcina nu intersecteaza hiperbola de disipatie. http://www.elforum.info/uploads/monthly_11_2015/post-175212-0-28791100-1448546393.png In realitate insa, daca e trasata corect dreapta de sarcina, in clasa AB dreapta de sarcina depaseste hiperbola de disipatie si e corect asa. Chiar si daca facem abstractie de faptul ca dreapta de sarcina e o linie frinta, desi nu ar trebui sa facem abstractie, un minim de acuratete tot ar trebui sa existe pe acele grafice. Iar acest minim nu exista daca se pun graficele alaturat si se traseaza dreapta dintr-o bucata. La push pull e un pic mai complicat. Pentru a realiza marimea aberatiei ginditi-va la un single ended. Cum poti trasa dreapta de sarcina astfel incit sa nu treaca prin punctul static de functionare ? Nici daca vrei sa faci asta nu poti fiindca e o imposibilitate fizica. In realitatea fizica nu se intimpla niciodata asta. Hirtia insa suporta multe. Editat Noiembrie 27, 2015 de adigh Link spre comentariu
simson Postat Noiembrie 27, 2015 Partajează Postat Noiembrie 27, 2015 Astfel de grafice ar fi interesant de vazut, studiat, pe o trioda mai deosebita si catalogat ca cea mai frumoasa chiar si de dvs. si indelung testat de Popa Marius.Bineinteles daca aveti dispozitie si timpul necesar. Deci , era vorba de tubul OT100, cum bine a intuit don Lazaroiu, pe privat, insa din pacate miu tracer nu functioneaza la tensiuni mai mari de 600V deci deocamdata ramane in suspans. Pe de alta parte, acum ca se discuta de EL84 propun sa facem o paralela cu PL84 un tub din aceeasi categorie ,sa vedem diferente la THD in functionare SE si push-pull. Presupun ca ar fi interes pentru acest tub ieftin si facil de gasit. Link spre comentariu
carageae Postat Noiembrie 27, 2015 Partajează Postat Noiembrie 27, 2015 Nu uitati ca PL84 difera de EL84, am tot semnalat acest aspect...si am si intrebat daca mai exista si alte cazuri similare, se pare ca nu. PL84 e identic cu EL86. Evident, exceptand filamentul. Daca datele de catalog nu va conving, incercati sa cautati tubul PL86 http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_pl84.html Dar ideea ramane oricum, fie ca e vorba de PL84, fie de EL86 - si ala se gaseste destul de usor... Link spre comentariu
simson Postat Noiembrie 27, 2015 Partajează Postat Noiembrie 27, 2015 Deja aceasta atentionare pare ridicola pe aceasta sectiune...ca pentru copii de la gradinita. Totusi PL84 nu este chiar identic cu EL86, in sensul ca EL86 suporta tensiuni anodice mai mari. Link spre comentariu
carageae Postat Noiembrie 27, 2015 Partajează Postat Noiembrie 27, 2015 Pai daca PL84 e echivalent cu 15CW5 si EL86 e echivalent cu 6CW5 (eu chiar am acasa niste tuburi pe care scrie 6CW5/EL86) atunci ce diferenta de tensiune anodica mai cautam? Nu era adresata personal cuiva aceasta atentionare, chiar daca asa pare in context...totusi, cand am semnalat prima data diferenta asta (nu pretind ca sunt primul sau singurul care a observat-o) mi-au sarit in cap destui experti de pe-acilea cu teoria E=6,3V, P=300mA, pe care eu, vai, abia prin clasa a VII-a am aflat-o...tot respectul pentru cei care stiau asta pe cand eram eu la gradinita! Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 27, 2015 Partajează Postat Noiembrie 27, 2015 (editat) măi domn ştie tot prin sarcina aia anod-anod în repaos trec doi curenţi egali ia_0_T1= ia_0_T2 cu sens opus în sarcina dată ca atare dreapta de sarcină rămâne dreaptă şi nu frântă(frânta de sarcină). Lăzăroiu a reprezentat corect dreapta de sarcină ca fiind dreapată că na ştie ce face/expune aici. Editat Noiembrie 27, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
adigh Postat Noiembrie 27, 2015 Partajează Postat Noiembrie 27, 2015 măi domn ştie tot prin sarcina aia anod-anod în repaos trec doi curenţi egali ia_0_T1= ia_0_T2 cu sens opus în sarcina dată ca atare dreapta de sarcină rămâne dreaptă şi nu frântă cel mult dacă ia_0 este prea mic apare un uşor "s" în zona de racordare(distorsiuni în zona de racordare). Lăzăroiu a reprezentat corect dreapta de sarcină ca fiind dreapată că na ştie ce face/expune aici. Dreapta frinta inseamna ce de la un punct isi schimba unghiul fata de axa. Desigur ca in acel punct e curbata. Si isi schimba unghiul nu usor ci destul de bine. E diferenta intre a functiona tubul pe 8kOhm sau 4kOhm. Asta e o diferenta importanta. Vorbim de clasa AB, sa nu uitam. Curentii aceia egali de care vorbesti nu prea sunt egali cind unul din tuburi e blocat. Ma rog, nu de tot ca asta nu se intimpla niciodata, dar conventional putem sa-l consideram blocat. Sau putem sa nu-l consideram blocat nici conventional daca nu vrei dar in nici-un caz nu mai vorbim de curenti egali. E inutil sa sustii o cauza pierduta. E mai bine ca cineva sa recunoasca atunci cind greseste. Ca nu i se intimpla nimic. Nu i se zgiltiie piedestalul. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 27, 2015 Partajează Postat Noiembrie 27, 2015 (editat) tuburile finale în clasa AB ajung pe rând blocate evident (că vrem sau că nu vrem)după epuizarea porţiuni de clasă-A ,dreapta de sarcină rămâne dreaptă atât pentru porţiunea de clasa-A cât şi pe porţiunea de clasa-Bîn rest nu mai comentez aici că am devenit off. cer scuze Lăzăroiu pentru acest post(lipsit de simulare). Editat Noiembrie 27, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 27, 2015 Autor Partajează Postat Noiembrie 27, 2015 (editat) Ca de obicei dl.Vali,la obiect si absolut matematic,normal ca asa se intampla si in graficele postate de mine,cine priveste atent si cu bagare de seama poate vedea acelasi grafic... Cat priveste scuzele cred ca va dati seama ca nu-si au rostul,dv. sunteti binevenit oriunde comentati postarile mele stiu ca sunteti obiectiv si nepartinitor cand este vorba de "adevar tehnic" (cu cativa ani in urma nu as fi afirmat aceste lucruri,dar timpul si intelegerea semenilor rezolva totul!),iar la faptul ca ati prezentat ceva nesimulat,cred ca si desenul dv. tot o simulare se cheama,mai mult decat atat toate graficele mele nu sunt simulate ci generate real din modele reale "ridicate" pe uTracer,asa ca si eu trebuie sa-mi cer scuze tot mie,asa-i ?? P.S Inca,astept raspunsul la postarea mea de mai sus(#1961),m-as mira sa vina vreodata ! Editat Noiembrie 27, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 27, 2015 Autor Partajează Postat Noiembrie 27, 2015 ****************************************************** Pe de alta parte, acum ca se discuta de EL84 propun sa facem o paralela cu PL84 un tub din aceeasi categorie ,sa vedem diferente la THD in functionare SE si push-pull. Presupun ca ar fi interes pentru acest tub ieftin si facil de gasit. Acest tub "ieftin si facil de gasit",precum bine spuneti arata cam asa in SE in doua variante si in PP,tot in doua variante,una dintre ele este dusa la maxim. Testele sunt facute pe un PL84 RFT si un PL84 TUNGSRAM,atat am avut pe "inventar" NOS,se pare ca PL84 are capabilitate mare de curent. Pentru EL86 nu pot da informatii reale intrucat nu am EL86 NOS,am doua bucati de la coegul @carageae dar nu sunt NOS,asa ca rezultatele nu ar fi corect prezentate. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum