Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Sincer, daca as avea tuburile astea, care sunt mai mult rare decat valoroase, le-as vinde si mi-as cumpara ceva clasic de calitate gen EL34 sau KT88...unii cauta disperati astfel de tuburi pt. radiourile alimentate in trecut la 110V...

Oare nu se potrivesc caracteristicile cu 5881? Sau cu 6P3S ala vechi?

Asta de dragul discutiei...si eu sunt tentat sa folosesc tuburile la 300mA pe care le am, dar cele din seria P de TV si numai ce am NOS, dar astea sunt raritati...prin prisma filamentului, si nu ca ar fi ceva special cu ele ca sunet.

Link spre comentariu

Sunt depasite total schemele propuse .....cred ca merita o modernizare si readaptare la timpurile noastre( in special blocul de alimentare dar si alte "zone"..)

LMOlimpiu arunca momeala ca de obicei ...si tot lui ai revina sarcina sa "modernizeze"  :rade:

Bravo d-le, fara sa ai nicio contributie utila la acesta sectiune de forum debitezi ineptii complet deplasate, cred ca ar trebui sa te ' modernizezi " cumva, daca nu este foarte greu ...

Link spre comentariu

Imi cer scuze ca ma bag si eu in treburile astea. Constat insa ca dreapta de sarcina e trasata gresit in mod repetat.

post-187390-0-89421300-1448496792_thumb.png

http://www.elforum.info/uploads/monthly_11_2015/post-175212-0-85633900-1447750389.png

http://www.elforum.info/uploads/monthly_10_2015/post-175212-0-15694500-1444726836.png

O dreapta de sarcina corecta se obtine atunci cind cele doua grafice se suprapun astfel incit sa coincida/suprapuna cele doua psf-uri. Nu atunci cind se pun alaturat.

Daca totusi vrem sa punem graficele alaturat pentru a nu incarca imaginea cu prea multe linii atunci va trebui sa tragem doua drepte de sarcina paralele si alaturate, nu una in prelungirea celeilalte. O dreapta de sarcina una in prelungirea celeilalte si suprapuse partial (clasa AB) putem trasa doar daca graficele sunt suprapuse. Asadar la grafice alaturate in clasa AB nu se poate trasa dreapta de sarcina dintr-un grafic in celalalt. Ne da valori gresite, nu de alta.

Daca vrem sa fim si mai scrupulosi atunci cele doua drepte de sarcina vor fi strimbe avind fiecare un punct de inflexiune fiindca realmente un tub intr-un amplificator PP clasa AB lucreaza pe doua impedante diferite. O impedanta mai mare cind conduc amindoua tuburile si alta impedanta mai mica atunci cind lucreaza doar cite un tub.

In mod real in PP clasa AB o dreapta de sarcina e formata din 3 drepte.

http://www.valvewizard.co.uk/pp.html

post-187390-0-76871800-1448497856_thumb.jpg

Chiar si daca vom trasa dreapta de sarcina corect, cu graficele suprapuse, daca nu tinem cont de lucrul pe doua impedante atunci vom evalua gresit pe grafic. Iar diferentele vor fi mai mult decit semnificative. Un tub poate sa lucreze pe 8Kohm in zona unde conduc amindoua tuburile si pe 4Kohm atunci cind lucreaza singur.

Editat de adigh
Link spre comentariu

Bravo d-le, fara sa ai nicio contributie utila la acesta sectiune de forum debitezi ineptii complet deplasate, cred ca ar trebui sa te ' modernizezi " cumva, daca nu este foarte greu ...

cred ca de data asta dati dovada de ''wishfull thinking''.Omul a subliniat ceva ce multi au observat la dl Lazaroiu dea lungul timpului; o tendinta de autovictimizare intentionata in scopul strangerii de voturi.

In realitate profesionalismul dumnealui este la fel de discutabil ca al oricarui alt personaj si dumneavoastra aveti dreptul sa-i luati apararea tot asa cum altii au dreptul sa se indoiasca de caracterul postarilor dumnealui.

Link spre comentariu

@carageae: ai dreptate, am pe lista mea EL34 dar deocamdata nu am gasit 4 buc la un pret rezonabil.

Lampile 25L6G le-am luat doar din curiozitatea de a testa niste lampi americane....nu am mai avut pe mana pana acum asa ceva si sunt curios care este diferenta fata de cele europene sau rusesti. 

Multumesc celor care mi-au raspuns la intrebare. 

Link spre comentariu

cred ca de data asta dati dovada de ''wishfull thinking''.Omul a subliniat ceva ce multi au observat la dl Lazaroiu dea lungul timpului; o tendinta de autovictimizare intentionata in scopul strangerii de voturi.

In realitate profesionalismul dumnealui este la fel de discutabil ca al oricarui alt personaj si dumneavoastra aveti dreptul sa-i luati apararea tot asa cum altii au dreptul sa se indoiasca de caracterul postarilor dumnealui.

Autovictimizare in ce scop??? Voturi pentru ce !? Aha , ha , ha...DRACU , fii serios domn`le...nu

este nevoie sa iau apararea userului LMO deoarece 

contributia acestuia pe forum este arhicunoscuta , intreaba userii si mai intreaba`i si de contributia altora , respectiv a celora care chiar,, mananca inutil din gura,, ...

Link spre comentariu

Astept pe datele de mai jos sa vad niste drepte de sarcina pentru 25L6 in variantele : pentoda,UL,trioda si PP (trioda,UL si pentoda),adica sa lucram pe un material mai putin cunoscut, tubul 25L6 echivalent cu 25P1S este mai putin sau deloc cunoscut pe aceste meleaguri,oricum o sa-l rog pe colegul @vlad1980 sa-mi trimita un tub caruia sa-i "ridic" caracteristicile pentru a face un model Spice absolut real,daca putem spune asa.

Cu ce m-am jucat eu pana acum cu acest tub,teoretic vorbind,se pare ca ar avea o distributie armonica foarte buna chiar daca puterea in SE nu depaseste 3.5W sau in PP 9W,intuiesc ca ar avea un sunet foarte placut.

Graficele postate de mine nu sunt desenate cu <Paint> sau cu hartia si creionul (eventual electronic) ci sunt rezultatul unui calcul generat automat de Java,fiind un program dinamic ce lucreaza si afiseaza in timp real,modelele Spice sunt generate cu uTracer(V.3.3) pe tuburi reale.

...si o poza cu un amplificator PP cu aceste tuburi realizat de cineva din lumea asta mare...

post-175212-0-98262700-1448520894_thumb.png

post-175212-0-61338100-1448520910_thumb.png

post-175212-0-77761000-1448520927_thumb.png

post-175212-0-65843400-1448521141_thumb.jpg

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Apropos de discutiile in contradictoriu de mai sus. Ele sunt consecinta faptului ca oricine isi permite sa faca orice fel de comentarii pe marginea unor scheme. Am mai semnalat aceasta deficienta a topicului de fata. Nimeni insa nu s-a sesizat si nu a luat atitudine. Subiectul este, simularea unor scheme cu tuburi. Daca retinem din "mormanul" celor 131 de pagini, la care a juns topicul, doar cererile celor interesati in a li se simula schemele propuse, precum si simularile propriu-zise, pe care de cand urmaresc eu subiectul, nu le-a facut decat domnul Lazaroiu, ar fi ramas probabil doar vreo 13... 14 pagini. In concluzie, cam 90 % dintre postarile de pe acest topic sunt mai mult sau mai putin offtopice. Concluzia regretabila, este aceea ca acest subiect s-a transformat intr-unul "mamut", in care membrii forumului sau alti utilizatori, au putine sanse sa gaseasca o anumita simulare care eventual i-ar putea interesa.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Apropos de discutiile in contradictoriu de mai sus. Ele sunt consecinta faptului ca oricine isi permite sa faca orice fel de comentarii pe marginea unor scheme. Am mai semnalat aceasta deficienta a topicului de fata. Nimeni insa nu s-a sesizat si nu a luat atitudine. Subiectul este, simularea unor scheme cu tuburi. Daca retinem din "mormanul" celor 131 de pagini, la care a juns topicul, doar cererile celor interesati in a li se simula schemele propuse si simularile propriu-zise, pe care de cand urmaresc eu subiectul, nu le-a facut decat domnul Lazaroiu, ar fi ramas probabil doar vreo 13... 14 pagini. In concluzie, cam 90 % dintre postarile de pe acest topic sunt mai mult sau mai putin offtopice. Concluzia regretabila, este aceea ca acest subiect s-a transformat intr-unul "mamut", in care cei interesati au putine sanse sa gaseasca o anumita simulare care eventual i-ar putea interesa.

Mare dreptate aveti,insa sunt ceva mai multe scheme referitaore direct la simulari din baza mea de date sunt cam 1200 ca sa nu mai vorbesc de simularile facute direct la anumite subiecte,dar foarte multe au disparut si cred ca o sa le sterg si pe cele ce le am postate pana acum sau poate nu (!),poate asa se stinge acest juvenil/acneic "confilct".

Oricum,astept raspunsul la postarea mea de mai sus,m-as mira sa vina vreodata ! (#1961)

Si ca fapt divers,am pe adresa de mail peste 120 de mailuri cu referire directa la zeci de scheme simulate si realizate practic de multi dintre colegi nostri,mai mult sau mai putin activi pe acest forum,pe langa intrebari legate de realizarea practica si mici amanunte/detalii feedback-urile sunt pozitive,suna a lipsa de modestie dar asta este realitatea.

In rest ce pot sa spun ??...este DEMOCRATIE si pana la urma nu tot trebuie sa fim fani ai unei singure "echipe de fotbal",n-ar mai avea farmec viata,nu-i asa ?

P.S va marturiesc ca nu ma deranjeaza niciun comentariu,dar absolut niciunul,la 57(apropae 58!) de ani am devenit imun la astfel de comentarii,bineinteles ca iau in seama comentariile tehnice si vor fi binevenite intotdeauna indiferent din partea caror colegi sunt venite,dar fiind doar colegi de forum ma limitez DOAR la discutii tehnice,in rest e treaba lor ce si cum gandesc despre mine!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Propun moderatorilor acestui site o regula simpla si eficienta: Stergerea postarilor off-topic! (fara explicatii sau comentarii). Este mai mult de munca la inceput dar dupa o perioada cei care posteaza aiurea o sa se lase de meseria asta pentru ca muncesc degeaba. 

Multi dintre noi cauta aici raspunsuri sau impartasesc informatii legate de subiectele in discutie ...cine are altceva de facut sau comentat sa se mute pe alt forum. 

Link spre comentariu

Oare aceste grafice pe un model real de EL84 TUNGSRAM NOS,am trei bucati de EL84 TUNSGRAM si toate sunt identice,or fi bune??

Sunt cateva grafice pentru : pentoda SE,pentoda SE-UL si trei variante de PP cu trei Raa diferite,vedeti evolutia THD si Ps in functie de Raa :

post-175212-0-99041900-1448546242_thumb.png

post-175212-0-89621800-1448546259_thumb.png

post-175212-0-64043600-1448546284_thumb.png

post-175212-0-77349600-1448546305_thumb.png

post-175212-0-28791100-1448546393_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Oare aceste grafice pe un model real de EL84 TUNGSRAM NOS,am trei bucati de EL84 TUNSGRAM si toate sunt identice,or fi bune??

Sunt cateva grafice pentru : pentoda SE,pentoda SE-UL si trei variante de PP cu trei Raa diferite,vedeti evolutia THD si Ps in functie de Raa :

Astfel de grafice ar fi interesant de vazut, studiat, pe o trioda mai deosebita si catalogat ca cea mai frumoasa chiar si de dvs. si indelung testat de Popa Marius.Bineinteles daca aveti dispozitie si timpul necesar.

Link spre comentariu

Oare pentru Vp 340V, Ip 24mA si Raa 7K cum iese...

Este un PSF bun pentru un PP,mai ales pentru un TUNGSRAM sau un 6BQ5 :

post-175212-0-63778900-1448553489_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări