Vizitator viobio Postat Noiembrie 16, 2015 Partajează Postat Noiembrie 16, 2015 (editat) O schema frumoasa si de luat in seama,Ps=4W/THD<2.5% :Frumoasa dar cu alt traf de ieșire, nu cu serie 125 de la Hammond, cu seria 1627 sau 1647 sau ceva construit în regim dyi Editat Noiembrie 16, 2015 de viobio Link spre comentariu
carageae Postat Noiembrie 16, 2015 Partajează Postat Noiembrie 16, 2015 Cred ca merge EL36 in loc de 6P13S, dar nu si invers. Am citit asta undeva , dar nu stiu unde. NU. Din cate imi amintesc - facusem un tabel dar nu-l gasesc, cele doua tuburi, adica EL36 si 6P31S sunt echivalente, cel putin ca parametri statici, usor difera filamentul parca, cu vreo 50mA, insa 6P13S e altceva....am cautat o seara intreaga si nu i-am gasit un echivalent european direct cu care sa se pupe la toate caracteristicile. Eu am gasit un EL36 in ceva Rubin demolat de mine, care presupun ca a mers inainte - avea tubul spart cand l-am primit - deci probabil ca acolo merge, dar ce nu "mergea" pe vremuri? Eu am vazut si PL36 lipit cu fire in loc de PL500 - si mergea TV_ul ala bine mersi! Nici nu s-au ostenit sa resocleze, erau fire lipite de la pinii octali direct pe cablaj....izolatie carbonizata....deh, ca pe-atunci! Link spre comentariu
TON Postat Noiembrie 16, 2015 Partajează Postat Noiembrie 16, 2015 (editat) PL36 poate mult mai mult ,e pacat sa scoatem din ea doar 4 w ca un EL84 .As merge pe 375v anodica si bias automat tine si 65 mA la tensiunea asta......cu 680 ohm in catod mi se pare ca ar lucra la un regim asa cum merita,ar iesi 5,6-6 w pe sarcina lejer. Editat Noiembrie 16, 2015 de TON Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 16, 2015 Partajează Postat Noiembrie 16, 2015 PL36 poate mult mai mult ,e pacat sa scoatem din ea doar 4 w ca un EL84 .As merge pe 375v anodica si bias automat tine si 65 mA la tensiunea asta......cu 680 ohm in catod mi se pare ca ar lucra la un regim asa cum merita,ar iesi 5,6-6 w pe sarcina lejer. Cunosc bine acest tub si de acea am incercat sa scot cit mai mult din el adica o limita de 8w legat trioda cu distorsiuni armonice foarte mici, nu prea sa remarcat acest lucru si evident ca pentoda puterea poate creste la 10w fara probleme, tubul are o capabilitate de a lucra la putere disipata pe anod < 27w exceptionala si nu trebuie menajat prea mult ca de altfel majoritatea tuburilor BO fiindca conditile de lucru pentru care a fost create sint foarte grele si din cite am observat liniaritatea lui este impresionanta... @TON, biasul automat implica o pierdere de tensiune anodica pe catod de aprox 50v deci ramin cam 325v insuficient pentru puteri >6w dar acceptabil pentru un regim mai "blind" adica 5,5-6w iar cu putina rabdare se poate rezolva o distributie armonica gen 300B Link spre comentariu
franzm Postat Noiembrie 16, 2015 Partajează Postat Noiembrie 16, 2015 (editat) ... dar ce nu "mergea" pe vremuri? Eu am vazut si PL36 lipit cu fire in loc de PL500 - si mergea TV_ul ala bine mersi! Nu prea se poate compara un etaj final audio SE (amplificator clasa A) cu un etaj final BO (circuit de impulsuri). Editat Noiembrie 16, 2015 de franzm Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 16, 2015 Partajează Postat Noiembrie 16, 2015 Nu prea se poate compara un etaj final audio SE (amplificator clasa A) cu un etaj final BO (circuit de impulsuripai Pai hai sa vedem cum arata familia de caracteristici a tubului EL36 trioda prezentata de d-l Lazaroiu comparativ cu 300B, echidistanta acestor curbe este remarcabila si incomparabil mai buna fata de a altor tuburi in aceiasi configuratie deci d-le franzm care poate fi explicatia ? Eu zic ca liniaritate raspunsului este strins legata de acesta forma a curbelor mai ales pentru clasa A in cazul plasarii corecte a PSF -ului asa ca afirmatia dvs nu prea este sustinuta de argumente ! Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 17, 2015 Autor Partajează Postat Noiembrie 17, 2015 (editat) Ce spuneti ? ...daca pentru un EL36 la care se da in foaia de catalog Pda=18W+Pdg2=3W,se poate merge practic pana la Pda=27W,oare pana la cat putem merge Pda pentru un tub EL509 la care in foaia de catalog se da Pda=40W+Pdg2=9W ?? Putem considera ca un astfel de tub poate reprezenta fara tagada un adevarat 300B al sarcului,cu toate ca nici EL509 nu este prea ieftin. Am cateva EL509-2© si in practica arata cam asa (figura de mai jos),conectate ca trioda. In modul pentoda si mai ales in PP se pot abtine lejer puteri de peste 150W,iar 50W...75W sunt puteri comode pentru aceste tuburi. ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________ @popa marius : cu tot respectul, cred ca,colegul @franzm se refera la faptul ca tuburile de BO lucreaza intr-un mod diferit in cazul unui etaj final de linii (BO) fata de aceleasi tuburi intr-o aplicatie audio,nu ca nu ar fi bune pentru audio.Daca ma intrebati pe mine,cred ca intr-un final audio mai ales in SE clasa A un astfel de tub este mult mai mult solicitat avand in vedere ca va disipa o putere in lipsa semnalului destul de importanta,pe cand intr-o configuratie final BO,tubul mai are si timp de "odihna",daca pot spune asa. ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________ P.S ca sa fiu sincer,lampa mea de suflet a fost/este 6P36S,un tub exceptional cine construieste ceva cu acest tub nu va fi dezamagit niciodata fie ca-i SE fie ca-i PP,doar daca accepta pozitia conexiuni la anod in "capul" tubului,"anode above". Editat Noiembrie 17, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Vizitator gigi59 Postat Noiembrie 17, 2015 Partajează Postat Noiembrie 17, 2015 Am calculat si eu un PP cu PL36 la Raa=2387 ohm si alimentat la 425v pe anozi se poate optine teoretic 75,64w...!!! desigur g2 la 200v nu mai mult, mai mult nu insist ....nu vreau sa ma lupt cu zmeii de pe aici !!! Dar cum bine ati spus hai sa vedem cum putem optine o distributie armonica apropiata de 300B...si mai ales o putere de 8w ca sa fie pe placul tuturor. Link spre comentariu
300B SE Postat Noiembrie 17, 2015 Partajează Postat Noiembrie 17, 2015 (editat) Domnilor trebuie sa luati in calcul si urmatorul aspect: in urma analizelor de pe elforum, pretul pe ebay (si nu numai) va creste semnificativ pentru acest tub si pentru cele echivalente! Editat Noiembrie 17, 2015 de matropower Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 17, 2015 Autor Partajează Postat Noiembrie 17, 2015 (editat) Am calculat si eu un PP cu PL36 la Raa=2387 ohm si alimentat la 425v pe anozi se poate optine teoretic 75,64w...!!! desigur g2 la 200v nu mai mult, mai mult nu insist ....nu vreau sa ma lupt cu zmeii de pe aici !!! Dar cum bine ati spus hai sa vedem cum putem optine o distributie armonica apropiata de 300B...si mai ales o putere de 8w ca sa fie pe placul tuturor. Este bine si cu un Raa=2387 ohm,dar se pare ca vom avea un THD cam maricel pentru acei wati pe iesire,cred ca mai inspirat ar fi un Raa=4800 ohmi cu Ps=75W si THD=5.8% comparativ cu THD=13.25% (in ambele cazuri Ug2=200V),presupun ca ati facut calculele pentru finalele in modul pentoda ? Pentru un Raa=4800 ohmi vom avea Ps=50W la un THD<1%,ma rog,fiecare face cum crede ca-i mai bine. Nu trebuie sa va luptati cu nimeni aici,este totusi un forum nu o arena,aici putem discuta orice fel de idei dar mai ales aceste discutii ar trebui sa fie fara intelesul/sensul unei lupte,fie chiar si cu zmei,nu detine nimeni adevarul absolut,asa ca un average convenabil se poate finaliza din mai multe discutii ! Editat Noiembrie 17, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
adrian_pic Postat Noiembrie 17, 2015 Partajează Postat Noiembrie 17, 2015 (editat) Pentru 6P36S pot folosi datele de la EL500, sau nu sunt echivalente? (daca nu apar intrebarile de mai jos) In mod trioda care ar fi Raa pentru un PP in clasa A si pana la ce tensiune ne putem duce cu 6P36S? 6P36S merge folosit cu negativare fixa, sau se comporta ca 6C33C sau 6N13P? Soclurile de 6P45S sunt identice cu cele de 6P36S? (eu am vazut ca ar fi identice dar prefer sa mai intreb pentru a fi sigur). Multumesc Editat Noiembrie 17, 2015 de adrian_pic Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 17, 2015 Autor Partajează Postat Noiembrie 17, 2015 (editat) Pentru 6P36S pot folosi datele de la EL500, sau nu sunt echivalente? (daca nu apar intrebarile de mai jos) In mod trioda care ar fi Raa pentru un PP in clasa A si pana la ce tensiune ne putem duce cu 6P36S? Soclurile de 6P45S sunt identice cu cele de 6P36S? (eu am vazut ca ar fi identice dar prefer sa mai intreb pentru a fi sigur). Multumesc Eii,da!...soclurile sunt identice pentru tuburile din seria PL(EL)5** si 6P36S ,6P45S,EL509/519...adica socluri magnoval.Pentru EL509-2©/JJ/TGS in ultima vreme s-au fabricat si pe o baza (soclu) octal,mai ales acum cand au aparut multe aplicatii in domeniul audio bineinteles si cu anodul la soclu ( ordinea electrozilor la picioruse exact ca la EL34),va inchipuiti ca aceste tuburi cu baza octala nu mai pot fi utilizate in BO,nici nu cred ca ar mai avea unde ??? Deci soclurile pentru 6P45S sunt identice cu soclurile pentru 6P36S,6P41S (anodul la soclu),EL500,EL504,EL503.... Nu sunt sigur daca datele pentru EL500/504 sunt identice cu cele de la 6P36S,nici macar nu am avut curiozitatea sa verific si sa generez un Model Spice pentru aceste tuburi,dar o sa-mi fac timp si va tin la curent,deci doriti un PP in clasa A cu 6P36S sau cu EL500/504 ? Editat Noiembrie 17, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
adrian_pic Postat Noiembrie 17, 2015 Partajează Postat Noiembrie 17, 2015 PP in clasa A cu 6P36S multumesc Link spre comentariu
Vizitator gigi59 Postat Noiembrie 17, 2015 Partajează Postat Noiembrie 17, 2015 Este bine si cu un Raa=2387 ohm,dar se pare ca vom avea un THD cam maricel pentru acei wati pe iesire,cred ca mai inspirat ar fi un Raa=4800 ohmi cu Ps=75W si THD=5.8% comparativ cu THD=13.25% (in ambele cazuri Ug2=200V),presupun ca ati facut calculele pentru finalele in modul pentoda ? Pentru un Raa=4800 ohmi vom avea Ps=50W la un THD<1%,ma rog,fiecare face cum crede ca-i mai bine. Nu trebuie sa va luptati cu nimeni aici,este totusi un forum nu o arena,aici putem discuta orice fel de idei dar mai ales aceste discutii ar trebui sa fie fara intelesul/sensul unei lupte,fie chiar si cu zmei,nu detine nimeni adevarul absolut,asa ca un average convenabil se poate finaliza din mai multe discutii ! Din creion ies putine in comparatie cu o simulare ca la carte ,Ps=50W cu TDH mai mic de 1% e HI-FI curat ,complimente LMOlimpiu....desigur un trafo bine studiat si un driver pe masura ....ar fi tabloul complet .Modelul propus de mine ara mai de graba destinatie PA...in un supermarket .O alta sugestie ar fi realizarea driverului/pre tot cu serial PL-uri exemplu PCL82 ,tot asa lampi usor de gasit si ieftine . Apropo am vazut pe un site englez un amp de 500w realizat cu 12 tuburi PL36 ..!!! ca finale. Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 17, 2015 Autor Partajează Postat Noiembrie 17, 2015 (editat) Din creion ies putine in comparatie cu o simulare ca la carte ,Ps=50W cu TDH mai mic de 1% e HI-FI curat ,complimente LMOlimpiu....desigur un trafo bine studiat si un driver pe masura ....ar fi tabloul complet .Modelul propus de mine ara mai de graba destinatie PA...in un supermarket .O alta sugestie ar fi realizarea driverului/pre tot cu serial PL-uri exemplu PCL82 ,tot asa lampi usor de gasit si ieftine . Apropo am vazut pe un site englez un amp de 500w realizat cu 12 tuburi PL36 ..!!! ca finale. Multumesc! Este interesanta sugestia unui amplificator "total" seria PL-uri si pot garanta ca se poate obtine un amplificator de calitate.Cu un PCL82 se poate realiza un defazor foarte performant capabil sa atace orice fel de tuburi din seria PL indiferent de destinatia amplificatorului ca produs final ; supermarketuri sau de mare finete pentru auditii de calitate,bineinteles pentru iubitori de PP-uri. Sunteti modest,nu ies putine din creion,sa nu uitam ca majoritatea dintre noi pana mai deunazi am proiectat si calculat cu creionul si hartia,uneori chiar hartie milimetrica.Astazi cand avem la indemana o sumedenie de mijloace soft ar fi si pacat sa nu incercam sa le utilizam. Personal folosesc cateva softuri pentru proiectare asistata ca si pentru proiectarea transformatoarelor de iesire,dar uneori cand ceva mi se pare ne la locul lui tot fac o verificare batraneste,cu vechile ustensile de care am vorbit mai sus. Incercam si noi sa ne mai pierdem timpul in mod util ,pentru ca uneori realizez ca este chiar o pierdere de timp (apropo de lupta cu zemei !) dar...micobul bata-l vina! P.S amplificatorul de aici; 500W cu EL36 : http://www.chambonino.com/construct/const8.html si schema: http://www.chambonino.com/construct/constwire1.html Editat Noiembrie 17, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum