adrian_pic Postat Noiembrie 15, 2015 Partajează Postat Noiembrie 15, 2015 (editat) Liviu Ianush la SE atacul finalei mai tot timpul trebuie sa fie facut asimetric. Putine tuburi sunt liniare si accepta un atac simetric (300B fiind de departe de neegalat). Un atac neadecvat schimba mult mai mult raspunsul armonic (apar distorsiunile) fata de un PSF. Lampa driver trebuie foarte bine aleasa si la fel PSF-ul acesteia. Totusi in cazul de fata modificarea PSF-ului (creste tensiunea cu 100V ,curentul variaza doar cu 4,5mA deci il ignor) este (foarte) mare, deci si raspunsul armonic se va schimba fara indoiala daca se pastreaza neschimbat atacul in grila tubului final. Bataia la SE este putere cat mai mare la un THD cat mai mic (sub 2,5-3%). P.S. Totusi cu MuFalower THD-ul este mai mic (asa vad din simulare). Editat Noiembrie 15, 2015 de adrian_pic Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 15, 2015 Partajează Postat Noiembrie 15, 2015 Va rog d-le Olimpiu sa verificati acest test facut mai de demult cu PL36 stiu ca THD< 1,8%/6w dar nu cred ca am facut si distributia spectrala Link spre comentariu
carageae Postat Noiembrie 15, 2015 Partajează Postat Noiembrie 15, 2015 Si totusi, diodele alea nu redreseaza semialternanta pozitiva a semnalului? La atac asimetric eu am vazut diode conectate in serie cu o rezistenta, totul in paralel cu alta rezistenta, si asta in serie, nu in paralel cu semnalul de intrare... Link spre comentariu
adrian_pic Postat Noiembrie 15, 2015 Partajează Postat Noiembrie 15, 2015 In anodul diodei D1 ai -39,5V deci dioda(diodele) este blocata. Abia la amplitudini foarte mari ale semnalului de atac in grila tubului final diodele se vor deschide. Eu cred ca diodele alea nu au nici un efect (nu-i driver-ul asa de fortos sa intre in clasa A2). 1 Link spre comentariu
Liviu Ianush Postat Noiembrie 16, 2015 Partajează Postat Noiembrie 16, 2015 La dl. Marius vad si o reactie Shade. Contribuie mult la raspunsul final? O desimetrizare cu dioda, propusese dl. Vali pt GU50. Nu poate fi folosita si in acest caz? Dupa graficul EL36 am 260v pe pozitiv si 220v pe negativ, clar sinus asimetric. Traful de iesire cit poate corecta din asimetrie?Am atasat schema propusa de dl. Vali. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Noiembrie 16, 2015 Partajează Postat Noiembrie 16, 2015 Traful de iesire nu poate corecta nimic din asimetrie insa reactia globala negativa poate corecta din asimetrie (cu cat reactia negativa este mai mare (mai puternica) cu atat corectia este mai mare dar ..... nu mai esti in rand cu audiofilii care sunt impotriva reactiei negative ). Solutia cu dioda propusa de valderama este o adevarata solutie inginereasca dar e bine sa nu o divulgi auditorilor ca imediat vor stramba din nas (ca ai pus "nisip" pe calea de semnal). Eu personal incep sa ma inclin in fata hibridelor (driver cu Si) deci nu am nici o greata fata de Si mai ales ca sursa de semnal este toata siliconata. Link spre comentariu
hpavictor Postat Noiembrie 16, 2015 Partajează Postat Noiembrie 16, 2015 Traful de iesire nu poate corecta nimic din asimetrie insa reactia globala negativa poate corecta din asimetrie (cu cat reactia negativa este mai mare (mai puternica) cu atat corectia este mai mare dar ..... nu mai esti in rand cu audiofilii care sunt impotriva reactiei negative ). Solutia cu dioda propusa de valderama este o adevarata solutie inginereasca dar e bine sa nu o divulgi auditorilor ca imediat vor stramba din nas (ca ai pus "nisip" pe calea de semnal). Eu personal incep sa ma inclin in fata hibridelor (driver cu Si) deci nu am nici o greata fata de Si mai ales ca sursa de semnal este toata siliconata. +1 Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 16, 2015 Autor Partajează Postat Noiembrie 16, 2015 (editat) In limita timpului ce l-am avut am incercat sa fac un model Spice real pe 10 tuburi EL36 conectate in modul trioda pentru Pda=15W.In schema d-lui Popa Marius am vazut ca s-a mers cu un Pda~=27W,se pare ca tubul "tine" la aceasta putere,de aici rezulta un alt PSF cu Ua mai mare decat in schema cu EF184,deci si un alt Ra si implicit un THD scazut,dar se pare ca distributia armonica are un pic de suferit. Pana la urma trebuiesc facute anumite compromisuri in ceea ce priveste puterea pe sarcina,THD,distributie armonica,durata de functionare a tubului si multe altele(!!!). Simetrizare semnalului pe sarcina o poate face si OT intr-un procent destul de ridicat dar in dezavantajul scaderi puteri, cu alte cuvinte eficienta de functionare a unui tub in clasa A va fi mult diminuata. Am pus in poze caracteristicie pentru EL36 in modul trioda pentru Pda=15W,dar si pentru Pda=27W (varianta Popa Marius). Ar fi multe de spus,dar timpul ne este potrivnic,imi pare rau ! P.S @Liviu Ianush ;la inceput m-ati rugat sa modific schema propusa de dv.,mai jos aveti modificarile considerate de mine ca fiind necesare. Editat Noiembrie 16, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
adrian_pic Postat Noiembrie 16, 2015 Partajează Postat Noiembrie 16, 2015 Simetrizare semnalului pe sarcina o poate face si OT intr-un procent destul de ridicat dar in dezavantajul scaderi puteri Forma asimetrica a semnalului din primar nu o gasim neschimbata in secundar? Sau va referiti la marirea Ra-ului trafului de iesire si se obtine astfel un THD mai mic dar si putere mai mica? Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 16, 2015 Autor Partajează Postat Noiembrie 16, 2015 (editat) Forma asimetrica a semnalului din primar nu o gasim neschimbata in secundar? Sau va referiti la marirea Ra-ului trafului de iesire si se obtine astfel un THD mai mic dar si putere mai mica? Exact,la asta m-am referit! ...ati intuit perfect! Un exemplu aveti in imaginea de mai jos unde semnalul in primarul OT este aproape simetric,puteti remarca si neajunsurile .O precizare,toate graficele sunt trasate pe datele de catalog sau reale deci fara a fi considerat intr-un montaj electronic si bineinteles fara NFB. Editat Noiembrie 16, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Liviu Ianush Postat Noiembrie 16, 2015 Partajează Postat Noiembrie 16, 2015 Multumesc! Interesante caracteristicile reale ale El36. Imi place analiza fft si puterea obtinuta. Il crosetez si va tin la curent. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Noiembrie 16, 2015 Partajează Postat Noiembrie 16, 2015 LMOlimpiu credeti ca EL36 se poate substitui 100% cu 6P13S? 6P13S este ieftin => "merita chinuit" la aproximativ 24W. Poate Liviu Ianush gaseste un 6P13S si aflam daca la ureche suna ca EL36. Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 16, 2015 Autor Partajează Postat Noiembrie 16, 2015 (editat) LMOlimpiu credeti ca EL36 se poate substitui 100% cu 6P13S? 6P13S este ieftin => "merita chinuit" la aproximativ 24W. Poate Liviu Ianush gaseste un 6P13S si aflam daca la ureche suna ca EL36. Nu stiu,eu am cateva 6P13S si as putea sa le ridic caracteristicile,dar din pacate nu sunt noi,am si cateva NOS dar la vremea cand le-am primit probate fiind pe catometru "destept" nu se prea incadrau in datele de catalog deci in aceste conditii nu va pot garanta niste informatii reale/adevarate,in aceasta situatie ramane valabila ideea dv: "Poate Liviu Ianush gaseste un 6P13S si aflam daca la ureche suna ca EL36." Uni spun ca EL36 ar fi echivalent 100% cu 6P31S [...] Editat Noiembrie 16, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Liviu Ianush Postat Noiembrie 16, 2015 Partajează Postat Noiembrie 16, 2015 Cred ca merge EL36 in loc de 6P13S, dar nu si invers. Am citit asta undeva , dar nu stiu unde. Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 16, 2015 Autor Partajează Postat Noiembrie 16, 2015 O schema frumoasa si de luat in seama,Ps=4W/THD<2.5% : Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum