Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Super! Multumesc frumos!

------------

-60 dB armonica a doua si -70 dB armonica a treia? Se pare ca aceste subminiaturi stau, comparativ, mai bine decat 6N1P, ECC88 si 6N2P din simularile anterioare...

Mie mi se pare mai mult decat bine!

Am observat si eu (auditiv) ca amplitudinea la iesire este mai mare decat iesirea standard; subiectiv, sunetul pare mai vioi si muzical/rotund.

Probabil ca, daca temperam putin amplificarea din rezistentele din catod, TDH-ul va scadea.

Nici cu 0,1% nu mi-e rusine.

Una peste alta, mi se confirma, negru pe alb, ca impresia artistica are baze reale...

Editat de fcon
Link spre comentariu

Ca tot era vorba de srpp-uri, postez o schema realizata practic/functional de mine acum mai bine de 25 de ani cu rezultate foarte bune. Se poate folosi buffer-ul atit cu ecc 82 dar si cu ecc 88. Sunt curios cum ar arata o simulare pe etaje, poate ne ajuta ca de obicei dl Lazaroiu. Va asigur ca la cantat se ia la tranta cu multe preuri moderne.....la mine canta de atunci si nu m-a dezamagit.

post-241795-0-76210400-1447178435_thumb.jpg

Link spre comentariu

Ca tot era vorba de srpp-uri, postez o schema realizata practic/functional de mine acum mai bine de 25 de ani cu rezultate foarte bune. Se poate folosi buffer-ul atit cu ecc 82 dar si cu ecc 88. Sunt curios cum ar arata o simulare pe etaje, poate ne ajuta ca de obicei dl Lazaroiu. Va asigur ca la cantat se ia la tranta cu multe preuri moderne.....la mine canta de atunci si nu m-a dezamagit.

Dar asta-i un preamplificator cu o retea RIAA !

http://www.jogis-roehrenbude.de/Verstaerker/SRPP-VV/SRPP-VV.htm

Printre picaturi o sa facem o analiza Spice cu ajutorul unui emulator RIAA si vedem ce si cum,dar daca suna bine ce mai analizam ???...glumesc,stiu ca este interesant de vazut ce distributie armonica are fara retea RIAA si apoi cu diagrama Bode se poate vedea clar curba de raspuns.

SRPP-ul de mai sus (@fcon) este un "lampizator",adica ceva care "da" sunet de lampa daca este intercalat intre iesirea unui DAC si resul lantului de amplificare,probabil asa o fi (!!!),eu nu pot spune cu certitudine daca-i asa au ba.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Dar asta-i un preamplificator cu o retea RIAA !

http://www.jogis-roehrenbude.de/Verstaerker/SRPP-VV/SRPP-VV.htm

Printre picaturi o sa facem o analiza Spice cu ajutorul unui emulator RIAA si vedem ce si cum,dar daca suna bine ce mai analizam ???...glumesc,stiu ca este interesant de vazut ce distributie armonica are fara retea RIAA si apoi cu diagrama Bode se poate vedea clar curba de raspuns.

SRPP-ul de mai sus (@fcon) este un "lampizator",adica ceva care "da" sunet de lampa daca este intercalat intre iesirea unui DAC si resul lantului de amplificare,probabil asa o fi (!!!),eu nu pot spune cu certitudine daca-i asa au ba.

Da, ar fi interesant de vazut daca "viata bate filmul" sau altfel spus, ce arata simularea raportat la ceea ce credem moi (unii dintre...) ca suna bine. In plus, pentru cine doreste lampizare, cred ca se poate folosi cu succes modulul de iesire al srpp-ului cu unele corectii in ceea ce priveste impedanta de intrare. Desigur ca articolul din revista germana este ff amplu, cu multe facilitati, eu am folosit doar alimentarea, in rest comenzile le-am facut simplu pe un comutator cu tija lunga iar montajul desigur in AER....ca suntem "lampari" iar mie-mi place sa ma mai ocup si de arhitectura.

Link spre comentariu

Da, ar fi interesant de vazut daca "viata bate filmul" sau altfel spus, ce arata simularea raportat la ceea ce credem moi (unii dintre...) ca suna bine. In plus, pentru cine doreste lampizare, cred ca se poate folosi cu succes modulul de iesire al srpp-ului cu unele corectii in ceea ce priveste impedanta de intrare. Desigur ca articolul din revista germana este ff amplu, cu multe facilitati, eu am folosit doar alimentarea, in rest comenzile le-am facut simplu pe un comutator cu tija lunga iar montajul desigur in AER....ca suntem "lampari" iar mie-mi place sa ma mai ocup si de arhitectura.

Cam asta ar fi "filmul" parti RIAA,personal imi place tare mult ce vad in simulare si cred ca in realitate se aude excelent,iar in ceea ce priveste treaba cu arhitectura...,sunteti modest,puteti spune ca va place sa va mai ocupati si de electronica,asa-i ?

Etajul final SRPP nu reprezinta ceva iesit din comun,dupa parerea mea SRPP-urile reprezinta "panaceul universal" al electronici cu tuburi,nu trebuie sa stii multa carte sa "crosetezi" un astfel de montaj care sa mearga si foarte bine,doua rezistente si doua triode/pentode si gata etajul de atac capabil sa conduca orice finala audio consacrata si cine este si lipaci de meserie isi mai aduce aminte ca trebuie "urcat" (parca-l urca in pod!) fata de catod, potentialul filamentului,uni "meseriasi" construiesc de o viata asa ceva si niciodata nu au facut aceasta procedura in ceea ce priveste filamentul.

P.S intr-adevar,schema germana este foarte bine elaborata si merita toata atentia amatorilor de preamplificatoare RIAA,adica vreau sa spun ca-i o treaba serioasa.

post-175212-0-98949200-1447257305_thumb.png

post-175212-0-14849800-1447257320_thumb.png

post-175212-0-58784700-1447257330_thumb.png

post-175212-0-25605900-1447257342_thumb.png

post-175212-0-61213800-1447257844_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Cam asta ar fi "filmul" parti RIAA,personal imi place tare mult ce vad in simulare si cred ca in realitate se aude excelent,iar in ceea ce priveste treaba cu arhitectura...,sunteti modest,puteti spune ca va place sa va mai ocupati si de electronica,asa-i ?

Etajul final SRPP nu reprezinta ceva iesit din comun,dupa parerea mea SRPP-urile reprezinta "panaceul universal" al electronici cu tuburi,nu trebuie sa stii multa carte sa "crosetezi" un astfel de montaj care sa mearga si foarte bine,doua rezistente si doua triode/pentode si gata etajul de atac capabil sa conduca orice finala audio consacrata si cine este si lipaci de meserie isi mai aduce aminte ca trebuie "urcat" (parca-l urca in pod!) fata de catod, putentialul filamentului,uni "meseriasi" construiesc de o viata asa ceva si niciodata nu au facut aceasta procedura in ceea ce priveste filamentul

QED

Da se pare ca am facut o "casnicie" buna cu acest preu. Pe vremea aceea(a facerii) nu erau nici programe nici emulatoare, era pasiune si urechi.

Apropos de unii care vorbesc despre urechile de "liliac" .... sa se uite la toti marii dirijori si compozitori...."functia creeaza organul" cum s-ar zice.

Legat de emulator, puteti sa-mi dati niste valori practice, poate il realizez si masor la cald preul. Ar trebui sa contina si un atenuator avind in vedere ca sensibilitatea etajului de intrare este de 4mV/47K. Pe grafice ce reprezinta linia punctata ?

Buffer-ul chiar daca este banal ati putea sa-l simulati si pe dansul, eventual pentru o varianta cu ecc88 (cam asta ar fi ultima modificare pe care i-as faceo)

Problema e ca ar trebui sa atace finalul cam la 2V si o impedanta cat mai mica.

Multumesc anticipat

Link spre comentariu

QED

Da se pare ca am facut o "casnicie" buna cu acest preu. Pe vremea aceea(a facerii) nu erau nici programe nici emulatoare, era pasiune si urechi.

Apropos de unii care vorbesc despre urechile de "liliac" .... sa se uite la toti marii dirijori si compozitori...."functia creeaza organul" cum s-ar zice.

Legat de emulator, puteti sa-mi dati niste valori practice, poate il realizez si masor la cald preul. Ar trebui sa contina si un atenuator avind in vedere ca sensibilitatea etajului de intrare este de 4mV/47K. Pe grafice ce reprezinta linia punctata ?

Buffer-ul chiar daca este banal ati putea sa-l simulati si pe dansul, eventual pentru o varianta cu ecc88 (cam asta ar fi ultima modificare pe care i-as faceo)

Problema e ca ar trebui sa atace finalul cam la 2V si o impedanta cat mai mica.

Multumesc anticipat

Schema completa cu buffer-ul in doua variante: ECC82 (schema originala) si modificat cu E88CC,important este ca daca a crescut un pic THD-ul,distributia armonica se mentine,asta inseamna un sunet nealterat,sau ceva adaugat de acest buffer:

post-175212-0-34985600-1447265090_thumb.png

post-175212-0-96349100-1447265102_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Va salut cu respect!

Vin si eu cu o rugaminte la dvs: intrucat vreau sa mai construiesc inca un exemplar din amplificatorul SE cu 6N16B si 6P30B, va rog frumos, cand aveti timp si dispozitie, sa faceti o simulare pentru acest amplificator, a carui schema e mai jos.

Schema functioneaza bine cum e ea (la urechi), insa as vrea daca se poate si o simulare.

Mentionez ca am doua trafuri de cadre pe care vreau sa le folosesc ca trafuri de iesire si as vrea sa le fac secundar pt. 8 ohmi si 32 ohmi (casti).

Va multumesc!

Posted Image

Link spre comentariu

Va salut cu respect!

Vin si eu cu o rugaminte la dvs: intrucat vreau sa mai construiesc inca un exemplar din amplificatorul SE cu 6N16B si 6P30B, va rog frumos, cand aveti timp si dispozitie, sa faceti o simulare pentru acest amplificator, a carui schema e mai jos.

Schema functioneaza bine cum e ea (la urechi), insa as vrea daca se poate si o simulare.

Mentionez ca am doua trafuri de cadre pe care vreau sa le folosesc ca trafuri de iesire si as vrea sa le fac secundar pt. 8 ohmi si 32 ohmi (casti).

Va multumesc!

Este un amplificator frumos si chiar interesant,miniaturile astea de pentode 6P30B se dovedesc a fi niste bijuterii pentru astfel de aplicatii si intr-adevar,un amplificator pentru casti ar fi potrivit,mai ales ca se poate miniaturiza la maxim.

Simularea este facuta cu un model practic pentru 6N16B,dar pentru tubul final neavand un astfel de exemplar ar trebui sa avem incredere in modelele lui E.Karpov si sa le luam ca atare.

As avea o recomandare in ceea ce priveste Ra adoptat de proiectantul acestei scheme si anume cred ca un Ra=6700 ohmi ar fi mai apropiat de realitate,puterea pe sarcina se va majora in acest caz iar THD-ul scazut insa distributia armonica se pare ca se mentine,deci sunetul nu se va altera,parerea mea.

post-175212-0-95113700-1447320853_thumb.png

post-175212-0-19804500-1447320866_thumb.png

post-175212-0-27717000-1447320875_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Consultatie!

Am de facut un proiect pentru un prieten cu urechi foarte "sensibile",este vorba de un SE cu 2A3 si amplificator de tensiune cu ECC99,adica ceva ce l-a ascultat in Franta si doreste o clona,adica exact cu tuburile de mai sus.

Am vrut sa caut prin tara ECC99 intreband colegi si prieteni de pe forum,dar majoritatea mi-au recomandat echivalentul rusesc 6N6P,dar exista doua probleme:

- 1; eu nu prea-l vad echivalent

- 2; clientul nu-l doreste,mai ales ca este o piesa ruseasca(!!!) :rade:

Ce parere aveti,sunt echivalente aceste doua tuburi ,ECC99 cu 6N6P ???

post-175212-0-57322300-1447411815_thumb.png

post-175212-0-74612200-1447411824_thumb.png

Link spre comentariu

Ce parere aveti,sunt echivalente aceste doua tuburi ,ECC99 cu 6N6P ???

Daca panta si factorul de amplificare sunt aproximativ aceleasi, la fel si puterea maxima disipata atunci nu vad de ce nu pot fi echivalente dpdv electric.

Link spre comentariu

http://www.ebay.de/itm/1-pc-NOS-rare-orig-Philco-12BH7A-ECC99-balanced-dual-triode-/201429371798?hash=item2ee6204b96:g:~3cAAOSwEetV9-u2

Are timp sa se gandeasca 22 de ore. 27 de euro in total nu-i o avere tinand cont ca lampile rusesti ii "put".(unii din tari cu apa mult mai calda cauta in draci  lampi rusesti 6N30P si nu gasesc la un pret decent )

Atentie la tepe!!! Spre exemplu userul valtek_2005:
6N6P-IR / ECC99 / E182CC high-durable double triode tubes. Lot of 2 NOS.

Posted Image

http://www.ebay.com/itm/6N6P-IR-ECC99-E182CC-high-durable-double-triode-tubes-Lot-of-2-NOS-/261418431621?hash=item3cddc0b485:g:0NAAAOxyf1dTGydf

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări