Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

va multumesc pt ajutor!

cerinta pentru Vin=0.7veff nu e cam mult pentru cat poate TDA 1541?

Vout cat este?

schema e preluata de aici http://www.users.globalnet.co.uk/~valveamp/LinePreProject.htm

Daca va uitati atent pe schema veti observa ca amplificarea este de 12,71dB adica de aproximativ 18 ori (in tensiune).

In cazul de fata pentru 0,7Veff la intrare vom avea la iesire 12,8Veff,de aici puteti trage niste conculzii !!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Imi cer scuze dar unele (destul de multe) notiuni teoretice imi scapa.

Nicio problema important este sa intelegem cat mai bine posibil si dupa cum am mai spus de nenumarate ori,tot timpul avem cate ceva de invatat fiecare de la fiecare,asta-i rostul unui forum.

Link spre comentariu

domnule am o rugăminte nu dispun de experienţă dumneata în simulări ,doresc şi eu o simulare care să includă un etaj final în clasa-A echipat cu o triodă ideală capabilă de o disipaţie 100W la anod în următoarele condiţii:

-parafeed(L parafeed 75H)

-Ua 800V

-ia_0 =130mA

-randament OT 0,85 Rs 3k4/8

sunt interesat de puterea maximă în sarcină xxW pentru o formă de undă sinus nelimitat în sarcină la ieşire

după ce avem puterea maximă pentru sinus nelimitat se poate trece şi la sinus puternic limitat sau chiar sqw

în simularea dată mai putem apoi shimba rapoartul de transformare 4k0/8-5k0/8-6k0/8  astfel încât să vedem cum evoluează puterea în sarcină sinus nelimitat (în sens crescător sau descrescător) pentru acelaşi randament OT(0,85).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

@valderama: ma puneti intr-o situatie extrem de dificila si mai ales delicata,atata timp cat colegul @der_doktor face afirmatii de genul : "Cere-i simulare lui @LMO pe un model de 100TH din ''burta'' ca oricum nu are caracteristici ridicate pe ''Sofia'' la 800V anodica. Modelul de ''Sofia'' pe care il are stie doar 500V tensiune anodica si doar 1A (1000mA) curent anodic. Cred ca e cat un traf de sudura model 1960, il plimba cu ..caruciorul.  :rade:",ironii de foarte prost gust si de cea ai joasa speta,nu credeti ca interventia mea ar fi de prisos (??).Atata timp cat cunt contrazise formulele de baza,ce naiba credeti ca mai putem face in acest sens ???

Ce poate fi mai simplu decat atat,lucrand cu materialul clientului:

Sunt date urmatoarele:

-Ua=800V

-Ia_0=130mA

-Ra=3400 ohmi

deci:

Pa[W]=R*I^2, P[W]=3400*0.092 , P[W]=28.7W

sau:

Pa[W]=U^2/R, P[W]=(312,5)^2/3400, P[W]=28,7W

sau:

Pa[W]=U*I , P[W]=312,5*0,092 , P[W]=28,7W

tensiunile si curenti sunt eff.

Sper ca sarcina declarta de 3400 ohmi sa fie "vazuta" de anod,altfel pentru cei 40W trebuie specificat CLAR ce sarcina "vede" anodul .

Asadar in rog public pe colegul @der_doktor sa posteze aici familiile de caracteristici "ridicate" de d-lui cu tracerul din dotare,pentru  a-mi face un model Spice dupa date reale,daca nu poate face acest lucru nu pot exista decat doua motive serioase:

- acestea reprezinta ceva clasificat si d-lui are tot dreptul, sau:

- totul nu este decat o cacialma... si am dreptul sa cred asta :rade:

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Facem treaba cu sculele pe care le avem,asa iese din tracer asa am pus si eu aici,daca ar veni altcineva cu un alt model generat practic ar fi excelent!  Sa nu uitam ca E130L este un tub foarte ciudat si cu care si in practica se lucreaza mai greu.Am contribuit pentru cineva (un coleg de pe forum) la un proiect pentru un SE cu acest tub,inclusiv proiectarea trafului de iesire,rezultatele practice fiind cele "livrate" de caracteristicile de mai sus cu tolerante extrem de mici adica nu mai mult de +/-1% si vad asta ca ceva foarte normal.  SE-ul de care vorbesc a reusit sa capteze atentia multor audiofili cu calitatea sunetului,ma rog,poate fi ceva subiectiv,dar prea multi au apreciat asta ca sa fie un subiectivism colectiv de asa maniera.  Momentan lucrez si eu la un astfel de SE,dar spre rusinea mea nu am nici tole si nici sarma sa-mi bobinez niste trafuri de iesire,de cel de alimentare  nu spun nimic! :84

De ce nu va ajuta cu tole și sirma colegul pe care și dv l-ați ajutat, sau unii culeg doar laurii?
Link spre comentariu

De ce nu va ajuta cu tole și sirma colegul pe care și dv l-ați ajutat, sau unii culeg doar laurii?

Dl. Viorel,suntem atat de diferiti in asa masura incat sa ne dam seama ca..."suntem intr-adevar diferiti"...daca am fi facuti toti din acelasi aluat oare credeti ca viata ar mai fi asa de frumoasa ???...uni oameni nu cunosc decat alb si negru,nuantele de gri nu le percep niciodata si asta pentru ca "spectrul lor armonic" este ca la SS,limitat si cu un THD ff mic ! :rade:

Problema acestor transformatoare de care am facut vorbire este doar de timp,in schimb uni colegi au acces mult mai rapid la anumite surse de materiale (miezuri si sarma) si pe deasupra mai au si timp,deci doua chestii care mie nu-mi prisosesc.

Multumesc pentru atentie!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Daca aveti rabdare cititi cu atentie ce se spune aici :

http://www.asrr.org/biblioteca/Revue%20Audiophile/FICHIERS/32/DISTORS/DISTOR.html

http://www.asrr.org/biblioteca/Revue%20Audiophile/FICHIERS/33/DISTORS/DISTORS.html

ff interesant.

Multumesc colegului  @sandu2010 pentru vasta documentatie pusa la dispozitia noastra :multumesc

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

inca nu inteleg de ce conteaza cele 0,1-0,5% distorsiuni ale amplificatoarelor fata de distorsiunile difuzoarelor/boxelor, iar nu inteleg de ce unii spun : "si e vorba de un amplificator pe lampi" ca si cum e un amplificator cu performante scazute, derizorii.

Inca spun ca un amplificator are boxele lui!

Link spre comentariu

inca nu inteleg de ce conteaza cele 0,1-0,5% distorsiuni ale amplificatoarelor fata de distorsiunile difuzoarelor/boxelor, iar nu inteleg de ce unii spun : "si e vorba de un amplificator pe lampi" ca si cum e un amplificator cu performante scazute, derizorii.Inca spun ca un amplificator are boxele lui!

Pai, din pacate , fum fara foc nu iese...Mai stiintific spus...am mai zis-o odata si pe asta pe ale taramuri, distorsiunile amplificatorului nu sunt neaparat nici de acelasi tip si nici in faza cu ale boxei ca sa se poata masca reciproc sub un anumit nivel.Daca sunt de acelasi tip, dar nu-s in faza ai delay , chorus pe armonici la unele frecvente sau se anuleaza de-a dreptul la altele functie de cat de buna e reactia negativa , iar cand reactia negativa electrica nu functioneaza poate functiona cea fizica ce face ca doua unde de aer in antifaza sa se anuleze natural.Oricum ar fi sunt nenumarate variante de posibile interactiui intre boxe anplificator si ascultator, altfel nu se inventa egalizorul parametric...Ne place sau nu, majoritatea amplificatoarelor de pe piata , daca nu toate, chiar au probleme de compatibilitate armonica cu diverse tipuri de boxe.Asta ti-o poate spune orice nea Gica de-a incercat mai multe boxe pe un amplificator si independent de reactia lui subiectiva il poti contrazice teoretic pana te duci la el acasa si cazi in cur , dandu-i dreptate...apoi ceri cumintel un pahar cu apa si te uiti la dantura lui care iti spune:Vezi, ce ti-am zis IO?! Suna altfel cu alea dinainte...
Link spre comentariu

Simulare amplificator cu tuburi din topicul <Amplificator cu tuburi> initiat de @bogdan666.

Datele din simulare pot ajuta la constructia acestui amplificator.

Simularea este facuta doar pentru configuratia ultra-liniar,UL.

post-175212-0-36226100-1446390881_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Pai, din pacate , fum fara foc nu iese...Mai stiintific spus...am mai zis-o odata si pe asta pe ale taramuri, distorsiunile amplificatorului nu sunt neaparat nici de acelasi tip si nici in faza cu ale boxei ca sa se poata masca reciproc sub un anumit nivel.Daca sunt de acelasi tip, dar nu-s in faza ai delay , chorus pe armonici la unele frecvente sau se anuleaza de-a dreptul la altele functie de cat de buna e reactia negativa , iar cand reactia negativa electrica nu functioneaza poate functiona cea fizica ce face ca doua unde de aer in antifaza sa se anuleze natural.Oricum ar fi sunt nenumarate variante de posibile interactiui intre boxe anplificator si ascultator, altfel nu se inventa egalizorul parametric...Ne place sau nu, majoritatea amplificatoarelor de pe piata , daca nu toate, chiar au probleme de compatibilitate armonica cu diverse tipuri de boxe.Asta ti-o poate spune orice nea Gica de-a incercat mai multe boxe pe un amplificator si independent de reactia lui subiectiva il poti contrazice teoretic pana te duci la el acasa si cazi in cur , dandu-i dreptate...apoi ceri cumintel un pahar cu apa si te uiti la dantura lui care iti spune:Vezi, ce ti-am zis IO?! Suna altfel cu alea dinainte...

Da, da cu ochii mintii parca-i vad dantura :rade:

D-l Lazaroiu pun pariu ca nu vrea ultraliniar!?Vrea putere, forta fie cu el!

Editat de mila
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări