Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Cred ca puteti incepe de aici:

http://usr.audioasylum.com/images/5/59648/FV34A1.jpg

Eu am facut practic schema asta, cel putin etajul de intrare, dar am folosit 6P3S si negativare automata. Nu am testat nimic in afara de ureche, dar nu am avut ce sa-i reprosez...faptul ca e o schema comerciala eu zic ca e ceva de capul ei...am folosit varianta simpla de 6N3, nu aia militara.

Link spre comentariu

Stiu ca-i un tub dificil dar cum am mai discutat cred ca am peste 100 de bucati, din alea militare... La un moment dat am vazut un preamp de firma cu 6N3P, nu mai stiu unde... stiu in schimb ca m-a mirat alegerea facuta de firma respectiva, probabil aveau si aceia ceva stocuri...

Pai ar fi doua variante distincte:

1. repetor catodic clasic, cuplaj condensator, urmat de primar traf ridicator permalloy, sa zicem 1:10... capacitate parazita reflectata in primar vreo 10-20nF (aici ar fi interesant de vazut cum influenteaza raspunsul...)

2. primar cuplat in catod, rezistenta in DC cit sa faca bias-ul lampii, curent pina in 15mA, traful cu intrefier, tole 1W6 

Mai putem vorbi si la telefon...

Pentru prma varianta m-am gandit la ce se vede mai jos,pentru a-2-a varianta cand o sa ajung acasa ma ocup...

P.S  capacitate parazita reflectata in primar Clk=11200pF

post-175212-0-79780600-1443013181_thumb.png

post-175212-0-98574800-1443013205_thumb.png

post-175212-0-12329700-1443013226_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

unde draku "e ce trebuie" ?!(15H în primar cu 120H în secundar http://www.elforum.info/uploads/monthly_09_2015/post-175212-0-79780600-1443013181.png )

dacă tot vrei repetor (independenţă în raport cu impedanţa sursei de semnal)

pentru performanţă cu transformator defazor-ridicător pune în faţă un repetor cu integrat(ieşirea din integrat cuplată galvanic la intrarea inversoare pe intrarea neinversoare/semnal un rezistror la masă) sau un op din tranzistori(şapte tranzistori configuraţie de tip Burr-Brown).

http://oi60.tinypic.com/64f5he.jpg

cu ce deranjează un op-SS ?! .semnalul din intrare vine de regulă din sursă SS ,putem considera repetorul SS o extensie a sursei de semnal(ca făcând parte din sursa de semnal).

(SS=semiconductor siliciu ,integrat/neintegrat)

ce/cum să caut/găsesc cu 15H în primar şi 120H în secundar ?! (traf defazor-ridicator "gâgâlice")  ,găsesc eventual flaşneta(15H/120H).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Stiu ca-i un tub dificil dar cum am mai discutat cred ca am peste 100 de bucati, din alea militare... La un moment dat am vazut un preamp de firma cu 6N3P, nu mai stiu unde... stiu in schimb ca m-a mirat alegerea facuta de firma respectiva, probabil aveau si aceia ceva stocuri...

Pai ar fi doua variante distincte:

1. repetor catodic clasic, cuplaj condensator, urmat de primar traf ridicator permalloy, sa zicem 1:10... capacitate parazita reflectata in primar vreo 10-20nF (aici ar fi interesant de vazut cum influenteaza raspunsul...)

2. primar cuplat in catod, rezistenta in DC cit sa faca bias-ul lampii, curent pina in 15mA, traful cu intrefier, tole 1W6 

Mai putem vorbi si la telefon...

Ambele variante,asa cum ati cerut dl.Dorin si o varianta ceva mai eleganta,zic eu,daca tot se  vrea utilizarea tuburilor 6N3P.

post-175212-0-42657100-1443074670_thumb.png

post-175212-0-20737100-1443074687_thumb.png

post-175212-0-12044300-1443074709_thumb.png

Link spre comentariu

Aa ,mai nou se agreează cuplajele capacitive(chiar şi atunci când alcătuiesc circuite rezonante LC 18hz-20hz) ,inconsecvență (se discuta cuplajul capacitiv vs cuplajul inductiv la alt timp).

un AO-SS în configuraţie repetor nu introduce cuplaje capacitive musai.

repetoarele catodice prezentate (aşa cum sunt acum configurate) pot deveni chiar "circuite active redresoare" pentru amplituni mai mari ale semnalui din intrare(sunt configuraţii repetor pe catod capabile numai de amplitudini mici ale tensiuni din ieşire în ciuda faptului că sunt alimentate serios 250V etc) ,mă rog caietul de sarcini nu cere mai mult(am lipsit când sa predat polarizarea grilei de comandă direct din masă pentru circuitul repetor pe catod) .Circuitul cu pricina repetor în tensiune cu polarizare gc direct din masă funcţionează dar este relativ impropiu ,punctul static de funcţionare fiind înghesuit aproape în rădăcina dreptei catodice uk_0 aprox 5V în raport cu masa.

PS se poate realiza/construi/concepe un AO -hibrid simplu(o dublă trioda şi două feturi).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Exista o nuanta, prin cuplaj capacitiv se intelege indeobste RCR, aici e mai degraba parafeed sau, ca sa fim rigurosi, RCL. Am mai spus si-o repet, n-am nimic cu condensatoarele, am incercat sa deschid niste directii mai putin batute, de care altii n-au habar sau altii le ignora cu desavirsire. Orice ai face ai avantaje si dezavantaje.

Hai domnu Vali, scoate-ne din impas cu un repetor catodic capabil sa atace 5H in parafeed cu 2Vrms, eu am mai multe raspunsuri la dilema asta dar acuma ne jucam, stii?... ☺

Tot in joaca,ce spui de asta ???

P.S  sa nu mai uiti cu cateva 6N3P!! :multumesc

post-175212-0-25638800-1443117520_thumb.png

Link spre comentariu

Ce se întâmpla daca la schema de la #1805 fiecare trioda ar avea câte un R3 (ca. 430 ohmi?) propriu?

Teoretic si din analiza spectrala nu se intampla nimic rau,poate chiar ceva bun caci practic avand doua triode in paralel se va echilibra curentul prin ele,stiind ca nu prea sunt absolut identice din acelasi balon fiind,parerea mea!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Ar fi posibila o rezolvare , ideea lui valderama potrivit careia sursa de semnal este oricum iesita din siliciu se poate cumva extrapola prin manipularea impendantei de atac tot prin siliciu, concret un repetor cu FET poate comanda un ridicator de tensiune de genul transformatorului cu avantaje in/out ale impendantei , adica  pentru cei ce pricep este un indiciu...

Link spre comentariu

pai chiar asa...ce te faci cu ei? !!!ii lasi sa faca ce le place.Vorba unui cunoscut:fiecare masina are prostul ei!Una din cele mai dure lectii pe care le-am invatat in audio a fost ca uneori ce e rau , e mai bine...adica exact reversul frantuzescului Le mieux c'est le pire.unora le plac neliniaritatile, distorsiunile,vrajeala etc....Cand ataci problematica constructiei de amplificatoare pt mai multi utilizatori nu poti ocoli eq-urile si degeaba vin tot felul de neni sa ne spuna ca amplif-urile lor high end n-au nici macar buton de volum ca sa aiba distorsiuni infinitezimale.Who cares about it?!Contactul cu industria recording-ului este obligatorie pt orice constructor de seama.

Link spre comentariu

amplificator hibrid ....#1703.....................................

@carageae :

imi cer scuze,dar nu v-am putut raspunde mai repede intrucat sunt plecat cateva zile departe de casa si nu am in laptopul ce-l am cu mine toata baza de date in ceea ce priveste "jucariile noastre",dar mai jos am pus pozele cu modificarile cerute de dv. pentru amplificatorul hibrid cu 2N3055 si atacul cu tubul E80CC in loc de ECC82 de la postarea  http://www.elforum.info/topic/54841-simulari-scheme-cu-tuburi-electronice/page-114  #1703,sper sa va fie de ajutor si ...DA,povestea cu pianul este absolut adevarata,atata timp cat politicul se implica si in cultura si inca foarte agresiv,ajungem sa traim si astfel de tragedii,cu parere de rau dar astia sunt oameni alaturi de care traim ! :tryre

post-175212-0-19936900-1443283909_thumb.png

post-175212-0-66306600-1443283917_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Multumesc frumos!

Nu e deloc tarziu...abia in seara asta ma apuc...voi face pana la urma un cablaj pt. partea de intrare, pe care pun si transformatoarele si inca unul micut la picioarele tranzistoarelor, cu interconectari ecranate intre cele doua secundare si bazele tranzistoarelor. Sper sa fie ok asa...sasiul va fi carcasa unui A350 (Electronica industriala), transformatorul de alimentare va fi ceva dintr-o combina japoneza...pt. lampi inca ezit daca pun un toroidal micut sau un ridicator de la o infasurare de 12V ce e libera pe traful de combina...

Link spre comentariu

Multumesc frumos!

Nu e deloc tarziu...abia in seara asta ma apuc...voi face pana la urma un cablaj pt. partea de intrare, pe care pun si transformatoarele si inca unul micut la picioarele tranzistoarelor, cu interconectari ecranate intre cele doua secundare si bazele tranzistoarelor. Sper sa fie ok asa...sasiul va fi carcasa unui A350 (Electronica industriala), transformatorul de alimentare va fi ceva dintr-o combina japoneza...pt. lampi inca ezit daca pun un toroidal micut sau un ridicator de la o infasurare de 12V ce e libera pe traful de combina...

Pentru partea de atac si preamplificare ceva la 15mA...20mA este suficient,deci cred ca ar merge un 12V~/180V~/30mA ridicator.

Pentru bazele tranzistoarelor finale nu trebuie cablu ecranat.

Spor la treaba si asteptam rezultatele !

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări