Marius Rotundu Postat Septembrie 12, 2015 Partajează Postat Septembrie 12, 2015 (editat) Va salut, am o mica problema cu aceasta simulare, e posibil sa folosesc modele de lampi gresite sau este o alta problema? in primul grafic este anodul EF86 iar urmatoarele doua anozii ECC83. Editat Septembrie 12, 2015 de Marius Rotundu Link spre comentariu
THOMAS Postat Septembrie 12, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 12, 2015 (editat) Va salut, am o mica problema cu aceasta simulare, e posibil sa folosesc modele de lampi gresite sau este o alta problema? in primul grafic este anodul EF86 iar urmatoarele doua anozii ECC83. Puneti schema in format asc. ca sa-l pot verifica sau macar schema completa si o schimb eu in asc.,altfel nu inteleg si nici nu se vede bine... Editat Septembrie 12, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
adrian_pic Postat Septembrie 12, 2015 Partajează Postat Septembrie 12, 2015 Nu se vede toata schema, dar nu modelele sunt de vina. Link spre comentariu
Marius Rotundu Postat Septembrie 12, 2015 Partajează Postat Septembrie 12, 2015 (editat) Este nevoie sa atasez si modelele folosite? Schema este aceasta : http://www.preservationsound.com/wp-content/uploads/2011/09/Mullard_520_schem.jpg M520.rar Editat Septembrie 12, 2015 de Marius Rotundu Link spre comentariu
adrian_pic Postat Septembrie 12, 2015 Partajează Postat Septembrie 12, 2015 R9 la tine este de 82K si in schema este de 8K2. Link spre comentariu
Marius Rotundu Postat Septembrie 12, 2015 Partajează Postat Septembrie 12, 2015 Cu resistor de 8k2 tensiunea din anozii ECC83 nu ajunge la cca 325V cat este figurat in schema, tensiune atinsa cu resistor de 82K Link spre comentariu
adrian_pic Postat Septembrie 12, 2015 Partajează Postat Septembrie 12, 2015 (editat) Taie conexiunea inaintea lui R16 si R19 si vezi daca forma de unda este sinusoidala in anozii celor doua ECC83. Deci grilele tuburilor finale sa nu fie comandate. Eu dupa ce am deconectat grilele tuburilor finale am sinus si cu 8K si cu 82K (un pic mai mica amplitudinea cu 20% fata de 8K). Mie schema imi merge cu 8K si fara reactie globala. Cum bag reactia negativa globala cum se stramba totul. Fara reactie negativa globala si cu nivel de 0,014V la intrare ai cam 54Vpp pe sarcina (-26V si 28V) Editat Septembrie 12, 2015 de adrian_pic Link spre comentariu
THOMAS Postat Septembrie 12, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 12, 2015 (editat) Aveti schema cu micile modificari ce trebuiesc facute.Eu am utilizat un model de OT din cele facute de mine,dar nu din cauza OT aveati acele semnale ciudate. -In primul rand semnalul pe intrare era mult peste nivelul cerut de EF86,el amplificand de doua ori ataca grilele defazorului cu un semnal peste nivelul cerut de acest tip de defazor supramoduland cele doua triode. - in al-2-lea rand fazarea secundarelor OT-ului dv. pentru a aplica NFB erau necorespunzatoare,acest motiv m-a facut sa utilizez un model de OT din libraria mea intrucat imi era destul de greu sa inversez bobinele din traful dv. scriind si acele inductante "jenant" de precise. - in al 3-lea rand rezistenta de descarcare pentru G1 EF86,toretic nu poate fi mai mica de 1meg,ei spun chiar 10M,in practica s-ar putea sa functioneze si cu 1K,dar existand posibilitatea cresteri instabilitati amplificari primului etaj cu EF86,asta ramane sa tatonati practic. Modele tuburilor dv. sunt bune. Aveti rezultatele din simulare dar si schema modificata: P.S ar trebui sa utilizati cat mai putine directive pentru Spice si cat mai simple,mai ales pentru editarea comenzilor pentru simulare,Solverul sa fie <normal>,iar in Hacks este musai sa aveti bifat <Trade acuracy for convergence for TSTS>.O directiva in care veti parametriza un inductor sau chiar un semnal SFFM din IVS(1&...n2) se poate scrie ceva mai laborios,convins fiind ca timpi EXP{Tau1...Taun^n} se vor dubla daca nu chiar tripla cu Maximum Timestep,ma rog,asta tine doar de cum v-ati invatat cu Spice. Amplificatorul este foarte fain,aveti un THD=0.19%/8ohmi/35W,asta-mi spune ceva calitate! Editat Septembrie 12, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Marius Rotundu Postat Septembrie 14, 2015 Partajează Postat Septembrie 14, 2015 (editat) Va multumesc foarte mult pentru raspuns. Rezistorul G1_Ef86 l-am adaugat doar experimental incercand sa jonglez cu nivelul semnalului. Am facut probe cu diferite valori ale rezistorului din catozii ECC83 si rezultatele sunt interesante si cu valori mai mici (8k2) caz in care imi scade tensiunea din anodul EF86 de asemeni ma gandesc sa pun intre rezistorii de 470K un semireglabil (cursor conectat in U) pentru a simetriza semnalele inainte de EL34, mai ales ca toti rezistorii ai am metalici 1%. Amplificatorul mi-a fost recomandat de Dl Valderama, eu fiind la prima incercare de lucru cu tuburi pe care le gasesc interesante. OT-urile le am Hammond iar modelele le-am gasit pe net scoase de la producator, atasez un excel cu materialele. Transformer Models Rev4.rar Editat Septembrie 14, 2015 de Marius Rotundu Link spre comentariu
THOMAS Postat Septembrie 14, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 14, 2015 (editat) Va multumesc foarte mult pentru raspuns.************************************************************************************************de asemeni ma gandesc sa pun intre rezistorii de 470K un semireglabil pentru a simetriza semnalele inainte de EL34, mai ales ca toti rezistorii ai am metalici 1%. Pentru simetrizarea semnalului de atac al tuburilor finale nu asa se procedeaza. In cel mai bun caz,in anodul unei triode din ECC83 montati o rzistenta de 100K in serie cu un semireglabil de calitate de 100K,iar cu osciloscopul sau la 1000Hz se poate utiliza chiar un voltmetru digital care "stie" sa masoare la acea frecventa, in capetele "calde" ale rezistentelor de 470K nivelul semnalului avand amplitiudinea egala pe ambele rezistente de 470K eventual echilibrand din acel semiregalbil. Si daca-mi dati voie inca un sfat : lasati schema asa cum este,inaintasi nostri au facut tot ce se poate mai bun si in acest caz ! P.S atentie! daca in Spice pe IVS {Vn} alegeti bine <Parasitic Properties> si veti defini rezistenta interna a generatorului sa spunem 100...600 ohmi,acesta va debita o tensiune stabila pe toate sarcinile >100...600ohmi,asadar in zadar incercati sa micsorati rezistenta de grila de ordinul sutelor sau zecilor de Kohmi,pentru ca nivelul semnalului pe grila nu se va micsora,doar daca acea rezistenta va fi < Ri generator.Pentru a micsora nivelul semnalului la intrare,pur si simplu alegeti orive valoare doriti de la un nivel de nV...Kv marcati aceasta valoare in IVS{Vn} in casuta <Amplitude>,sau "construiti" un divizor potentiometric pe intrare sau de ce nu ,chiar un simbol de potentiometru,liniar sau logaritmic (audio). Editat Septembrie 14, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 14, 2015 Partajează Postat Septembrie 14, 2015 (editat) Are dreptate Lăzăroiu schema nu trebuie modificată ,un expert în proiectare poate constata cu uşurinţă că pentru configuraţia dată(aceleaşi componente active cu ochiurile şi nodurile date) nu sunt de găsit valori rezistive diferite astfel încât amplificatorul/schema în discuţie să meargă mai bine(fidel). Aşa cum am mai precizat pot exista diverse comentarii/sfaturi trăim în democraţie(suveranitatea poporului manifestată direct sau indirect ,valori promovate prin vot popular). Editat Septembrie 14, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
Marius Rotundu Postat Septembrie 14, 2015 Partajează Postat Septembrie 14, 2015 (editat) Pentru simetrizarea semnalului de atac al tuburilor finale nu asa se procedeaza. In cel mai bun caz,in anodul unei triode din ECC83 montati o rzistenta de 100K in serie cu un semireglabil de calitate de 100K,iar cu osciloscopul sau la 1000Hz se poate utiliza chiar un voltmetru digital care "stie" sa masoare la acea frecventa, in capetele "calde" ale rezistentelor de 470K nivelul semnalului avand amplitiudinea egala pe ambele rezistente de 470K eventual echilibrand din acel semiregalbil. Si daca-mi dati voie inca un sfat : lasati schema asa cum este,inaintasi nostri au facut tot ce se poate mai bun si in acest caz ! P.S atentie! daca in Spice pe IVS {Vn} alegeti bine <Parasitic Properties> si veti defini rezistenta interna a generatorului sa spunem 100...600 ohmi,acesta va debita o tensiune stabila pe toate sarcinile >100...600ohmi,asadar in zadar incercati sa micsorati rezistenta de grila de ordinul sutelor sau zecilor de Kohmi,pentru ca nivelul semnalului pe grila nu se va micsora,doar daca acea rezistenta va fi < Ri generator.Pentru a micsora nivelul semnalului la intrare,pur si simplu alegeti orive valoare doriti de la un nivel de nV...Kv marcati aceasta valoare in IVS{Vn} in casuta <Amplitude>,sau "construiti" un divizor potentiometric pe intrare sau de ce nu ,chiar un simbol de potentiometru,liniar sau logaritmic (audio). Aha, am inteles ideea. Eu setasem R=100 Ohm la generator dar oricum nu am observat schimbari majore, dupa cum spuneti si Dvs. Oricum ramane sa vad la momentul construirii cum se comporta amplificatorul, cu toate simularile nu putem prevede 100% cum va fi un montaj dupa realizare. Are dreptate Lăzăroiu schema nu trebuie modificată ,un expert în proiectare poate constata cu uşurinţă că pentru configuraţia dată(aceleaşi componente active cu ochiurile şi nodurile date) nu sunt de găsit valori rezistive diferite astfel încât amplificatorul/schema în discuţie să meargă mai bine(fidel). Aşa cum am mai precizat pot exista diverse comentarii/sfaturi trăim în democraţie(suveranitatea poporului manifestată direct sau indirect ,valori promovate prin vot popular). Va multumesc, nu ma gandeam la o inventie care sa faca acest amplificator sa scoata 150W cu THD 0,0001% (cu toate ca mi-ar place), nu ma pricep suficient pentru asta ) dar studiind documentatia care insoteste schema am constatat citez "R11-R12 470K, 1/2W, 5%, R12>R11", fapt care m-a determinat sa simulez aceasta schema, iar rezultatele m-au determinat sa apelez la un thread deja existent, al d-lui Lazaroiu care sa ma ajute sa inteleg.... Editat Septembrie 14, 2015 de Marius Rotundu Link spre comentariu
THOMAS Postat Septembrie 15, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 15, 2015 (editat) Aha, am inteles ideea. Eu setasem R=100 Ohm la generator dar oricum nu am observat schimbari majore, dupa cum spuneti si Dvs. Oricum ramane sa vad la momentul construirii cum se comporta amplificatorul, cu toate simularile nu putem prevede 100% cum va fi un montaj dupa realizare. Va multumesc, nu ma gandeam la o inventie care sa faca acest amplificator sa scoata 150W cu THD 0,0001% (cu toate ca mi-ar place), nu ma pricep suficient pentru asta ) dar studiind documentatia care insoteste schema am constatat citez "R11-R12 470K, 1/2W, 5%, R12>R11", fapt care m-a determinat sa simulez aceasta schema, iar rezultatele m-au determinat sa apelez la un thread deja existent, al d-lui Lazaroiu care sa ma ajute sa inteleg.... Corect ce ati afirmat dv. mai sus,am spus de foarte multe ori si chiar o sa repet: simularea este un aparat matematic pentru proiectare asistata si ne arata cum ar trebui sa mearga un amplificator,nu cum merge amplficatorul construit de oricare dintre noi. Cu cativa ani in urma desenam schema unui amplificator pe hartie iar apoi calculam fiecare etaj in parte utilizand legile electricitati si pentru componentele active datele de catalog oferite de fabricanti,rezultatele matematice ducandu-ne catre anume concluzii despre ce si cum ar functiona acel amplificator, oare nu se poate numi si acea procedura, SIMULARE ???...e ca si cand am spune ; " de ce nu folositi penita si tocul sau pana de scris in locul un pix modern ???" In ceea ce ma priveste o spun din nou: pentru aceasta procedura moderna de simulare eu nu ma consider decat un incepator si cred ca nu depasesc 1% din cunostintele "armatei" de ingineri de la LtSpice care lucreaza permanent la imbunatatirea acestui program. Important este sa stim ce sa facem cu o anume scula,cum se spune:"pune in mana unei primate un brici si o sa vezi ce o sa iasa...!" P.S imi place cum ati abordat acest proiect si pasi pe care i-ati urmat,cam asa se procedeaza tehnic cand vrem sa realizam ceva serios. Editat Septembrie 15, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
THOMAS Postat Septembrie 23, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 23, 2015 Un PP cu EL84 (6P14P) cu intrare pe traf ,KNFB si UL (43%) : Link spre comentariu
THOMAS Postat Septembrie 23, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 23, 2015 Aha, uite amp-ul lui Viorel! :-) Domn Lazaroiu, domne, hai sa simulam un repetor catodic cu 6N3P urmat de un traf ridicator.... cam ce inductanta avem nevoie acolo? Pacat sa nu punem lampa asta la lucru ca transconductanta are destula... daca nu ma insel ne putem baza pe un 167 Ohm impedanta de iesire, nu? E o trioda cam ciudata,nu stiu cum sa o utilizez,astept o parere sau in cel mai bun caz o schita,ceva,o propunere...hai sa ne hotaram la un PSF! Personal as utiliza doua triode in paralel zic si eu ! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum