THOMAS Postat Septembrie 10, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 10, 2015 (editat) Sorry pt oftopicul precedent. Dl.Lazaroiu, in simulare ati folosit un model de 6N13S care mie imi pare cam ciudat. M-am uitat pe caracteristicile anodice din foaia de catalog originala (ruseasca) si lampa pt care ati postat diagrama Ia f(Ua) imi pare cam ...lesinata. http://www.elforum.info/uploads/monthly_09_2015/post-175212-0-76989800-1441830422.png Dupa graficul dat de producator la 6N13S pt Ug=0V si 50V tensiune anodica apare un curent anodic de 180mA. http://klausmobile.narod.ru/td/data/_6n13s.GIF Sper sa am ceva timp deseara sa ridic caracteristicile de grila si anodice la o 6N13S, mai am vreo 20 buc printr-o cutie. Caracteristicile au fost ridicate cu uTracer si este vorba de 1/2 dintr-un 6N13S,dar este posibil ca lampa masurata de mine sa fie ceva mai "lesinata",chiar daca este NOS. Editat Septembrie 10, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
THOMAS Postat Septembrie 10, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 10, 2015 (editat) Chiar si cu alt tub,asa zis mai bun sau cu caracteristici mai apropiate de foile de catalog,datele problemei nu se schimba prea mult,deci schema va ramane aceeasi. Vedeti! asta-i motivul pentru care proiectarea unei scheme se face dupa datele de catalog recomandate de fabricant,mai ales pentru tuburi nespecifice aplicatiilor audio,in cazul de fata 6N13S un tub proiectat pentru regulatoare serie in stabilizatoarele de tensiune,tuburi cu o dispersie foarte mare a parametrilor. Daca vom proiecta o schema cu tuburile ce le avem fiecare prin sertare,atunci vom avea absolut numai unicate,aceleasi scheme,aceleasi tuburi insa amplificatoare total diferite. In poze: - caracteristici pentru un alt tub 6N13S [!!!] - schema aceeasi insa cu un curent anodic usor modificat fata de primul tub,oricum diferentele nu sunt majore si sigur in practica vom gasi tuburi cu acel curent cu o deviatie de +/- 5%(maxim) P.S am ascultat amplificatorul lui @viobio,a fost primul amplificator pe care l-am vazut si ascultat acum cativa ani cand l-am cunoscut pe Viorel,asa este,amplificatorul are un sunet excelent chiar la puterea de 2W,iar fiabilitatea este demna de luat in seama,chiar nu stiu daca Viorel a schimbat sau nu tuburile de atunci pana acum !? Editat Septembrie 10, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Septembrie 10, 2015 Partajează Postat Septembrie 10, 2015 (editat) Ampul meu are cam 6 ani,adorm în fiecare seara cu sunetul amplificat de el,am o priza cu temporizator care decuplează ampul de la rețea.Eu am folosit un srpp pt atacul finalei.Am schimbat doar un tub 6H13C,a luat aer.Negativare mixta.Încă exista topicul pe forum,au dispărut schemele. Editat Septembrie 10, 2015 de viobio Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 11, 2015 Partajează Postat Septembrie 11, 2015 Atasez protocolul de masura (*.pdf) pt o lampa 6N13S noua nefolosita http://s000.tinyupload.com/index.php?file_id=76921808353823373805 iar aici pt systemul 1, hiperbola de disipatie si cateva pct de masura pe caracteristici http://s000.tinyupload.com/index.php?file_id=06960831565441041898 N-am avut timp sa alimentez extern G1 pt curbe sub -60V, oricum e cunoscut faptul ca trioda asta are dispersii mari ale parametrilor, e un chin sa imperechezi perfect cateva bucati. Link spre comentariu
carageae Postat Septembrie 11, 2015 Partajează Postat Septembrie 11, 2015 @der_doktor: Daca aveti acces - si sunt sigur ca aveti sanse mai mari ca noi - puteti incerca si 6AS7 sau 6080 NOS? In principiu cam toate realizarile mai serioase care pretind ca au scos un sunet de calitate se refereau la acestea, care sunt echivalente directe ca regulatoare, dar se pare ca au caracteristici mai stranse...si poate si alte calitati. Chiar am gasit pe vreo doua forumuri, cred ca si pe diyaudio, ca rusoaica e instabila si nerecomandata in audio, dandu-se ca alternativa 6AS7. Eu am doar doua 6080 in stare incerta, sigur folosite, dar n-am idee unde si cat... Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 11, 2015 Partajează Postat Septembrie 11, 2015 Sincer sa fiu, sunt foarte dezamagit de tuburile rusesti. Inainte sa construiesc RoeTest aveam impresia ca reprezinta o alternativa la tuburile dedicate pt audio si produse de firme cu traditie. Nu fac reclama nimanui dar nu se compara cu cele americane si nici cu TFK, Philips, Valvo. Chiar Siemens sunt mult mai apropiate de foile de catalog si poti selecta perechi cat de cat cu valori apropiate. Simt ca usor ma indrept spre tuburi fabricate pana in anii '60 si chiar ma atrag antichitatile din perioada interbelica. Astea cel putin au fost fabricate cu simt de raspundere si nu la norma. I-am masurat cuiva niste AD1 si RE604, de acolo m-am imbolnavit... Link spre comentariu
romicap Postat Septembrie 11, 2015 Partajează Postat Septembrie 11, 2015 (editat) Der doktor @ ,probabil va referiti la tuburile rusesti noi despre care si eu am aceeasi parere .Singurele tuburi demne de bagat in seama (dupa parerea mea )sunt cele fabricate pana prin anii `78 si cele recuperate din aparatura militara dezafectata sau stocurile (NOS) cu destinatia anterior mentionata (diamantul stilizat) In rest , varza .... Editat Septembrie 11, 2015 de romicap Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Septembrie 11, 2015 Partajează Postat Septembrie 11, 2015 (editat) Domnilor,sunt curios ce tuburi noi rusești a-ți folosit și în ce aplicații.Și eu prefer tuburile nos ( in special pt marketing) părerea mea este ca se cam blamează cam fără susținere argumentata.6AS7,6080,6H13C,6H5C,tot un drac,toate au dispersie mare a caracteristicilor,am probat toate aceste modele.Sunt tuburi din categoria "bizare" în audio. Editat Septembrie 11, 2015 de viobio Link spre comentariu
THOMAS Postat Septembrie 11, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 11, 2015 (editat) Priviti aici niste bijuterii,mai ca nu-ti vine sa le pui la munca vreodata! In ceea ce priveste caracteristicile...,ce pot sa spun (?) sunt punct cu punct cu cele din catalog,cine stie sa faca lucruri bune chiar le face! @der_oktor : multumesc pentru efortul dv. de a ridica acele caracteristici,se pare ca am avut dreptate in ceea ce priveste o categorie dintre tuburile rusesti,mai ales pentru cele care nu sunt proiectate pentru audio,vb. lui @viobio ;"bizare",insa un electronist pasionat si pregatit poate considera acest lucru ca o mare provocare si spun asta pentru ca a utiliza tuburi consacrate de genul : EL84,6P14P,EL34,6P3S,6L6...,reprezinta deja o rutina si totul merge ca uns. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Cateva bunicute (ultimele doua poze) care au 93 de ani,oare merita puse la treaba vreodata?? Editat Septembrie 11, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
DRACU Postat Septembrie 11, 2015 Partajează Postat Septembrie 11, 2015 e usor sa vorbesti despre cat de bune sunt tuburile alea sau celelalte si cam toti am pacatuit...Dupa mine Siemens sunt foarte bune , dar nici 6n6p sau 6n2p nu mi s-au parut rele deloc...Ca nu au triodele imperecheate ca la siemens ...aia e alta treaba.6as7 le folosea tektronix in stabilizare de tensiune , dar nu pot sa cred ca in audio nu se descurca.Alegerea punctului de functionare poate fi facuta si la intamplare si poti constata ca incercand mai multe variante de polarizare poti obtine un sunet mai bun.Problema e ca uneori ramanem blocati intr-o alimentare si frecam negativarea degeaba in sus si in jos.Aici un simulator este fara doar si poate pretios pt ca nu multi ar folosi doua potentiometre de putere si un srmireglabil pt a afla varianta cea mai buna prin incercari.Chiar si asa nu multi simuleaza un circuit cu tuburi in mai multe ipostaze pt fiecare etaj in parte apreciind corect gama dinamica, slew rate-ulsi impedantele necesare.Multedin simularile pe care le vad se termina prin a inlocui un tub cu un altul intr-un etaj si gata...O simulare adevarata a unui montaj poate dura si cateva luni...aici nu e de apreciat munca la norma. Link spre comentariu
THOMAS Postat Septembrie 11, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 11, 2015 Ampul meu are cam 6 ani,adorm în fiecare seara cu sunetul amplificat de el,am o priza cu temporizator care decuplează ampul de la rețea.Eu am folosit un srpp pt atacul finalei.Am schimbat doar un tub 6H13C,a luat aer.Negativare mixta.Încă exista topicul pe forum,au dispărut schemele. @viobio : ai incercat alte tuburi echivalente pentru 6N13S si daca da,sunt diferente de orice fel in ceea ce priveste sunetul ??? Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Septembrie 12, 2015 Partajează Postat Septembrie 12, 2015 @viobio : ai incercat alte tuburi echivalente pentru 6N13S si daca da,sunt diferente de orice fel in ceea ce priveste sunetul ???Am probat tuburi similare pe catometru,pe amp nu am pus decit 6H13C,cind am timp o sa pun și alte tuburi. Link spre comentariu
carageae Postat Septembrie 12, 2015 Partajează Postat Septembrie 12, 2015 Si eu as fi curios cum suna un amplificator cu 6080 alea frantuzesti...plus ca sunt si frumoase...sau cel putin mie imi plac mai mult astea decat alea in forma de matrioska... Link spre comentariu
carageae Postat Septembrie 12, 2015 Partajează Postat Septembrie 12, 2015 @carageae : se pare ca va plac aceste topologii,asa ca va recomand o schema absolut clasica,este vorba de un hibrid; tuburi +bipolari (schema din atasament). Un ECC82 in configuratia de mai jos (etaj de iesire parafeed),un taf defazor bine facut,un final cu clasicele 2N3055 eventual ceva de fabricatie straina si gata un amplificator de 35W cu o banda de frecvente 20Hz...20Khz la puterea de 35W/8 ohmi si cu un spectru armonic care sigur va fi pe placul dv. Nu trebuie sa va faceti probleme pentru trafurile defazoare,cele din imaginile de mai jos si exact pentru schema din atasament vor fi ale d-voastra fara sa va coste nimic,doar sa-mi trimiteti adresa pe MP si eventual un numar de telefon valid ca sa le pot trimite... ... asa ca va doresc spor la mesterit! P.S din raportul R18/R6 (ponderea NFB) puteti regla si castigul intregului amplificator,condensatorul C15 trebuie sa fie de buna calitate.Transformatoarele sunt proiectate pentru PCB si asta pentru conexiuni cat mai scurte spre elementele active,tranzistori/tuburi si pe carcasele trafurilor sunt stantate numerele de pe schema. Zilele astea ma apuc incet de treaba...mai e ceva de spus despre schema asta, sau trec la executia ei asa cum e? Eu am doua intrebari: - Rezistenta de 0,33 R16 e ok sa fie pusa si la colector? Stiu ca in circuitul E-C nu conteaza, dar nu afecteaza simetria etajelor? Eu as fi pus-o intre emitor si plusul electroliticului de 3300uF, dar oricum ar fi, as vrea sa stiu cum sta treaba de curiozitate... - Grid-stopperele au o valoare determinata? Stiu ca in general se foloseste 1k, dar as fi tentat sa achizitionez niste rezistente MLT, cu care imi place sa lucrez ca au picioarele solide, am ocazia sa cumpar cateva sute de bucati de 750 de ohmi la 0,5W. Se pot folosi? Intreb in general, nu doar in schema de fata...inclusiv la lampile finale de putere. Care ar fi plaja de valori acceptate? Si care e explicatia exacta a folosirii lor? Stiu ca pentru a preintampina oscilatiile, dar as vrea sa inteleg mai bine fenomenul, cum anume se rezolva asta?Pt. C15 cred ca o sa folosesc ceva componente audiofile....prietenii stiu de ce Link spre comentariu
mila Postat Septembrie 12, 2015 Partajează Postat Septembrie 12, 2015 (editat) Categoric 6080 sunt mai frumoase decat rusoicele. Cu privire la rezistentele din grile pune 2 in serie sa ai 1,5K (eu am pus in functie de lampa intre 100OHm si 10K, cu cat lampa e mai nervoasa...Gm mare si mai de RF necesita valori mai mari) la EL34 am pus de ex. 1KOHm. E un echilibru intre stabilitate si banda redata.Atentie poate oscila la ordinul sutelor de MHz. Editat Septembrie 12, 2015 de mila Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum