THOMAS Postat Septembrie 10, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 10, 2015 (editat) standart sau standard ?, mă rog se înţelege în context... nu realizez de ce ? se tot insistă cu valoarea/confuzia 0,707Vef !(nu există nivel de linie standardizat la 0,707Vef ca să fie mai clar) . 0,707 ăsta mărime invocată ca fiind standard reprezintă de regulă un coeficient cu sorginte √2/2=1,4142 :2 = 0,707 trebuie specificat aşa Lăzăroiu standard de semnal 0,775Vef în 0db sau 775mV în 0db (signal level , line level , semnal la intrare/ieşire în 0db ,sensibilitate la intrare etc). Da,este vorba de 0,775V sau dBu(absolut) este folosit pentru exprimarea nivelelor absolute. Referinţa standard la care se raportează tensiunile măsurate pe iesirea unui generator/intrarea intr-un amplificator este o tensiune reala, valoarea acesteia fiind definită cu ceva timp in urma la inceputurile radiofoniei si chiar a telefoniei. Este vorba de o tensiune ce dezvoltă 1mW putere pe o sarcină rezistivă de 600 Ω. Din aceasta definitie se poate scrie : Uin[ref]=SQR(1mW X 600ohmi)=0,755V In ceea ce priveste “standart” sau “standard”,aveti dreptate,corect este standard,imi cer scuze pentru greseala,se mai intampla pana la urma si dv. sau alti mai gresesc in acest fel,asa-i ? Editat Septembrie 10, 2015 de LMOlimpiu 1 Link spre comentariu
carageae Postat Septembrie 10, 2015 Partajează Postat Septembrie 10, 2015 Tocmai din cauza acestor "standarde" (sau or fi standarduri?) s-au prajit majoritatea amplificatoarelor pe STK o data cu aparitia CD playerelor...cred ca nu s-a gandit nimeni la constructia lor ca va veni cineva peste 10-20 de ani si va injecta un semnal de 5-7 ori mai mare...asta mi-a spus-o prima data un depanator varstnic, pe care l-am intrebat cum de sunt asa proaste STK-urile (atunci ma refeream, evident, la alea originale, nu la copiile ieftine)... Link spre comentariu
Raresh Alexa Postat Septembrie 10, 2015 Partajează Postat Septembrie 10, 2015 Nu este niciun deranj,este un forum de electronica unde cam asta ar trebui sa se faca... Legat de amplificatorul ce doriti sa-l realizati ar trebui sa stiti ca in configuratia specificata mai sus si daca am inteles eu bine adica : un canal de amplificare cu 1/2 din 6N13S+1/2 din 6N8S si celalalt canal cu celelalte triode ramase,veti obtine o putere curata de 2W pe canal,cand spun "curata" inseamna un sunet placut pentru urechi educate, fine si care nu au pretentii de darmat pereti in apartament. Deci pe langa o putere (mica) de 2W amplificatorul in configuratia dorita mai are un neajuns si anume,sensibilitatea la intrare sub normele standart de semnal,adica 2.27Veff comparativ cu 0.707Veff,deci ar cam trebui un preamplificator,ma rog,poate stiti dv. cum il veti utiliza. Eu am incercat sa gandesc o schema cu tuburile pe care le-ati cerut... Sa nu uit: va felicit si eu pentru realizarile in acest domeniu,continuati asa si sigur nu veti regreta,dar...exista un DAR : nu neglijati scoala si mai ales daca va place aceasta meserie nu neglijati acumularea permanenta de cunostinte teoretice in acest domeniu,ar fi mare pacat sa ramaneti la stadiul de "minitehnicus",v-ati nascut intr-un ocean al informatiei,deci profitati din plin si in cunostinta de cauza! Mai jos aveti cate ceva despre proiectul cerut: - o familie de carateristici dupa care vom proiecta o schema - schema in sine [...] - datele practice pentru realizarea transformatorului de iesire - si un rezultat al analizei spectrale...pentru colegi mai avansati. Va trebuiesc doua surse de alimentare inseriate,dar una adica V2 este de curent mic (10mA...20mA),iar V1 trebuie sa asigure curent pentru etajele finale. Sper sa va fie de ajutor. Acest amplificator vreau sa il construiesc pentru mine . Vreau sa aiba un sunet placut , atat . Va multumesc ! Cu un 6N2P se rezolva totul,sau la schema de mai sus un mic preamplificator cu 6J1P si gata! In cazul in care colegul Rares Alexa tine la un montaj cu aspect vintage,se poate inlocui in schema de mai jos cu aceleasi performante tubul 6N2P cu octalul 6N9S. Nu tin neaparat la un aspect vintage . Doar daca gasesc acest tub electronic 6N9S . Va multumesc ! Link spre comentariu
THOMAS Postat Septembrie 10, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 10, 2015 (editat) Acest amplificator vreau sa il construiesc pentru mine . Vreau sa aiba un sunet placut , atat . Va multumesc ! Nu tin neaparat la un aspect vintage . Doar daca gasesc acest tub electronic 6N9S . Va multumesc ! O adresa pe MP si va trimit gratis doua,trei bucati de 6N9S cu mare placere. Tinand cont de cele spuse de colegul @dvb,este clar ca nivelul la intrare pentru amplificatorul din aceasta discutie,SE cu 6N13S si 6N8S se incadreaza perfect in standardele de astazi,el avand sensibilitatea la intrare de 2,27V[rms],deci nu mai trebuiesc alte amplificari,iar raportul semnal/zgomot va ramane foarte bun. Din punctul meu de vedere fiind si de "old school", raman la standardul de 775mVeff. Editat Septembrie 10, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Raresh Alexa Postat Septembrie 10, 2015 Partajează Postat Septembrie 10, 2015 V-am trimis adresa mea pe MP . Va multumesc ! Link spre comentariu
carageae Postat Septembrie 10, 2015 Partajează Postat Septembrie 10, 2015 (editat) Raresh, eu as pune cate doua triode pe canal, un amplificator de 2W e cvasi-inutil...fie el si cu triode. O putere de 3-4W insa poate fi acoperitoare pt. multe situatii...plus ca arata si mai bine amplificatorul, simetric, asa va fi ca un ciclop. Se pastreaza schema, doar se pun elementele in paralel si impedanta trafului de iesire scade aprox. la jumatate... Fiecare face ce vrea, dar parerea mea e ca e pacat sa muncesti sa construiesti ceva ce suna, in cel mai fericit caz, ca un aparat de radio stereo pe lampi din anii 60... Editat Septembrie 10, 2015 de carageae Link spre comentariu
Raresh Alexa Postat Septembrie 10, 2015 Partajează Postat Septembrie 10, 2015 Am inteles ! Din pacate am decat un tub electronic 6H13C ( dubla trioda ) . Va multumesc ! Astept parerea domnului Lazaroiu . Imi cer scuze daca v-am suparat cu ceva . Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Septembrie 10, 2015 Partajează Postat Septembrie 10, 2015 (editat) Tocmai din cauza acestor "standarde" (sau or fi standarduri?) s-au prajit majoritatea amplificatoarelor pe STK o data cu aparitia CD playerelor...cred ca nu s-a gandit nimeni la constructia lor ca va veni cineva peste 10-20 de ani si va injecta un semnal de 5-7 ori mai mare...asta mi-a spus-o prima data un depanator varstnic, pe care l-am intrebat cum de sunt asa proaste STK-urile (atunci ma refeream, evident, la alea originale, nu la copiile ieftine)...Pina sa ajungă semnalul în STK, exista și alte etaje în amp,în plus exista și un potentiometru de volum.Este aberant sa spui ca se defecteaza etajul final din cauza nivelului prea mare de la intrarea ampului,gândește și tu logic.Chiar dacă ai semnal prea mare la intrare, cind se supramoduleaza etajul final se aude nasol,ești nevoit sa reduci volumul.Tatae vorbește discuții, fără suport tehnic.Nu am intilnit STK ucis de semnalul care intra în amp,STK este ucis de taranoii care leagă n incinte pe iesire,altfel nu prea ai cum sa le defectezi, am acasă citeva scule cu STK, din anii 80,toate funcționează impecabil,chiar dacă primesc semnal din cd-player. Editat Septembrie 10, 2015 de viobio Link spre comentariu
carageae Postat Septembrie 10, 2015 Partajează Postat Septembrie 10, 2015 Tuburile astea se gasesc ieftin pe forum, cauta la vanzari...@radonlilu, luk9900 sau leo17 cred ca au asa ceva, dar mai sunt si altii...un amplificator cu lampi, ca sa merite, va iesi mult mai scump decat lampile in sine...ele reprezinta in mod normal sub 20% din valoarea amplificatorului.... @viobio: perfect de acord, dar ce spui se refera la useri educati, ca noi, care au cat de cat cunostinte muzicale sau o minima cultura a auditiei...eu ma refeream la alea incapute pe mana unor giboni care oricum dau la maxim daca butonul permite...la anumite genuri muzicale si tipuri de alcool distorsiunile nu mai conteaza...pe vremuri insa, cu o sursa gen deck, pickup sau magnetofon, chinuiai sistemul, dar nu ardeai amplificatorul dand butonul la maxim. Amplifurile alea cu STK-uri arse din care au ajuns si pe mana mea fie au fost puse pe difuzoare de 4 ohmi, fie au fost suprasolicitate, ca am vazut inclusiv cablaj prajit in zona rezistentelor de 330 miliohmi. Asta nu prea se intampla accidental... Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Septembrie 10, 2015 Partajează Postat Septembrie 10, 2015 În 90% din cazuri se defecteaza din cauza impedante puse aiurea pe iesire,chinuie tu un amp cu STK, semnal mare la intrare,sa vedem dacă cedează. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 10, 2015 Partajează Postat Septembrie 10, 2015 Stk_urile se ard in principiu din cauza impendantelor mici puse ca sarcina sau din cauza difuzoarelor defecte (membrana descentrata si bobina mobila freaca in intrefier pana face scurt din cand in cand). Multi au impresia ca punand o boxa de 4 ohmi ''se aude mai tare'' decat una de 8 ohmi si in final cedeaza finalul audio proiectat sa lucreze pe 8 ohmi. N-are nici o treaba supramodularea sau clipping_ul cu arderea finalului cand are sarcina adecvata. Link spre comentariu
THOMAS Postat Septembrie 10, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 10, 2015 D-lor! Va rog,nu au treaba STK-urile cu <SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE>,discutiile sunt la obiect dar obiectul este in acest caz hibridul STK ***,haideti sa discutam in cel mai "rau" caz pe schema propusa pentru colegul Dragosh Alexa,asta pentru ca-i o tema mai proaspata. Link spre comentariu
simson Postat Septembrie 10, 2015 Partajează Postat Septembrie 10, 2015 Referitor la punctul de functionare 6N13S prezentat de dvs. Pd la alternante nu este egala.Sus avem 4,7W jos 3,15W ptr. un usor atac asimetric. Propun o usoara deplasare a punctului de functionare in stg-a si marirea curentului de repaus spre 100mA si Ua-k redus sub 130V. Astfel se mai egalizeaza disipatia pe alternante, dar platim prin atac asimetric, usor de obtinut printr-un miu folower. Ce ziceti? Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 10, 2015 Partajează Postat Septembrie 10, 2015 Sorry pt oftopicul precedent. Dl.Lazaroiu, in simulare ati folosit un model de 6N13S care mie imi pare cam ciudat. M-am uitat pe caracteristicile anodice din foaia de catalog originala (ruseasca) si lampa pt care ati postat diagrama Ia f(Ua) imi pare cam ...lesinata. http://www.elforum.info/uploads/monthly_09_2015/post-175212-0-76989800-1441830422.png Dupa graficul dat de producator la 6N13S pt Ug=0V si 50V tensiune anodica apare un curent anodic de 180mA. http://klausmobile.narod.ru/td/data/_6n13s.GIF Sper sa am ceva timp deseara sa ridic caracteristicile de grila si anodice la o 6N13S, mai am vreo 20 buc printr-o cutie. Link spre comentariu
carageae Postat Septembrie 10, 2015 Partajează Postat Septembrie 10, 2015 D-lor! Va rog,nu au treaba STK-urile cu <SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE>,discutiile sunt la obiect dar obiectul este in acest caz hibridul STK ***,haideti sa discutam in cel mai "rau" caz pe schema propusa pentru colegul Dragosh Alexa,asta pentru ca-i o tema mai proaspata. De acord! Eu amintisem in treacat de asta, vorbind despre nivelurile diferite de semnal acceptat ca standard, nu credeam ca se va despica firul in 4 si 8 ohmi...dar le multumesc colegilor pt. precizari, eram convins ca supramodularea le-a ucis in masa. Referitor la subiect, eu am mai propus spre discutie niste scheme, care cred ca sunt bine concepute, poate unele valori ar mai trebui ajustate, pe ici, pe colo: http://www.fva.is/flemming/hsakram/int-srpp-amp/SRPP-grein-spmagasine.pdf Desi timpul e cel mai mare inamic al meu, sper ca pana la sfarsitul anului sa pun pe roate amplificatorul facut dupa schema SRPP de aici...o sa prezint si modificarile facute de mine, inclusiv o alimentare stabilizata, in cazul meu pt. ca aveam o anodica prea mare si era pacat sa pun doar o rezistenta de aiurea, pt. a disipa caldura cand se poate face un stabilizator cu mosfet pe radiator plasat la exterior. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum