Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

@George,mulțumesc pentru informație, domnul Lazaroiu așa este, de ce știi mai multe, de aia realizezi câte mai ai de învățat, cu toate acestea sunt convins că ați lăsat de mult timp în urmă acel procent de 1%. Eu folosesc de mult timp Proteus, dar și LTSpice mi se pare interesant.

Eu multumesc!

...cand o sa am timp imi fac "drum" si catre Proteus!

Un exemplu foarte frumos reprezinta o analiza N.Koren a unei configuratii MuFalower facuta in LtSpice prezentata pe DIY :

http://www.diyaudio.com/forums/tubes-valves/279312-mu-follower-analysis.html

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

@george:

Cum "construiti" modelele pentru tuburi pentru a le utiliza in Proteus,sau de unde ne putem inspira si daca stiti ce ecuatii foloseste Proteus pentru conversie,sau sunt valabile aceleasi ecuatii ca la analizele Koren adica Scott Reynolds & Marshall Leach ,putem adapta prin "absortie" ecuatia Langmuir,habar nu am (??)...,dati-mi un punct de plecare daca aveti amabilitatea,va rog!

Poate ceva pe MP.

Multumesc!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Eu l-am rugat pe colegul @George daca se poate sa-mi spuna cum  modeleaza parametri tuburilor electronice pentru simulatorul Proteus,sau daca sunt compatibile modelele Koren,dar se pare ca eu am incurcat treburile,acum vad ca dv.ati spus ca utilizati Proteus,imi cer scuze!

Multumesc pentru informatie,am vazut si m-am lamurit,se pot edita modelele din LtSpice,trebuie sa studiez mai atent meniul de sistem,OK!,multumesc mult!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Sa nu fiu inteles gresit, Proteus il folosesc cel mai des in simulare de circuite logice, capitolul lampi este nou pentru mine. Poate fi de ajutor :

http://www.youspice.com/vanilla/index.php?p=/discussion/47/add-the-new-part-to-pspice

http://www.youspice.com/how-to-import-pspice-models-into-proteus

Nu am incercat inca daca merge acest procedeu, se pare ca Proteus foloseste modele 3f5 asa ca ma intreb daca putem volosi modele Spice 3f4, nu stiu in ce fel difera algoritmul nu am gasit informatii.

Link spre comentariu

Studiati cu atentie ce se intampla la frecvente joase din diagrama Bode pentru un amplificator SE de 6W,modificand valorile condensatoarelor din filtru PI (C,L,C) din alimentare.Diagrama este scoasa la o putere pe sarcina de 6W/8ohmi si semnal sinus de 1Khz.

Poate multi vor spune ca nu conteaza la frecvente sub 20Hz,chiar daca nu auzim acele sunete,ganditi-va ce fenomene se intampla in OT pe zona acelor inflexiuni (punctat se poate urmari si faza) din Bode (!?).

Un filtru CLLC cu doua bobine in antifaza pe un miez de fier similar ca sectiune cu unul clasic,dar de data asta fara intrefier intrucat curenti sunt in antifaza deci miezul nu se va satura,ne va scapa de capacitatile mari dintr-un filtru CLC,dar si stabilitatea amplificatorului la frecventa joase este mult imbunatatita,ce parere aveti ???

In imaginile de mai jos sunt cateva exemple,chiar daca sunt teoretice eu sunt sigur ca reflecta realitatea.

De remarcat este si faptul ca inductantele celor doua bobine sunt de doar 2H si doar 11+11 ohmi rezistenta in DC,chiar daca iseriate vor avea o inductanta totala de 8H tot nu sunt 10H ca un inductor clasic,adica spire ami multe.

P.S mai are un mare castig,cine poate spune despre ce este vorba ???

post-175212-0-13517300-1441443459_thumb.png

post-175212-0-46836500-1441443501_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

0.nu ai precizat frecvenţă(sinus) la intrare în circuitul de redresare/filtrare/netezire(probabil 50Hz).

1. Vo (2H-1μF)cât ar fi Lăzăroiu 113Hz ?, de ce nu 100Hz ?!(dacă riplu are pulsaţia 100Hz) sau ai acordul pe 100Hz(compus).

2.dacă L de o valoare dată (din CLC ăla clasic) vine/paralel acordată cu un C pentru 100Hz(pulsaţie/riplu) cum arată diagrama bode ?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Cred ca fenomenul este ceva mai complex decat ne imaginam noi,bobinele sunt cuplate foarte strans iar curentul prin ele este in antifaza,dar circuitul de inchidere al semnalului catre zero sursa se inchide prin grupul paralel (rezonant) L2,C3 cuplat magnetic foate strans cu L1 si strabatute (inductantele) de curenti egali dar in antifaza.V-ati intrebat ce s-ar intampla daca ar lipsi condensatorul C3, cu semnalul audio ?

Daca ati remarcat ,aceste tipuri de filtre se folosesc cu precadere in sursele in comutatie,bineinteles inductantele fiind de ordinul uHy si nu vad de ce nu ar fi utile/eficiente si in cazul unor frecvente de 100Hz (redresari bialternanta).

Un pic de timp mi-ar trebui si as proba practic aceasta metoda,un astfel de inductor se poate realiza in 20'...30'.

post-175212-0-41740000-1441633894_thumb.png

post-175212-0-85480900-1441633906_thumb.png

post-175212-0-24844200-1441633922_thumb.png

Link spre comentariu

Un 27nF paralel pe C3 si rezoneaza pe 100Hz grupul L2C3. Ramane de probat si fizic daca e diferenta intre filtrul asta si varianta clasica. 

Treaba cu filtrele astea rezoneaza cu tema de la ETF 2015..http://www.triodefestival.net/index.php?page=etf-15-shootout

Discutii serioase acolo...

"The ETF2015 Shootout - Power Supplies!

It has become a tradition to have a shootout, and we will have one this year as well.

You have heard all the quotes:

“It’s all in the power supply…”

“An amplifer is just a modulated power supply”

and so on and so on…"

...ce am subliniat cu rosu parca a fost spus si de un coleg de p'aci,asa-i ??

Ce mica-i lumea,domnilor!

Stiti de ce raspunde foarte bine un amplificator la frecvente joase (exclud din start OT-ul,presupun ca-i unul ideal)daca este "alimentat" dintr-o sursa ce are pe iesire un astfel de filtru,aici este de fapt substanta si castigul acestui tip de filtru ?

Multumesc @der_doktor pentru ca-mi amintiti in ce lume buna traiti,nu o spun cu ironie ci cu admiratie si va invidiez la modul pozitiv ca traiti intr-o tara ca Germania,sincer!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Dl.Lazaroiu, eu sunt curios cum va fi vazut la festival  amplificatorul lui Frank Blöhbaum ,cel fara rezistente si condensatori, doar cu sarma, tuburi si fier. L-am mai amintit pe aici, pe forum, dar n-a prins la public. Uite ca in final Frank il prezinta  la ETF. Deasemenea sunt curios de sursa (sub 10$ ) a lui Andreas Schwarz (el posteaza mai mult pe mikrocontroller.net si pe la Jogi) si de sursa pasiva LR filter with no C a lui Michael Ulbrich.

In aceeasi masura sunt curios ce va prezenta H. Michimori si ceilalti participanti.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări