franzm Postat August 24, 2015 Partajează Postat August 24, 2015 Cu placere. Mai am o datorie in acest sens la un coleg de pe elforum si dupa aceea... Link spre comentariu
carageae Postat August 24, 2015 Partajează Postat August 24, 2015 Exact de aia am postat initial originalul in germana sub forma de text, cu care fiecare poate face ce vrea...cine are timp de pierdut poate traduce cuvant cu cuvant si adapta, dar ideea era de a ne da seama despre ce se vorbeste acolo...personal eu traduc in engleza si ies acceptabil, macar tehnic, traduceri inclusiv din limbile discutate mai sus. Multumim @der_doktor pt. precizari, din pacate pe aici ajungem mai greu la trafurile respective, ca sa le folosim ca atare. Plus ca doua odata e mai greu sa gasesti, chiar si in Germania/Austria. Pana la urma n-am primit niciun raspuns la intrebarea mea, tehnica, anume CAT se pierde bobinand cum am zis eu...o sa incerc mai la toamna si daca imi iese un trafo pana la 16khz eu ma declar multumit...eu tot spun ca dupa parerea mea "efectul de lampa" e in zona frecventelor medii, nu inalte, dar nimeni nu vrea sa asculte... Departe de mine gandul de a desconsidera parerea d-lui Lazaroiu, sunt convins ca la varf merita facut un traf ca la carte, eu voiam sa stiu daca e la fel de importanta realizarea ca la trafurile de iesire...o sa determin pana la urma experimental ce si cum... Link spre comentariu
THOMAS Postat August 24, 2015 Autor Partajează Postat August 24, 2015 (editat) @carageae : se pare ca va plac aceste topologii,asa ca va recomand o schema absolut clasica,este vorba de un hibrid; tuburi +bipolari (schema din atasament). Un ECC82 in configuratia de mai jos (etaj de iesire parafeed),un taf defazor bine facut,un final cu clasicele 2N3055 eventual ceva de fabricatie straina si gata un amplificator de 35W cu o banda de frecvente 20Hz...20Khz la puterea de 35W/8 ohmi si cu un spectru armonic care sigur va fi pe placul dv. Nu trebuie sa va faceti probleme pentru trafurile defazoare,cele din imaginile de mai jos si exact pentru schema din atasament vor fi ale d-voastra fara sa va coste nimic,doar sa-mi trimiteti adresa pe MP si eventual un numar de telefon valid ca sa le pot trimite... ... asa ca va doresc spor la mesterit! P.S din raportul R18/R6 (ponderea NFB) puteti regla si castigul intregului amplificator,condensatorul C15 trebuie sa fie de buna calitate.Transformatoarele sunt proiectate pentru PCB si asta pentru conexiuni cat mai scurte spre elementele active,tranzistori/tuburi si pe carcasele trafurilor sunt stantate numerele de pe schema. Editat August 24, 2015 de LMOlimpiu 1 Link spre comentariu
carageae Postat August 24, 2015 Partajează Postat August 24, 2015 Multumesc frumos! O sa va dau datele si alte detalii pe adresa de mail...se pare ca pe privat aveti casuta plina. Cred ca va fi un amplificator inchis frumos in cutie...am achizitionat ceva vechi, numai bun de "impaiat" cu acest montaj. Cred ca o sa folosesc ceva MJE-uri in loc de 2N3055, sper sa nu fie bai ca au beta mai mare... Link spre comentariu
THOMAS Postat August 26, 2015 Autor Partajează Postat August 26, 2015 Multumesc frumos! O sa va dau datele si alte detalii pe adresa de mail...se pare ca pe privat aveti casuta plina. Cred ca va fi un amplificator inchis frumos in cutie...am achizitionat ceva vechi, numai bun de "impaiat" cu acest montaj. Cred ca o sa folosesc ceva MJE-uri in loc de 2N3055, sper sa nu fie bai ca au beta mai mare... Este foarte OK sa folositi MJE-uri,nu-i problema. Nu stiu daca prezinta interes au ba dar postez mai jos trei oscilograme SQW la trafurile defazoare di schema de mai sus,in secundare am sarcina de 75mA.Imi cer scuze,dar generatorul meu este un batran E-0501 al carui potentiometru este defect si abia pot regla frecventele pe anumite zone din acest potentiometru,este vorba de un potentiometru destul de special : multitura de 2X10Kohmi-liniar,caut de mult dar sperantele sunt pierdute . Tin foarte mult la acest generator intrucat are un THD ff mic,masurat are sub 0,05% in toata gama si este analogic. Puteam sa utilizez generatorul din PS-scope,dar parea a simulare si iar s-ar fi aprins spiritele... Link spre comentariu
THOMAS Postat August 27, 2015 Autor Partajează Postat August 27, 2015 (editat) Pentru acest GU15(conectat ca trioda) cu aceste caracteristici se incumeta cineva sa proiecteze un etaj de atac cu o sensibilitate de intrare de 0,707Veff pentru a putea realiza un amplificator SE dupa parerea mea cu performantele unui SE cu 2A3 ??? Tuburi GU15 se pot gasi la niste preturi accesibile,zic si eu! Editat August 27, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Marius Rotundu Postat Septembrie 2, 2015 Partajează Postat Septembrie 2, 2015 Va salut, imi cer scuze daca postez gresit, incerc sa simulez un amplificator si nu prea imi iese, este prima incercare cu LTSpice. De asemeni cum fac sa vizualizez voltajele in diferite ramuri? Va multumesc Link spre comentariu
THOMAS Postat Septembrie 2, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 2, 2015 (editat) Va salut, imi cer scuze daca postez gresit, incerc sa simulez un amplificator si nu prea imi iese, este prima incercare cu LTSpice. De asemeni cum fac sa vizualizez voltajele in diferite ramuri? Va multumesc NU stiu ce sa va spun,dar este greu pe aceasta cale sa va spun cu lux de amanunte cum se procedeaza,eu am invatat absolut singur,m-am abonat la LtSpice de unde primesc noutati,dar daca aveti rabdare foarte sigur se poate invata de pe acest link : http://www.normankoren.com/Audio/ Pentru a vizualiza tensiuni pe circuit cat si curenti trebuie doar sa plotati cursorul in punctul dorit si cu un click stanga va afisa tensiunea in punctul dorit...,sunt foarte multe,dar va recomand sa incepeti cu "bara de instrumente" LtSPICE,sa vedeti ce face fiecare buton,nu putem sa le invatam pe toate de la "prima cheie"... Ca o recomandare : incepeti cu ceva mai simplu,iar daca veti veni cu intrebari punctuale si voi sti sa va raspund sigur o voi face. Editat Septembrie 2, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Marius Rotundu Postat Septembrie 2, 2015 Partajează Postat Septembrie 2, 2015 NU stiu ce sa va spun,dar este greu pe aceasta cale sa va spun cu lux de amanunte cum se procedeaza,eu am invatat absolut singur,m-am abonat la LtSpice de unde primesc noutati,dar daca aveti rabdare foarte sigur se poate invata de pe acest link : http://www.normankoren.com/Audio/ Pentru a vizualiza tensiuni pe circuit cat si curenti trebuie doar sa plotati cursorul in punctul dorit si cu un click stanga va afisa tensiunea in punctul dorit...,sunt foarte multe,dar va recomand sa incepeti cu "bara de instrumente" LtSPICE,sa vedeti ce face fiecare buton,nu putem sa le invatam pe toate de la "prima cheie"... Ca o recomandare : incepeti cu ceva mai simplu,iar daca veti veni cu intrebari punctuale si voi sti sa va raspund sigur o voi face. Va multumesc, prima problema am avut-o la implementarea trafului de iesire, citisem de directiva K si dupa indelungi cautari am gasit pe un alt forum un model apropiat pentru ce cautam eu (hammond 1650H) care cu mici modificari l-am adus la parametrii din catalogul producatorului (zic eu ). Prima intrebare ar fi cum setez generatorul de semnal pentru a simula raspunsul amplificatorului. Va multumesc pentru efort, de asemeni de pe pagina trimisa de dumneavoastra am luat si ceva modele de lampi . Link spre comentariu
THOMAS Postat Septembrie 2, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 2, 2015 (editat) Va multumesc, prima problema am avut-o la implementarea trafului de iesire, citisem de directiva K si dupa indelungi cautari am gasit pe un alt forum un model apropiat pentru ce cautam eu (hammond 1650H) care cu mici modificari l-am adus la parametrii din catalogul producatorului (zic eu ). Prima intrebare ar fi cum setez generatorul de semnal pentru a simula raspunsul amplificatorului. Va multumesc pentru efort, de asemeni de pe pagina trimisa de dumneavoastra am luat si ceva modele de lampi . In marea majoritate a cazurilor prezentate de mine aici,modelele de transformatoare sunt realizate dupa date practice,iar K trebuie ales in asa fel incat sa se apropie de un traf real,adica : K=0.99911 niciodata K=1,asta-i un traf ideal (!!!) Cautati pe net si veti gasi foarte multe modele de OT prezentate chiar de firmele producatoare,astazi mai mult decat atat aceste modele sunt cerute in foile de prezentare a trafurilor si asta pentru a sterge latura pur comerciala. Tot in manualul lui N.Koren veti gasi si procedura pentru a va putea construi singur modele de OT si nu numai,gasiti chiar si pentru transformatoare de cuplaj sau de intrare. In poza de mai jos v-am prezentat cate ceva despre setarile generatorului de semnal,sper sa se inteleaga: P.S in poza din dreapta cele 7 campuri este obligatoriu a fi completate, atentie mare si la rezistenta interna a generatorului,adica un standart de 100 sau 600 de ohmi in aplicatii audio ca generator de test. Editat Septembrie 2, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
THOMAS Postat Septembrie 2, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 2, 2015 (editat) Si inca o lampa de BO (HB) care se poate ridica la rangul unei bijuteri audio; 6P36S in conexiune trioda poate satisface sigur urechile cele mai educate : P.S priviti cu atentie distributia armonica (H2,H3,H4,H5) si THD la puterea de 6W pe sarcina !!! modelul Spice este generat de uTracer pe un tub 6P36S NIB,dar fara diferente majore (chiar fara !!!) si al unui tub 6P36S dintr-un TV TEMP. Cu acest tub in conexiune trioda putem merge lejer peste 25W putere disipata pe anod. Editat Septembrie 2, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
George Postat Septembrie 3, 2015 Partajează Postat Septembrie 3, 2015 @Marius Rotundu Mai poti invata notiuni de baza despre simulari in LTspice si din cartea lui Bob Cordell "Designing Audio Power Amplifiers", incepand cu pagina 383. O gasesti pe internet in format pdf. Link spre comentariu
THOMAS Postat Septembrie 3, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 3, 2015 (editat) Sau mai puteti acumula cunostinte in acest sens dupa <DIY AUDIO FORUM>,unde veti gasi un topic dedicat simularilor dar si foarte multe modele pentru dispozitive electronice,inclusiv tuburi electronice. Dupa cum am spus,va pot raspunde la intrebari punctuale la nivelul la care ma pricep pentru ca sunt abia in faza de 1% din LtSpice,nu putem acumula cunostintele unei armate de ingineri din colectivul de la LINEAR TECHNOLOGY si cu cat vom "sapa" mai adanc in acest domeniu o sa ne dam seama ca de fapt nu stim mai nimic ! Editat Septembrie 3, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Marius Rotundu Postat Septembrie 3, 2015 Partajează Postat Septembrie 3, 2015 @George,mulțumesc pentru informație, domnul Lazaroiu așa este, de ce știi mai multe, de aia realizezi câte mai ai de învățat, cu toate acestea sunt convins că ați lăsat de mult timp în urmă acel procent de 1%. Eu folosesc de mult timp Proteus, dar și LTSpice mi se pare interesant. 1 Link spre comentariu
DRACU Postat Septembrie 3, 2015 Partajează Postat Septembrie 3, 2015 Sau mai puteti acumula cunostinte in acest sens dupa <DIY AUDIO FORUM>,unde veti gasi un topic dedicat simularilor dar si foarte multe modele pentru dispozitive electronice,inclusiv tuburi electronice. Dupa cum am spus,va pot raspunde la intrebari punctuale la nivelul la care ma pricep pentru ca sunt abia in faza de 1% din LtSpice,nu putem acumula cunostintele unei armate de ingineri din colectivul de la LINEAR TECHNOLOGY si cu cat vom "sapa" mai adanc in acest domeniu o sa ne dam seama ca de fapt nu stim mai nimic ! Slava Domnului!!!Gata, ma pocaiesc! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum