Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Da si nu...sursele au fost desenate cu carioca, iar pentru etajul final am primit un cablaj de la autorul articolului. Cablajul pentru etajul de intrare l-am desenat in Photoshop si l-am facut prin transfer cu imprimanta laser. Insa la cat de imperfect a iesit, tot manual se cheama ca l-am facut...

Link spre comentariu

******************************************************************************************************************* Poate totusi merita luate in calcul si dezvoltata schema de iesire...daca avem o schema performanta pe tranzistoare cu raspunsul armonic al lampilor eu cred ca ne putem lipsi de luminitele portocalii si de cele doua trafuri grele si greu de construit, cel putin pentru cei ca mine.

Sa nu exagerm in a fi prea entuziasti,sigur nu se poate compara sunetul unui etaj final fie SE sau PP cu tuburi si transformator de iesire cu acest hibrid sau cu altele,vedeti comentariul de la #1675.Sigur nu se va auzi prost,dar tot struto-camila va fi.

Cred ca pana la urma si acele luminite portocalii si trafurile voluminoase ne-au facut sa ne "adunam" in aceasta frumoasa comunitate.

_____________________________________________________________________________________

Am deschis un topic cu amplficatoare hibride,dar se pare ca s-a pierdut in "negura" forumului si asta tocmai pentru ca nu a prezentat interes.

Un "viitor" demn de luat in seama ar fi acele hibride ce pot avea in final tranzistori (Bip,MOS,IGBT...) in configuratie PP sau SE dar cu transformatoare de iesire,sau etaje de atac cu CI,Bip,MOS dar in final tuburi electronice in SE sau in PP.

P.S  va rog daca s-ar putea  sa mentinem discutiile in tema acestui topic! :multumesc

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Igbt ...nu prea pt amplificatoare analogice.Nu au fost proiectate pt regimuri liniare.Mos-uri care suna acceptabil sunt cateva....Raman bipolarii , iar la tensiuni mari pt a avea curenti de lucru mici prin primarul ot nu prea gasesti trz proiectate pt regim liniar.Prin urmare nu e un viitor demn de luat in seama.Un prezent, deja trecut de luat in seama este intrare pe tuburi cu traf interstage ca sarcina anodica totala, secundar cu atac direct in baza bipolari si iesire direct pe difuzor de pe care se ia reactie prin transformator de curent si se duce inapoi in catodul tubului de intrare.

Link spre comentariu

Se compoarta excelent IGBT-urile in aplicatii audio fiind chiar foarte liniare si mai ales extrem de stabile iar sunetul este absolut deosebit si se apropie foarte mult de sunetul amplificatoarelor cu tuburi,insa gestionarea acestor dispozitive IGBT este ceva mai dificila exact asa cum se gestioneaza mai greu un tub proiectat pentru RF intr-o aplicatie audio si cum toata lumea fuge de ceva greu,ne oprim la ce stim...

Eu am construit multe etaje finale cu IGBT si in special pentru puteri foarte mari (>200W),cel din imaginile de mai jos are o putere de 2x500W pe 4 ohmi,aceste etaje fiind montate pe radiatoare ceva mai mari prin intermediul cornierului de Al pe care sunt montate IGBT-urile,in pozele actuale sunt deja testate si asteapta o cutie pentru montaj.In afara de IGBT-uri toate piesele sunt din recuperari (!!!!),oricum discutiile pe aceasta tema sunt off-topic,poate deschide cineva un topic cu o astfel de tema.

Pentru un hibrid cu tuburi pe intrare si etaj final cu tranzistori (germaniu!) am gasit intr-o revista veche FUNKAMATEUR din 1970,foarte interesant,asa-i ???

http://postimg.org/image/de95tj6nn/

P.S schema din revista FUNKAMATEUR aduce cu propunearea de mai sus,mai putin NFB care poate fi gandita si aplicata dupa ideea de la #1687,idee care este foarte OK!

Schemele din atasament le gasiti pe net la o rezolutie mai buna

Oare cu ce ale caror caracteristici de dispozitive seamana cele ale unui IGBT ???

post-175212-0-56110400-1440327424_thumb.jpg

post-175212-0-51327600-1440327432_thumb.jpg

post-175212-0-85437700-1440327468_thumb.jpg

post-175212-0-81329100-1440327482_thumb.gif

post-175212-0-04480100-1440329355_thumb.jpg

post-175212-0-68603300-1440329853_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Interesanta schema, ati putea sa o scanati mai clar, sa fac o traducere a comentariului original? Nu se poate scana cu OCR din cauza partii de la cotor, care e neclara...eventual o poza cu un aparat cat de cat bun si lumina naturala poate fi mai utila...

As fi curios sa deslusesc in comentariul original ceva ce deja cred 90%...adica ratiunea pt. care s-au facut acele etaje, la vremea aia, nu era puterea sau nu stiu ce considerente exotice, ci ca pur si simplu chiar tranzistoarele dedicate aplicatiilor de semnal mic audio erau mai zgomotoase decat un etaj pe lampi...

Imi amintesc ca am mai vazut pe vremuri partea finala, poate in cartile lui G.D. Oprescu? Stiu ca un amic in vremea scolii generale (anii 80...) facea module din astea, cu 2 ASZ-uri si trafo cadre TV folosite la alimentare, ca doar de astea gaseam pe la noi in magazine (da' era 78 de lei un traf din ala parca...inca se mai foloseau tv-urile pe lampi!) si le punea la iesirea de casti a casetofoanelor si ce mai avea fiecare...nu erau cine stie ce, dar cantau tare de numa'...sarea praful de pe difuzoarele de cinema de 12W si 6 ohmi!

Finalul pe germaniu, cel putin asa cum e acolo cred ca e anacronic, dar partea de intrare nu vad de ce nu s-ar putea folosi...intrebarea mea e cat de important mai e cuplajul primar-secundar la un asemenea traf, la care mai mult raportul tensiunilor e important si mai putin transferul de putere? Adica, s-ar putea obtine ceva cat de cat bun rebobinand un traf de iesire recuperat - sa zicem cadre TV sau de radio, fara bobinaje intretesute? Un exemplu practic, cel putin pentru experimente, care imi vine in minte acum e traful de iesire cadre de la Temp, care are secundarul la baza...ar iesi ceva scotand un strat-doua din bobinajul primar si bobinand un al doilea secundar peste, identic cu cel original din interiorul bobinei? Cred ca mai sunt multi utilizatori pe aici care nu au chiar la indemana posibilitati de bobinare...

Intrebarea mea are un caracter general, nu neaparat pe schema asta...si ar fi asta:

Acel cuplaj intretesut, care asigura randament mai bun in banda de frecventa aleasa, mai e la fel de necesar atunci cand nu mai urmarim un transfer de putere la limita de saturatie a miezului? Nu presupun ca nu ar aduce avantaje semnificative, dar ati putea estima macar procentual cam cat pierdem in schema de fata folosind un simplu trafo de retea cu tolele montate cu intrefier?

EDIT: Si un raspuns amatoricesc la intrebarea dv: "cu o pentoda ideala?" ;)

Editat de carageae
Link spre comentariu

Aveti mai jos o schema pe principiul celei de mai sus din revista germana insa cu un final ceva mai modern,adica cu MOS-uri.

Cred ca 70W nu-i de aruncat,asa-i ?

In ceea ce priveste transformatorul defazor si de atac al etajului final,trebuie facut asa cum scrie la carte pentru un traf de iesire de calitate.Sa nu uitam ca transformatorul este o masina electrica ce functioneaza pe principiile elecromagnetismului si pentru a avea un transfer primar/secundar nealterat din toate punctele de vedere (frecventa,faza...),trebuie calculat si realizat respectand toete normele unui transformator HI-FI.

Pe schema de mai jos aveti si datele generale pentru un astfel de traf,pentru amanunte daca sunteti interesat putem discuta pe mail.Va asigur ca un astfel de traf este mult mai dificil de relizat comparativ cu un clasic OT pentru un PP cu tuburi electronice.

P.S sa stiti ca fac parte din categoria celor care au cochetat foarte mult in perioada anilor '80 cu astfel de scheme utilizand in final legendarele 2N3055 sau 2N3773,iar daca la vremea apogeului meseriei adica in jurul varstei de 35 de ani am relizat sute de amplificatoare de tot felul,asa era atunci pentru a mai castiga cate un ban (!!!),acum ,cand am cunostinte,experienta si posibilitati materiale aproape nelimitate lipseste ce-l mai important lucru :entuziasmul (!!!)...,toate cele din trecut parca nu-si mai au rostul,asta este...,pana la urma toti o sa ajungem la aceste momente,mai bine spus le doresc tuturor colegilor sa ajunga la 50...60 de ani!

post-175212-0-34864700-1440338397_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Sunte-ti modest D-L Lazaroiu cam toti de aici suntem trecuti de 45-50ani din pacate :rade: .

Si eu am facut acest model de amplificator pe vremuri dar ceva mai modern si ceva mai vintage...adica atacam traful interstage cu TBA790T(IPRS, o ce vremuri) si finalii erau ASZ...germaniu...o ce vremuri :26

Editat de mila
Link spre comentariu

...eu am folosit TBA810AS pentru atacul interstage-ului care la rindul lui scotea nesimtirea din ceva ASZ-uri...difuzoare Vermona de 12,5W de 30cm care sunau cam cum suna cele chinezesti de 200W astazi... si nu, nu-i vorba de virsta, uneori chiar ma simt ca la 25 de ani

Ehei!....asta cu TBA790K(T) sau TBA810AS este parfum,eu am facut foarte multe cu atac AC180,AD155 sau foarte multe cu atac ECC82,care suna extraordinar pe amplificatoare de voci si acordeon!

Adevarat!...ce vremuri! si nu cuantificam niciodata cate amplificatoare construiam,eram intr-o concurenta acerba,la noi in zona eram doua "gasti" ("gasti" este exagerat spus pentru ca eram doar 1...2 in fiecre echipa) la mare concurenta: una de la Targoviste si alta de la Titu+Gaiesti si impreuna incercam sa batem Bucurestiul,clientii de baza ai nostri erau lautarii,imi aduc aminte ca ajunsesem sa facem catre 4...5 amplificatoare pe saptamana si eram doar niste prapaditi de elevi la liceu!

Eu mai aveam o piata foarte buna la Iasi si Suceava,...ce vremuri!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Sute de amplificatoare...in liceu pregatindu-va sa intrati la electrotehnica...si dupa aia cu atata calcul integral si diferential...Mai tineti minte cand prima oara la tel mi-ati spus ca singurul dvs preu phono pe care-l aveti este unul cu op27? Dupa alte trei luni mi-ati spus ca singurul dv preu phono pe care-l aveti si l-ati avut vreodata e cu lm381...Eu nu stiu nimic.Nici nu trebuie...Trebuie doar sa tin minte ce spun altii.Sper sa nu ajung la varsta dvs sa imi inventez viata din lipsa de intamplari reale.

Link spre comentariu

Interesanta schema, ati putea sa o scanati mai clar, sa fac o traducere a comentariului original? Nu se poate scana cu OCR din cauza partii de la cotor, care e neclara...eventual o poza cu un aparat cat de cat bun si lumina naturala poate fi mai utila...

As fi curios sa deslusesc in comentariul original ceva ce deja cred 90%...adica ratiunea pt. care s-au facut acele etaje,

Cam asta ar fi:

Posted Image Posted Image

Link spre comentariu

... cu OCR_ul si apoi cu google...sigur nu mai iese nimic...schema e tipica anilor '70 cand se trecea de la lampi la siliciu. In fig.1 (Bild.1) trafo driver provine de la un radio cu tranzistori alimentat la 9v , mai exact e trafo out din VAGANT LUXUS R110 sau STERN 6, cel de jos in poza

Posted Image

Pt Bild.6 se spune doar ca trafo driver poate fi realizat din orice traf de iesire cu Zp=6....8K la care se bobineaza bifilar secundarul de 220sp Cu-Em 0,5mm. Miezul minim M55.

Link spre comentariu

Iata ce iese...macar asa, ca sa ne distram. Am corectat ce mi s-a parut chiar "periculos" :)

Adesea este nevoie de un amplificator cu o putere de ieșire mai mare. În apartamentul aici amplificatoare Beshirperformanța finală a Vorschaltverstärkers cu exploatat, z. B. casetofon. Receptor radio. Totodată, se dă posibilitatea, cu un amplificator existent cu un minim de putere de ieșire 600 mW.Pentru a oferi intrări pentru platane și un microfon. Apoi am proiectat amplificator funcție de scopul.1. AmplificatorAmplificatorul de putere (figura 1) este soluția cea mai economică atunci când utilizează un amplificator cu mai mică existentPerformanță finală, în care domeniul de frecvență este de 30 Hz .. 0.17000 și THD la 15W 4%. Necesar, cu toate acestea, că amplificatorul amonte permite să exploateze aceste valori.Pentru a schimba sunetul (la Vorschaltverstärkern fără EQ) un pic, un bas roll-off pe un condensator de 200uF și o reducere înălțime este asigurată printr-un condensator de 0,22uF; ambele sunt oprite.Inversiunea de fază este realizată cu un transformator de ieșire din Vagant, R110 sau similare. Toate rezistențe ar trebui să fie jumătate-W tipuri. Tranzistori trebuie să existe cupluri, dar ar trebui să Stromverstär kung diferență nu mai mare de 5 .. .10 fi. Cu cele două controlere va ofera un curent de repaus de 60 mA. Trebuie remarcat faptul că unul einstcllt aceeași valoare cu doi lansatori. Cele două tranzistoare sunt montate pe un radiator comun din aluminiu cu dimensiuni de 240 mm x 120 mm x 2 mm, în care un tranzistor trebuie montate izolat. Extracția se realizează prin intermediul unui condensator electrolitic 2000 uF, 30 V. Difuzoarele nachgeschaltene ar trebui să aibă o impedanță de nu mai puțin de 4 Ohm. În figura 2, o combinație de mare de utilizat de frecventa joasa vor fi afișate. O soluție de montaj foarte convenabil este de a monta transformatorul pe radiator și printr-un bar de lipire, aveți, de asemenea montat pe radiator pentru a face montarea conexiunilor rezistențe, regulator și de transformare. 2. Amplificator de balast (driver, n.t.)Dacă doriți să consolideze, de asemenea, semnalele de intrare în intervalul mV cu amplificatorul (z. B. TA, microfon, etc.) și un amplificator de putere cu o putere de ieșire de 600 mW la îndemână, puteți transforma așa cum se arată în figura 3, în fața ei. Aceasta este apoi operată cu 11V atunci când este proiectat pentru 9 V. În cazul în care este proiectat pentru 7,5 V, tensiunea de 11 este în jos reglementat la 9 V cu R1 (1K ohmi) a sursei de alimentare. În amplificatoare, în cazul în care este + întemeiate, a pus un numai celelalte conexiuni terestre, de asemenea, de +. Când utilizați NF-bord de la Vagant, R110 o. A. Este doar condensatorul de la colectorul de T1 la baza de T2 pentru a elimina. Semnalele intrărilor AT.M (K) prin întregul Vorschaltverstärker, în timp ce TB intrări, TA, M (D) nu este supus primei etape preamplificator. Cele două transformatoare de ieșire (unul ca fază inversare transformator) este atât de strânsă încât pinul 5 al transformatorului de ieșire este aplicată la borna 5 a transformatoarelor de inversiune de fază.Toate intrările care duc la Vorschaltverstärker sunt să se conecteze cu cablu diode. ÎnălțimeaRegulator adâncime este, de asemenea să se mute cu borna de masă la masă.3. AlimentareCircuitul de alimentare cu energie pentru final și preamp prezinta Figura 5. Transformatorul de alimentare la partea secundară la 24V/2 A și 9V propus la 300 mA. Atunci următoarele Graetz circuite redresoare format din patru diode de siliciu SY 200, timp de 30 V sau patru diode germaniu GY 099 pentru 11 V.Tensiunea de 11 V este stabilizată și netezite. Când trebuie să fie făcută de tensiune de 30 V nu netezire, deoarece tensiunea ondulație pe condensator de încărcare este suficient de mic. Dacă amplificatorul de putere utilizat în conformitate cu figura 1 singur, reprezentând totalitatea subcircuit, care este alimentat de 8 V înfășurare.4. Amplificatorul final de 35 WAmplificatorului descris anterior poate fi construit în mai multe variante și este pentru uz casnicproiectat, pentru că aici va fi capabil să-abia mai mult de 15 W tolerată. Posibilitatea urmat este o comparație mai mult pentru sali mari sau grupuri muzicale dedicate.Amplificatorul, care constă din două tuburi și două tranzistoare pentru două intrări micro, doua chitară intrări, o intrare phono independent controlabile, un TU-intrare și o bandă de intrare, de lavariabilă dependentă, controlul volumul total, construit. La toate intrările o creștere înălțime se face. ECC 83 este folosit pentru pre-amplificare a semnalelor de la microfon, chitara și intrările TA. Semnalele de TB și putere de ieșire 2.6 W poate fi folosit pentru a specifica dacă Ansteuerpng,fiind două noi înfășurări acordă Ausgangsübertragcr sa din fiecare 220 de rotații. Ca Netzlrafo se utilizează un transformator de forță.Secundar 2 x 260 V; 50 mA, 2 x 34 V; 2 A și fiecare 6,3 V; 1.5A oferă. Soluție este de a utiliza două transformatoare ar putea, sau mulj el însuși încheie. Toate Glcichrichterschaltungen sunt circuite cu două sensuri. Restul de 35 V tensiune DC este controlat de un "F 7000 - ecranate Elko.

Link spre comentariu

Iese asa, deoarece textul este discontinuu. A se observa ca diferitele randuri nu merg pana la capatul paginii. De obicei, cand se introduce un text foarte lung, google il traduce disparat rand cu rand, iar daca exista pauze artificiale, precum cele de care vorbeam, nu se mai face o corelare intre randuri. De aceea, cand se introduce un text mai lung, acesta se prelucreaza inainte, in sensul ca se va face un text continuu, fara acele pauze intre randuri, care rezulta din conversia pdf/doc. Ia mai incearca odata si ai sa vezi ca te vei apropia de realitate. Restul inseamna, experienta si multa literatura tehnica electronica citita de-a lungul anilor. In felul asta se pot traduce texte din limbi mult mai "exotice", decat germana - spre exemplu din limba ceha, sau olandeza.

Link spre comentariu

Acum iar vom discuta o saptamana pe tema traduceri cand de fapt "limba" noastra comuna ar trebui sa fie o schema ??

Ce bine spune colegul @ Ola NIcolas :"Restul inseamna, experienta si multa literatura tehnica electronica citita de-a lungul anilor. In felul asta se pot traduce texte din limbi mult mai "exotice", decat germana - spre exemplu din limba ceha, sau olandeza."

Multumim colegului @der_doktor pentru detaliile trafului defazor si iesire pentru schema 1,este ceva de retinut,dar pentru cel de la schema cu ECL82 va pot spune ca nu-i chiar asa de simplu,adica doar peste un primar cu Ra=6K...8K sa bobinam 2x220sp si atat,atunci sa nu ne miram ca vom avea o banda de frecvente doar pana la 17Khz.

Transformatoarele exemplificate erau utilizate la radioreceptoare unde majoritatea aveau receptii in AM,asadar mai putine pretentii HI-FI.

Multumesc personal coelgului @kosmin pentru schemele complete,chiar imi doream sa le am !

P.S cred ca pentru anumite fraze sau propozitii din documentatie germana ii putem ruga pe colegi @der_doktor sau @franzm care traind acolo sigur sunt mult mai buni decat <google translate>,mai ales cand se folosesc foarte multi termeni tehnici...

...si pentru asta vom da noi o bere daca ne vom intalni vreodata!Posted Image

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări