THOMAS Postat August 15, 2015 Autor Partajează Postat August 15, 2015 Cum se împaca cele doua surse de curent înseriate, tubul (chiar, daca-i trioda si sursa de curent din anodul sau)? Se impaca foarte bine; CCS-ul Q12,Q9 asigura prin lampa un curent constant de ~9,4mA (rezistenta de sarcina),iar sarcina dinamica pentru lampa o reprezinta grupul serie R5 si reactanta C4 de pe care culegem o variatie de tensune de 55Vpp cu care vom excita etajul final complementar,tensiune pe care o vom gasi si pe sarcina/iesirea amplificatorului.Tubul pilot lucreaza in clasa pur A cu un bias de 1,6V,adica un PSF in care THD este minim,urmariti caracteriticile de G1 pentru ECC88.Observati in pozele de mai jos "variatia" curentului anodic (!!!) De ce nu s-ar intelege bine cele "doua surse de curent "? Configuratii de acest gen veti gasi foarte multe,nu numai in astfel de aplicatii (PP hibride) dar si in SE-uri in special cele proiecatate de Michimori. P.S schema nu-i proiectata de mine,eu doar am analizat-o cu Spice,insa functionarea cam asa o vad... Link spre comentariu
franzm Postat August 15, 2015 Partajează Postat August 15, 2015 (editat) Se vor împaca pentru ca ati prevazut un "împaciuitor" (R16) din care printre altele se ajusteaza simetria etajului diferential. Editat August 15, 2015 de franzm Link spre comentariu
THOMAS Postat August 15, 2015 Autor Partajează Postat August 15, 2015 (editat) Se vor împaca pentru ca ati prevazut un "împaciuitor" (R16) din care printre altele se ajusteaza simetria etajului diferential. Nu sunt un fan al acestor tipuri de amplificatoare,dar mi s-au parut interesante asa ca le-am postat aici pentru studiu si pareri. In poza inca un hibrid cu bipolar dar pilotat cu o pentoda in modul UL, interesanta si aceasta alegere... Limbajul comun al eletronistilor fiind schemele consider ca prea multa vorbarie strica si o poza face cat o mie de cuvinte,insa daca vor aparea comentarii le vom discuta cu placere. Ce este demn de remarcat este faptul ca aceste amplificatoare repeta la iesire raspunsul armonic specific unui amplificator SE in clasa A. Asadar s-ar putea ca impresia auditiva sa fie o surpriza pentru cei cu urechi audiofile. Editat August 15, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Bad Luck Postat August 15, 2015 Partajează Postat August 15, 2015 Buna seara! E posibil ca un astfel de circuit sa fie modificat pentru un amplificator de casti? Multumesc! Link spre comentariu
THOMAS Postat August 15, 2015 Autor Partajează Postat August 15, 2015 (editat) Buna seara! E posibil ca un astfel de circuit sa fie modificat pentru un amplificator de casti? Multumesc! Se poate modifica,dar nu vad rostul atata timp cat pentru casti sunt suficienti 10mW si mai ales ca sunt scheme cu sutele pe net,aceasta schema fiind prea complicata pentru un amplificator de casti si mai cred ca trebuie facut un amplificator pentru impedanta castilor ce le aveti,sau multi-impedanta cu un transformator de iesire bine gandit. Vad multe scheme de amplificatoare cu tuburi pentru casti la care este specificat faptul ca la iesire se vor putea cupla impedante de la 32 ohmi la 600 ohmi fara probleme si fara alterarea performantelor ( oare !!!!),personal nu cred in asemenea "minuni",dar astazi comertul si internetul fac pana si legile electricitati. Editat August 15, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Vizitator Postat August 15, 2015 Partajează Postat August 15, 2015 (editat) 40w cu thd 0,1% greu de perceput(harmonic distortion) chiar pentru urechi audiofile ,nivelul thd(0,1%) devine imperceptibil/inaudibil fiind acoperit bine de semnal şi pentru urechi antrenate audiofile. Ce să mai estimăm ?!(ca percepţie audio harmonic distortion) pentru pasaje muzicale care conduc la o putere utilă în sarcină de numai 5W-10W ?. Nu musai în evoluţia seriei armonice (distorsiunilor armonice) constă sunetul de tub ,mai exact/precis să fiu şi un final audio push-pull cu tuburi şi OT(sarcina dispusă la anozi) chiar atunci când nivelul thd este foarte scăzut tot sunet de tub propagă/difuzează către "auditoriu"/ascultatori din incintele echipate cu difuzoare electrodinamice. În opinia mea o soluţie de acest gen(hibridul prezentat) http://www.elforum.info/uploads/monthly_07_2015/post-175212-0-49817000-1437764636.png nu va suna niciodată că un push-pull cu OT (sarcina dispusă la anozi) pe incinte clasice echipate cu difuzoare electrodinamice(chiar dacă seria thd este de triodă SE...40W/thd-0,1%!). Editat August 15, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
THOMAS Postat August 16, 2015 Autor Partajează Postat August 16, 2015 40w cu thd 0,1% greu de perceput(harmonic distortion) chiar pentru urechi audiofile ,nivelul thd(0,1%) devine imperceptibil/inaudibil fiind acoperit bine de semnal şi pentru urechi antrenate audiofile. Ce să mai estimăm ?!(ca percepţie audio harmonic distortion) pentru pasaje muzicale care conduc la o putere utilă în sarcină de numai 5W-10W ?. Nu musai în evoluţia seriei armonice (distorsiunilor armonice) constă sunetul de tub ,mai exact/precis să fiu şi un final audio push-pull cu tuburi şi OT(sarcina dispusă la anozi) chiar atunci când nivelul thd este foarte scăzut tot sunet de tub propagă/difuzează către "auditoriu"/ascultatori din incintele echipate cu difuzoare electrodinamice. În opinia mea o soluţie de acest gen(hibridul prezentat) http://www.elforum.info/uploads/monthly_07_2015/post-175212-0-49817000-1437764636.png nu va suna niciodată că un push-pull cu OT (sarcina dispusă la anozi) pe incinte clasice echipate cu difuzoare electrodinamice(chiar dacă seria thd este de triodă SE...40W/thd-0,1%!). Fara doar si poate,aveti dreptate,dar la aceasta schema daca analizati FFT si THD apare un paradox,urmariti distributia armonica si nivelul armonicilor,dar la un THD ff mic (0,58%),nu-i un paradox ??? Repet: nu sunt un fan al acestor tipuri de amplificatoare si nici nu am construit vreodata asa ceva,dar banuiesc ca se aude bine,zic si eu! Link spre comentariu
carageae Postat August 16, 2015 Partajează Postat August 16, 2015 Cu ani in urma - vreo 7-8 deja - am facut cablaje si am montat acest amplificator, dar din lipsa de timp si interes mai mare pentru altele, nu l-am mai finalizat, e prin cutii...puteti simula aceasta schema? Eu l-am montat cu IRFP240 si 9240, au fost singurele mosfeturi complementare pe care le-am putut gasi atunci...etajul final, un canal, l-am testat atacat de un trafo retea montat la un cd player pe casti, doar pt. functionare, la prima vedere si in conditiile astea nu parea sa sune rau, chiar la o putere destul de mare...daca merita dezvoltata sau imbunatatita schema asta, orice sfat e binevenit...partea de intrare insa n-as modifica-o, decat cel mult ca valori de rezistente, am facut cablaje pt. aceasta lampa si nu le-as carpi... http://www.gaedtke.name/verstaerker/hybridverstarker-mit-der-6n3p Link spre comentariu
DRACU Postat August 16, 2015 Partajează Postat August 16, 2015 (editat) Fara doar si poate,aveti dreptate,dar la aceasta schema daca analizati FFT si THD apare un paradox,urmariti distributia armonica si nivelul armonicilor,dar la un THD ff mic (0,58%),nu-i un paradox ??? Repet: nu sunt un fan al acestor tipuri de amplificatoare si nici nu am construit vreodata asa ceva,dar banuiesc ca se aude bine,zic si eu!Daca se aude bine sau rau tine de o statistica facuta pe un nr de urechi...Totusi, vazand valorile nestandardizate ale rezistorilor se pare ca este supercalculat acest amplificator tocmai pt acest gen de raspuns si trebuie musai incercat pt a vedea ce a vrut omul sa sublinieze prin acest proiect.Altfel...cum am mai spus si alta data, thd-ul simplu si doar la un khz nu spune nimic despre caracterul unui amplificator.Acum doi ani am ascultat un ss care dupa schema trebuia sa sune oribil , e vorba de teac as100 din anii 70, care si in termeni de topologie solid state parea complet depasit, de o simplitate ce te facea sa inchizi manualul de service si sa casti dupa 5 secunde de la deschiderea pdf-ului cu exceptia compensarilor.Distorsiuni de asemenea mari rau de tot, dar banda de frecventa uriasa fara neam de cascoda .Pe boxe Telefunken tl800 s ori 880 nu mai stiu exact, dar oricum varfuri ale Telefunken-ului i Grundig a550 m-a lasat cu gura cascata. Editat August 16, 2015 de DRACU Link spre comentariu
hpavictor Postat August 16, 2015 Partajează Postat August 16, 2015 Sunt convins ca se poate face o simulare , dar doar dacă va există ceva mai multă politețe în exprimare , nimeni nu-și sacrifică puținul timp liber pentru simulările cerute de cei certați cu respectul față de useri !Sau e o simplă omisiune în textul de mai sus ?@carageae : nu strică să folosiți în viitor cuvintele magice : " va rog frumos " sau profesorilor nu le place să ofere respect ? Link spre comentariu
THOMAS Postat August 16, 2015 Autor Partajează Postat August 16, 2015 (editat) Cu ani in urma - vreo 7-8 deja - am facut cablaje si am montat acest amplificator, dar din lipsa de timp si interes mai mare pentru altele, nu l-am mai finalizat, e prin cutii...puteti simula aceasta schema? Eu l-am montat cu IRFP240 si 9240, au fost singurele mosfeturi complementare pe care le-am putut gasi atunci...etajul final, un canal, l-am testat atacat de un trafo retea montat la un cd player pe casti, doar pt. functionare, la prima vedere si in conditiile astea nu parea sa sune rau, chiar la o putere destul de mare...daca merita dezvoltata sau imbunatatita schema asta, orice sfat e binevenit...partea de intrare insa n-as modifica-o, decat cel mult ca valori de rezistente, am facut cablaje pt. aceasta lampa si nu le-as carpi... http://www.gaedtke.name/verstaerker/hybridverstarker-mit-der-6n3p Cam astea sunt rezultatele simulari acestei scheme,ramane sa studiati si sa trageti o concluzie,sper sa va ajute la realizarea acestui proiect: P.S bufferul cu 6N3P este excelent si foarte bine proiectat (vedeti semnalul la iesirea din buffer),merita marcat si de luat in seama asadar ramane salvat PCB-ul dv. ...si inca ceva; nu exista NFB !!! Editat August 16, 2015 de LMOlimpiu 1 Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat August 16, 2015 Partajează Postat August 16, 2015 (editat) Dacă testează cineva schema,sa ridice potențialul filamentului fata de catod,ma refer la etajul cu 6H3P,în catodul triodei care formează repetorul catodic sunt peste 100V,peste limita Ufk a acestui tub. Editat August 16, 2015 de viobio Link spre comentariu
THOMAS Postat August 16, 2015 Autor Partajează Postat August 16, 2015 (editat) Dacă testează cineva schema,sa ridice potențialul filamentului fata de catod,ma refer la etajul cu 6H3P,în catodul triodei care formează repetorul catodic sunt peste 100V,peste limita Ufk a acestui tub. Nu stiu daca se vede desenul,dar eu cam asa procedez. Editat August 16, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
carageae Postat August 16, 2015 Partajează Postat August 16, 2015 Multumesc frumos d-le Lazaroiu, cand revin din vacanta cu acest montaj o sa incep...acum chiar m-ati facut curios cum suna. Mai sunt doua asemenea amplificatoare descrise in revista Elektor, Nishiki si Mugen, daca nu ma inseala memoria, care insa au finali cu bipolare...nu mai stiu daca sunt complementare sau nu...parca totusi nu. Cand ajung la Arad ma uit prin hartii si revin cu indicatia despre care numere din Elektor e vorba. In montajele construite eu am folosit pentru "superdioda" un mosfet IRF540 sau 640, doar finalele au fost din alea mari. Nu cred ca e o problema.***Iata si poze cu montajele, pentru carcotasii care comenteaza doar teoretic...nu sunt acasa, dar arhiva cu continutul cutiilor o am pe internet:http://dl.dropboxusercontent.com/u/42982030/SERVICE-DIY-Electronice/AH01.jpghttp://dl.dropboxusercontent.com/u/42982030/SERVICE-DIY-Electronice/AH02.jpgSe vad clar care sunt, montajele finale sunt pe un radiator recuperat dintr-un amplificator micut, cele doua etaje de intrare cu soclu si cablajul sursei de alimentare - pentru tensiune joasa, redresare pt. filamentele tuburilor si pentru tensiunea anodica. E posibil sa fie chiar mai vechi, de ani buni nu mai folosesc componente recuperate, chiar daca alea sunt masurate si alese cu atentie. *** Daca se considera ca am deviat prea mult de la subiect poate ar fi chiar nimerit, daca d-l Lazaroiu e de acord, sa deschida un topic dedicat amplificatoarelor hibride de acest gen. Nu-mi permit sa fac eu asta pentru ca doar am intrat intr-o discutie deja existenta, nu a fost initiativa mea...dar cred ca in context ar merita discutate si cele doua amplificatoare de care spun, care sunt foarte laudate pe unele site-uri. Poate totusi merita luate in calcul si dezvoltata schema de iesire...daca avem o schema performanta pe tranzistoare cu raspunsul armonic al lampilor eu cred ca ne putem lipsi de luminitele portocalii si de cele doua trafuri grele si greu de construit, cel putin pentru cei ca mine. Link spre comentariu
simson Postat August 17, 2015 Partajează Postat August 17, 2015 Din poze,http://dl.dropboxusercontent.com/u/42982030/SERVICE-DIY-Electronice/AH01.jpg se vede o lucrare ingrijita, si mai ales ce mi-a placut, placile cu circuit imprimat proiectat clasic, manual fara PC. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum