Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

D-le Lazaroiu,

Va multumesc mult pentru indicatii si simulare, pur si simplu am prins curaj cu acest proiect.

Daca nu va deranjez prea tare si in ideea unei juste interpretari a priectului, o sa-mi permit sa va supun atentiei urmatoarele :

1. Faptul ca esl 63 au intrarea pe doua transformatoare ale caror primare de 16 ohmi sunt original legate in paralel (=8 ohmi) iar secundarele HT sunt legate in pp. Eu am intentia sa leg primarele in serie pentru a obtine 32 ohmi sau daca este util (discutii cu ralph de la Athmosfere sau Ciuffoli Andrea) sa mai bobinez inca cate un primar peste secundare (fiind spatiu) si sa obtin 64 ohmi (ideea originala a lui Patrick Turner din Australia) va transmit atasat schema panourilor sa o analizati daca se poate.

2. V-as ruga daca si cand puteti sa analizati si alimentarea propusa/realizata de Tim Merlow, cae sincer mi se pare putin alambicata, eu intentionand sa echipez transformatoare separate  HT finale; HT+negativare+bias;

filamente finale serie; filamente ecc83+ef86. Poate se merita si redresare pe tuburi si redresare pe filamentele ecc83 + ef86. Daca puteti comenta ceva in acest sens.

3. Avind in vedere schema atasata a panourilor, as intentiona sa renunt la filtrul RC de intrare, acesta avind componente destul de slabe calitativ si fiind introdus doar pentru a face panoul adaptabil "comercial" la o gama larga de amplificatoare fieele cu tuburi sau transzistoare. Totodata as mentine circuitul de protectie cu triac care este declansat doar de eventualitatea aparitiei unor ionizari periculoase ce pot duce la arc intre statoare si membrana.....va fi o problema daca triacul va vedea cele doua primare in serie ? Mai sunt pe primare si niste rezistente de 1,6 ohmi pe care nu stiu daca sa le mentin sau sa le elimin....

4. Referitor la amplificatorul lui Tim Merlow, realizat de acesta cam ingesuit, probabil din considerente de target de cost, eu am de gand sa construiesc doua monoblocuri pe care sa le pozitionez cat mai aproape de panouri. Tim da si niste detalii legate de masuratori si de calitatea pieselor folosite, am sa incerc sa va transmit link-ul acestui articol, daca veti avea rabdarea sa-l parcurgeti, poate faceti ceva comentarii.

Cu deosebit respect,

Victor

http://www.euronet.n...3_schematic.gif

http://www.euronet.n.../esl63_sch2.jpg

http://www.euronet.n...hematic_new.jpg

http://www.mellowaco...e_amplifier.pdf

Link spre comentariu

D-le Lazaroiu,

Va multumesc mult pentru indicatii si simulare, pur si simplu am prins curaj cu acest proiect.

.............................................................................................................

Cu deosebit respect,

Victor

O adresa de mail pe MP si discutam acolo.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Doamne, ce m-am distrat citind! Dacă tot se va face curăţenie, nu pot să nu observ că unii stau de pază în lanul de secară şi postează de acolo. :rade:

Pagina asta e compromisă.

Rog un moderator atunci cand are timp,sa faca un pic de curatenie macar pe pagina aceasta,multumesc!

Link spre comentariu

Dnul Lazaroiu , consider ca ar fi interesanta o simulare Spice cu tubul Gi7B in AAF, modulat in catod si cu grila de comanda la masa  (asa cum a fost el proiectat )

Daca aveti ceva timp ,poate puteti sa ne aratati si noua  o schema . Va multumesc.

Editat de romicap
Link spre comentariu

Dnul Lazaroiu , consider ca ar fi interesanta o simulare Spice cu tubul Gi7B in AAF, modulat in catod si cu grila de comanda la masa  (asa cum a fost el proiectat )

Daca aveti ceva timp ,poate puteti sa ne aratati si noua  o schema . Va multumesc.

Imi fac timp si o sa va ajut cu placere.

Cred ca mi-ar fi de mare ajutor sa primesc de la dv.,dupa ce terminati acest amplificator in configuratie catod comun(la masa),cateva masuratori de curenti si tensiuni in ce priveste PSF-ul acestui tub (practic),mai ales ca schema gandita de mine,simulata si probata de dv. practic a dat rezultate multumitoare.

Eu o sa inecrc cu acelasi model Spice sa gandesc si un SE cu atac in catod cu GI7-B,cel putin teoretic.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

De ceva timp incerc sa finalizez pe placa de proba un PPP cu PL84.Conditiile fixate sant:

-tensiunea de alimentare 185-190V

-defazor LTP cu generator CC si cuplat galvanic la intrare cu etaj repertor catodic.

-etajul repertor este legat tot galvanic la intrare cu un etaj de amplificare.

Am introdus etajul repertor intre etajul amplif. si defazor intrucat semnalul sqw de 10 kHz,masurat in catod avea frontul crescator mai OK.Principala problema provine din cauza tensiunii de alimentare mica pentru defazor LTP cu pompa de curent.

Ca varianta as pute alimenta separat defazorul T2 si T1 cu 300-350V sau tensiune negativa ptr. gen.CC.In catozi PL84 Uc-c ar fi necesari 120V ptr.12W.In schema nu am desenat gen.CC care se pune in locul R12.

Generatorul de curent poate fi cu 6H6p sau cu siliciu.

Deci rog pe don Lazaroiu si pe ceilati useri sa ma ajute cu finalizarea proiectuluipost-206638-0-77462800-1425660668_thumb.jpg

Link spre comentariu

De ceva timp incerc sa finalizez pe placa de proba un PPP cu PL84.Conditiile fixate sant:

-tensiunea de alimentare 185-190V

-defazor LTP cu generator CC si cuplat galvanic la intrare cu etaj repertor catodic.

-etajul repertor este legat tot galvanic la intrare cu un etaj de amplificare.

Am introdus etajul repertor intre etajul amplif. si defazor intrucat semnalul sqw de 10 kHz,masurat in catod avea frontul crescator mai OK.Principala problema provine din cauza tensiunii de alimentare mica pentru defazor LTP cu pompa de curent.

Ca varianta as pute alimenta separat defazorul T2 si T1 cu 300-350V sau tensiune negativa ptr. gen.CC.In catozi PL84 Uc-c ar fi necesari 120V ptr.12W.In schema nu am desenat gen.CC care se pune in locul R12.

Generatorul de curent poate fi cu 6H6p sau cu siliciu.

Deci rog pe don Lazaroiu si pe ceilati useri sa ma ajute cu finalizarea proiectuluiPosted ImageParalel-push-pull.jpg

@simson : sper ca maine sa va pot ajuta cu cele solicitate,daca nu-i prea tarziu (!!),deocamdata eram pregatit sa postez aici un amplificator SE cu KT88 cu performante excelente ce se pot incadra cu usurinta in cerintele unui audiofil,NFB este optional cu precizarea ca fara NFB semnalul pe intare va fi de 0.3Veff.Banda de frecvente se poate vedea in poze iar schema este extem de simpla , traful de iesire nu cred ca va pune probleme.Grupul C1,R12 pe langa un procent mic de negativare automata mai are si rolul eliminari eventualului riplu ce poate sa "scape" din sursa de alimentare.

Puterea pe sarcina este de 15W cu THD=4.7%, 12W cu THD<2.5%, 11W cu THD<1%,puterea maxima este de 19W cu THD>10%.

______________________________________________________________________________________________

Deci maine,@smson voi incerca sa vin si eu cu o propunere pentru amplificatorul dv.,am o intrebare: sunteti conditionat de valorile celor doua surse la maxim 185V ???

post-175212-0-31889500-1425663144_thumb.png

post-175212-0-19789700-1425663154_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

@simson: este oarecum ce ati postat dv.,insa cu regret va spun ca nu pot sa realizez un atac corespunzator pentru acest PPP cu tensiunile de +185V(+200V) pe bara de +Ua,asadar trebuie neaparat sa mai aveti o sursa DC de +380V la in curent de minim 50mA pentru a asigura necesarul celor doua canale stereo in ceea ce priveste alimentarea etajului de atac si defazor.

Puterea pe sarcina va fi de 12W cu THD<1%,iar banda de frecvente o vedeti in imagine,FFT-ul este tipic etajelor PP.Reactia negativa poate lipsi,insa sensibilitatea la intrare va fi de 0.3Veff pt.Ps=12W,iar THD-ul pentru 12W va creste la 5%,pana la urma acestea le veti stabili in practica.Rezistentele marcate cu portocaliu,R3,R8,R12 le testati practic in jurul acelor valori pentru ca nu se stie niciodata cat de bune sunt tuburile utilizate,sau cate de bine corespund datelor de catalog.

Am incercat un etaj de atac dupa defazor de tip "Darlington tube",insa schema se complica foarte tare,instabilitatea intregului amplificator se inrautateste iar performantele sunt mult alterate.

Poate incearca si altcineva un altfel de atac si defazor pentru tensiunea de alimentara pe bara de +Ua de 185V...200V...!!!

P.S am incercat sa aveti o schema <all-tube>,inclusiv CCS-ul cu ajutorul caruia am reusit sa ajung la un THD<1% la puterea de 11.89W(~12W)/8 ohmi.

Cam asta a fost propunerea mea,daca aveti ceva comentarii putem lucra modificand foarte usor pe schema din Spice orice doriti.

post-175212-0-04184800-1425720581_thumb.png

post-175212-0-51625300-1425720599_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Multumesc ptr. promtitudine.Imi place configuratia propusa de dvs.Din nefericire(il mio colpa)nu am specificat ca traful de iesire exista cu Raa=1,2k.Partea buna este ca pot obtine tensiune pe bara de alimentare oricat deoarece voi aplica redresare prin dublare care va fi stabilizat la tensiunea necesara ptr.un Rcc=1,2K.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Rog pe domnul Lazaroiu sa-mi simuleze o schema cu 6f6s ca finala si o jumatate 6n2p.

Mentionez ca traf. de iesire am de Rossini si ar fi potrivit cu lampa asta pe o sarcina de 8 Ohmi

Va multumesc

Link spre comentariu

Rog pe domnul Lazaroiu sa-mi simuleze o schema cu 6f6s ca finala si o jumatate 6n2p.

Mentionez ca traf. de iesire am de Rossini si ar fi potrivit cu lampa asta pe o sarcina de 8 Ohmi

Va multumesc

Aveti mai jos o schema cu 6F6S cu trafurile de la ROSSINI,trafurile sunt bune si cu sarcina de 8 ohmi ar fi tocmai potrivit un Ra pentru tubul 6F6S intr-un montaj SE,dar sa nu va asteptati la o banda de frecventa extinsa prea mult in joase la puterea de ~4W adica sub 35Hz ,trafurile au sectiuni totusi mici,dar sunt sigur ca veti obtine un amplificator cu un sunet exceptional.Bineinteles ca la -3dB amplificatorul va avea un raspuns bun si sub 35Hz.Raspunsul armonic este specific unui SE.

Sper sa va fi fost de ajutor.

P.S 6F6S in afara faptului ca sunt foarte frumoase chiar au un aspect profund vintage,performantele nu sunt de exceptie,pot spune ca 6P3S (fara E) sunt NET superioare acestor tuburi si daca imi aduc bine aminte exista si 6P3S in aceasta forma a balonului ca si 6F6S si invers,asa-i?

post-175212-0-99495900-1426522090_thumb.png

post-175212-0-75270000-1426522101_thumb.png

post-175212-0-62736300-1426522523_thumb.png

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări