Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Draga  Gabriela nu ai nimerit bine sectiunea unde  trebuia sa-ti expui problema ta! 

La sectiunea "incepatori" ar fi cel mai indicat ...

dar sa-ti raspund la problema ridicata de tine...daca imaginea se comprima numai la anumite programe...atunci, tv-ul nu are nimic defect! si acesta comprimare se face automat in functie de formatul in care porogramul respectiv e filmat ...de ex.atunci cand e format 16:9 imaginea se va comprima...iar in format 4:3 imaginea e normala...daca totusi vrei ca imaginea sa fie intrega(fara comprimare  sus/jos) trebuie sa intri in meniul tv-ului si sa alegi formatul 4:3...pentru ca sigur acum e pe "AUTO"... dar, in cazu asta imaginea se va deforma si oamenii se vor vedea lungiti....sper ca ai inteles ce am vrut eu sa spun...succes!

Link spre comentariu

Cred ca de la : 1547 pana la 1560,incluziv, trebuie sters sau mutat acolo unde ar fi normal,rog un moderator sa rezolve aceasta problema.

Multumesc!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Ma puneti intr-o situatie dificila. Fiecare dintre interventiile respective se refera la "altceva"! Nu stiu unde sa mut sau sa creez un asemenea "new topic"! Le pot sterge daca sunteti de acord.

Link spre comentariu

Stiu ca parerea mea nu e prea binevenita pe aici , dar cred ca ar fi timpul ca Vasile sa-i asigure domnului Lazaroiu o rubrica separata de sectiunea vintage pt ca e clar ca poate mai mult.Candva am cerut sa se faca o sectiune separata pt hibride.Daca dl Lazaroiu doreste totusi sa ramana incartiruit in domeniul tuburilor pt a nu fi deranjat cu cereri prea "hibride" e dorinta dumnealui...Si daca n-o fi bai lasati fata aceea sa ne dea un semn ca si-a citit mesajul si dupa aceea stergeti!Nu avem prea multe prezente feminine pe aici....

Nu stiu daca pot sau nu mai mult decat alti colegi ,dar va pot garanta ca cel putin pe mine nu ma deranjeaza niciodata interventiile dv. atata timp cat sunt la subiect si mai ales nu fac atac la persoana .

Problema nu este ca "pot mai mult" ci pur si simplu imi place sa ajut,bineinteles in limita puterilor mele si a experientei si cunostintelor  ce le-am dobandit prin instructie si datorita timpului,iar in ceea ce priveste acest topic mi-am dorit sa fie unul curat,dar nici nu vreau sa-l pun pe dl.Feri Visky intr-o situatie dificila mai bine-mi schimb eu atitudinea si nu vreau sa par unul care si-a depasit conditia de pe acest forum...asa ca, sa ramana (topicul) asa cum este cu rugamintea sa fim mai atenti si sa discutam daca se poate numai pe tema topicului,altfel nu o sa mai intelegem nimic.

_______________________________________________________________________________________________________________________________

P.S parca este undeva un topic ce trateaza montajele hibride,imi aduc aminte ca am si postat acolo cate ceva,ma insel oare ???

Link spre comentariu

@carageae:

Aveti in desene schemele cerute,imi cer scuze,am fost si foarte ocupat cu jobul dar am si uitat,de' ! asa e la peste 50 de ani,ne mai pierdem din simturi si abilitati!...

Din scheme,performantele notate acolo dar si din FFT-uri poate va rezulta ceva din care sa trageti niste concluzii pentru ceea ce mi-ati cerut,stiu ca dv. ati realizat deja un amplificator cu EL153 !?

Cu atac EL803 in modul trioda FFT-ul pare mai "audio",dar va trebuie un semnal mai mare pe intrare pentru a obtine cei 15W...17W declarati,comparativ cu atacul cu acelasi tub dar in modul nativ pentoda.

Despre FFT-uri nu mai discutam,sunteti profesor de muzica ,asa ca sunteti in foarte cunostinta de cauza,daca pot spune asa.

post-175212-0-59916100-1421910826_thumb.png

post-175212-0-24030100-1421910843_thumb.png

post-175212-0-00530900-1421910858_thumb.png

post-175212-0-84743200-1421911021_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Da, multumesc pentru scheme. Asa este, l-am facut, exista in "carne si oase" si presteaza constiincios in camera mea de lucru. In prezent atacul e cu EF80 in mod trioda. Suna foarte bine si asa, schema e cea din discutia de aici:http://www.diyaudio.com/forums/tubes-valves/226554-telefunken-el153-se-circuity-2.htmlSchema originala e in pagina 1.Cred ca nu mai e cazul sa specific cine a realizat transformatoarele de iesire...un pic cam mari, dupa unii, dar cine vrea amplificator "usor" poate face cu tranzistoare si alimentat in comutatie...ca sa parafrazez un ardelean celebru..."dac'ar sti rusul ala pe unde au ajuns trafurile lui acum..."

"Ornamentul" de la potentiometru e involuntar...am vrut sa subtiez peretii cu o carota si am supraestimat duritatea materialului...a trecut prin cei doi pereti ca prin branza si m-am ales cu o gaura de 28mm...http://dl.dropboxusercontent.com/u/42982030/SERVICE-DIY-Electronice/Masa%20de%20lucru%201.jpghttp://dl.dropboxusercontent.com/u/42982030/SERVICE-DIY-Electronice/Masa%20de%20lucru%202.jpg

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Lucrez la un proiect nou, un final de 25W OTL conceput de Tim Mellow.

Avind in vedere ca voi folosi o sarcina de iesire mai dificila, panouri electrostatice Quad si voi lega trafurile de intrare in loc de 8 ohmi(varianta originala) in 32 ohmi, poate reuseste cineva sa-mi simuleze comportamentul amplificatorului cu aceasta sarcina (32 ohmi si eventual 64).

In documentatia sa, Tim spunea ca OTL-ul se va comporta mult mai bine pe o impedanta mai mare iar puterea va creste de la 25 W la 40 sau chiar 50 W.

Atasez materialul prezentat prin anii 2010.

Multumesc anticipat 

Iata si alimentarea propusa de Tim, putin cam alambicata, cred ca o voi "peria" putin.

OTL 25 W 1.doc

OTL 25 W 2.doc

Link spre comentariu

@victordascalescu54 : nu te mai chinui cu OTL-uri daca ai boxe electrostatice , vei obtine un efect invers " sunetului de lampa " datorita trafo ridicator inclus in boxe .

daca ai fi folosit un amplificator cu trafo out , cele doua " efecte " s-ar fi anulat reciproc ... sunetul rezultant ar fi fost total neutru .

" Sunetul de lampa " reprezinta acel efect de loudness dinamic datorat variatiei impedantei difuzoarelor in functie de frecventa , variatie care se reflecta in primarul trafo out , facand posibila cresterea puterii debitate de amplificator , compensand neliniaritatea caracteristicii amplitudine frecventa a incintelor .

Link spre comentariu

Am promis colegului @gheo23 in discutia de aici   http://www.elforum.info/topic/6171-detalii-transformatoare-de-iesire/page-60?do=findComment&comment=1123242 ,ca voi posta o schema cu tubul 6P45S in configuratie SE.

Tubul 6P45S ca de altfel si tuburile EL509 II (SVETLANA),EL519 NOS au niste prformante exceptionale in aplicatii audio,trebuie doar putina atentie in gestionare puteri disipate de grila ecran (G2) si de evitat pe cat posibil utilizarea negativari fixe ,ca de altfel pentru toate SE-urile.In cazul schemei de fata se poate inlocui grupul de negativare automata din catodul tubului final cu un CCS,dar eu am vrut sa fiu cat mai apropiat de cerintele celor cu urechi fine (!!),cu toate ca utilizez o usoara NFB la care se pate renunta dar cu urmatoarele modificari : R1 de la 560 ohmi=> 2K,se renunta la grupul R13//C4 (NFB)=off,grupul C1-R8=off si grupul C7-R18=off,in acest caz avem urmatoarele performante:

Ps=20W cu THD=8.8%

Ps=17W cu THD=5%

Bf=30Hz-30Khz la Ps=20W

Bf=20Hz-35Khz la Ps=17W 

si FFT-ul din figura.2

Acum mai ramane o gandire si o proiectare judicioasa a trafului de iesire,veriga slaba dar importanta a intregului lant de amplificare.

-@victordascalescu54 : nu vad schema dv.(!?),sau o adresa catre aceasta schema apoi o vom analiza si vom ajunge o concluzie ...

post-175212-0-52753100-1423477202_thumb.png

post-175212-0-95841700-1423477356_thumb.png

post-175212-0-02820000-1423477371_thumb.png

post-175212-0-58876700-1423477389_thumb.png

post-175212-0-35917300-1423477402_thumb.png

post-175212-0-23936200-1423477412_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Scuze, sunt un personaj delicat, dar mi-as permite sa te intreb daca ai ascultat O data macar un quad esl 63....eu ascultam esl 57 cu 303 cand eram student, am avut tannoy, infinity, kef, magnepan...si am ajuns inapoi la quad (63), probabil ca voi face si un dublet cu 4 x esl 57....ce sa fac, sunt un incapatinat batran !

PS nu ma apuc aiurea sa rebobinez trafurile, deocamdata le pot lega in serie pentru 32 ohmi si mai vedem. Acum ascult un amp de 12W cu el 84 cu schema vechiului grundig si sincer nu simt nevoia de putere....e nevoie de alte lucruri si unul ar fi renuntarea la un traf din doua !

Link spre comentariu

Multumesc d-le Lazaroiu.Performantele simulate depasesc asteptarile si imediat cum termin SE-ul cu 6P36 incep sa adun componentele. Mai greu va fi cu E88CC dar am PCC88 pentru probe si ma gandesc oare cu ECC82...cam cum ar arata schema si performantele ?

Link spre comentariu

SCUZE, ACEASTA ESTE SCHEMA

Da!...este OK!

Schema este absolut functionala,cel putin in simulare a trebuit sa fac doua mici modificari pentru a tine stabil amplificatorul intrucat are tendinta de a oscila pe frecvente mai mari de 200Khz.

In practica veti constata dv. daca vor mai trebui sau nu aceste mici modificari,este vorba de o celula  Boucherot (Zobel network) cu R23 serie C10 (obligatoriu!) paralel pe iesire si un filtru R24 serie cu C11 paralel pe rezistenta din NFB (1Meg) cu impedanta de 470K pentru a limita amplificarea la frecventa de peste 40Khz cu cativa dB (1.75dB).

Pe impedanta de 64 ohmi,puterea scade la 30W,deci maximul de putere il veti obtine pe o sarcina de 32 ohmi.

Daca difuzoarele electrostatice sunt prevazute cu trafuri HT cu impedanta de intrare de 16 ohmi  sau 32 de ohmi,atunci schema este bine aleasa.Utilizandu-l (amplificatorul) personalizat pentru aceste difuzoare,atunci puteti modifica valorile condensatoarelor C1 de la 1u la 10nF si C3,C4 de la 100nF la 4,7nF,nu are rost un amplificator de banda larga sa atace acele difuzoare,nu stiu cum s-ar comporta trafurile de adaptare la o putere de 20W...40W si frecvente sub 100Hz,parerea mea!

Sper sa va fie de folos!

P.S recomandare practica :semireglabilul R12,din schema postata de mine,respectiv RV3 din schema originala este obligatoriu sa fie de foarte buna calitate si multitura,reglajul de bias este fff sensibil si incepeti reglajul cu valoarea acestui semireglabil de la 0 ohmi,adica tuburi finale aproape blocate (Pda=1.3W),curent anodic foarte mic si majorati valoarea pana la limita clasei de functionare aleasa,nu mai mult de Pda=30W pe fiecare tub.

Este extrem de importanta asezarea componentelor pe sasiu,sau proiectarea unui PCB (fara tuburile finale) foarte judicios in ceea ce priveste traseele de masa si de semnal.

________________________________________________________________________________________________

@gheo23: merge foarte bine cu PCC88 (un pic tensiunea la filament mai mare decat la E88CC,adica 7V~,dar merge),cu ECC82 nu veti avea aceleasi rezultate,garantat...,o parte din "secrete" sunt ascunse in E88CC sau ECC88,6N23P(Rusia),6DJ8.

Atentie! schema este pentru 6P45S,pentru EL509 trebuie ales un alt PSF iar pentru EL519 altul,chiar daca se spune ca sunt echivalente,dar in aplicatii de acest gen,audio clasa A SE nu par a fi,poate in etaje finale BO ?!

_________________________________________________________________________________________________

post-175212-0-74552000-1423509022_thumb.png

post-175212-0-80634800-1423509034_thumb.png

post-175212-0-22858000-1423509048_thumb.png

post-175212-0-87715800-1423509061_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări