gheo23 Postat Ianuarie 14, 2015 Partajează Postat Ianuarie 14, 2015 Asa cum ma asteptam, amplificare ceva mai mare , suna parca mai bine cu PCL86(am mai multe noi).Acum voi trece la realizarea ,,pe curat'' si voi folosi un miez de 9 cmp tole de 0.2mm recuperat dintr-un aparat de sudura in comutatie. Sper la rezultate si mai bune. Probabil dupa definitivare voi posta rezultatele(oscilograme sinus-dreptunghi). Multumesc inca o data d-le Lazaroiu! Link spre comentariu
THOMAS Postat Ianuarie 14, 2015 Autor Partajează Postat Ianuarie 14, 2015 Asa cum ma asteptam, amplificare ceva mai mare , suna parca mai bine cu PCL86(am mai multe noi).Acum voi trece la realizarea ,,pe curat'' si voi folosi un miez de 9 cmp tole de 0.2mm recuperat dintr-un aparat de sudura in comutatie. Sper la rezultate si mai bune. Probabil dupa definitivare voi posta rezultatele(oscilograme sinus-dreptunghi). Multumesc inca o data d-le Lazaroiu! Va felicit si nu pot decat sa ma bucur ca mai exista oameni care chiar lucreaza si realizeaza ceva iesit oarecum din banalitatea unui amplificator compus dintr-o trioda si o pentoda eventual un EL84,asta nu inseamna ca EL84 este o lampa proasta ci este extrem de audiofila,dar este bine sa iesim din "cotidianul" amplificatoarelor clasice... Tubul 6P36S cu aplicatii in audio va uimi de cele mai multe ori si se va comporta extrem de liniar in modulatie pe G2,cat si in modul trioda,mod in care poate concura oricand cu tuburi cu al caror pret putem cumpara cateva zeci de tuburi 6P36S,EL500,EL504,EL36,6P13S cu socluri cu tot ... Astept cu interes rezultatele practice si masuratorile finale si sa nu uitam ca este totusi un SE cu un tub pentru BO. Link spre comentariu
fgbogdan Postat Ianuarie 15, 2015 Partajează Postat Ianuarie 15, 2015 atentie la amplificarea mai mare - am facut si eu doua SE acum cativa ani cu un GU50 atacat de un PCL86 - iar dupa 75% din volum incepe sa distorsioneze. http://www.elforum.info/topic/47452-se-pcl86-gu50/?hl=%2Bpcl86+%2Bgu50 ce e drept nu am avut simulare - si schema am incropit-o eu. Link spre comentariu
gheo23 Postat Ianuarie 15, 2015 Partajează Postat Ianuarie 15, 2015 Am ,,insirat" amplificatorul pe un cablaj de proba si nu sunt probleme chiar fara reactie negativa. In schema dv. toate cele 3 etaje amplifica si in curent si in tensiune deci amplificarea globala este substantiala si pot apare fenomene de genul celui semnalat. In schema simulata de dl. Lazaroiu pentoda este un repetor catodic ceea ce-i confera stabilitate , amplificand numai curentul necesar pentru atac G2.In functie de ce voi obtine la final voi opta pentru reactie negativa sau nu, constient fiind ca distorsiunile cresc in al doilea caz. Link spre comentariu
THOMAS Postat Ianuarie 19, 2015 Autor Partajează Postat Ianuarie 19, 2015 Am fost rugat pe mesaj privat de cativa colegi sa dau mai multe amanunte referitoare la amplificatorul SE cu SS de aici http://www.elforum.info/topic/99266-circolotron-vs-mc-intosh/page-2 si mai ales cate ceva despre transformatorul de iesire. Daca tot vrea cineva sa abordeze acel proiect,vreau sa vin ajutor si sa va recomand o alta schema ceva mai evoluata si realizata practic cu peste 20 de ani in urma si care functioneaza si astazi ireprosabil. Cateva recomandari practice: - sursa de alimentare trebuie sa asigure lejer peste 3A la 60V +2V/-5V,bine filtrata eventual cu drosel-inductor sau chiar cu drosel electronic,sursa fiind capabila sa alimenteze doua canale in varianta stereo. - radiatoare bine dimensionate pentru lucrul in clasa A SS. - transformatorul executat ca in schema,se pot utiliza si altfel de tole cu conditia sa avem spatiu suficient de bobinare (fereastra suficient de generoasa). In desene sunt prezentate : schema,schema si datele practice pentru realizarea OT-ului,diagrama Bode si FFT-ul la Ps=6W si Fin=1Khz. THD-ul este de 0.36% la Ps=6W Pmax cu THD>10% este de 9W. Tensiunile si curenti de pe schema sunt valabile NUMAI in cazul utilizari acelor tranzistori specificati ! P.S daca va fi acceptata aceasta postare aici este OK,daca nu se poate sterge sau muta acolo unde-i poate fi locul,nu am avut timp sa caut unde sa postez,se pare ca la <vintage tranzistorizat> (!?)...,imi cer scuze! Link spre comentariu
simson Postat Ianuarie 19, 2015 Partajează Postat Ianuarie 19, 2015 Multumim ptr. efortul depus.Chiar tot ,,mura-n gura" ptr. cine vrea sa puna in aplicatie acest proiect.Intreb eu ,de ce v-ati limitat la doar 270mA curent de repaus? 2N3055 ar duce mai mult,chiar daca necesita radiator cu racire fortata.Sunetul este mai placut la curant mai mare.Adevarat este si faptul ca odata cu incalzirea radiatorului creste continu si curentul de colector.In schema postata de dvs. intuiesc ca R4 tocmai impiedica fuga de curent...spun eu. Link spre comentariu
THOMAS Postat Ianuarie 19, 2015 Autor Partajează Postat Ianuarie 19, 2015 (editat) Multumim ptr. efortul depus.Chiar tot ,,mura-n gura" ptr. cine vrea sa puna in aplicatie acest proiect.Intreb eu ,de ce v-ati limitat la doar 270mA curent de repaus? 2N3055 ar duce mai mult,chiar daca necesita radiator cu racire fortata.Sunetul este mai placut la curant mai mare.Adevarat este si faptul ca odata cu incalzirea radiatorului creste continu si curentul de colector.In schema postata de dvs. intuiesc ca R4 tocmai impiedica fuga de curent...spun eu. Da,R4 este intr-un feedback (bucla) DC ce controleaza curentul prin tranzistorul final.Puteti merge stabil pana la 400mA curent de colector pentru tranzistorul final modificand valoarea R5,insa se poate sa intrati intr-o zona termica nesigura pentru tz.final,oricum trebuiesc radiatoare dimensionate corespunzator pentru rezistenta termica a lui 2N3055 la puterea de colector disipata cu acel curent ales (0.4A). Parerea mea,schema asa cum este va suna foarte frumos pentru un SE cu SS si la 270mA o sa vedeti ca vor fi probleme termice (!!!),sau poate sa acceptati montarea unui ventilator controlat cu temperatura si foarte silentios. Sincer,nu sunt pasionat de aceste confiuguratii,dar sper sa fi oferit un punct de plecare si spre altfel de proiecte! Editat Ianuarie 19, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
hpavictor Postat Ianuarie 21, 2015 Partajează Postat Ianuarie 21, 2015 Recomandarile Marshall pentru conversia la la EL34 la 5881 : Pentru cei ce nu cunosc inca , 5881 este 6P3S-E ! Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 21, 2015 Partajează Postat Ianuarie 21, 2015 Ce mă bucur cînd văd cum se ajunge la vorbele mele de acum cîţiva ani, despre 6P3S-E. Link spre comentariu
hpavictor Postat Ianuarie 21, 2015 Partajează Postat Ianuarie 21, 2015 Priviti cu atentie , este cumva o eroare sau se exploateaza efectul Miller , lampile finale nu vin in paralel , rezistenta de grila la lampa slave se leaga la G1 a lampii master , pentru a obtine un raspuns armonic gen EL34 . Oare ma insel si de fapt este o eroare de desenare ? Link spre comentariu
THOMAS Postat Ianuarie 21, 2015 Autor Partajează Postat Ianuarie 21, 2015 (editat) Priviti cu atentie , este cumva o eroare sau se exploateaza efectul Miller , lampile finale nu vin in paralel , rezistenta de grila la lampa slave se leaga la G1 a lampii master , pentru a obtine un raspuns armonic gen EL34 . Oare ma insel si de fapt este o eroare de desenare ? Vad ca si in schema originala MARSHALL semnalele pe G1 sunt la fel cuplate.Modificari sunt facute doar pentru limitarea curentului de G2 si ceva la bias (normal!). Pentru amplificatoarele de chitara se cam utilizeaza aceasta gaselnita. Oricum,6P3S-E nu o sa "sune" NICIODATA intr-un amplificator pentru chitara ca EL34,poti sa-i faci si descantece !!!! Editat Ianuarie 21, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
hpavictor Postat Ianuarie 21, 2015 Partajează Postat Ianuarie 21, 2015 Înlocuirea propusă de Marshall face posibilă înlocuirea lămpilor EL34 cu 5881 si atât ! Nu garantează obținerea aceluiași răspuns armonic . Link spre comentariu
THOMAS Postat Ianuarie 21, 2015 Autor Partajează Postat Ianuarie 21, 2015 (editat) Înlocuirea propusă de Marshall face posibilă înlocuirea lămpilor EL34 cu 5881 si atât ! Nu garantează obținerea aceluiași răspuns armonic . Victor! eu am facut referire la 6P3S-E comparat cu EL34,in niciun caz 5881 vis EL34,sau 6L6 vis EL34,am spus clar: 6P3S-E nu va avea NICIODATA "treaba" cu EL34 si nici cu 6L6 chiar daca s-ar spune ca sunt echivalente. 6P3S-E pentru ca tu ai spus ca 6P3S-E este echivalent cu 5881,d-lor; lampile americane sunt americane,ce legatura poate fi intre :большой si great ??? Ce echivalenta vedeti dv. in poza de mai jos intre cele trei tuburi ??? ***************************************************************************************************** Aici consider discutia inchisa,nu are legatura cu SIMULARILE,rog un moderator sa faca un pic de ordine pe aici,inclusiv postarea mea cu tranzistori sa fie dusa la locul ei sau stearsa, mii de scuze si va multumesc! Editat Ianuarie 21, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
hpavictor Postat Ianuarie 21, 2015 Partajează Postat Ianuarie 21, 2015 Niciodată 5881 nu va putea avea același sunet cu EL34 , deoarece funcționează ca o tetrodă . Adica nu are G3 ... Este evident ca daca nu are G3 nu va avea nici avantajele pe care le introducere in functionare . Unii amesteca mere cu cotoarele merelor ! Link spre comentariu
Vizitator Tinjala Gabriela Postat Ianuarie 21, 2015 Partajează Postat Ianuarie 21, 2015 Buna seara. Tatal meu este electrician. S-a confruntat cu o problema de multe ori insa niciodata nu a reusit sa isi de-a seama de cine este provocata aceasta. La televizoarele Watson a intalnit de multe ori problema comprimarii imaginii , ramanand o banda neagra sus si in josul ecranului. Am rugamintea daca v-ati putea spune o parere despre aceasta problema, un sfat sau din ce motive credeti dvs ca se intampla aceasta. Multumesc anticipat. Am ,,insirat" amplificatorul pe un cablaj de proba si nu sunt probleme chiar fara reactie negativa. In schema dv. toate cele 3 etaje amplifica si in curent si in tensiune deci amplificarea globala este substantiala si pot apare fenomene de genul celui semnalat. In schema simulata de dl. Lazaroiu pentoda este un repetor catodic ceea ce-i confera stabilitate , amplificand numai curentul necesar pentru atac G2.In functie de ce voi obtine la final voi opta pentru reactie negativa sau nu, constient fiind ca distorsiunile cresc in al doilea caz. Buna seara. Tatal meu este electrician. S-a confruntat cu o problema de multe ori insa niciodata nu a reusit sa isi de-a seama de cine este provocata aceasta. La televizoarele Watson a intalnit de multe ori problema comprimarii imaginii , ramanand o banda neagra sus si in josul ecranului. Am rugamintea daca v-ati putea spune o parere despre aceasta problema, un sfat sau din ce motive credeti dvs ca se intampla aceasta. Multumesc anticipat. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum