Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Vizitator gabriele

Personal am ajuns sa lucrez "doar" cu .....KT120 anul asta (pt care 20w in SE nu mai reprezinta o problema) dar anul care vine voi testa si KT150 sigur si precis.Don Gabi, de la micul dejun cu EL36 (afirmatia dvs),la pranz consumati KT120 s-ar zice.

E pe aproape ....PL36 dimineata ,prinz seria KT88-120 si seara 300B iar intre mese ECC-uri  :rade:

Link spre comentariu

Ce parere aveti de preturile astea...

http://www.ebay.co.uk/itm/251592090096

http://www.ebay.co.uk/itm/Douk-Audio-EL34-single-ended-class-A-power-tube-amplifier-6N9P-DIY-KIT13w-2-HIFI-/281545956092?&_trksid=p2056016.m2518.l4276&clk_rvr_id=756674044082&afsrc=1&rmvSB=true

.........si mai ales de performante ??? :rade:

Ne predam,ridicam mainile si ramanem cu pasiunea in suflet,asa-i ???

Scuzati off-topicul,dar nu m-am putut abtine.

P.S cel putin kitul cu EL34 este exceptional lucrat,eu am dat aproape 300 lei numai pentru un sasiu cam de aceleasi dimensiuni din tabla de Fe nu Al, partial terminat si fara lateralele din lemn,asta este....! :tryre

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Chiar daca aceasta putere declarata este ceva comercial,insa dupa felul cum arata si la banii astia...nu cred ca putem realiza asa ceva in regim DIY (adica home-made totul),mie-mi place,vb.serios!

Cu un EL34 SE si trafuri de iesire bine gandite si realizate se pot scoate frumos 8W...9W,iar ca sa simtim diferenta de putere peste 9W ar trebi sa avem pe sarcina cam 17W...18W,deci intre 9W si 13W parerea mea este ca nu prea se simte aceasta diferenta,oricum nu conteaza daca scoate sau nu acea putere,eu am vrut sa punctez doar pretul jenant de mic...,comparativ cu ce se poarta prin Romania pitoreasca (!!!),adica cu 1083 LEI sa achizitionezi  acel kit ???...de celalalt kit chiar nu mai am ce spune (283 LEI !)

post-175212-0-81242000-1419957998_thumb.png

post-175212-0-41274300-1419958172_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Aici nu pot decat sa va dau dreptate 100%,pana la urma un procent oarecare din placerea de a vedea un amplificator cu tuburi reprezita o parte din frumusetea si "secretul" amplificatoarelor cu aceste faine dispozitive,acest amplificator inchis acolo in cutia lui neagra chiar zici ca-i un cuptor cu microunde.

Cred ca cele mai faine realizari din ziua de astazi in domeniul amplificatoarelor cu tuburi sunt cele realizate cu tuburile la vedere si pot spune ca cele cu KT150 arata ca;seems to come from the future!!!

La multi ani,dl.Gabi si va asteptam si la anul sa ne incantati cu multe alte realizari de exceptie!

E adevarat ceea ce spuneti despre farmecul filamentelor aprinse si sunt intrutotul de acord cu dvs,...asta ma va determina sa proiectez  o carcasa diferita de ceea de la NAT

audio . Sunt totusi (in varianta stereo ) 4 tuburi care pot fi etalate , fara sa mai vorbesc de doua EMuri si ceva stabilizatoare cu gaz care arata la fel ca 

lampile  obisnuite... Proiectul cred totusi ca merita eforturi suficiente , 40 -50 de W sin . SE nu e de colea ! 

Link spre comentariu

Off topic, cele facute de cei de la Decware, cu tuburi regulatoare de tensiune (stabilizatoare cu gaz), mi-au placut, desi nu am reusit sa "clonez" asa ceva, nici ca schema, nici ca si carcasa.

Link spre comentariu

Off topic, cele facute de cei de la Decware, cu tuburi regulatoare de tensiune (stabilizatoare cu gaz), mi-au placut, desi nu am reusit sa "clonez" asa ceva, nici ca schema, nici ca si carcasa.

Pentru ca a venit vorba de cei de la Decware,postez mai jos schema unui amplificator SE cu EL84 (clasica lampa!) inspirat de la un  Decware,un amplificator care finalizat asa cum este schema ar indeplini toate cerintele unui amplificator decent pentru auditii decente.Pe langa faptul ca are in final o lampa audio,adica EL84 dar mai are si in preamplificare o lampa excelenta pentru aplicatii audio,ECC88 dar mai ales trebuie sa remarcam transformatorul de iesire AMROH U72N,transformatoarele de la AMROH sunt printre cele mai tari trafuri de iesire din lume,nu prea sunt comerciale sunt facute la comanda,manual si absolut personalizate.Amplificatorul nu are NFB (!!).

Schema:

post-175212-0-59184100-1420285945_thumb.jpg

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

....Am ales o putere disipata pentru tubul final de maxim 130W din cei 350W (!!!) deoarece pana la aceasta putere nu vom avea nevoie de un ventilator pentru racire fortata...

Conform diagramelor din foaia de date, tubul se utilizeaza fara racire, numai pentru puteri disipate pe anod, de maximum 80 W - vezi diagrama din stanga imaginii atasate. Pentru curentul anodic din schema de simulare, conform diagramei, ar trebui o disipatie maxima mai mica de 20 W. Deci daca se doreste o etalare a tuburilor deasupra carcasei, varianta fara ventilatie este obligatorie, dar nu se vor putea obtine niste puteri prea mari in sarcina. Daca se doreste o depasire a tuturor "limitelor" unor tuburi uzuale, atunci trebuie aleasa varianta cu ventilator si cu tuburile inchise in caseta, prin care vor trece multi metri cubi de aier pe ora. Realizarea practica se va duce catre cele 39 kg ale realizarilor profesionale si (dupa parerea mea) chiar mai mult. In aceste conditii, poate ar trebui aleasa o varianta cu o putere disipata pe anod, apropiata de limita maximala a celor 350 W si cu asigurarea celor 40 m3/h de aier, recomandati de producator.

post-183846-0-24375200-1420310366_thumb.png

Link spre comentariu

O schema usor de realizat, din punctul meu de vedere, mai putin OT-urile. Ma refer la Decware SE84C. Am pus-o deoparte si, desi nu am facut niciun amplificator configuratie SE, ma bate gandul la unul. Iar cum imi stau degeaba doua tuburi PCC189 si doua 6P3S, ma gandesc serios sa adaptez schema la acestea. Dar asta dupa ce termin proiectul in lucru.

Editat de Lonerider
Link spre comentariu

Conform diagramelor din foaia de date, tubul se utilizeaza fara racire, numai pentru puteri disipate pe anod, de maximum 80 W - vezi diagrama din stanga imaginii atasate. Pentru curentul anodic din schema de simulare, conform diagramei, ar trebui o disipatie maxima mai mica de 20 W. Deci daca se doreste o etalare a tuburilor deasupra carcasei, varianta fara ventilatie este obligatorie, dar nu se vor putea obtine niste puteri prea mari in sarcina. Daca se doreste o depasire a tuturor "limitelor" unor tuburi uzuale, atunci trebuie aleasa varianta cu ventilator si cu tuburile inchise in caseta, prin care vor trece multi metri cubi de aier pe ora. Realizarea practica se va duce catre cele 39 kg ale realizarilor profesionale si (dupa parerea mea) chiar mai mult. In aceste conditii, poate ar trebui aleasa o varianta cu o putere disipata pe anod, apropiata de limita maximala a celor 350 W si cu asigurarea celor 40 m3/h de aier, recomandati de producator.

Posted ImageGI-7B racire.png

Chiar si cu racire fortata,pentru a obtine in SE 40W pe sarcina in clasa A2 avem nevoie de Pda=80W iar pentru Pda=130W racire fortata este suficient,dupa grafic,un debit de aer de 3.7mc^3,masurat cu un anemometru acesti 3.7m^3 ii pot asigura si un prapadit de ventilator pentru sursa PC.

Sa nu uitam ca in clasa A2 trioda,eficienta etajului final este de 50% si cu un OT de randament bun vom avea pe sarcina 98%...99% din puterea utila anodica.

Oricum,astept realizarea practica a userului @romicap.

Schema realizata de cei de la NAT cantareste asa de mult intrucat numai traful de iesire este proiectat pentru 1000W (este descris in articol),va dati seama ce masa poate sa aiba acel traf pentru 1000W (!!!!!),daca pentru un modest SE cu 6C33C de 15w pentru a reda corect 20Hz ar trebui o masa de cel putin 7,5Kg...8Kg miez de calitate?

Multumesc,am luat in seama obiectiile dv. !

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Din punct de vedere practic ,GI7B are anodul racit (pasiv )cu radiator din Al. fi 65mm , h de 35mm iar tensiunea anodica se leaga galvaic ( cu surub ) direct de radiator .

Din acest motiv tuburile nu pot fi expuse pe carcasa ! Solutia la care m`am gandit ar fi introducerea tuburilor in incinte izolante (dreptunghiulare ) , prevazute cu gauri pentru circulatia aerului si de ce nu ,cu ventilatoare silentioase . Fixarea tubului se face cu coliere din Al . sau Cu. ,grila de comanda fiind punctul principal de sprijin . Dealtminteri , inclusiv legaturile la catod si filament se fac tot cu coliere . In momentul in care voi aborda acest amplificator ,voi veni cu detalii , schite...etc. 

Editat de romicap
Link spre comentariu

Buna ziua! D-le Lazaroiu , am realizat amplificatorul cu 6P36S comandat pe grila 2 si atac cu ECL82 si sunt incantat de performante.Am mai multe ECL86 si v-as ruga , in limita timpului disponibil, sa faceti o simulare si cu aceasta.Banuiesc ca se schimba valori ale componentelor dar topologia se pastreaza.Transformatorul este realizat pe un miez duocore de 6,5 cmp realizat initial pentru EL84 dar suna bine si pe 8 ohmi am obtinut 8V sinus si la maximum 10V bineinteles cu distorsiuni.Schema va este desigur cunoscuta 

post-175971-0-31828800-1421044916_thumb.png

Link spre comentariu

Buna ziua! D-le Lazaroiu , am realizat amplificatorul cu 6P36S comandat pe grila 2 si atac cu ECL82 si sunt incantat de performante.Am mai multe ECL86 si v-as ruga , in limita timpului disponibil, sa faceti o simulare si cu aceasta.Banuiesc ca se schimba valori ale componentelor dar topologia se pastreaza.Transformatorul este realizat pe un miez duocore de 6,5 cmp realizat initial pentru EL84 dar suna bine si pe 8 ohmi am obtinut 8V sinus si la maximum 10V bineinteles cu distorsiuni.Schema va este desigur cunoscuta 

Puteti incerca modificarile din schema de mai jos,iar daca doriti si majorarea puteri pe sarcina modificati rezistenta din catodul tubului final,R8 in sensul micsorari in acest fel se poate ajunge si la Pda[6p36s] mult mai mare decat cea din datele de catalog ajungand pana la 25W...30W depinzand in mare masura de calitatea tubului utilizat,dar 6P36S este un tub extrem de robust si va asigur ca nu va avea de suferit.

Avantajul majorari Pda deci a curentului anodic este scaderea THD insa dezavantajul este reducerea duratei de viata a tubului final cu pana la 30%...50%,insa dupa cate stim si ar trebui sa acceptam asta; tuburile sunt materiale consumabile,celelalte componente pasive daca sunt dimensionate corect ar trebui sa ramana pe sasiu pe toata durata vieti amplificatorului din acest motiv ar trebui sa le acordam cea mai mare atentie atunci cand facem elgerea lor la achizitionare.

post-175212-0-26779300-1421053325_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Va multumesc si pentru promptitudine.Eu am incercat aceasta varianta cu valorile pentru ECL82 dar se aude slab si distosionat deci maine modific schema(cele 2 rez din catod pentoda) si sunt curios ce iese!Cred ca va fi necesar si polarizarea filamentului deoarece tensiunea catod-filament este de doar 100V la ECL86.Ma astept si la o amplficare mai mare trioda avand miu=100.

Link spre comentariu

Va multumesc si pentru promptitudine.Eu am incercat aceasta varianta cu valorile pentru ECL82 dar se aude slab si distosionat deci maine modific schema(cele 2 rez din catod pentoda) si sunt curios ce iese!Cred ca va fi necesar si polarizarea filamentului deoarece tensiunea catod-filament este de doar 100V la ECL86.Ma astept si la o amplficare mai mare trioda avand miu=100.

Sigur ca trebuie sa "urcati" potentialul filamentului undeva la +180V si am convingerea ca nu va avea de suferit partea de trioda deoarece in acest caz potentialul filamentului fiind foarte pozitiv fata de catod putem considera ca o dioda polarizata invers,iar potentialul intre catodul pentodei si filament va fi de numai +40V,deci ne vom incadra in datele de catalog.

Puteti utiliza cu succes si varianta din Fig.2.,varianta in care filamentul nu se mai afla la niciun potential galvanic DC fata de catod perimtandu-va si un reglaj simplu (clasic) pentru eliminarea brumului.

Amplificarea globala o puteti regla din valoare rezistentei R9 (NFB,raportul R9/R4),R4 nu-l putem modifica deoarece se schimba PSF-ul primului tub si ele (tuburile) fiind culpate galvanic in consecinta se vor modifica PSF-urile pentru toate tuburile,asadar marind valoarea R9 amplificarea va creste si invers.Valoarea lui R9 nu va putea fi mai mica decat 4XR4 in acest caz stabilitatea amplificatorului va fi compromisa,el transformandu-se intr-un "frumos" oscilator audio.

post-175212-0-22652400-1421097277_thumb.png

post-175212-0-91080500-1421097287_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări