Vizitator Postat Noiembrie 28, 2017 Partajează Postat Noiembrie 28, 2017 Simularea amplificatorului in clasa A condus de un 6J1P: schema si rezultatele din simulare: Domnule Lazaroiu, in graficul FFT apare K2= -40dB fata de fundamentala. Nu are cum sa fie THD_ul doar 0,13%....probabil 1,3%. La -40dB K2, din start avem 1% THD...fara a mai adauga si restul armonicilor. Link spre comentariu
gheo23 Postat Noiembrie 28, 2017 Partajează Postat Noiembrie 28, 2017 Cam asa arata semanlele pe grila si pe sarcina pentru schema cu condensator la iesire: ....am vazut un amplificator in clasa A cu bipolare ce avea un curent de mers in gol de 5A/canal,radiatoare imense si fara racire fortata intrucat audiofilii nu suporta zgomotul de ventilator (!!!!!!),iar intregul amplificator in varianta stereo cantarea 55Kg si asta numai pentru o putere pe sarcina de numai 2X15W....asa ca prefer in clasa A unul cu tuburi ca exemplu un SE cu E130L are 12W cu THD<1.5% sau un SE cu RS1003 poate avea pe sarcina chiar si 22W cu THD<2%...si asa mai departe...si tot nu ajungem la 55Kg,.... P.S se zice in lumea audiofililor ca clasa A cu bipolare eventual cu Ge ar fi cele mai audiofile....sunt niste discutii pe forumurile de specialitate. @gasabac: este foarte corect ce spuneti in ceea ce priveste tensiunea pe grila MOSFET-ului repetor,insa numai daca ne raportam la o putere anume in cazul de fata la 17W pe 8 ohmi,daca insa reducem tensiunea de polarizare a MOSFET-ului la numai +18V(,20V) si ne vom raporta la aceeasi putere sigur ca semnalul va limita jos iar THD va fi de neacceptat,dar pentru o putere de 10W pe sarcina totul revine la normal cu un THD<<0.12%.L o tensiune de polarizare de 18V si curentul prin tranzistori va scadea pana la 1.79A (depinde si de tipul de MOS) Aveti perfecta dreptate, iar in privinta sunetului , orice configuratie am incercat , in clasa A transformatorul este hotarator! Transferul energiei in camp magnetic este ceea ce confera caracterul deosebit al sunetului de "lampa" . 1 Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 28, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 28, 2017 Domnule Lazaroiu, in graficul FFT apare K2= -40dB fata de fundamentala. Nu are cum sa fie THD_ul doar 0,13%....probabil 1,3%. La -40dB K2, din start avem 1% THD...fara a mai adauga si restul armonicilor. Da,bine remarcat,asa este eu sunt vinovat pentru ca am pus tabelul cu THD de la schem originala doar cu MOSFET-uri fara tub,imi cer scuze... se intampla la trecerea din Spice in Paint si apoi postarea lor aici. Imi cer scuze inca odata si multumesc @der_doktor ! Link spre comentariu
simson Postat Noiembrie 29, 2017 Partajează Postat Noiembrie 29, 2017 Am calculat 23,76V atit rezulta din schema pentru limitare simetrica, iar in legatura cu disiparea totala de putere este necesar un radiator pentru 100W, deci cam mare, eventual chiar ventilat, deci atentie la probe. @gsabac Tensiunea de 23,76V depinde de MOS fetul utilizat cat si de curent. Deci daca eu realizez practic aceasta configuratie https://s8.postimg.org/xfv6myjht/Aclasse_MOSFET.png care sunt elementele pasive care dicteaza reglajul tensinii ptr. limitare simetrica si modificarea curentului prin finale?? Link spre comentariu
mila Postat Noiembrie 29, 2017 Partajează Postat Noiembrie 29, 2017 Tensiunea din R3/R5 Curentul din R1 Link spre comentariu
adigh Postat Noiembrie 29, 2017 Partajează Postat Noiembrie 29, 2017 (editat) Aveti perfecta dreptate, iar in privinta sunetului , orice configuratie am incercat , in clasa A transformatorul este hotarator! Transferul energiei in camp magnetic este ceea ce confera caracterul deosebit al sunetului de "lampa" . Transferul energiei in cimp electromagnetic nu creste calitatea sunetului cu nimic si nu are de a face cu nimic cu sunetul de lampa. De fapt transformatorul strica putin sunetul. Dar daca il strica intr-o masura mica nu se compromite auditia. Calitatea sunetului si sunetul de lampa vine din clasa A si sarcina in anod. Iar transformatorul nu face decit sa adapteze impedanta. Daca am avea difuzoare pe impedante mari am putea sa constatam cit de bine suna muzica cu difuzorul conectat in anod, fara transformator de adaptare. OTL de cele mai multe ori inseamna livrare de putere prin catod, fie si partial. Iar OTL vs OT, in conditiile astea, de fapt se refera la sarcina in anod vs sarcina in catod. Iar printr-o eroare de logica si o atribuire gresita de efecte se crede ca transformatorul e cel care face minuni, cind de fapt clasa A + sarcina in anod e cea care "face minuni". Transformatorul e doar adaptor de impedanta si daca e de calitate nu va strica mult sunetul. Editat Noiembrie 29, 2017 de adigh 1 Link spre comentariu
simson Postat Noiembrie 29, 2017 Partajează Postat Noiembrie 29, 2017 Tensiunea din R3/R5 Curentul din R1 Multumesc, informatie utila. Link spre comentariu
gheo23 Postat Noiembrie 29, 2017 Partajează Postat Noiembrie 29, 2017 (editat) "Transferul energiei in cimp electromagnetic nu creste calitatea sunetului cu nimic si nu are de a face cu nimic cu sunetul de lampa." Nici nu am afirmat asta ! Am spus doar ca transformatorul confera sunetului o "culoare" deosebita si pentru ca suntem la simulari ma opresc aici ! "Calitatea sunetului si sunetul de lampa vine din clasa A si sarcina in anod. Iar transformatorul nu face decit sa adapteze impedanta." Dar cele in clasa AB nu manifesta aceleasi caracteristici ? Subiectul a fost discutat si rasdiscutat asa ca... Editat Noiembrie 29, 2017 de gheo23 Link spre comentariu
simson Postat Noiembrie 29, 2017 Partajează Postat Noiembrie 29, 2017 Calitatea sunetului si sunetul de lampa vine din clasa A si sarcina in anod. Iar transformatorul nu face decit sa adapteze impedanta. Asa este transformatorul de iesire adapteaza impedanta boxei la anod dar sa privim lucrurile si invers cum variaza impedanta boxei cu frecventa si ce impedanta vede atunci anodul. Dar mai multe explicatii ar putea sa ne ofere colegul @VALDERAMA pe care,cu respect, o invit sa participe la acest subiect . 1 Link spre comentariu
mila Postat Noiembrie 29, 2017 Partajează Postat Noiembrie 29, 2017 Dar mai multe explicatii ar putea sa ne ofere colegul @VALDERAMA pe care,cu respect, o invit sa participe la acest subiect . Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 29, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 29, 2017 (editat) Pentru "forta" studiati aceasta shema hibrida,tuburi +IGBT de 200W/THD=0.06% si putere muzicala de peste 250W....,Bf=4Hz...100KHz Mai multe detalii pe mesaj privat,daca este cineva interesat. schema: rezultate simulare: P.S schema a fost testata practic in montaj de proba cu piesele de pe schema,puterea si dinamica este formidabila..... Editat Noiembrie 29, 2017 de LMOlimpiu Link spre comentariu
gsabac Postat Noiembrie 29, 2017 Partajează Postat Noiembrie 29, 2017 (editat) Asa este transformatorul de iesire adapteaza impedanta boxei la anod dar sa privim lucrurile si invers cum variaza impedanta boxei cu frecventa si ce impedanta vede atunci anodul. Am incercat sa determin impedanta ce o vede anodul unui tub cu Ra=3200 ohm, adaptat pe 8 ohmi, cu transformator, dar cu sarcina un subwoofer. Schema si simularea sunt in poza. In schema se tine cont de rezonanta mecanica a subwoofer-ului, de rezistenta ohmica si de inductanta proprie. Datele electrice ale difuzorului sunt trecute pe poza, dar si curba impedantei reflectate in primar, de catre difuzor. In situatia in care difuzorul este introdus in incinta, situatia se schimba in bine, dar tot sunt variatii de impedante si implicit de putere la iesire. Precizez ca Rmin se datoreste faptului ca rezistenta fizica este de 5,2 ohm, si este cotat in datele tehnice de 8 ohm. @gsabac Editat Noiembrie 29, 2017 de gsabac Link spre comentariu
bmsorin Postat Noiembrie 30, 2017 Partajează Postat Noiembrie 30, 2017 Pentru "forta" studiati aceasta shema hibrida,tuburi +IGBT de 200W/THD=0.06% si putere muzicala de peste 250W....,Bf=4Hz...100KHz Mai multe detalii pe mesaj privat,daca este cineva interesat. ....... P.S schema a fost testata practic in montaj de proba cu piesele de pe schema,puterea si dinamica este formidabila..... Va salut, Teste au fost facute cu finalele din schema (GT50J101)? Aveti o sursa de incredere pentru ele? Sau se pot inlocui usor. In rest, simularea arata excelent, felicitari . Link spre comentariu
deo Postat Noiembrie 30, 2017 Partajează Postat Noiembrie 30, 2017 (editat) . Se poate simula schema aceasta? Mentionez ca am realizat-o practic,dar as dori sa aflu procentajul de distorsiuni si eventual daca se poate spectrul armonic.Multumesc anticipat. Editat Noiembrie 30, 2017 de deo Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 30, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 30, 2017 Va salut, Teste au fost facute cu finalele din schema (GT50J101)? Aveti o sursa de incredere pentru ele? Sau se pot inlocui usor. In rest, simularea arata excelent, felicitari . Da,schema a fost testata cu GT50J101 TOSHIBA insa sunetul este absolut specific unui amplificator SS,diferenta de sunet fiind mare intre un SE si acest etaj final cu IGBT.Atata timp cat avem in etajul final semiconductori indiferent de ce tip, iar in partea de intrare tuburi este o mare pacaleala sa credem ca vom avea un amplificator SS sau hibrid cu sunet de tub,pentru mine va fi intotdeauna o chestie clara. Partea din fata a unui amplificator pana la etajul final care poate fi cu tuburi si obligatoriu OT nu are importanta cu ce va fi realizata pentru ca oricum toata muzica din zilele noastre (sursele de semnal) "vine" dintr-un dispozitiv cu SS,mai putin muzica analogica ce vine de pe un vinil cu preamplificator cu tuburi. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum