THOMAS Postat Noiembrie 21, 2011 Partajează Postat Noiembrie 21, 2011 La sugestia catorva useri am deschis acest post pentru a nu mai provoca aceste "mixaje" deranjante in posturile ce au alt subiect. Incep prin a pune aici o simulare a unui amplificator SE cu EL34 mod pentoda si mod trioda.Sunt in document grafice si analize Fourier,banda de frecvente pentru ambele moduri (trioda-pentoda) dar si schema cu care s-au facut simularile. In speranta ca va fi de folos,va multumesc pentru atentie.Rog moderatorii sa mute aici toate discutiile privitoare la acest subiect,dar sa si stearga eventualele "distorsiuni" ale acestui post. Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 21, 2011 Partajează Postat Noiembrie 21, 2011 Foarte bine aţi făcut. Să sperăm că, de acum înainte, celelalte subiecte vor rămîne ''curate''.Veţi face simulări la scheme date existente, clasice, sau şi la unele proiectate, ptr anumite tuburi şi gusturi?Sper să nu ajungă şi aici loc de bătaie ca subiectul similar de la ''Amplifuri'' cu semiconductoare. Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 21, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 21, 2011 Foarte bine aţi făcut. Să sperăm că, de acum înainte, celelalte subiecte vor rămîne ''curate''.Veţi face simulări la scheme date existente, clasice, sau şi la unele proiectate, ptr anumite tuburi şi gusturi?Sper să nu ajungă şi aici loc de bătaie ca subiectul similar de la ''Amplifuri'' cu semiconductoare.Multumesc pentru acordul tau la aceasta optiune,esti un om echilibrat si impartial.Voi incerca simulari la ce scheme se doreste dar sper sa ne ajute si la acest capitol,el este dupa cate stiu si sper sa nu ma insel, printre primi care au abordat aceasta cale de proiectare si studiu. Bineinteles ca simularile se pot face numai in limita bazei de date ce o am,daca nu am tot ce trebuie pentru un anumit tub nu pot face un model perfect pentru el. Am retinut si sfatul lui . Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 21, 2011 Partajează Postat Noiembrie 21, 2011 Mai rămîne să hotărîţi cum se va proceda, vine cineva cu o schemă şi cere simularea plus recomandări, sau veţi posta simulări personale, la alegere? E posibil să fie o echipă din minim 2 persoane care să simuleze independent şi să se compare rezultatele? Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 21, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 21, 2011 Mai rămîne să hotărîţi cum se va proceda, vine cineva cu o schemă şi cere simularea plus recomandări, sau veţi posta simulări personale, la alegere? E posibil să fie o echipă din minim 2 persoane care să simuleze independent şi să se compare rezultatele?Ma cunosti bine si stii deasemenea ca sunt foarte deschis la orice propunere,eu daca pot fi de ajutor ma simt foarte bine.Iti dai seama ca nu pot sa vin numai eu cu propuneri ar fi o chestie absolut de prost gust,asa ca dupa cum am mai spus,poate veni oricine cu orice propunere. Programul (programele) pentru ca mai este si cel pentru transformatoare se gasesc pe net,iar variantele mai performante se pot hacui,asa ca echipele de care vb. tu pot fi nu una ci oricate,dar matematica nu poate fi decat;2+2=4 si atat.Si acum sa postez aici rezultatele simularii montajului propus de cu GU50 la sectiunea. In cazul schemei ,dl. a avut dreptate,tensiunea de atac de 100Vpp....300Vpp este EXAGERAT de mare,se vede foarte clar in schema comparativ cu tensiunea de negativare dar si in simulare. Astept rezultatele comparative cu cele practice.Aveti in documant si THD si FFT si schema si variatia Ia si Ua,deci se poate calcula Ra, care este cam tot ce a scris ,3580 ohmi. Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 21, 2011 Partajează Postat Noiembrie 21, 2011 O întrebare: programul permite salvarea sub forma pdf? Link spre comentariu
ggg Postat Noiembrie 21, 2011 Partajează Postat Noiembrie 21, 2011 Nu.PDF-urile postate aici sunt create cu un utilitar care functioneaza sub un driver de imprimanta .CAD-urile salveaza fisierele de lucru cu scheme in diferite formate proprietare . Nu se pot deschide decat cu aplicatiile care au fost salvate Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 22, 2011 Partajează Postat Noiembrie 22, 2011 ...Si acum sa postez aici rezultatele simularii montajului propus de cu GU50 la sectiunea....Da ,dar in simularea montajului propus de @lazaroiu trebuie retinut urmatorul aspect:-tensiunea de atac g1-gu50-SE are doar 25Vvv in simulare ,asa cum se vede in img de mai jos. In mod normal virful maxim de atac al semialternatei pozitive de atac trebuie sa se apropie de 0V , practic tensiunea de atac g1-gu50 din simulare trebuia sa fie 48-50Vvv asadar simularea poate fi considerata "partiala" sau trebuie simulata si situatia g1-gu50 cind amplitudinea tensiuni de atac devine 48-50Vvv Intrebare: E normal/concludent acum rezultatu din simulare sau trebuie mers cu atacul la 48-50Vvv(reluata simularea) ?. Acum in simulare procentul THD(gu50-SE fara reactie negativa) corespunde unei puteri utile de 7-8W pentru sarcina data. Cred ca simularea trebuie sa aduca tensiunea de atac la limita clasei-A1 gu50-SE(asa mi se pare normal...,dar poate gresesc ? ). Pentru o tensiune de atac 48-50Vvv trebuie vazut ce THD rezulta cu GU50-SE !(bucla deschisa) ,cind puterea-utila devine oarecum-maxima(zic si eu...,sau simulam de "dragul" simulari ?!). Daca gresesc va rog sa ma corectati ! (multumesc anticipat). Link spre comentariu
mișa Postat Noiembrie 22, 2011 Partajează Postat Noiembrie 22, 2011 Ia uite cum arata simulat finalul meu cu 6s33s la putere aproape maxima (vreo 60W). Cu modelarea trafului m-am apropiat cit am stiut eu de mult de realitate. http://dl.dropbox.com/u/3712780/Proiect ... 06s33s.jpg http://dl.dropbox.com/u/3712780/Proiect ... 06s33s.jpg Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 22, 2011 Partajează Postat Noiembrie 22, 2011 Ia uite cum arata simulat finalul meu cu 6s33s la putere aproape maxima (vreo 60W). Cu modelarea trafului m-am apropiat cit am stiut eu de mult de realitate.http://dl.dropbox.com/u/3712780/Proiect ... 06s33s.jpghttp://dl.dropbox.com/u/3712780/Proiect ... 06s33s.jpgFrumos gindit secundarul. Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 22, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 22, 2011 Mi-am permis sa fac o simulare a a mplificatorului lui un PP cu EL84 mod trioda.Schema aleasa este foarte buna,insa problema se va gasi in trioda defazoare cu ECC88,se pare ca aceasta lampa nu prea lucreaza bine ca defazor. Imaginile dv. masurate practic corespund 100% cu cele simulate.Am incercat sa caut cel mai bun PSF pentru ECC88 si nu am gasit,asa ca pastrand strict valorile puse de dv pe schema am obtinut rezultatele din document. In acest document sunt puse pozele cu diagramele din schema ce foloseste ECC88 si cele cu 6N6P.Rezultatele vorbesc de la sine,montajul se incadreaza in clasa HI-FI fara probleme,dar nu cu ECC88 ca defazor. Folosind ECC88 ca defazor distorsiunile THD sunt mai mari de 10%,in cazul folosirii lui 6N6P aveti distorsiuni sub 1%,EL84 dovedeste pentru a nu stiu a cata oara ca este o lampa OK chiar si in modul trioda. Sper ca nu v-am deranjat ca am intervenit in schema dv.si cred ca am fost de ajutor. Link spre comentariu
ggg Postat Noiembrie 22, 2011 Partajează Postat Noiembrie 22, 2011 Ia uite cum arata simulat finalul meu cu 6s33s la putere aproape maxima (vreo 60W). Cu modelarea trafului m-am apropiat cit am stiut eu de mult de realitate.http://dl.dropbox.com/u/3712780/Proiect ... 06s33s.jpghttp://dl.dropbox.com/u/3712780/Proiect ... 06s33s.jpgBeton . Dar este interesant comportamentul in faza . Ce capacitate are primarul ?Daca vrei si ai timp ,te rog sa faci si un FFT .Mersi Link spre comentariu
mișa Postat Noiembrie 22, 2011 Partajează Postat Noiembrie 22, 2011 C1=312pF e capacitatea parazita a primarului masurata prin rezonanta. In aceasta capacitate e inclusa si capacitatea secundarului, dealtfel mult mai mica decit cea efectiv a primarului. Cind masori prin rezonanta, automat se "vede" si capacitatea secundarului deoarece sunt 2 bobine cuplate.Faptul ca in urma masuratorii "vad" si efectul capacitatii din primar m-a determinat sa pun acel C1 si nu sa editez datele bobinei.Acum ramine de vazut cit seamana simularea cu realitatea... Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 22, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 22, 2011 Ia uite cum arata simulat finalul meu cu 6s33s la putere aproape maxima (vreo 60W). Cu modelarea trafului m-am apropiat cit am stiut eu de mult de realitate.http://dl.dropbox.com/u/3712780/Proiect ... 06s33s.jpghttp://dl.dropbox.com/u/3712780/Proiect ... 06s33s.jpg Deocamdata te felicit asa,fara sa vad ce ai pus aici si asta din cauza ca sunt la serviciu si nu-mi permite politica IT de aici sa deschid unde faci tu trimitere. Astept niste vorbe de la tine cu privire la aceste rezultate,comparativ cu realitatea .Dl ,nu gresiti,dv.nu aveti cum sa gresiti iar ceea ce spuneti in acest domeniu este incarcat de adevar.Am invata si invatam multe de la dv.,problema este doar sa recunoastem asta,eu personal va multumesc,nimeni nu este detinatorul adevarului absolut si nu le poate cunoaste pe toate. In ceea ce priveste schema in discutie,o sa incerc acasa sa fac o simulare si cu un "atac" pe grila de 50Vpp,dar daca-mi aduc aminte l-am facut si nu ma multumeau rezultatele in ceea ce priveste THD-ul,dar diseara cand ajung acasa o sa simulez si in conditiile cerute de dv. si postez niste rezultate. spunea si d-lui ceva interesant referitor la aceasta schema si anume ca se pot castiga 3 componente daca renuntam la condensatorul de cuplaj si trecem tensiunea de negativare prin bobina trafului interstage. Cand am modelat traful si am facut simularea ,am incercat sa obtin cele mai bune rezultate in ceea ce priveste THD-ul raportat si la o putere,zic eu,bunicica ... Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 22, 2011 Partajează Postat Noiembrie 22, 2011 ... In ceea ce priveste schema in discutie,o sa incerc acasa sa fac o simulare si cu un "atac" pe grila de 50Vpp,dar daca-mi aduc aminte l-am facut si nu ma multumeau rezultatele in ceea ce priveste THD-ul,dar diseara cand ajung acasa o sa simulez si in conditiile cerute de dv. si postez niste rezultate. ...Desigur ca procentul THD in conditiile date nu va multumea("chior"-bucla deschisa-specificate @blue) THD pentru puterea maxima utila(17W-18W) se poate ridica la peste 10% mai probabil 14-15%.Astfel se poate intelege ca de obicei pentru clasaA THD=10% stipulat in foile de catalog pentru Pu_max reflecta realitatea.De fapt doresc sa demonstrez(cu ajutorul dumneavoastra) ca in conditii "chioare" chiar pentru o dreapta de sarcina oarecum adecvata regimului dat GU50-SE nu se reprezinta cu un procent neglijabil THD.Acum este bine de stiut ca 1%-THD gu50-SE pentru Pu=18W este greu(greu poate fi citit exclus in acest context) de atins indiferent de configuratia etajului final gu50-SE(reactii negative, etc etc).Pentru dreapta de sarcina(3k5) in conditiile date puterea-utila la anod se va situa in jurul valori de 17,5W ,ramine sa vedem THD(simulat) pentru aceasta situatie(un procent mare THD desigur). Procente 1-2%-THD se ating de obicei in configuratii PP cind luam in discutie/consideratie puterea utila maxima. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum