Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mini aeroterma

iuser

Postări Recomandate

Vreau sa construiesc o mini-aeroterma , alimentata la 12-13 v , 15 A .M-am gandit sa o fac din mai multe bucati de rezistenta de resou (2000w) legate in paralel , dar nu stiu cat de lungi sa fie ca sa se incalzeasca la 12 v . :jytuiyu Ceva idei ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

2

• iuser

2

• pinky

2

Top autori în acest subiect

Nu e o idee prea stralucita sa ai in cabina o sarma incandescenta. Pe de alta parte vei avea problema cu consumul prea mare de curent. Limiteaza-te la 10 A sau chiar mai putin. S-ar putea sa chinui prea tare alternatorul si sa te coste enorm reparatia alternatorului.Eu am vazut anul trecut in Real o aeroterma de masina care continea o rezistenta montata pe un radiator peste care sufla un ventilator. Costa ceva de genul 49 lei. Cauta asaceva in magazine sau incearca sa construiesti din mai multe rezistente ceramice montate pe un radiator de racire de la un amplif sau ceva asemanator. In rest, spor la calcule la rezistente si suprafata radiatorului.Daca tot vrei sa faci cu rezistenta de resou, imparti rezistenta de 220V in 17 bucati si ai 17 rezistente de 13V. 220 : 13 = 16,9 adica 17. Dar vezi ca se vor inrosii bine de tot. Asa ca mai bine imparte la 13 sau 14.

Link spre comentariu

Pai aeroterma auto trebuie sa aiba si un ventilator,altfel dureaza mult pana se transfera caldura prin convectie,fara racire fortata15A nu e un consum mare. Dar trebuie intervenit asupra instalatiei (chiar si pt 10A!)

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Rezistenta aerotermei,ca sa traga cca 15A la 12V,trebuie sa aibe cca 1ohm;o solutie simpla ar fi conectarea a 10 rezistente de 10 ohmi,de peste 15W,puse in paralel.In felul asta s-ar simplifica si realizarea aerotermei,fixarea rezistentelor fiind mai simpla.Ele s-ar putea prinde pe o plasa metalica,in fata ventilatorului.....

Link spre comentariu

Daca pui 17 segmente dintr-o rezistenta de resou de 2000W vei avea nevoie de niste cabluri de alimentare groase cam cat coada de matura sau de lopata si vei avea nevoie de inca vreo 3 alternatoare care sa produca cei 2000 W necesari.Daca tot vrei sa pui rezistenta de resou, imparti rezistenta in 14 bucati dar folosesti doar un segment. 2000 W : 14 segmente = 143 W / segment

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Deci schema ar arata asa : Posted Image :nas:

Sunt doua variante diferite de obtinere a rezistentei;ori folosesti o bucata dintr-o rezistenta de resou,ori folosesti zece rezistente de 10 ohmi ,puse in paralel.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări