Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Voltampermetru cu ATmega8

jean

Postări Recomandate

Acum o ora am finalizat inca un voltampermetru cu Atmega 8 DIP. Asa cum spunea mosu 20 si costelus, nu am reusit sa-l setez pana nu am conectat un cond. de 100 nF intre pin 21 si minus. Cum ajungeam la setarea tensiunii incepea sa afiseze ce vroia el, fara a reusi sa-l "aduc" la normal. Acum functioneaza impecabil. Urmeaza sa pun sursa (cu LM 350) si voltampermetrul intr-o carcasa.Ce am constatat : daca setarea tensiunii se face catre pragul inferior - sa zicem 7 Vcc, crescand tensiunea spre pragul superior - de exemplu 24Vcc, am observat abateri de cca. 0,03 - 0,07 V. Concluzia mea este ca setarea tensiunii sa se faca cu sursa reglata spre pragul superior pentru a avea abateri cat mai mici. Aceasta in functie de tensiunea maxima pe care o debiteaza sursa. De exemplu, pentru o sursa cu tensiunea variabila intre 0 - 24 Vcc, este de preferat ca setarea sa se faca undeva in jurul valorii de 22 Vcc. Sursa mea scoate 20 Vcc. maxim, iar reglajul l-am facut cu sursa setata pe 13,54 Vcc (asa s-a nimerit), iar eroarea incepe dupa aceasta tensiune, cu cca. 0,01 - 0,03V. Oricum, nu consider aceasta eroare o problema in utilizarea acestui V -A - meter. La varianta cu Atmega SMD sunt 2 semireglabili din care se regleaza limita inferioara si superioara de tensiune.

Link spre comentariu

Felicitari. Chiar ma intrebam daca cineva mai mestereste la acest voltmetru. Reglajul se face foarte bine din cite am vazut avind o sarcina cuplata, undeva cam la 50% din capacitatea sursei si la o tensiune de cca 2/3 din tensiunea maxima sau mai sus. Oricum, la decuplarea sarcinei se va observa o crestere de 2-3 sutimi, la o sursa comuna, iar asta nu va impieta cu nimic functionarea. Este un comportament absolut norma daca, pe linga riplul sursei mai luam in calcul si neliniaritatea masurarii. Pina acum nu am vazut aparat de masura cu toleranta zero asa ca nu se merita sa pierdem timpul Am masurat o sursa industriala care are tot felul de compensari si dac nu se butoneste manual sunt destule puncte unde se manifesta neliniaritatea. Pina la urma degetelul ramine cea mai buna solutie, hi.

Link spre comentariu

Multumesc ! Cand mai am timp, mai fac unul pentru o sursa tranzistorizata. Problema este ca nu am un afisaj 1x16 caractere albastru cu retroiluminare. :jytuiyu Cine stie, poate ma ajuta cineva cu afisajul.

Link spre comentariu

Nici eu nu am avut cu 1x16 si dupa cum se vede in foto am folosit 2x16. Este cam ciudata afisarea dar se rezolva problema. Sint cam piperate cele 1x16 din cite am vazut pe net.

Link spre comentariu

Pentru mine nu prea este clar ce este clar. Baiatul a facut o prostie pe care nu o baga sub pres si asta nu inseamna ca jucaria nu poate functiona. Tocmai asta spuneam, cine stie progamare sa vada despre ce este vorba cu aceasta jucarie deoarece la o prima vedere ar trebui sa functioneze fara probleme daca se elimina acel mod de conectare fantezista a voltmetrului la sursa. Idem conectarea intrarilor de masurare. Imi voi gasi ceva timp intr-un final si voi testa jucaria si atunci voi spune si eu ca nu functioneaza daca va fi asa. Poate ca, totusi, in final se va dovedi o jucarie utila. In conditiile in care afisajele 1x16 se gasesc tot mai greu ar fi o solutie sa se apeleze la asemenea panelmetru. Si mai util ar fi ca cineva sa fac un programel pentru un Volt_ampermetru dublu cu Atmega8. Ar fi cea mai ieftina varianta pentru sculele de genul acesta, cred eu.

Link spre comentariu

nu e nimic deosebit la VA-ul ala, e chiar banal si nu iese cu nimic in evidenta. citeste ADC-ul si valoarea o returneaza pe display, nu tu oversamplin sau calibrare software.

daca tot vrei sa construiesti ceva ti-l recomand pe acesta http://elfly.pl/multimetr/multimetr_en.htm sau cu MC DIP http://elfly.pl/multimetr/multimetr_en_DIP.htm mai bine realizat cu exceptia faptului ca nu este open source.

Link spre comentariu

Pai, de fapt nu am spus ca are ceva deosebit ci doar ca imi place maniera de afisare a citirii daca excludem acel patratel negru. Asta deoarece nu prea se mai gasesc afisaje 1x16 iar cind le gasesti sunt deja condimentate destul de consistent. Pe de alta parte chestia aceea poloneza am dezbatut-o si realizat-o deja dupa ce i-am dat de cap la aiureala facuta de AVR si am si echipat sursa cu asa ceva dupa cum se vede http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=14&t=97842&start=75

Chestia este ca ma streseaza sa vad acel rind 2 al afisajului care de fapt nu afiseaza nimic si de aceea spuneam ca baietii care stiu programare pot scoate ceva mai aratos si mai bun avind si programul sursa.

La aceasta varianta chioara ma deranjeaza si faptul ca softul a fost adaptat pentru a folosi o asezare neinspirata pe cablaj, asezare care ar merge daca ai sta cu jucaria insirata pe masa. Asa cum este reglajele sunt imposibile odata aparatul montat pe panou daca nu ai montat elementele de reglaj pe cealalalta fata, lucru destul de deranjant. Pina la urma, daca nimeni nu se oboseste sa scoata un soft mai de doamne-ajuta ma multumesc sa il iau ca titlu de inventar chiar daca l-am testat si functioneaza acceptabil. Oricum am nevoie stringenta de 2 bucati VA-metre duble cu PIC 16F676 deoarece le am pe stoc si vreau sa echipez o sursa multipla. Sa vad unde gasesc si documentatia si atunci voi avea de lucru, hi. Pina acum nu ma multumeste ce am gasit asa ca mai scotocesc.

Link spre comentariu

acum cateva luni am vrut sa realizez un VA cu mega8 dar din lipsa timpului am ramas undeva la meniul de calibrarare si nu am mai continuat. Daca gasesc timp si-l finalizez o sa postez rezultatele pe forum.

Link spre comentariu

Ar fi o chestie excelenta. Nu vreau sa vorbesc aiurea dar cred ca ar fi posibil ca folosind un AVR sa se faca un VA-metru dublu la fel de bun ca si cele cu pic. In plus ar avea avantajul de a scapa de gramada de componente necesare atunci cind se foloseste un PIC. Contrar unor pareri (i nclusiv alemele), dupa ce l-am realizat si l-am pus la punct am vazut ca este suficient de liniar si de exact pentru a fi utilizat in surse. Presupun ca ar fi si mai exact daca s-ar folosi un cuart chior de 4MHz in locul oscilatorului intern deoarece smt-ul m-a convins ca nu sunt 2 Atmega8 al caror oscilator intern sa functioneze pe aceeasi freventa. Nu stiu, cred ca ar fi suficienta memorie pentru asta. Cert este ca din punctul de vedere al utilitatii si al pretului se merita abordarea problemei.

Link spre comentariu

Domnule Stefan, asteptam rezultatele referitoare la Voltampermetrul discutat aici. Evident, nu exista 2 uC Atmega "identice". La SMT si primul Voltampermetru nu am avut probleme cu decuplarea uC-ului, pe cand la ultimul V-A meter, a trebuit sa folosesc si eu 100 nF pe pin 21 si masa. Deci, Mosu are dreptate, poate gasim ceva si mai bun. :da

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări