Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Voltampermetru cu ATmega8

jean

Postări Recomandate

Asa am zis si eu, ca nu are de ce sa nu functioneze corect. Singurul impediment este ca face ce vrea muschii lui nu ce spun eu. Cablajul este cel pe care l-am afisat si l-am verificat si rasverificat dar nu reusesc sa il fac sa se opreasca din numarat volti imaginari. Am decuplat pinul 27 cu un condensator de 100nF si s-a mai linistit, variaza doar la nivel de zecimi, sutimi de volt dar nicicum nu sta pe loc. Am decuplat si pinul 1 al AVR-ului si nu se simte nimic. Pur si simplu mi-a facut o caruta de nervi asa ca voi face alt cablaj, cu trasee mai groase si mai distantate, unde este posibil. Sa vad ce iese in final.Deocamdata nu am LM358 ca sa incerc cealalalta versiune, cu PIC. Mai corect spus stiu ca am pe undeva pe aici dar este o aventura sa ma apuc sa caut in brambureala de la mine asa ca voi face o comanda si voi vedea atunci. Pina una-alta mai incerc cu acesta. Sursa este facuta, pusa in cutie, asteapta doar smecheria asta, hi.Uitasem. Ce tensiune aveti pe pinul 25? La mine, la o tensiune a sursei de 28V am 0,9V ceeace mi se pare cam putin.

Link spre comentariu

Pai pinul 25 vine de la alimentarea din sursa. Nu am masurat tensiunea aceea niciodata. Sunteti sigur ca a-ti setat bine V-A meterul ? La pin 20 URef cat este ? Verificati totusi cablajul cu o lupa, eu asa fac si mai descopar (mai rar) nereguli. Cifrele nu au voie sa oscileze, se stabilizeaza singur, mai ales fara consumator, cel putin pe volti, la amperi sta linistit.Din pacate sursele mele au plecat in alt colt de tara, mai am una singura cu tensiuni fixe.

post-46864-139829588088_thumb.jpg

post-46864-139829588095_thumb.jpg

post-46864-139829588102_thumb.jpg

Link spre comentariu

Folosesc indegrat DIP si tensiunea de referinta este 2,7V (dupa DVM-ul meu) iar la pinul 20 am Vcc=5V. Stiu ca la 25 vine de la divizorul pus pe sursa dar eram curios daca este o abatere mare. Deocamdata am facut un cablaj nou (cel postat de GeoMar). Verific daca in varianta acesta am iarasi probleme sau nu. Se pare ca exista un Dumnezeu al constructorilor de voltmetre deoarece asta este primul cablaj la care transferul termic a reusit impecabil, din prima. Chestia a fost transata cu un fier de calcat din cele vechi, cu talpa groasa, cu termocuplu. Temperatura la maxim, 1 minut incalzire dinspre parte neplacata si 30 s dinspre partea placata si problema s-a rezolvat impecabil, fara a apela la corectori, etc. Acum sa vad ce iese, hi. Nu m-am indemnat sa cercetez cu lupa actualul cablaj deoarece este netransparent si ma cam enerveaza sa il bibilesc dar daca imi merge in varianta cu acest cablaj ma voi osteni pina la urma...

Link spre comentariu

Ar trebui sa ma bucur dar imi vine sa il arunc pe fereastra. Chestia era simpla si la indemina doar ca nu mi-a servit-o nimeni deagata. Pur si simplu un condensator de 100nF pe pinul 21 pentru a filtra Uref. Mi-a sarit in ochi faptul ca la masurari succesive tensiunea avea variatii de ordinul sutimilor. Tinind cont ca era vorba de o referinta asa ceva nu se inghite asa ca mi-am amintit ca la supermultitester pe timpul autotestului trebuie o capacitate suplimentara de pina la 20 micro pentru filtrajul Uref. Functioneaza.

Link spre comentariu

Am scris despre acest aspect de care m-am lovit si eu la pagina 4, dar acum am remarcat ca am facut o greseala ma refeream evident la pinul 21 Vref .pacat pentru nervii consumati si timpul pierdut !

Link spre comentariu
:aplauze Felicitari ! Ma bucur pentru reusita dvs. ! :da La varianta Atmega 8 DIP la pinul 21 se masoara tensiunea de referinta care teoretic trebuie sa fie de 2,56 V, daca nu se seteaza din switch-ul mentionat in schema. Dupa setarea/calibrarea voltampermetrului pinul 21 ramane neconectat. Asa am procedat eu si functioneaza normal. (Nu am avut probleme de genul acesta nici la supermultitester, cred ca depinde si de Atmega...) Montajul a ramas pe cablajul realizat initial, sau a-ti facut altul ?
Link spre comentariu

Pai am facut altul, cel care spuneam ca mi-a iesit impecabil din prima, dar am pus un condensator si la Uref de pe cablajul initial si functioneaza la fel de bine. @costelusss are dreptate, remarcasem chestia cu condensatorul mai demult, cind am facut prima lectura a topicului. Imi sarise gindul de la postarea aceea. Pina la urma, tot chinul spre bine. Ce inveti cu chin nu se uita niciodata. Voi modifica si cablajul in sensul de a avea un loc prevazut pentru acest condensator astfel incit la nevoie sa poata fi montat in coditii facile. Si asa placa este golasa, o mai imbracam cu condensatoari. In plus, voi prevedea un semireglabil multitura pentru reglajul comod al tensiunii dat fiind faptul ca plaja de reglaj din soft este destul de limitata. In felul asta in divizor se vor putea folosi rezistente comune, fara a fi necesara o selectare riguroasa. Deocamdata m-am ales cu 2 voltmetre asa ca imi voi echipa sursele, hi. Daca mergea din prima nu ma inghesuiam sa mai fac unul asa de rapid :da

Link spre comentariu

Probabil sunt alte serii de fabricatie si le "imbunatatesc" mereu. La fel este si cu stabilitatea oscilatorului intern. Dupa ce am bibilit la el, incep sa cred faptul ca liniaritatea este mizerabila. Am folosit rezistente sub 0,1% in divizor si daca fac etalonarea la mijlocul plajei de reglaj a sursei la capete este total aiurea. Daca fac etalonarea la unul din capete este si mai aiurea si nu prea vad ce solutie ar fi la problema. A rezolvat cineva problema liniaritatii?

Link spre comentariu

Nu vreau sa monopolizez topicul dar, ca ultima concluzie, pot spune ca inlocuind rezistenta se 7k5 cu una de 1k in serie cu un semireglabil multitura de 10k si bibilind un pic din semireglabil abaterea pe intregul domeniu este de maxim 0,05V. Avantajul este acela ca pur si simplu se lasa Uref la valoarea implicita si se regleaza direct tensiunea cu un DVM chior la iesirea sursei astfel incit tensiunea afisata de impricinat sa corespunda cu cea a afisata de DVM. Acum, daca ne uitam la specificatiile producatorului pentru scula etalon si acesta spune ca eroarea este de 5% trebuie sa admitem ca eroarea sculei realizate de noi este un pic mai maricica da, pentru o sursa este foarte bine, zic eu. Pentru masurarea intensitatii curentului furnizat am folosit acea sirma care este in DVM-urile comune drept shunt si am facut asta taind cablajul astfel incit sa ramina lipita la locul ei deoarece ea a fost deja chinuita pentru etalonare de catre producator si nu are rost sa ii fie stricat chichirezul. In felul acesta se prinde usor la borna de minus. Dupa verificarea care am facut-o im plaja 0,1-2,8A abaterea este de 2-3 sutimi ceeace este mult prea bine.In concluzie, folosind contacte ferme, Citeva rezistente cu toleranta mica si citeva rezistente obisnuite se poate obtine un aparat de masura foarte util. Asa cum spunea YO6PIR de pe siteul caruia am cules primele informatii, important este sa te apuci de lucrat ceva. Spor la lucru si, cred eu, montajul trebuie inceput lipind condensatorul de filtraj al Uref, hi.

Link spre comentariu

Nu, este o singura sursa dar am obiceiul sa alimentez mai multe montaje simultan din aceeasi sursa si m-am saturat sa umplu masa de fire. Si asa este brambureala mare la mine, macar sa mai imputinez din fire. Inafara de asta uneori nu pun banane la toate firele de alimentare si atunci folosesc bornele cu stringere, cele de jos. Din pacate nu am mai avut borne de aceeasi culoare dar fiind utilizator unic stiu ce am facut. Cind voi procura alte borne voi pune lucrurile in ordine.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări