albasete Postat Aprilie 4, 2012 Partajează Postat Aprilie 4, 2012 Scuze, de tensiune vroiam sa spun, dar am scris aiurea. Intensitatea ramane constanta cand am conectat un consumator, la fel si tensiunea. Nu am experimentat pe acumulatori, eu i-l folosesc la sursa de tensiune ca instrument de masura - 2 in 1. Cred ca traseul de masa induce acea variatie. Incearca si cu un consumator conectat la acumulator si divizorul montat in ambele variante, pe placa si extern. Conectat la o sursa de tensiune , la fel se comporta ? Link spre comentariu
Dr.L Postat Aprilie 4, 2012 Partajează Postat Aprilie 4, 2012 Nu vad cu ce ajuta un consumator,indicarea tensiunii. Oricum am testat si cu consumator...aceleasi rezultateDa,si pe surse face tot la fel. Am folosit un acumulator,pt ca,spre deosebire de sursa,tensiunea acestula nu poate varia asa,in nici un caz! Link spre comentariu
albasete Postat Aprilie 5, 2012 Partajează Postat Aprilie 5, 2012 Pai zic de consumator, deoarece la mine ca sa-l stabilizez de exemplu la 12V fara consumator, variaza usor, ba 11,99 ba 12,01 ceva de genul acesta. Cand am un consumator se "linisteste". Cred ca variatia asta este de la potentiometru, daca aveam o multitura cred ca se schimba situatia. Desi ciudat, la acumulator ai tensiune fixa, nu ar trebui sa varieze. Link spre comentariu
Dr.L Postat Aprilie 7, 2012 Partajează Postat Aprilie 7, 2012 Am testat azi scurt amplificatorul pt sunt ( download/file.php?id=17223&mode=view) cu LM2904 si se comporta la fel de neliniar ca si LM358 (doar sunt din aceeasi famile,nu?)E evident ca gresec ceva,dar nu-mi dau seama ce :nebunrau:LE: Cred ca R3 e de vina...desi operationalul ar trebui sa fie compensat. Calculant,ar trebui sa fie de cam 480 ohmi...sa vedem Link spre comentariu
Dr.L Postat Aprilie 12, 2012 Partajează Postat Aprilie 12, 2012 Intreband pe cineva cu experienta in zona operationalelor si surselor,am aflat cauza neliniaritatii: Din ce-am inteles eu, de pe un sunt de 0,01 ohmi culegi o tensiune pe care doresti sa o amplifici la 0-2,4V pentru 0-15A prin sunt. Ceea ce te deranjeaza este neliniaritatea exprimata de AO la iesire. Adica, cred, daca la 1A scoate o tensiune, la 10A tensiunea nu e de zece ori mai mare. Ar trebui lamurita configuratia alimentarii, pentru ca daca 358 citeste de la zero, nu acelasi lucru poate si la iesire. Daca masa integratului (Vcc-) este la acelasi potential cu semnalul citit, de abia peste o anume tensiune (1,2V cred -> PDF) la iesire AO functioneaza normal si compenseaza bucla de acolo. O solutie ar fi sa asiguri o tensiune mai negativa decat masa cu care sa alimentezi AO. Ai nevoie de 2-3V. Asta pentru ca te intereseaza o tensiune de iesire functionala de la zero volti. Se poate cu un mic osc. fara inductante, doar redresezi dublu alternanta dupa un cond (iesire osc.) si obtii o tensiune negativa. Ai putea incerca cu un comparator pe sunt, iesirea e a unui colector cu emitorul la masa si daca sarcina nu e mare (10k-22k), saturatia e aproape de zero. Chiar perfect zero nu va fi nici acolo, dar cu totul altceva fata de AO. Totusi, cea mai corecta solutie e tensiunea negativa cu AO.Sper ca am inteles bine problema care te deranjeaza si configuratia alimentarii AO, altfel nici solutiile nu corespund... Multumesc mult!Am inteles acum problema! Nu stiam ca operationalul e neliniar in apropiere de -,alimentat asimetric (si nici google nu m-a ajutat la astfel de mici probleme)O sa incerc sa vad cum merge alimentat de la o sursa dubla!In legatura cu comparatorul,eu am bagat si un lm339 in soclu,dar imi indica numai tensiune (curent) maxima. N-am modificat nimic si nu avea sarcina pe iesire (doar microcontrollerul,fara R pe intrare)Oricum,multumesc mult ca m-ai scos din impas! Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Aprilie 12, 2012 Partajează Postat Aprilie 12, 2012 O tensiune negativa se poate cu 555 (si piesele aferente) la 25-30kHz, 2x1N4148 si 2x(10-22)u. Negativul va fi ceva mai mic decat alimentarea, dar si -2V cred ca ar ajunge pentru a aduce operationalul in zona liniara cu iesire de la zero. Link spre comentariu
Marius84 Postat Aprilie 19, 2012 Partajează Postat Aprilie 19, 2012 Buna dimineata! Am realizat si eu varianta SMD, dar nu functioneaza deloc bine.Adica tensiunea variaza la cateva zecimi de volt intr-una. Desi nu am conectat niciun consumator, imi indica amperaj, circa 1 amper. Suntul este alcatuit dintr-o rezistenta de 0,11 ohmi. Tensiunea de referinta este de 3 volti, masurata pe pinul 20, nu pot regla valoarea asta din setari. Deasemenea, cei doi potentiometrii, R9 si R10 nu releaza absolut nimic. Ceva idei? Link spre comentariu
albasete Postat Aprilie 19, 2012 Partajează Postat Aprilie 19, 2012 Am si eu VA-metru cu smd (si dip) si functioneaza foarte bine. In gol, fara sarcina arata tensiunea setata din potentiometrul susrei si 0,00A. Numai la conectarea unui consumator se modifica amperajul. Din cei doi semireglabili trebuie sa reglezi tensiunea de 9 V si 19V, iar tensiunea de referinta din acel push-buton indicat in schema, care trebuie sa fie de 2,56V din cate stiu. Eu am folosit sunt o rezistenta de 0,1 ohm/5W. Cu si fara sarcina nu-mi fluctueaza tensiunea si intensitatea. Verifica sa nu fie o lipitura rece, nu are cum sa nu functioneze, mie mi-au functionat din prima. Probabil nu ai urmat pasii corect pentru setare. Succes. Link spre comentariu
Marius84 Postat Aprilie 19, 2012 Partajează Postat Aprilie 19, 2012 Puteti masura cat aveti pe pin 20 microcontroller? Multumesc! Link spre comentariu
Marius84 Postat Aprilie 19, 2012 Partajează Postat Aprilie 19, 2012 Pai pentru setare care pasi? Am vrut sa masor tensiunea de referinta, dar este mai mare decat tensiunea setabila. Adica pe pin 20 microcontroler am 3v si maxim setabil este 2,79v. Intensitatea. Am setat valoarea suntului la 0,11ohmi(2 rez de 0,22ohmi in paralel) si fara absolut nimic conectat arata zeci de amperi, care se deruleaza aiurea, la fel si tensiunea daca masor de ex o tensiune de 5v inm arata maxin 3, iar zecimalele se deruleaza intr-una. Poate fi microcontrolerul defect? Am masurat piesa cu piesa rezistentele, sunt ok. Nu am pus in montaj decat rezistentele si condensatorul electrolitic, pe cei de 100nf nu i-am pus. Nici diodele nu le-am pus, am vazut ca sunt optionale.Ce sa-i mai fac? Multumesc!P.S. Am uitat sa spun ca microcontrolerul este ATMEGA8A, este important daca apare acest A? Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 19, 2012 Partajează Postat Aprilie 19, 2012 Există mici diferenţe. http://www.atmel.com/Images/avr523.pdf Link spre comentariu
albasete Postat Aprilie 19, 2012 Partajează Postat Aprilie 19, 2012 Pai tocmai ce trebuia ai omis, pune 100 nF unde trebuie. Daca ai pus in paralel 2 rezistente de 0,22ohm, setezi pentru 0,22, nu pentru 0,11. In paralel rezistentele au aceeasi valoare, creste puterea.(2 rezistente de 0,22 ohm/5W in paralel = 0,22ohm/10W). Citeste cu atentie cum se face setarea. Link spre comentariu
Dr.L Postat Aprilie 19, 2012 Partajează Postat Aprilie 19, 2012 @albasete 2 rez de 0,22 ohmi in paralel dau fix 0,11 ohmi!@Marius84 -sigur e ceva gresit p-acolo! 3V e aberant de mult! Poate nu-ti indica corect aparatul de masura,sau niste pini fac contacte aiurea Link spre comentariu
albasete Postat Aprilie 19, 2012 Partajează Postat Aprilie 19, 2012 Mii de scuza,eram cu gandul aiurea, Dr.L are dreptate. Am incercat sa sterg prostia, dar a ramas scrisa. Link spre comentariu
Marius84 Postat Aprilie 20, 2012 Partajează Postat Aprilie 20, 2012 Am dezlipit microcontrolerul de pe cablaj, am curatat, am relipit, acelasi rezultat. Nu-mi mai trebuiesc smd-uri. Ce am uitat sa spun este ca am folosit componente normale ca marime, pe care am reusil sa le plantez pe partea opusa cablajului. Stie cineva unde pot gasi varianta la marime normala a integratului? Multumesc! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum