Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Voltampermetru cu ATmega8

jean

Postări Recomandate

Multumesc

Am inteles ce e cu acest regulator de 12V, dar vad ca pe intrarea regulatorului e un divizor rezistiv de unde e luata o tensiune pentru pinul 25 la Atmaga8, ce e cu aceasta tensiune si cit ar trebui a fie pe acea intrare?

PS.

Referitor la afisaj, in alta aplicatie de curind terminata am folosit si eu o rezistenta de 50 Ohmi pe alimentarea iluminarii lui, cu rezistenta de 100 Ohmi nu se ilumina prea bine afisajul.

In acea aplicatie regulatorul de 5V era alimentat direct la 17V, dupa punte, se incalzea un pic, nesemnificativ zic eu, dar l-am pus pe radiator.

Acuma..., fac si eu probe, daca afisajul asta 16X1 va consuma mai mult pun si stabilizatorul de 12V, am sa fac pe placa si cablajul pentru el, in caz de ceva numai ce il adaug...

Link spre comentariu

Buna

Am inteles schema pina aici si-ti multumesc mult pentru pentru schema postata.

In schema la J3 printr-o rezistenta se duce un circuit la pinul 25(PC2), trebuie musai dusa tensiunea aia indiferent daca folosim sau nu acel regulator de 12V ?

Ce e cu pinul ala, masoara ceva si-i trebuie tensiunea variabila sau fixa in functie unde e folosit, sa faca ceva comparatie cu cei vine pe celelalte doua intrari pinul 26 si pinul 27?

post-199597-0-95672000-1425299572_thumb.jpg

Editat de blezneag
Link spre comentariu

Poti sa nu mai pui 7812, dar totusi deseneaza cablajul si pentru el, sa-i lasi loc pe placa.

PC 2 este de fapt ADC 2 (Analog Digital Convertor). Da,  trebuie dusa musai tensiunea la pin 25 prin acel divizor rezistiv. La pinii 26 si 27 se masoara tensiunea, respectiv intensitatea, asta daca-mi aduc bine aminte. Succes.

Link spre comentariu

Multumesc mult Don'Albasete, ramain dator cu o bere...

Primul montaj il fac pentru rederesorul auto ce are tensiunea fixa..., asa si fac, daca tine LM7805 singur si nu se infirbinta rau il las singur, daca nu tine pun si celalalt regulator, respectiv, LM7812...

Pentru urmatorul montaj banui ca tre sa fac ceva modificari, sa fie maxim 35V pe intrarea LM7812, acolo sursa mea pe maxim ajunge in 40V.

Dar pina atunci muncim...

Link spre comentariu

Te poti folosi de un LM 317 ca sa reduci tensiunea de la 40 V la 35, sau chiar mai putin de 35 sa nu "incingi" prea tare regulatoarele. 40 V sunt dupa redresare - filtrare sau alternativ ? Dupa cum am spus, am montat radiator pe 7812 sau pe ambele. Asta pentru linistea mea.

Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...

Pai ramane in limba de moarte am inteles ca daca se pune amplificatorul operational cu alimentare dubla se rezolva problema , din ce am observat eu la o alta schema folosind un lm324 si fiind alimentat cu +9v si -9v realizat printr-un icl 7660 !

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Salutare!

Vreau sa-mi fac si eu un voltampermetru cu atmega8 schema este asta http://www.elfly.pl/multimetr/multimetr_en_DIP.htm,cea care este discutata in acest topic.

Am cateva nelamuriri in legatura cu acea tensiune de 35vcc de pe pinul J3 care vine in 7812,ce este cu ea? Unde trebuie sa leg acel pin ,cumva este tensiunea maxima suportata de 7812  ,pot pune si o tensiune de 17vcc in loc de 35vcc?

Eu il fac pentru o sursa de tensiune reglabila  0-30vcc ,sursa include si un rezistor de 0,1ohm ,tocmai pentru a pune un voltampermetru si nu stiu cum vin legate cele trei fire de la J4 U,I,GND ,cumva asa:

dsa.pdf

Multumesc.

Link spre comentariu

La J3 vine alimentarea , adică 17 volti cât ai nevoie la sursa ta. LM 7812 suporta pana la 40 volti maxim !Cum ai desenat schema de conexiune este asemănător cu schema autorului . Trebuie sa postezi schema sursei tale pentru a vedea ce este cu rezistență de 0,1 ohm, este posibil sa nu mai folosești alta Rezistența aceea este shuntul. La J3 vine alimentarea , adică 17 volti cât ai nevoie la sursa ta. LM 7812 suporta pana la 40 volti maxim !Cum ai desenat schema de conexiune este asemănător cu schema autorului . Trebuie sa postezi schema sursei tale pentru a vedea ce este cu rezistență de 0,1 ohm, este posibil sa nu mai folosești alta Rezistența aceea este shuntul. La J3 vine alimentarea , adică 17 volti cât ai nevoie la sursa ta. LM 7812 suporta pana la 40 volti maxim !Cum ai desenat schema de conexiune este asemănător cu schema autorului . Trebuie sa postezi schema sursei tale pentru a vedea ce este cu rezistență de 0,1 ohm, este posibil sa nu mai folosești alta Rezistența aceea este shuntul.

Link spre comentariu

Sa inteleg ca acel 7812 este pus doar ca sa se reduca disipatia pe 7805 si sa alimenteze acel ventilator ,nu? Eu am o tensiune auxiliara de pe traf de 12vac  de aici doresc sa alimentez voltampermetrul ,schema sursei este cea din conex 0-30v 0-3a ,asta:Sursa reglabila 0-30V 0-3A.pdf

Acel rezistor e pus pe plus ,dar cred ca merge ,o sa incerc ,daca nu pun si sunt separat ,asta e.

Editat de PKP98
Link spre comentariu

Voltampermetrul se alimenteaza din traf.ul sursei de tensiune. Alimentat separat nu-ti indica corect. Deci, din secundarul traf.ului care alimenteaza sursa, alimentezi si VA-metrul. In postul 287 ai schema conexiunilor: U citeste tensiunea, I citeste intensitatea, J4 este conectorul.1

LM 7812 accepta maxim 35 Vcc. Scuze de eroare, darLM Rezistenta de 0.1 ohm reprezinta shuntul VA meterului.LM 317 accepta alta tensiune.

Link spre comentariu

Cateva idei de alimentare a VA - meterului direct din traf.ul sursei:

- Eventual, daca se poate, scoase cateva spire din secundarul traf.ului.

- Un convertor DC - DC step down care sa accepte tensiuni pana la 45 Vcc conectat dupa puntea redresoare a traf.ului .

- LM 2576 HV - ADJ, sursa reglabila in comutatie, accepta pana la max.60 Vcc intrare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări