Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Voltampermetru cu ATmega8

jean

Postări Recomandate

Am un V-A meter cu atmega 8 smd, functioneaza perfect de peste 1 an pe o sursa cu lm 2576t-adj. Suntul este reprezentat de 2 rezistente de 0,1 ohm/5w, puse in paralel. Vineri am finalizat si celalalt V-A meter cu atmega 8 dip, nu am avut timp sa-l testez. Dr. L. are dreptate, suntul se monteaza ultimul, pe ramura negativa a sursei, iar firele de I si U vin direct din bornele de iesire ale sursei. Si la acest V-A meter folosesc sunt o rezistenta de 0,1 ohm/5w. Saptamana viitoare sper sa am timp sa-l probez.

Link spre comentariu

Atentie si la firul care vine de la sunt la borna de iesire:Daca voltampermetrul se leaga la borna de iesire (-),atunci si caderea de tensiune de pe fir se ia in calculul curentuluiDaca V-Ametrul se leaga chiar de sunt,atunci caderea pe fir va erona citirea tensiunii de iesire...Ce bine ar fi fost daca avea 2 intrari separate :dsaf

Link spre comentariu

Am retestat VA-ul meu cu un sunt de 0.01 ohmi (cel mai mic care se poate programa) si din pacate abaterea e mare (10%).Deci trebuie folosit cu rezistente mari.Acum o sa incerc sa amplific tensiunea de pe sunt cu un operational: la curentul maxim prin sunt,sa obtin 2,4V (sau 2,5,care o fi maximul) la intrarea in uC.Asta inseamna insa ca tensiunea va fi indicata aiurea...aici iarasi trebuie corectata cu operationale (tot asa,intrarea e de 2,4-2,5V)Si variaza cam mult indicatia,ceea ce e destul de enervant

Link spre comentariu

Ai reconfigurat VA meterul dupa schimbarea suntului? Mie mi-a mers din prima la celalalt (smd) si nu arata eronat. Inca nu am avut timp sa-l probez si pe cel dip.

Link spre comentariu

Da,am setat noua valoare a suntului. Practic am trecut de la 0,1 la 0,01. Si chiar daca n-o schimbam,tot trebuia sa-mi afiseze corect,doar ca de 10x mai micAsa are abateri mari,gen 0,8A in loc de 1A, 4,xA in loc de 5,4A etc. Si mai afiseaza si cu 2 zecimale :rade: Am masurat si tensiunea pe sunt si aceasta e in regula!Deci e doar o problema a VA-metrului. VA-metrul asta permite 2,4V pe intare. Rezolutia ar trebui sa fie de 8 biti,deci de 9,3mV. (2,4V/256)9,3mV pe un sunt de 0,01 ohmi s-ar traduce ca si 0,93A.De aici putem trage 2 concluzii: rezolutia e mai mare,pana in 10 biti (daca e fara oversampling). Deci si precizia e mai buna:2,4V/1024=2,3mV2,3mV => 0,23A,ceea ce e confirmat de masuratoarea la 1A.Dar la 5,4A,abaterea era mai mare!Pt precizie maxima,la curentul maxim prin sunt,VA-metrul trebuie sa primeasca 2,4V pe intare.Cu un alt soft,se poate ajunge si la 5V,poate o sa incerc si varianta asta cand o sa am timp: viewtopic.php?f=37&t=88086

Link spre comentariu

Salutare. Ieri mi-am facut putin timp si am probat VA-meterul. Functioneaza super bine, cu o mica exceptie, are o eroare de 0,02A, in rest este super. Ma gandesc ca nici multimetrul meu, (cel dupa care am facut etalonarea) nu este foarte bine etalonat sau s-a decalibrat si el, ca orice "consumabil". Am sa pun si ceva poze, in masura timpului liber.

Link spre comentariu

Felicitari! Asteptam pozeleDa,eroarea aia e de asteptat,dupa cum am explicat mai sus.Si eu m-am lovit de problema corectitudinii multimetrului,mai ales ca VA-metrul asta are mai multe zecimale decat multimetrul (cel putin la tensiunea de referinta)Eu am apucat sa testez varianta cu operational pe sunt si merge super :101 . <0,005A (n-are multimetrul zecimale suficiente) eroare intre 0,2A si 5,4A,toata treaba calculata pt Imax=15A icon_jook Acum sa vad ce fac si cu tensiunea (am idei,doar sa le aplic)O sa revin cu rezultatele complete in curand

Link spre comentariu

Multumesc pentru aprecieri. Poti posta schema cu operationalul pe sunt ? Cred ca se complica putin schema cu noile "imbunatatiri". Montajul meu a iesit o idee mai mic decat display-ul si sunt asezate spate in spate. Este posibil ca eroarea sa fie data si de uC.

Link spre comentariu

Evident o sa postez tot ce apuc sa fac,dar majoritatea testelor nu dau rezultate bune.

Amplificatorul pt sunt e cel de aici,figura F:

http://bascom.at.ua/2011/2chan_indik/varianty_skhem.gif

Doar ca eu aveam un multitura de 1k si LM358. Desi LM358 e inrudit cu LM2904...nu se pot inlocui. Din 6 LM358,doar 1 functioneaza liniar in schema asta (si l-am bulit,ca-mi scoate permanent o tensiune ce corespunde cu 0,01A).

Asta e schema folosita de mine:

post-8163-13982941164_thumb.jpg

Cum am calculat valoarea lui R2:

Suntul e de 0,01ohmi. Curentul maxim va fi 15A,asta inseamna ca tensiunea de amplificat de de 0,15V

Tensiunea maxima pe intrarea VAmetrului e de 2,4V. Asta inseamna ca amplificarea e 2,4/0,15=16.

Apoi am luat semireglabilul ca fiind la jumatate si R2 a rezultat ca fiind de 7,5K.

Acum,suntul original fiind ampplificat cu 16,si in VAmetru trebuie setat noul sunt echivalent,adica 0,01*16=0,16 ohmi

Si gata,curentul e afisat precis,cu pierderi mici pe sunt :da

Si incercaread de a compensa suntul:

post-8163-13982941165_thumb.jpg

Dupa cum se vede,adun tensiunea de la intrarea - la tensiunea de iesire. Si am mutat divizorul de pe intrarea care masoara tensiunea de intrare,inainte de operational. Astfel,operationalul va trebui sa scoata pe iesire 2,4 (sau 2,5V) in loc de 35V,pt ca VAmetrul sa indice 35V.

Acum,VAmetrul compenseaza intern suntul,deci tot ce vine de la U2B la - iesire va trebui pus la GND. Asta daca nu se introduce un divizor 15/16 pe U1B (asta ar fi cea mai buna varianta). Sau scazut R5 la 93,75K? (15/16*100k)

Am testat varianta cu divizorul original al VAmetrului (la tensiune mica,ca sa aiba operationaul de unde s-o dea) si functiona cat de cat. Compensarea era cam neliniara: la curent mic,scadea tensiunea afisata,la curent mare,crestea putin,fata de tensiunea cu I=0. Am folosit surse separate,practic am pus o sursa pe iesire,care sa tina tensiunea la borne fixa,si cu o alta sursa de curent constant,generam pierderea pe sunt. Am folosit LM358,deci e normal sa mearga putin aiurea

Dupa ce cumpar si testez cu LM2904 revin cu noutati

Link spre comentariu

Buna dimineata. Pozele promise cu VA meterul. Sunt supermultumit de el, chiar daca la intensitate are o usoara eroare, (0,02A) nimic nu este perfect. Sunt curios daca a-s mai masura cu 2 multimetre, sa vad daca am aceleasi valori, desi ma indoiesc. Orice aparat are o toleranta. Problema mare va fi la realizarea panoului frontal, pana acum a fost mai usor. Timpul le rezolva pe toate.

post-46864-139829413049_thumb.jpg

post-46864-139829413055_thumb.jpg

post-46864-139829413061_thumb.jpg

post-46864-139829413069_thumb.jpg

post-46864-139829413075_thumb.jpg

Link spre comentariu

Felicitari,arata bine!Am uitat sa zic de cand ai postat data trecuta,ca acel multimetru negru...e cam praf de stele (e si de asteptat,la 15 ron cu baterie inclusa). Am si eu unul si stiu ce zic. Nici macar nu e ecranat si asta influenteaza afisarea cateodata!Pt masuratori am folosit un Mastech,aparent e cel mai bun multimetru pe care il am. Mai am un DM302,dar asta tinde sa afiseze chestii diferite pe scale diferite (fata de el insasi si de Mastech)Inca o chestie pe care am observat-o la VA meu: cu divizorul de tensiune montat pe placa,valoarea afisata variaza enervant (masurand tensiunea de pe un acumulator de 12V/7Ah,care,fara consumator,e imposibil sa varieze). Cu un divizor montat extern,problema asta dispare.

Link spre comentariu

Ciudat lucru cu divizorul rezistiv, desi, asa cum spui, la un acumulator nu are voie sa varieze, este tensiune fixa. Nici cu suntul de 0,1 R nu functioneaza bine? Eu am folosit varianta pentru LCD 1x16 caractere, sunt de 0,1 R. Alimentarea VAmeterului direct din rezistenta de sunt (pinul care vine de la minus) iar citirea intensitatii de pe pinul celalalt al suntului, spre iesire. Chiar daca are o usoara variatie, nu afecteaza montajele testate.Incerca sa programezi Atmega cu hex-ul pentru LCD 1x16 caractere, si vezi ce rezultate obtii. ( Este mai usor de citit valoarea afisata si practic asta intereseaza: tensiunea si intensitatea). Din primele poze, am vazut ca folosesti versiunea cu afisarea rezistentei sarcinii, nu stiu cat de mult ajuta, dar asa cum spuneai mai devreme "fug" cifrele si mai rau deranjeaza. Multimetrul meu a fost luat pe fuga, acum 2 ani si chiar la pretul spus de tine, cu baterie inclusa, desi un amic mi-a spu ca gaseam si mai ieftin!!!!! acelasi multimetru. Am avut un multimetru romanesc, cu taste laterale, nu avea comutator rotativ (nu mai stiu modelul), dar l-am vandut acum 10 ani, ca de nu-mi mai trebuia. Era foarte bun. In functie de buget, o sa mai cumpar unul, ca asta da semne de oboseala, si-a facut totusi treaba, macar cu aproximatie.

Link spre comentariu

Eu ziceam de variatia la indicarea tensiunii! D-aia variatia e imaginara,acumulatorul avand tensiune cat se poate de fixa,fara consumator

Probabil e o variatie indusa de traseul de masa.

Si cu un condensator suplimentar pe alimentarea VAmetrului,variatia persista

Oricum,pt varianta cu operationale,nici nu se poate folosi divizorul original (7K5 + 100K de la pinul 1 al lui J4 http://www.elfly.pl/multimetr/multimetr_en_DIP.htm)

Da,indicatia rezistentei e inutila,insa indicatia capacitatii e foarte importanta pt mine: primul VAmetru o sa-l folosesc la descarcat acumulatori,deci voi masura capacitatea. D-aia trebuie sa imi masoare corect curentul (~10A)!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări