Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Voltampermetru cu ATmega8

jean

Postări Recomandate

salutare.

am realizat si eu acesy montaj, inca nu l-am calibrat.

arata pe lcd ce trebue sa arate, pana aici nici o problema.

este varianta cu PIDP.

intrebarea mea: este normal ca regulatoarele de tensiune, in special cel de 5v, sa se incalzeasca destul de tare?

consumul montajului este de cca. 350 mA.

multumesc.

Link spre comentariu

Da si nu, depinde de regulator. Eu am facut 4 astfel de voltampermetre si nu am avut probleme cu regulatoarele de 5 V dar , de fiecare data am pus radiator pe ambele regulatoare.  7805 nu este alimentat printr-un 7812 ? Eu asa am procedat, alimentat din 7812.

Editat de albasete
Link spre comentariu

intrebarea mea: este normal ca regulatoarele de tensiune, in special cel de 5v, sa se incalzeasca destul de tare?

consumul montajului este de cca. 350 mA.

multumesc.

Da, este posibil sa se incalzeasca, daca tensiunea de intrare este de 12V, iar montajul, alimentat cu 5V consuma 350mA. In acest caz avem o putere disipata de cica 2W si este obligatorie utilizarea unui radiator

Link spre comentariu

Am vazut discutia si,mi-am spus ca poate nu voi deranja daca masor un pic pe la v-a metrul facut de mine si voi spune care sunt rezultatele. Nu am facut=o pina acum deoarece a functionat fara probleme. Am masurat curentul chiar de la alimentarea de 30V si maximul de curent este de 48mA, cu BL. 350mA indica ceva in neregula la montaj sau la la una dintre componente. Am intilnit citeva tipuri de afisaje care consuma mult. La fel , poate exista un electrolotic aiurea sau un fel de scurt. Cred ca dupa verificari ar merita incercat cu un stabilizator de 10 sau 8V in locul celui de 12V. Oricum, prima masuratoare ar fi cea a crentului pe care il consuma afisajul.

Link spre comentariu
multumesc pentru sfaturi.am montat un resistor de 10 ohmi in serie pe katodul de la display.consumul a scazut drastic in jurul valori de 95 mA.in momentul de fata nu se mai incinge stabilizatorul, pare sa fie totul in regula.multumesc inca o data. toate cele bune.
Link spre comentariu
multumesc pentru sfaturi.am montat un resistor de 10 ohmi in serie pe katodul de la display.consumul a scazut drastic in jurul valori de 95 mA.in momentul de fata nu se mai incinge stabilizatorul, pare sa fie totul in regula.multumesc inca o data. toate cele bune.

Poate ar fi bine sa maresti rezistenta la 56 ohm sau chiar 100 ohm, functie de caracteristicile afisorului. Verifica foaia de catalog a display-ului si vezi care este curentul cerut de iluminare (poate fi tipic 16mA, 32mA, 48mA, 130mA, 280mA sau rareori chiar mai mult).

Link spre comentariu

Pai cred ca nimeni nu si-a imaginat ca nu era o rezistenta de balast . E bine ca s-a rezolvat si lucrurile sunt in regula. Spor la mestereala mai departe...

Am sa modific cablajul/PDF-ul si am sa introduc o rezistenta 56 ohmi in serie cu alimentarea de backlight a afisajului, ca sa nu mai fie probleme pe viitor.

Mai greu este cu inlocuirea PDF-ului pe forum, dar cred ca se rezolva cu ajutorul moderatorului de la sectiunea aceasta.

Link spre comentariu

Sincer vorbind VA-metrul pe care am masurat consumul este pe cablajul facut de dumneavoastra. Am vrut sa vad daca exista influente majore ale modului de cablare asupra masuratorilor comparind cu cel realizat pe cablajul pe care l-am facut eu asa ca am facut si aceasta varianta cu ceva timp in urma.In fapt nu am constatat nimic deosebit. Ma gindeam ca flicurile pot fi datorate pozitionarii pieselor. Oricum, a trebuit sa pun pe spatele cablajului un condensator de 100n intre Aref si masa si o rezistente SMD pentru limitarea curentului la BL . Cred ca daca faceti modificarea cablajului ar putea fi prevazut si condensatorul care rezolva flicurile care apar la unele serii de ATmega. Nu cred ca ar fi o problema daca noul PDF ar postat in continuare. Dupa mine, cu toate ca este olecuta neliniar aparatul se comporta destul de bine si corespunde scopului propus chiar daca nu se comporta ca un aparat de laborator.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Multumesc, sa inteleg ca nu e nevoie de el musai.

Vreau sa fac doua astfel de montaje, unul il pun pe un redresor auto si celalalt la sursa mea de lucru...

Nu intentionez sa pun si ventilatoare la montaje.

Apropo, cu ce ati facut rezistentele de sunt pentru partea de masurare curent?

Link spre comentariu

Rezistenta shunt (masurare curent) am cumparato din comert: 0,1 ohm la 5 W. Pentru o sursa reglabila 1,25 - 30 V / 10 A am folosit 3 rezistente de 0,3 ohm / 5 W in paralel. I-ti recomand sa pui acel stabilizator de 12 V. Ce tensiune maxima livreaza sursa ta de lucru ? 

Link spre comentariu

Buna

Multumesc pentru indicatii.

Sursa mea merge de la 2,1 la 40V cu un LM723... cu un SDT9202 gasit prin sertare...

Ma gindesc in timp sa fac una dubla si cu limitare de curent.

Dar traful are mai multe iesiri, nici nu mai stiu de pe unde achizitionat...am de unde alimenta montajelul.

Ma gindesc sa fac acea cadere in trepte la redresorul auto care nu are decit o iesire de 18V...si pina la 5V mai e cale lunga, dar facem probe sa vedem cit se infierbinta LM7805(cu radiator) la consumul montajului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări