Marele Savant Postat Iulie 29, 2013 Partajează Postat Iulie 29, 2013 Eu l-am facut pe cel dual cu pic16f886 asa cum am mai spus si linearitatea este peste asteptari de buna. probabil ca a contat si folosirea componentelor cu toleranta redusa si sortare rezistentelor de 0.1 ohm. Precum se vede in foto, stabilizatoarele nu au nici cel mai mic radiator, nu se incalzesc peste ambiant. Oricum nu este ce-mi trebuie mie, am nevoie ca una din tensiunile masurate sa fie negativa si nu mi-a iesit ce am intentionat. Mai caut... Link spre comentariu
mosu20 Postat Iulie 29, 2013 Partajează Postat Iulie 29, 2013 Pai nu prea are cum sa masoare tensiunile de la o sursa diferentiala decit cu pretul complicarii schemei. Ramin la parerea ca pentru sursa diferentiala instumentul nemtilor, facut cu Atmega 168, este ideal. Am tot incercat sa vad daca baietii de pe forum sunt dispusi sa faca un proiect cu asemenea utilitate dar pina acum se pare ca nu exista atractie pentru asemenea tema sau poate nu am descoperit-o eu. Link spre comentariu
messu Postat Iulie 30, 2013 Partajează Postat Iulie 30, 2013 In urma discutiilor de ieri dar si a hotararii mele de a face probe si cu alt sunt, aseara am trecut la treaba.Trebuie sa recunosc si sa-i multumesc in special lui @ Dr.L care efectiv mi-a deschis ochii si mintea cand a punctat faptul ca setarea sunt-ului se face NUMAI din 10 in 10 mili-ohmi, ceea ce sigur ca stiam, dar intr-atat incat sa fi si facut ce trebuia.Asa ca, am decis schimbarea shunt-ului cu unul mult mai mare care sa-mi dea "acces" la setarea, cu finete, a rezistentei. Asa ca am montat un shunt de 1.1 ohm care a schimbat RADICAL situatia. Am facut setarile corecte siSINCER, nu mi-a venit sa cred. Precizia acum este incredibila. Cu un consumator de 21 W/12V (bec auto) indicatia este practic IDENTICA cu cea a multimetrului, in toata plaja de la 1,5V la 12V, asa ca pot deja sa ma declar incantat.In incheiere, nu indraznesc sa dau eu sfaturi cuiva dar as sugera celor care vor sa mai construiasca acest VA-metru, sa nu foloseasca un shunt de valoare prea mica !! Link spre comentariu
albasete Postat Iulie 30, 2013 Partajează Postat Iulie 30, 2013 Felicitari ! Ma bucur pentru reusita ta. Aviz amatorilor de-acum inainte. Putin cate putin, "imbunatatim" performantele acestui V-A meter. Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 30, 2013 Partajează Postat Iulie 30, 2013 ...as sugera celor care vor sa mai construiasca acest VA-metru, sa nu foloseasca un shunt de valoare prea mica...Nu stiu care este schema pe care ai folosit-o ( poate ma indrumi catre un link ceva ) dar ideea este ca un ampermetru de calitate contine un shunt cat se poate de mic, maxim cateva zeci de m Ohm, de ce? pai simplu, la shunt de 1,1 Ohm cum ai zis ca ai folosit si un curent de sarcina de 3A sa zicem, se pierd pe ampermetru ( pe shunt ) 3,3V, si 9,9W adica inadmisibil de mult, ala nu e ampermetru ci poate cel mult o jucarie. Nu poti sacrifica eficienta pentru precizie ci trebuie neaparat sa cauti o solutie care sa satisfaca ambele conditii, si solutii sunt cu siguranta. Link spre comentariu
albasete Postat Iulie 30, 2013 Partajează Postat Iulie 30, 2013 Schema mult discutata este aici: http://www.elfly.pl/multimetr/multimetr_en_DIP.htm Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 30, 2013 Partajează Postat Iulie 30, 2013 @messu -ma bucur ca ti-a fost de folos postarea mea D-aia am ales eu sa intercalez si un operational intre sunt si VAmetru: precizie buna (poate chiar f buna) si sunt de o valoare (f) mica.Dar, se adauga componente in + ... Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 30, 2013 Partajează Postat Iulie 30, 2013 Ok am vazut, multam pentru link. Acuma cert e ca n-am lucrat cu atmega deci nu stiu nimic despre ele, dar daca el poate prelucra direct tensiunea citita de pe un shunt atunci nu vad de ce sa nu se foloseasca unul cat mai mic si precizia sa fie asigurata din ajustari ale soft-ului... PS: Mie unul solutia nu mi se pare deloc stralucita, nu se tine cont de mai multe chestii, mult mai eficient si sigur ar fi un AO bun cu offset mic sau cu posibilitate de ajustare offset, AO care sa citeasca tensiunea de pe un shunt cat mai mic si pe care sa o amplifice si sa o livreze controller-ului.PS2: Boss ( Dr.L ) eu unul consider ca un AO intercalat acolo nu e deloc un pret prea mare pentru un bun dispozitiv, ba dimpotriva, uneori complexitatea asazis sporita este absolut necesara. Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 30, 2013 Partajează Postat Iulie 30, 2013 Si eu, dar e bine sa prezentam avantajele si desavantajele, ca fiecare sa-si aleaga ce i se potriveste.Varianta de baza a VAmetrului costa totusi 20-30 lei.AO+sunt+sursa negativa mai costa 15 lei... si tot asaSi niste rezistente f bune pt sunturi:VISHAY WSR2R0100FEA - rez smd 0,01 ohm, 2W WSL2512R0500FEA - RESISTOR, SMD, 2512, 0.05 OHM, 1 WCa modele, ca sunt de valori diverse. La 2-4 lei/buc Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 30, 2013 Partajează Postat Iulie 30, 2013 De acord cu tine Boss, e mai ieftin asa, dar este si sigur? ce garanteaza ca shuntul de 1,1 Ohm ( spre exemplu ) nu da in anumite conditii tensiune mai mare decat uC-ul ar accepta? si asta este doar unul din aspecte... da costa mai mult, dar eu zic ca siguranta unei bune functionari nu poate fi supusa unui pret, apoi 15 lei in plus nu mi se par sub nici o forma "pre mult", vrei dispozitiv performant si sigur tre sa fii dispus sa si cheltuiesti.PS: Concluzia este ca eu unul n-as folosi asa ceva. Link spre comentariu
messu Postat Iulie 30, 2013 Partajează Postat Iulie 30, 2013 Faceti ce faceti si-mi mai taiati din elan... Si abia incepusem sa ma bucur Glumesc.Da, argumentatiile sint, clar, de bun simt dar, pe de alta parte, daca ma apuc sa adaug un AO cu componentele aferente, deja ajung in alta parte. Plus, alt cablaj....Cred ca momentan sint dispus sa risc si sa las totul asa cum e si asta nu din ratiuni financiare (economie de 20 de lei). Sau, poate sa incerc cealalta sugestie a lui @Dr.L, cu un semireglabil. Altfel, cred ca e bine ca discutia a ajuns si in punctul asta si ca putem astfel sa oferim puncte de vedere diverse, cu pro si conta, pentru cei care vor sa construiasca un VA metru. Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 30, 2013 Partajează Postat Iulie 30, 2013 Ok o sa incerc sa prezint 2 din neajunsurile solutiei prezente:-In anumite conditii orice sunt ( sau aproape oricare ) poate prezenta varfuri mari tranzitorii de tensiune, controllerul respectiv cu siguranta prezinta o tensiune de intrare maxim acceptata si prezenta shuntului tau asa mare e aproape garantat ca acea tensiune se va depasi, implicit riscul distrugerii uC sau cel putin a intrarii respective.-Tocmai prezenta unui shunt asa mare face ca la curent de sarcina mai mare pierderile sa fie inacceptabil de mari. Si nu ma refer numai la puterea disipata de shunt dar si risipa complet inutila de tensiune mi se pare ceva complet nepermis, nici un motiv nu poate justifica problemele tocmai enumerate, nu atunci cand sunt solutii simple si ieftine. Link spre comentariu
messu Postat Iulie 30, 2013 Partajează Postat Iulie 30, 2013 Nu contest sub nicio forma argumentatia ta.Cel putin sub aspectul eficientei energetice, treaba e cat se poate de clara. Totusi, depasirea tensiunii potential distructive de pe portul uC-ului nu poate fi prevenita prin montarea unei diode zenner ?Nu incerc sa despic firul in patru, dar nici nu-mi vine sa pun la gunoi tot ce-am mesterit pana acum si s-o iau de a capat. Sau poate sint eu prea sentimental Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 30, 2013 Partajează Postat Iulie 30, 2013 Are si uCul zennere interne. Al meu a vazut si vre-o 12V in loc de max 5V pe intrare.Dar cum referinta e de cam 2,5V, asta e si tensiunea maxima pe care o poate masura.Deci un zenner de 3,3V e binevenit.Problema e ca mai trebuie inseriata o rezistenta intre sunt si intrarea uC (in paralel cu zennerul), ca altfel se duce si zennerul fara comentarii Link spre comentariu
messu Postat Iulie 31, 2013 Partajează Postat Iulie 31, 2013 Deci s-asa-i rau, s-asa nu-i bine....OK. Am sa incerc din nou cu shunt de valoare mica (sub 1 ohm) si cu un semireglabil, sa vad ce se intampla.Pana atunci intreb asa: la ce valoare, sau sub ce valoare trebuie mentinut shunt-ul ca sa nu produca supratensiuni periculoase ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum