Dr.L Postat Iulie 24, 2013 Partajează Postat Iulie 24, 2013 Si de fapt problema cu nelinearitatea are doar 2 cauze destul de simple:- operationalul trebuie alimentat cu tensiune negativa (Vasile a tinut cont de asta)- operationalul trebuie sa aiba offset foarte mic (uV). Asta se poate rezolva ori cu operationale de calitate si mai scumpe (7-10 lei buc), ori cu operationale ce au reglaj de offset.Cred ca si batranul 741 ar face fata in cazul asta (atentie insa la tensiunea de alimentare, sa nu fie prea mica). Link spre comentariu
albasete Postat Iulie 24, 2013 Partajează Postat Iulie 24, 2013 Un exemplu de operationale de calitate pentru schema lui Vasile ? Asta pentru a nu interveni in schema, cu modificari. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Iulie 24, 2013 Partajează Postat Iulie 24, 2013 Eu am folosit LM2904 si masuratoarea pare suficient de liniara. Acuma vreau sa incerc sa vad cum il alimentez "sub masa" si cum lamuresc ca una din masuratori sa fie pentru o tensiune negativa. Link spre comentariu
mosu20 Postat Iulie 24, 2013 Partajează Postat Iulie 24, 2013 ramine aceeasi chestie din Elektor dedicata surselor diferentiale. http://www.elektor.com/magazines/2010/september/dual-voltage-current-display.1466817.lynkx din cite vad dau si programul sursa. Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 24, 2013 Partajează Postat Iulie 24, 2013 OPA277 - High Precision Operational Amplifier7-10 lei buc, + ca are reglaj de offset (dar merge mai mult decat acceptabil si fara).Sau OPA2277, pret dublu, 2 OP-ampuri intr-o capsula, fara reglaj de offsetEu am folosit un OPA277 fara ai-i regla offsetul si eroarea e de 20mA la 10A. Acu cine stie ce am nimerit eu. Link spre comentariu
mosu20 Postat Iulie 25, 2013 Partajează Postat Iulie 25, 2013 OPA277 - High Precision Operational Amplifier7-10 lei buc, + ca are reglaj de offset (dar merge mai mult decat acceptabil si fara).Sau OPA2277, pret dublu, 2 OP-ampuri intr-o capsula, fara reglaj de offsetEu am folosit un OPA277 fara ai-i regla offsetul si eroarea e de 20mA la 10A. Acu cine stie ce am nimerit eu.Pare un pret rezonabil pentru un operational performant.Ce schema ati folosit? Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 25, 2013 Partajează Postat Iulie 25, 2013 Aici postasem linkul catre solutie: viewtopic.php?p=1287328#p1287328Care duce aici: viewtopic.php?p=1281561#p1281561 (merita citit tot subiectul!)Practic operationalul are o amplificare fixa si alimentare diferentiala. Iar Volt-Ampermetrul e setat cu rezistenta echivalenta (rez sunt*amplificarea).Acum vad ca nici n-am apucat sa testez OPA-ul Nu-i nevoie de persoana a 3-a (din varii motive, cum ar fi varsta, sau parerea ca pe forum suntem toti destul de egali). Link spre comentariu
messu Postat Iulie 29, 2013 Partajează Postat Iulie 29, 2013 Am reusit, in weekend, sa termin voltampermetrul. Pana la urma n-am mai schimbat LCD-ul pentru simplul motiv ca n-am gasit un LCD pentru care vanzatorul sa-mi garanteze (cu fisa tehnica de la producator) ca BL-ul are consum mai mic. Asa ca am revenit la alimentarea cu rezistenta de putere, pe care am montat-o pe radiatorul sursei unde s-a potrivit, din intamplare, perfect fara alte prelucrari mecanice. Asa ca, din probele, facute pana acum, temperaturile se mentin intr-o zona "prietenoasa" :)Precizia VA-metrului este,...., asa s-asa. Pe tensiune are o indicatie aproape identica cu cea a multimetrului, deci este in regula. La curent insa treaba mai scartaie (abatere de circa 100 mA) pentru ca e "imposibil" de potrivit valoarea shunt-ului cu valorile soft-ului. Eu am pus un shunt de 0,1 ohmi/10 W pentru care daca setez uC-ul la 0,1 imi da o valoare mai mica cu circa 100 mA, fata de multimetru si daca setez 0,09 imi da o valoare mai mare cu circa 100 mA.Am sa incerc sa schimb shunt-ul si poate reusesc sa ma apropii de adevar mai mult.Una peste alta sint destul de impacat Link spre comentariu
mosu20 Postat Iulie 29, 2013 Partajează Postat Iulie 29, 2013 Cu totii am remarcat neliniaritatea AVR-ului. Tinind cont de faptul ca nu se foloseste niciun amplificator pentru masurare este totusi o eroare acceptabila. Eu am facut, de curiozitate, un test inseriind 4 DVM-uri cu acest aparat de masura si nu am reusit sa am indicatii similare la 2 aparate iar abaterea fata de medie era undeva la 3%, ceeace mi se pare rezonabil. Daca ma uit la instrumentele analogice care se folosesc pentru surse chiar este o performanta sa ai o abatere cum are AVR-ul acesta. Este o sursa frumoasa si cred ca va fi si foarte utila asa cum este. Felicitari pentru finalizare. Link spre comentariu
albasete Postat Iulie 29, 2013 Partajează Postat Iulie 29, 2013 In primul rand felicitari ! A iesit o sursa bine lucrata. Daca becul din imagine este de 12 V / 21 W, trebuie sa ai cca. 1,61 A. (Teoretic 1,75 A, doar teoretic, practic... verifica cu un multimetru totusi intensitatea). Incearca sa jonglezi din setarea suntului, adica seteaza la 0,08 daca la 0,09 ai cu 100mA mai mult si vezi apoi ce amperaj ai . Eu asa am procedat. Link spre comentariu
messu Postat Iulie 29, 2013 Partajează Postat Iulie 29, 2013 Multumesc !Da, e un bec auto de 5W/21 W. In imaginea asta e conectat filamentul de 5 W.Am jonglat cu setarile, dar "nu se pupa cu multimetrul". O sa incerc sa schimb shunt-ul .Shuntul e de 0,1 ohmi si, intra-adevar, daca pun valoarea asta si in uC, imi da o citire de circa 1,60 A, cum spui si tu, dar multimetrul imi arata peste 1,70 A. Asa ca, momentan am pus valoarea 0,09 ohmi cara imi da o citire de circa 1,85 A Link spre comentariu
mosu20 Postat Iulie 29, 2013 Partajează Postat Iulie 29, 2013 vezi ca mai este o optiune acolo dar este mai laborioasa. Inafara de optiunea de a introduce valoarea rezistentei este si optiunea de a corecta curentul afisat cu o intr-o anumita plaja + sau _ . A prevazut-o polonezul pentru cazul in care nu se cunoaste valoarea exacta a suntului. Este posibil sa se poata corecta. Suntul respectiv are o toleranta destul de mare si ar trebui masurat cu ceva care afiseaza sutimi de ohmi dar in lipsa se poate apela corectia din soft. Link spre comentariu
albasete Postat Iulie 29, 2013 Partajează Postat Iulie 29, 2013 Masoara totusi shuntul, vezi cati ohmi are. La mine o rezistenta de 0,1 ohm/5 W, masurata are 0,3 ohm, deci... Oricum, eroarea de 0,10 - 0,15 mA nu-i mare. Nu cred ca trebuie o precizie de 0,01%. Personal, citirea amperilor este utila pentru a sti cat curent "trage" consumatorul respectiv. Off topic: ce schema ai folosit la realizarea sursei reglabile de tensiune ? Aparatul de deasupra ce reprezinta, este sursa reglabila iar aceea de jos sursa cu tensiuni fixe ? Link spre comentariu
messu Postat Iulie 29, 2013 Partajează Postat Iulie 29, 2013 Aparatul de deasupra este fosta sursa reglabila. Ceva mai rudimentara si fara voltmetru ceea ce m-a enervat din prima clipa si ceea ce m-a si convins sa construiesc o sursa cu instrumente de masura pe ea.Altfel e buna si sursa aia mai ales ca livreasa o tensune de pana la vreo 35V fata de asta noua care e limitata la 20V (chiar un pic sub) pentru ca atat livreaza incarcatorul de laptop. Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 29, 2013 Partajează Postat Iulie 29, 2013 Ai putea seta VAmetrul sa arate o valoare mai mare a curentului si sa culegi tensiunea de pe sunt printr-un potentiometru. Si de acolo o setezi.Din pacate VAmetrul se poate seta din 10 in 10 mili-ohmi, ceea ce nu prea ajuta la sunturi mici.O alta problema a VAmetrului cu un sunt destul de mare, e ca tensiunea la iesirea sursei variaza in functie de consum!Adica reactia sursei nu tine cont de ce cade pe sunt (in functie de consum)Daca luai un LCD cu litere albe pe fond albastru, ala sigur consuma vre-o 20-30mA, ca are doar un singur led alb (cu eficienta mare).Oricum, arata f bine sursa, felicitari! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum