messu Postat Iulie 12, 2013 Partajează Postat Iulie 12, 2013 Sincer, imi pare rau ca v-am vat de lucuru la modul asta...Aseara m-am gandit si eu sa desfac afisajul sa vad ce e prin el. Chiar sint curios si astazi asta o sa fac.Afisaj fata BL ar fi ultima varianta pentru ca chiar nu vrea sa stau sa ma chiorasc la el. Zic ca are si afisajul ala rostul lui....Oricum, astazi o sa-l desfac si o sa va spun ce am gasit in el... Link spre comentariu
albasete Postat Iulie 12, 2013 Partajează Postat Iulie 12, 2013 Vezi sa nu-l strici ! Lasa-l asa, nu umbla la el. Din proprie experienta, am folosit la voltampermetre numai afisaje fara BL si se vede foarte bine. Sunt afisaje verzi, reflexive. Cele de la fax-uri nu se vad foarte bine in pozitia verticala, trebuiesc puse oarecum oblic, in rest sunt O.K. si cele fara BL. Pacat ca nu te-am putut ajuta sa duci treaba pana la capat, dar nu dispera, poate gasesti niste stabilizatoare mai bune.Uite cum se vede un LCD reflexiv (fara BL): Link spre comentariu
mosu20 Postat Iulie 12, 2013 Partajează Postat Iulie 12, 2013 Din cite vad pacientul are parte de amputare si nu de operatie. Eu spuneam ca ar trebui desfacut de acolo afisajul si pus altul si nu sa aiba parte de inlaturarea ecranului. Ideea era ca avind un afisaj care sa consume mai putin se diminueaza incalzirea stabilizatorului. Cu afisajul acesta este clara problema. Este un tip care consuma ceva mai mult dar asta nu il face inutilizabil. Un asemenea tip de afisaj mai fomist la BL am folosit la un FLL si merge fara probleme. Eu ramin la parerea ca o solutie ar fi renuntarea la acest cablaj al polonezilor si facut cablajul postat de GeoMar deoarece este o treaba verificata si rasverificata. De curiozitate voi lua astazi un LM7812 fara radiator si voi pune un consumator sa vedem la ce curent incepe sa se incalzeasca mai serios. Nu am facut asemenea verificare niciodata si s-ar putea sa fie ceva surprize. Link spre comentariu
messu Postat Iulie 12, 2013 Partajează Postat Iulie 12, 2013 Nu vreau sa fiu de alta parere, cu orice pret, dar chiar nu-mi dau seama cum ar putea sa influenteze cablajul problema actuala. Asa cum am spus, am alimentat BL-ul de unul singur, fara niciun cablaj si a incalzit regulatorul foarte tare. La consum de 150 mA.In alta ordine de idei, am fost azi la "piata" si am mai luat un regulator. Sa vedem cum se comporta asta, ca eu tot nu ma impac cu incalzirea asta la un curent asa de mic....Cu display-ul nu va faceti griji ca am mai desfacut. Chiar am construit un BL pentru un display la care BL-ul era ars, asa ca am antecedente :)Poate are asta vreo hiba reparabila, ca de la tehnologia chinezeasca eu unul am inceput sa ma astept la ORICE... Link spre comentariu
messu Postat Iulie 12, 2013 Partajează Postat Iulie 12, 2013 Ca idee, in cazul distrugerii regulatorului prin deriva termica, ce se intampla ? Se intrerupe circuitul sau nu mai diminiuaza tensiunea si poate sa apara tensiunea de intrare si pe iesirea regulatorului.Intreb pentru ca ma gandesc ca daca circuitul se intrerupe , deci nu exista pericolul distrugerii componentelor de dupa regulator, l-as lasa asa si daca se strica sa se strice...Ce ziceti, merita sa risc ? Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 12, 2013 Partajează Postat Iulie 12, 2013 Pai la 150mA, normal ca se incalzeste bine, ca disipa mult! P=U*I pana la urma! Stabilizatorul de 5V, alimentat la 12V, disipa (12-5)*0,15=1,05W. Ceea ce e mult fara radiator (stabilizatorul atinge 70-100 de grade).Ori pui stabilizatoarele pe radiatoare, ori alimentezi BLul printr-o rezistenta separata, dinainte de regulatoare (si, evident, rezistenta o sa se incalzeasca acum). Link spre comentariu
messu Postat Iulie 12, 2013 Partajează Postat Iulie 12, 2013 Sigur, si eu am facut calculul asta dar, sincer, nu m-am gandit ca 1W ar fi atat de mult...Si cam cat de mare ar trebui sa fie radiatorul pentru functionare corecta ? Link spre comentariu
mosu20 Postat Iulie 13, 2013 Partajează Postat Iulie 13, 2013 eu nu am calculat niciodata deoarece am pus ce am avut mai mare, functie de locul existent. Din foaia de catalog reiese ca este garantat pina la 125 grade C si poate disipa pina la 14W dar ma indoiesc de faptul ar avea viata lunga la asemenea temperatura. Chestia asta mi-a dat insa ideea sa folosesc o capsula pentru a termostata o incinta pentru un oscilator de referinta. Ar fi culmea sa si mearga chestia... Daca se distruge stabilizatorul de 12V se poate intrerupe alimentarea, ceeace nu ar fi sau, sau, in cazul mai neplacut, tensiunea de la intrare ajunge pe LM7805 care, la rindul lui poate face poc si atunci se duce totul dat fiind faptul ca nici AVR-ul si nici LCD-ul nu sunt protejate. Nu cred ca se ajunge aici, totusi deoarece seria LM78xx s-a dovrdit destul de fiabila. Link spre comentariu
albasete Postat Iulie 14, 2013 Partajează Postat Iulie 14, 2013 Eu am alimentat un montaj care utiliza LCD albastru cu BL si am folosit 78L05 care "duce" 100mA si nu s-a incalzit nimic, alimentat fiind cu 12 Vcc. Acum nu stiu cat consuma LCD-ul albastru cu BL si intregul montaj. Daca trosneste 7805, ai 2 sanse: sa ramana intrerupt si nu se alimenteaza montajul sau viceversa si atunci...Totusi, nu sunt impacat cu raspunsurile. Am vazut pe forum diversi colegi care vand diverse voltampermetre, dar nu am vazut niciun radiator pus pe vre-un montaj, cu exceptia celui realizat de initiatorul topicului. Link spre comentariu
mosu20 Postat Iulie 14, 2013 Partajează Postat Iulie 14, 2013 am masurat consumul la alimentare cu 24v si este de 56mA cu BL albastru. Nu ai de ce sa montezi radiator la un asemenea consum deoarece abia se simte cresterea temperaturii LM-ului. Pe de alta parte, am alimentat un bec de 12v/0.3A si nicipomeneala de incalzire exagerata a stabilizatorului. Nu stiu care ar putea fi ex[licatia sunt depasit de problema. Link spre comentariu
fratello Postat Iulie 14, 2013 Partajează Postat Iulie 14, 2013 @ Messu : Sugerez alimentarea BL separat, din sursa de 12 volti sau -si mai bine !- direct de pe condensatorul de filtraj de la iesirea din punte. Pentru 12 Volti recomand o rezistenta de cca. 330 ohmi@3W ; pentru tensiune mai mare trebuie crescuta valoarea corespunzator ... Altfel, orice ai face, daca alimentezi ACEST BL dintr-un regulator (78xx) , regulatorul va frige ; am patit-o si eu cu un exemplar (display verde, cu BL ce consuma cca. 400 mA). Rezolvarea a fost alimentarea separata.Succes ! Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 14, 2013 Partajează Postat Iulie 14, 2013 400mA pt BL? Pai chinezul a uitat sa puna rezistenta de limitare a curentului Astea verzi au 10 leduri ce lumineaza slab. 10mA pe led e indeajuns...Cele alb-albastre au un singur led alb (superluminos), pe la vre-o 20mA. Daca curentul nu e limitat la aceste valori, ledurile lucreaza prea calde si se distrug in timp Link spre comentariu
messu Postat Iulie 15, 2013 Partajează Postat Iulie 15, 2013 Buna dimineata !N-am reusit sa mai fac nimic in weekend, ca n-am prea stat p-acasa, asa ca planul este sa reiau astazi.Display-ul nu-mi mai vine sa-l desfac ca, se pare, functioneaza in parametrii, la cei cca. 150 mA consumati.Asa ca azi, in primul rand, am sa incerc sa montez un radiator si sa-l urmaresc sa vad cat de tare se incinge.Pasul 2, daca situatia este in continuare "prea fierbinte", sa alimentez BL-ul direct din sursa, printr-o rezistenta.Vedem.... Link spre comentariu
messu Postat Iulie 16, 2013 Partajează Postat Iulie 16, 2013 Aseara am reluat probele, asa cum am promis. Adica cu radiator. N-am pus unul prea mare, insa mare lucru n-am rezolvat. Se incinge si radiatorul suficient de tare. Oricum, am constatat ca nu-mi mai incape in cutie... Cu rezistenta de putere, cum mi-a sugerat @ fratello, sigur o sa lumineze PREA SLAB. Cu o resiatenta de 100 de ohmi e slab, dar vizibil. Cu 330 de ohmi, nu cred ca se va mai vedea nimic.... Oricum, intre timp m-am enervat si am desfacut si display-ul, ca as vad ce e cu BL-ul ala. Stam in felul urmator: Lumina provine de la 20 de led-uri conectate,....asa cum se vede in desenul atasat... Ciudat este ca, cu ocazia asta, am constatat ca si BL-ul se incalzeste. Nu la fel de tare ca regulatoarele, adica nu este fierbinte, dar este sensibil cald, ceea ce ma face sa cred ca nu functioneaza cum trebuie... Un alt element care m-a pus pe ganduri este ca, atunci cand alimentez BL-ul, transformatorul sursei de alimentare incepe sa zbarnaie aproape la ca atunci cand pun sursa in scurtcircuit. Posibil sa ma insel, dar sint tentat sa cred ca e ceva putred p-acolo. Din pacate la led-uri nu pot sa umblu pentru ca peste ele este turnata un fel de rasina transparenta. Ce ziceti ? BL-Model.pdf Link spre comentariu
fratello Postat Iulie 16, 2013 Partajează Postat Iulie 16, 2013 Parerea mea este ca BL nu are nimic ; pur si simplu asa este construit sa functioneze. Daca LED-urile sunt alimentate "la maxim" (20 mA/LED, puse in paralel ?!?), atunci BL va consuma cei 400 mA de care am mai spus ... Repet : am alimentat asa un BL similar, la un display 2x16, printr-o rezistenta si functioneaza perfect de vreo doi ani.Daca 100 ohmi este mult, de ce nu incerci cu 47 ohmi @ 3 wati ?! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum