albasete Postat Iulie 10, 2013 Partajează Postat Iulie 10, 2013 In schema, singurul condensator de filtraj este la iesirea stabilizatorului de 5 V, acela de 22uF/6V. Evident, fara un filtraj adecvat a-l sursei ce urmeaza a fi monitorizata nu o sa aiba stabilitate. Am patito si eu, cu toate ca am facut decuplari cu 100nF la pinul 21, 26 si 27. (Ultimii realizeaza citirea U si I ). Am spus parca treaba asta intr-un post anterior.Din aduceri aminte, LCD-urile albastre parca au 2 leduri, cele verzi 12 leduri... Sa inteleg ca al tau este albastru ? (15 mA consum). Link spre comentariu
mosu20 Postat Iulie 10, 2013 Partajează Postat Iulie 10, 2013 Al meu da, este albastru. Nu stiu cite LED-uri au dar nu cred ca asta este problema.Eu am intrebat cit consuma montajul voltampermetrului, pe total, pentru a vedea care este puterea disipata de LM7812. Daca luam in considerare faptul ca voltampermetrul se alimenteaza undeva la 25V (plus-minus ceva, functie de situatia concreta) atunci cca 13V trebuiesc disipati de catre LM7812. Stiind conditiile acestea este simplu de vazut ce nu este in regula efectuind citeva masuratori simple. In primul rind se alimenteaza cu cca 7,5V la intrare LM7805 si se masoara cit este consumul si se compara cu ceeace ar trebui sa fie (AVR+LCD). Dupa treaba aceasta se pune LM7812 la locul lui si se alimenteaza montajul in mod normal facindu-se a doua masuratoare a curentului. Abia dupa aceasta se pot trage niste concluzii. Stiu ca in schema este un singur condensator de filtraj dar daca te uiti in fisa LM-urilor este obligatorie montarea unor condensatoare pentru ca acestea sa lucreze corect. Mai ales, acolo unde se specifica sa fie cu tantal, cu tantal sa fie puse. Incearca sa verifici si vei vedea ce frumos lucreaza LM-urile daca respecti aceasta minima cerinta impusa de fabricant. si nu condesatori mari trebuiesc ci de 330n si 100. Link spre comentariu
albasete Postat Iulie 10, 2013 Partajează Postat Iulie 10, 2013 Per total, acest voltampermetru are un consum foarte mic, de-asta ma surprinde incalzirea excesiva a stabilizatorului de 12 V. Conteaza si tipul LCD-ului, pentru ca cele verzi cu BL au consum mai mare decat cele albastre si asta poate fi o cauza a supraincalzirii. Teoretic aceste stabilizatoare lucreaza pana la 1 A, practic...Alt aspect: voltampermetrul este alimentat dintr-o sursa in comutatie (alimentator laptop, asa am inteles). Posibil ca LM-ul sa nu se impace bine cu sursa in comutatie. Cu cca. 3 ani in urma am facut o sursa in comutatie (cu LM 2576 T Adj.) echipata cu un astfel de voltampermetru, dar era alimentat din condensatorii de filtraj ai sursei, adica inainte de intrarea in regulator si functiona bine, fara probleme. Asteptam rezultatele testelor/masuratorilor. Link spre comentariu
mosu20 Postat Iulie 11, 2013 Partajează Postat Iulie 11, 2013 Pai vad ca nu mai spune nimic... Sa vad ce mai am de facut si fac de curiozitare niste masuratori pe un exemplar de va-metru care il am pregatit pentru o sursa. Este facut pe cablajul proiectat de GeoMar la care am aplicat ce s-a mai discutat. Link spre comentariu
messu Postat Iulie 11, 2013 Partajează Postat Iulie 11, 2013 N-am mai zis nimic pentru ca, din motive pe care inca nu le cunosc, elforum nu ma mai notifica la aparitia unui nou mesaj in cadrul subiectului. In sfarsit...Treaba sta in felul urmator:-am schimbat toate regulatoarele, toti condensatorii, in toate directiile de mi-a venit acru. Asa ca am decuplat backlight-ul din circuit si l-am alimentat dintr-un sursa separata cu un 7805 montat pe un radiator din tabla de cupru de 0,5 mm grosime si o suprafata de vreo 60 cmp.Aceeasi poveste - se incalzeste cu tot cu radiator de abia mai pot tine mana pe el.Din nou, consumul masurat al BL-ului este de circa 150 mA. De ce se incalzeste in halul asta regulatorul care "stie" in principiu 1 A, nu mai pot sa inteleg. Chiar m-ar interesa parerea voastra !!!Consumul restului de montaj, uC+regulatoare+display+etc., este de 15,3 mA si bineinteles ca totul e OK s i nu se mai incalzeste nimic...Ce sa-i mai fac ?A propos, n-am facut cablajul lui Geo Mar pentru ca n-am stiut de el :( Am atacat schema direct de pe siteul polonez ...Si inca ceva: acum am alimentat totul din surse clasice cu transformator Link spre comentariu
mosu20 Postat Iulie 11, 2013 Partajează Postat Iulie 11, 2013 Ar trebui incercata varianta montarii unui condensator de 0,33 micro la pinul de intrare si de 100n la iesirea lui LM7812, asa cum este in fisa. Posibil sa fi nimerit o serie mai ciudata se stabilizatoare. Se incalzeste asa cind oscileaza. Si eu am patit-o mai demult si de atunci nu mai cumpar componente ieftine. Ultima incercare ar fi sa alimentezi de la acest stabilizator un bec care sa ia 100-500mA la 12 V si sa vezi daca se incalzeste excesiv. In aceasta situatie poti sa le arunci sau sa le folosesti la curenti de citiva mA.Consumul montajului este normal la valoarea masurata. Link spre comentariu
albasete Postat Iulie 11, 2013 Partajează Postat Iulie 11, 2013 Sa inteleg ca ai alimentat 7805 separat si se incalzeste si el ? Parca se incalzea numai 7812, iar 7805 nu. Ce filtrare ai pe alimentarea voltampermetrului ? Te-am mai intrebat odata.Ca fapt divers, din sursa cu LM 7812 alimentam radiocass.-uri auto, pentru probe. Vorba d-lui. Mosu, cred ca ai nimerit stabilizatoare de o calitate "exceptional" de proasta. Link spre comentariu
messu Postat Iulie 11, 2013 Partajează Postat Iulie 11, 2013 Initial am crezut ca se incalzeste numai 7812, pentru ca 7805 era defapt un 78L05 si n-am pus mana pe al ca era inaccesibil. In momentul in care l-am schimbat cu 7805 treaba (incazirea excesiva) e devenit usor de sesizat. Filtrajul e de 4700 uF, dar nu cred ca mai e relevant pentru ca, asa cum am spus, am izolat alimentarea BL-ului. Doar el de unul singur produce, practic, consumul. Consumul lui e mai mare de 10 ori de cat cel al restului de montaj.Intrebarea mea era daca aveti vreo idee de ce se incalzeste asa de tare la curent asa de mic.Probabil ca oi fi nimerit regulatoare proaste, dar chiar toate !?!?! Hmmm ...Am sa mai incerc asta seara si montarea unor condesatori asa cum a sugerat @mosu20. Link spre comentariu
fratello Postat Iulie 11, 2013 Partajează Postat Iulie 11, 2013 @ Messu : Ce tensiune ai la intrarea in 7805 ? Link spre comentariu
messu Postat Iulie 11, 2013 Partajează Postat Iulie 11, 2013 In prima varianta aveam 12 V ca intrarea lui 7805 e montata pe iesirea lui 7812Cand am alimentat BL-ul separat, la intrarea lui 7805 am circa 17 V (de la un traf de 12 redresat si filtrat) Link spre comentariu
mosu20 Postat Iulie 11, 2013 Partajează Postat Iulie 11, 2013 Nu stiu ce sa iti spun atunci, oricum este mult prea mare consumul pentru un AVR si un LCD. Problema nu este ca trebuie izolat de sursa stabilizata ai caror parametri vrei sa ii monitorizezi ci pur si simplu trebuie sa identifici consumul excesiv. Uite, imi trece o chestie prin cap. Acolo sunt mai multe fisiere hex care trebuiesc incarcate in AVR fuctie de tipul acestuia. Ce tip de Atmega folosesti, ce tip de LCD si ce fisier ai incarcat? Incalzirea poate fi generata si de o programare neadecvata. Link spre comentariu
messu Postat Iulie 11, 2013 Partajează Postat Iulie 11, 2013 Folosesc Atmega 8-16PU, afisaj 1x16 am incarat bineinteles hex-ul pentru 1x16.Poblema este ca incalzirea se produce doar cu lumina de fundal aprinsa. Altfel consumul e de 15 mA.Fara backlight nu se incalzeste nimic...Nu cred ca se pune problema de o programare neadecvata, pantru ca totul functioneaza corect cu exceptia incalzirii exagerate a regulatoarelor.Cred ca am dat de o nebuloasa a electronicii, ca vad ca ne-a incurcat pe toti.In sfarsit, nu stiu ce o sa fac. O sa ma mai gandesc, la noapte...:(Oricum , va multumesc tuturor, pentru ajutor si sugestii ! Link spre comentariu
mosu20 Postat Iulie 11, 2013 Partajează Postat Iulie 11, 2013 in situatia aceasta pare a fi totul corect. singura chestie care ar mai putea fi facuta ar fi schimbarea LCD-ului si vazut comportamentul. se ajunge la concluzia medicului:"operatia reusita, pacientul mort din cauze necunoscute" Sincer, acum am alimentat din nou la 24v VA-metrul care il am prin sertar si abia se incalzesc stabilizatoarele. Eu nici nu le-am pus radiatoare, nu a fost nevoie. Cu rabdare cred ca se va rezolva. Poate faci un alt cablaj. Link spre comentariu
messu Postat Iulie 11, 2013 Partajează Postat Iulie 11, 2013 Un alt cablaj ma tem ca n-ar rezolva poblema. Asa cum am spus, fara BL situatia arata foarte normal.Display-ul meu are BL verde si pare ca ar avea 12-14 leduri (n-am desfacut sa vad exact)Oricum, acum, inainte de culcare am facut o alta proba. Pe 7805 am pus ca si consumator un bec de 6.3 v - 0,3 A. Curentul masurat pe care-l targe este circa 200 mA si regulatorul se incalzeste, dar moderat. Oricum muuuult mai putin decat cu BL-ul de la display care consuma doar 150 mA.Eu unul nu pot sa trag decat o singura concluzie: BL-ul ala e cam bagabont. Dar tot nu-nteleg ce se intampla acolo... Link spre comentariu
albasete Postat Iulie 11, 2013 Partajează Postat Iulie 11, 2013 Am gasit solutia: facem schimb de afisoare, eu am verde 1x16 fara BL. Hai ca ne-ai dat de lucru cu minunatia ta. Ce-l mai bine pune afisaj fara BL. Am epuizat toate solutiile, chiar nu stiu ce sa zic. Verifica si lipiturile, cablajul, firele care vin la BL, sa nu fie vre-un scurt ceva, Uitate cu atentie, daca ai si o lupa este si mai bine. Personal am patit la alte montaje, desi ma uitasem... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum