Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Polaritate condensator electrolitic

radusa

Postări Recomandate

Am o intrebare la care personal nu stiu sa raspund si de aceea ma adresez celor care au mai multa experienta.Este posibil, ca la un condensator electrolitic, nou, care nu are marcaj de + si -, sa determinam care este polul pozitiv si care este cel negativ?Si cateva detalii:Condensatorii, doi la numar, se afla in circuitul dublor de tensiune la o lampa blit de studio. Este o punte facuta din acesti doi condensatori si doua diode. Alternativul intra odata pe comunul celor doi condensatori (banuiesc ca sunt pusi serie, plus la minus) si odata pe comunul diodelor (pe anod D1 si catod D2). Catodul lui D1 se duce in (banuiesc) plusul condensatorilor inseriati si anodul lui D2 in minusul acestora. In felul asta se realizeaza o dublare de tensiune necesara becului de blit. Problema este ca acesti condensatori sunt chiar cei originali si nu sunt marcati decat cu un cod. Nu au nici un fel de marcaj de + sau -. Daca aveti sugesti, astept cu interes. Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• em2006

4

• radusa

4

• zal

3

• dan cod

1

Top autori în acest subiect

Eu inca nu am vazut electrolitic polarizat nemarcat.Probabil sunt nepolarizati.Ce valoare au?O poza cu ei se poate?Cred ca singura posibilitate daca sunt polarizati de a afla plusul si minusul ar fi de incarcat cu o tensiune mica scurt pentru a vedea cum se comporta.

Link spre comentariu

Asa cum spuneam, fiind podus OEM, nu are decat un cod al celui care ii foloseste, si anume HENSEL, producator de blituri foto. Capacimetrul meu indica 60uF (el avand scala max 200uF), dar nefiind foarte performant, am observat ca aceiasi indicatie o da si la un condensator de 1100uF. Cred totusi ca sunt de 50uF avand in vedere ca la alt blit similar pe etajul dublor, am doi de 24uF pusi in paralel. Cei de 24uF, de la celallalt blit sunt facuti de STC (o firma care nu mai exista acum). Anexez poze si cu ei. Se vede ca pe acestia scrie "REVERSIBLE" si mai au si un "NP" in cod, care poate fi "NON POLARISED".Din pacate blitul cu STC-urile nu este la mine si nu mai tin minte daca acestia erau marcati pt polaritate sau nu. In continuare pozele:

Link spre comentariu

Eu zic ca ti-ai raspuns singur, in primul post, unde te-ai referit la diode.Catodul diodei vine la plusul condensatorului.Marcheaza-i asa si respecta aceasta polarizare si in alte aplicatii, in fond daca sunt bipolari, ii poti lega oricum, dar nimic nu te impiedica sa respecti o anumita polarizare.Condensatori electrolitici bipolari (nepolarizati) de mare capacitate exista, eu am folosit masiv mai demult, in instalatii de sudura wig aluminiu, unde condensatoarele se pun pe alternativ in serie cu arcul de sudura, deci duc sute de amperi si au impedanta neglijabila comparativ cu arcul, deci capacitati foarte mari, deci musai sa fie electrolitici.Tin minte ca prin anii '85 am avut multi de la Frako si alte firme vest-germane, am dus unul ca model la fosta IPRS Baneasa, l-au taiat baietii si mi-au facut conf model unii mai buni decat originalul (fiindca i-am testat manual bucata cu bucata), atunci am vazut si eu cum se face un elco low-esr (la circa 1200 micro / 40-60V) bucata). I-am folosit in baterii din mai multe paralel, dimensionate sa duca 500 amperi alternativ 50Hz ( cam 10-15A/buc ).

Link spre comentariu

...Cred ca singura posibilitate daca sunt polarizati de a afla plusul si minusul ar fi de incarcat cu o tensiune mica scurt pentru a vedea cum se comporta.

Pai cum sa se comporte? Daca-i alimentezi invers la tensiuni mici se depolarizeaza si se polarizeaza invers. Cum sa-ti dai seama daca e ceva in neregula, daca nu maresti tensiunea pana iese borsul din el, si atunci afli ca nu era bipolar?Poate doar sa sacrifici unul de dragul stiintei, sa-l tai si sa-l vezi inauntru.Eu, cel putin, nu stiu vreo metoda sigura nedistructiva, e drept ca nu mi-am pus niciodata problema, sa ma gandesc la niscaiva experimente, iar momentan n-am idee.
Link spre comentariu

O metodă de aflare a plusului şi a minusului la cei polarizaţi cărora li s-a şters scrisul, e de a-i plimba de cîteva ori pe ecranul tubului cinescop al unui tv clasic, apoi se măsoară cu voltmetrul.

Link spre comentariu

Tare!N-am ştiut.Ai incercat?Sigur, in prealabil ar trebui descarcat de tot.Dar oare, daca l-am incarca invers cu o tensiune mica, si-ar schimba polaritatea in urma "operatiei" ?

Link spre comentariu

Cele defecte, au cîteodată şi obiceiul de a-şi schimba polaritatea, dar asta o dată cu modificarea capacităţii (se măreşte exagerat) şi a rez de izolaţie (scade la cîţiva kOhmi), deci se recunosc uşor. Un cond polarizat bun, încărcat invers se ve descărca mai repede decît încărcat corect.

Link spre comentariu

O varianta ar mai fi incarcarea lor printr-o rezistenta de valoare relativ mare(sa zicem 100k) si c-un multimetru sa se observe cat de repede se incarca, dupa jdecata mea cand sunt polarizati corect ar trebui sa se incarce mai repede

Link spre comentariu

In primul rand, multumesc pt pareri.!. Nu stiu daca sunt bipolari sau electrolitici polarizati. Am sa ma interesez inca odata, cel de la STC, ce tip este. 2. Problema nu este marcarea lor acum, si respectarea marcajului in toate situatiile de folosire, deoarece ei odata montati in blit, vor ramane acolo. Problema e sa nu bubuie, daca au fost montati invers. 3. Am incercat in prima faza testul lui 'zal', dar nu s-a intamplat nimic. Au ramas la fel, nici nu s-au incarcat mai mult, nici nu si-au schimbat polaritatea, ei avand o mica tensiune pe ei, ceva gen 40mV. Am sa mai incerc in diverse situatii, descarcat complet, incarcat cu catva volti si intr-un sens si in celalalt, etc. Ei sunt noi, nu a fost pusa nici un fel de tensiune pana acum pe ei. Ma gandesc ca tocmai de aceea nu s-a intamplat nimic, deoarece fiind noi, ei nu au o 'preferinta' de incarcare, sunt inca 'neutri'. 4. Polaritatea cu care i-am gasit incarcati (cei 40 mV) este opusa, una fata de celalalta, in raport cu inscriptionarea de pe ei. De fapt unul avea cam 40mV si celalalt cam 2V. -Voi incerca, imediat ce timpul imi permite si metode de incarcare/descarcare si cronometrarea timpilor si voi veni cu rezultatele. - Ma gandesc totusi ca pt tehnicienii lor de service, singurul indiciu care ar arata polaritatea, in caz ca sunt polarizati, este pozitia incriptionarii codului pe ei. Sau sunt bipolari, si atunci nu conteaza si nimeni nu-si bate capul cu asta. - Am sa incerc sa masor si capacitatea prin metoda cronometrarii timpului de incarcare, sa vedem cam cat ar da. Am sa folosesc tensiuni mici (undeva intre 10-20 V) ca sa nu ii stric, ca sunt destul de scumpi. Si la celalalt blit, cel cu STC-urile, din patru bucati, cate doi in paralel, au crapat doi. Dar nu am stiut daca sa cumpar niste electrolitici 'normali', din cei care se gasesc pe piata, bineintales Low ESR, Computergrade. Mi se par ca dimensiuni niste 'jucarii' in comparatie cu cei originali. Iar originali nu am reusit inca sa gasesc. Ce ziceti, credeti ca ar merge de pus condesatori standard? Inca odata mersi, voi reveni cu datele masuratorilor.Toate bune

Link spre comentariu

As indrazni si eu un raspuns. Daca este un electrolitic clasic, polarizat (fiind o ciudatenie oem probabil caietul service e cu poza de montaj), atunci ar trebui ca la alimentarea inversa sa se incalzeasca prin strapungerea stratului de oxid (din fabrica toti electroliticii vin preformati cu acel strat si deci polarizati, metoda cu alimentarea un timp la o tensiune mica avand rol de completare a "formatarii"). Pe iutub circula destule filmulete cu condensatori "pocniti" si toate au aceleasi lucru in comun: alimentare inversa cu o tensiune in jur de 12V pana crapa si ventileaza. Din ce cunosc, stratul de oxid incepe sa fie afectat la o tensiune peste 1V asa ca un transformator de 6V cuplat printr-o rezistenta la acel condensator si urmarirea sinusoidei pe osciloscop (chiar si pentru PC) ar da raspunsul. Pe alternanta "normala" tensiunea urca pana aproape de maximum pe cand la cea "inversa" ar trebui sa ramana la o valoare mai mica.Daca sunt bipolari sau nepolarizati sinusoida este identica in ambele semialternante.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări