pyu Postat Martie 27, 2006 Autor Partajează Postat Martie 27, 2006 am facut cablajul de la http://www.tnt-audio.com/clinica/ta/pcl86.html trebuie sa mai lipesc piesele, dar am o nelamurire, nu stiu ce traf de iesire sa folosesc, unul cu sestiunea de 4cm2 mi-ar ajunge? si referitor la traful de alimentare, filamentul trebuie alimentat cu 6.3 v cc, iar cealalta alimentare spune ca trebuie sa fie 230v, apoi redresat, dar daca iau 220 de la priza si redresez are ceva? ca oricum la priza ai intre 240v ziua si 225v seara Link spre comentariu
mariand Postat Martie 27, 2006 Partajează Postat Martie 27, 2006 Nu prea iti recomand sa alimentezi din 220Volti direct de la retea(din motive de siguranta).Faci un traf de alimentare care sa scoata 8Vcu cati amperi ai nevoie(pe urma redresezi,filtrezi si stabilizezi la 6,3V) si o infasurare cam de 170V pentru anodica. Link spre comentariu
blaster Postat Martie 27, 2006 Partajează Postat Martie 27, 2006 am facut cablajul de la http://www.tnt-audio.com/clinica/ta/pcl86.html trebuie sa mai lipesc piesele, dar am o nelamurire, nu stiu ce traf de iesire sa folosesc, unul cu sestiunea de 4cm2 mi-ar ajunge? si referitor la traful de alimentare, filamentul trebuie alimentat cu 6.3 v cc, iar cealalta alimentare spune ca trebuie sa fie 230v, apoi redresat, dar daca iau 220 de la priza si redresez are ceva? ca oricum la priza ai intre 240v ziua si 225v seara4 cm2 cred ca sunt suficienti pentru transformatorul de iesire... oricum acceasi suprafata o au si trafurile pe care le folosesc eu... sunt niste trafuri de cadre (sper ca nu gresesc) de la niste TV-uri pe lampi, la care am rebobinat secundarul ca sa se potriveasca cu impedantza difului. Sa nu uiti sa montezi tolele cu intrefier, ca altfel o sa se satureze miezul si n-o sa se auda deloc bine...Referitor la traful de alimentare... daca lucrezi cu PCL86 alimentarea nu e la 6.3V ci e la aprox 14V (mai exact e in curent: 300mA... de obicei se inseriaza filamentele de la toate tuburile si se alimenteaza de la un generator de curent constant de 300mA, pe care-l poti face de ex cu LM317). Traful as spune ca e OBLIGATORIU... nu vreau sa te am pe constiinta pe tine sau vreun cunoscut de-al tau care pune mina pe sasiul amplificatorului sau vreo alta parte metalica conectata la masa montajului, care in functie de pozitia stecherului in priza se poate intampla sa fie faza retelei. E destul de periculos si asa sa te joci cu 300Vcc... nu-ti fortza norocul.In plus... daca redresezi 220Vca obtii in jur de 310Vcc (pina spre 350V in functie de momentul din zi)... iar PCL86 are tensiunea anodica recomandata max 250V... ceea ce e inseamna ca trebuie sa pierzi aproape 100V pe rezistenta de balast din alimentare... iar 100Vx80mA=8W="reshou" Link spre comentariu
yo9hrb Postat Martie 27, 2006 Partajează Postat Martie 27, 2006 si iti mai apare si faza unde nu vrei (traful are si rolul de separare galvanica, in sec. nu mai exista nul si faza) Link spre comentariu
pyu Postat Martie 29, 2006 Autor Partajează Postat Martie 29, 2006 10x pentru sfaturi ca altfel faceam vreo bomba ceva... :axe: deci daca am inteles imi trebuie pentru filament pana in jur de 14v cc, este vreo problema daca sursa de curent este mai mare de 300mA, pentru ca lm317 stabilizeaza la 1.5A? iar tensiunea nodica sa fie de 170v ac, ceea ce inseamna in jur de 235v cc, conteaza amperajul? eu deocamdata am o singura lampa, dar daca merge bine am sa fac si montajul stereo.blaster eu tot traf din ala de la tv cu lampi vreau sa folosesc. zi-mi te rog si mie cum trebuie bobinat secundar pentru 4 si 8 ohmi. ca primarul este la fel la toate trafurile alea.si cum adica sa montez tolele intre intrefier? Link spre comentariu
blaster Postat Martie 29, 2006 Partajează Postat Martie 29, 2006 ...este vreo problema daca sursa de curent este mai mare de 300mA, pentru ca lm317 stabilizeaza la 1.5A? iar tensiunea nodica sa fie de 170v ac, ceea ce inseamna in jur de 235v cc, conteaza amperajul? eu deocamdata am o singura lampa, dar daca merge bine am sa fac si montajul stereo.blaster eu tot traf din ala de la tv cu lampi vreau sa folosesc. zi-mi te rog si mie cum trebuie bobinat secundar pentru 4 si 8 ohmi. ca primarul este la fel la toate trafurile alea.si cum adica sa montez tolele intre intrefier?Sursa de curent tre sa fie de 300mA... nu mai mare... ca-ti prajesti lampile... LM317 iti poate da orice curent intre 0 si 1.5A... tot ce iti trebuie pt 300 mA e o rezistenta de aprox 4.16 ohmi conectata intre ADJ si OUT.Cu tensiunea anodica poti merge pina la 250V, curentul pe care-l ia fiecare lampa e aprox 40-45mA... daca vrei sa-ti faci un amplificator stereo e bine sa ai un traf de alimentare care sa-ti dea 100mA.Pentru traful de iesire: am considerat ca PCL86 are Ra (load resistance) 7kohmi ceea ce insemna ca ai nevoie de un raport al impendantelor de 1750 pentru un difuzor de 4 ohmi, si de 875 pentru 8 ohmi.Asta se traduce intr-un raport al tesiunilor (si al numarului de spire intre primar si secundar) de aprox 42 (pt. 4 ohmi) si respectiv 30 (pt. 8 ohmi).Transformatorul original conectat la 240V scoate cam 44V, iar secundarul are aprox 550 spire. Dupa un calcul simplu se gaseste ca primarul are circa 3000 spire.Cu raportul calculat initial vei obtine:- pentru 4 ohmi: 72 spire (diametru 0.6 mm)- pentru 8 ohmi: 100 spire (diametru 0.55 mm)Diamtrele de mai sus sunt calculate pentru puterea care ti-o poate da un PCL86 si anume 2.5-3W. Link spre comentariu
blaster Postat Martie 29, 2006 Partajează Postat Martie 29, 2006 am uitat...Tolele se monteaza cu intrefier adica nu le pui intercalat ci pui toate "E"-urile pe o parte iar "I"-urile pe cealalta parte, intre cele doua sectiuni se pune un izolator (hartie, preshpan) de 0.1-0.2 mmDe fapt traful de cadre pe care-l modifici este deja facut asa... cu intrefier... tot ce trebuie sa faci este sa modifici nr de spire al secundarului si sa-l montezi la loc cum era. Link spre comentariu
pyu Postat Martie 30, 2006 Autor Partajează Postat Martie 30, 2006 am sa ma apuc sapt asta de treaba, sa rebobinez trafurile si am sa revin dupa ce-i fac prima proba... eu as spera sa mearga, dar cine stie..... :prayer: Link spre comentariu
norad Postat Martie 30, 2006 Partajează Postat Martie 30, 2006 Sursa de curent tre sa fie de 300mA... nu mai mare... ca-ti prajesti lampile...Asta de unde e scoasa ? In datasheet, se spune ca filamentul se alimenteaza la Vf=13 V (sau 13.3 V dupa altii) iar curentul de filament este If=300 mA. Adica sursa trebuie sa furnizeze cel putin 300 mA pentru ca lampa o sa-si ia cat are nevoie (similar cu un bec de 12 V / 22 W (adica I=2 A) care se alimenteaza la o baterie de masina care furnizeaza un curent de cativa zeci de amperi. Becul papa doar 2 amperi, fara a se arde). Va rog sa reveniti cu lamuriri, deoarece eu nu am mai auzit de chestia asta care tine de curent constant la PCL86. Si asta, pentru primul amplif pe lampi construit de mine a fost cu PCL86, pe care nu l-am alimentat cu curent constant, si nu am prajit lampile. Individul caruia i l-am dat il foloseste fara probleme. P.S. Nu va asteptati ca sunetul unui amplif cu PCL86 sa fie extraordinar ! Are, intr-adevar, un bass mai bun decat un amplif cu CI, dar rezerva de putere este mica. Daca dai volumul mai tare, vei fi coplesit de distorsiuni. In ceea ce priveste bass-ul, in cazul unui amplif cu CI, problema se rezolva usor, cu un montaj pentru control fiziologic al volumului. Bafta multa la constructie! Link spre comentariu
vasilenicolae52 Postat Martie 30, 2006 Partajează Postat Martie 30, 2006 tuburile astea au fost concepute pt. alimentarea filamentelor in serie si CORECT necesita un curent de filament de 300 mA ! [in televizoarele A/N cu tuburi].... se legau in serie si se alimentau direct la 220Vac .... mai aveau in serie un termistor si o rezistenta [acopereau cam 30-40V].... rezistenta permitea reglarea unui curent de filament de 300 mA .... permitea excluderea unui traf pt. alim filamentelor [cca 60W era ceva] , tensiunea anodica obtinandu-se din redresarea directa a tens. de retea ! .... per ansamblu [filam.+anodica] era o solutie mai economica si mai "usoara"[un traf de cca 2-300W....are cateva Kg bune] P.S. iar controlul fiziologic de volum nu are nici o legatura cu faptul ca amplificatorul este construit cu tuburi , tranzistori sau CI ... este o optiune aplicabila tuturor ! Link spre comentariu
yo9hrb Postat Martie 30, 2006 Partajează Postat Martie 30, 2006 Asta de unde e scoasa ? In datasheet, se spune ca filamentul se alimenteaza la Vf=13 V (sau 13.3 V dupa altii) iar curentul de filament este If=300 mA.Lampile astea care incep cu P (PCL, PCF, PCH, PL, etc) se alimenteaza astfel incat curentul de filament este de 300 mA. Sunt concepute pentru aparatura fara traf de retea, filamentele se inseriaza, dar au cadere de tensiune diferita pe fiecare. Tensiunea nu e esentiala, daca-i dai 300 mA, tensiunea va fi cea din catalog. Cele cu E (ECL, EL...) sunt pentru aparatura cu traf de retea, la ele tensiunea e identica (6,3V) pentru ca sunt concepute a se lega in paralel. De aceea televizoarele (10...12 lampi) aveau lampi cu P (se ardea una, se stingeau toate). Le inseriai, mai puneai o rezistenta si un varistor in serie si alimentai tot ansamblul la 220V. La radiouri (3-4 tuburi) nu era economic sa disipi atata energie (desi am vazut un tesla cu niste lampi echivalente cu PL, parca UL). Chestia se facea din ratiuni economice, un traf este destul de scump. Bafta! Link spre comentariu
tubeman Postat Martie 31, 2006 Partajează Postat Martie 31, 2006 Pentru clarificare cu alimentarea si altele uitati aici codificarea europeana a tuburilor "Pro-electron" valabila dupa 1934: http://www.tubedata.info/tubnum.html In radiouri se folosea de multe ori alimentarea serie (tuburi seria C, U, V) pentru ca pe vremuri reteaua electrica era de curent continuu 110-127V, nu alternativ. Radiourile mai pretentioase aveau in locul rezistentei de balast un tub regulator de curent cu dioxid de uraniu (un fel de varistor). Link spre comentariu
Laurentiu Postat Martie 31, 2006 Partajează Postat Martie 31, 2006 Curentul de la filamente nu conteaza. Fiti atenti insa la curentul de la anod. Nu-l depasiti prea mult. Chiar deloc.Laurentiu Link spre comentariu
Laurentiu Postat Martie 31, 2006 Partajează Postat Martie 31, 2006 Din cate stiu, lampa se incalzeste avand o putere termica disipata de .........sa zicem 85 W ( e doar un exemplu). Conform legilor fizicii P=UxI. Daca depasim valorile din catalog (sa zicel ca le crestem - V si I ) puterea termica dispata creste si ea. Deci Lampa incepe sa faca temperatura si siti cum e cand ai temperatura.Laurentiu Link spre comentariu
norad Postat Martie 31, 2006 Partajează Postat Martie 31, 2006 Cred ca informatiile de aici sunt redundante.Daca eu alimentez filamentul unei lampi PCL86 de la un traf cu tensiunea in secundar de 13.3 V si care suporta un curent de 2 amperi, atunci cum se face ca filamentul lampii consuma doar 300 mA ?Am mai masurat odata si tensiunea si curentul pe un PCL86 !Daca e necesar o sa pun si poze ale display-ului aparatului de masura !Asa e, filamentele lampilor cu P* se alimentau in serie; nu vad legatura cu montajul actual.In fine, eu cred ca un montaj de curent constant pentru filament este superfluu.P.S. Daca nu reusesti sa-i lamuresti, atunci zapaceste-i ... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum