Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor atmega8 generare sinus 10-100Hz

srdjan

Postări Recomandate

Am probleme in continuare cu proiectul meu. Am tensiune de referinta sinusul obtinut inainte in domeniul 10-100Hz si mai am o referinta triunghiulara cu frecventa fixa de 10kHz. Am un comparator numeric pe 8 biti care compara valorile celor doua semnale si astfel obtin un semnal modulat in latimea impulsurilor care vor comuta niste IGBT-uri sau MOSFET-uri in incercarea de a obtine un sinus prin aplicarea unui filtru trece jos (probabil de ordinul 2).Toata treaba asta reprezinta un invertor (si variator de turatie) pentru un motor monofazat de 370W@220V. Cele 2 referinte sunt produse folosind timere pe un atmega8 (16b pt sinus si 8b pt triunghi).Pe domeniul 50Hz-100Hz, tensinuea de alimentare a motorului ramane 220V. Totusi pe domeniul 50Hz-10Hz as dori o alimentare proportionala cu frecventa aproximativ dupa formula Ue=4.4*f(Hz) (4.4=220V/50Hz)Intrebarea mea este: cum e cel mai bine sa fac aceasta atenuare a tensiunii?Printre variante ar fi:a) sa redresez controlat cu tiristori tensiunea de alimentarea') autotransformator (later edit)b) sa ajustez factorul de umplere a PWM-uluic) sa fac un filtru pe partea de putered) alte variante sugerate de voi.Orice sugestie e bine venita. Incerc sa fac ansamblul cat mai simplu dar corect ca principiu. Destinatia proiectului este de natura didactica dar si practica pentru ca il voi folosi si eu. E posibil sa sar din schema filtrul trece jos pe partea de putere bazandu-ma pe bobinele motorului si inertia acesuia daca se comporta bine.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• srdjan

13

• cirip

4

• godFather89

3

• Craciun

1

Top autori în acest subiect

Salut,Eu propun b)Faci chestia asta alterand amplitudinea esantionului sinusului citit din tabel. Intr-o prima etapa poti face un shift la dreapta, care e echivalent cu impartire cu 2 a amplitudinii esantionului. Trebuie putina atentie , ca sa nu te trezesti ca schimba semnul si face urat. Simularea e mama sanatatii!

Link spre comentariu

@cirip: merci de raspuns. m-am consultat si cu alte persoane si parerile sunt impartite. asta inseamna ca argumentele nu sunt tocmai solide. eu personal cred ca redresarea cu tiristori ar fi mai simplu de implementat. MCU-ul este cam solicitat in operatii ca sa pot sa fac prea multe calcule in timpii necesari. iar shift-arile de biti nu ajuta foarte mult in situatiea mea.o sa incerc sa redresez tensiunea de la retea cu un unghi arbitrar functie de valoarea citita cu ADC de la pot-ul care ajusteaza frecventa. Varianta ta cirip e foarte buna daca as fi putut prelucra analogic sinusul dar facand comparatia cu trinunghiul in soft-ul mcu-ului treaba e cam lenta.

Link spre comentariu

Varianta ta cirip e foarte buna daca as fi putut prelucra analogic sinusul dar facand comparatia cu trinunghiul in soft-ul mcu-ului treaba e cam lenta.

Nu ai comparator hardware in modulul PWM? Acum 150 de milioane de ani am facut un filtru de telegrafie cu un PIC16F877 fugarit la 20MHz si care scotea audio prin modularea PWMului cu valoarea rezultata din filtrarea digitala. E adevarat ca nu m-am putut duce mai sus de 3.4KHz sau asa ceva cu frecventa de esantionare, din cauza timpului necesar ptr inmultiri pe 16 biti, dar mergea. Deci, nu poti compara cu ceva module hardware din cipan?Reamintesc ca nu folosesc Atmel. Vorbesc in principiu.
Link spre comentariu

hardware nu pot sa compar numaratorul a doua temporizatoare ci doar niste resgistrii functionali (pt generare PWM) ai temporizatorului si valoarea acestuia.varianta spre care am optat mi se pare cel mai simplu de realizat. evident ca daca as avea resurse mai specializate pentru scopul meu arhitecura solutiei ar fi fost alta.O sa vad ce iese cand avansez cu lucrarea. Va tin informati.

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

stiu ca nu s-a mai scris de ceva vreme aici dar uite ca-mi fac curaj sa inviu putin treburile daca tot e la moda saptamana asta :)in atasament se afla o versiune RC a softului pentru o aplicatie ce urmeaza a fi incropita :)asadar se supune discutiilor si oricine poate il poate folosi asa cum crede de cuviinta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări