Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum se obtine curent de calitate de la priza?

Vizitator soberspine

Postări Recomandate

Vizitator soberspine

Salut si imi cer scuze daca am postat unde nu trebuie, sectiunea incepatori mi sa parut mai potrivita decat cea despre alimentare.Problema mea este urmatoarea: Am observat ca majoritatea electronicelor din casa produc un bazait sau tiuit continuu. De exemplu transformatoarele de la laptop sau telefon. Aceeasi problema am si cu sursa de la PC. Am un prelungitor Belkin cu fitre EMI si RFI si ce am observat ii ca ledurile palpaie foarte repede. Presupun ca ii ceva in neregula cu reteaua de curent din casa, cablurile de curent sunt pe stalpi si vin direct in casa la tablou. Intrebarile mele sunt:1. Pot verifica simplu si ieftin calitatea curentului de la priza? 2. De ce am nevoie sa am un curent de calitate care sa nu produca probleme electronicelor sensibile? Am nevoie de o solutie locala pt aparatura hifi si PC.Ce am gasit in cautarile mele sunt ups si stabilizatoare de tensiune dar nu cred ca sunt ceea ce am eu nevoie si daca am inteles bine stabilizatoarele nu sunt bune pt amplificatoarele audio.Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• leoncris

4

• Ticu

3

• Badman

2

• suat

2

Top autori în acest subiect

- Nu prea inteleg cu ce te deranjeaza zgomotele din retea;-Poti vedea zgomotul din retea cu un osciloscop (poti pune un transformator de 5-12V si vedea pe osciloscop tensiunea din secundarul lui);-Daca te deranjeaza in audio zgomotele din retea, foloseste inainte de alimentarea amplficatorului/preamplificatorului filtre EMI dedicate.

Link spre comentariu

"1. Pot verifica simplu si ieftin calitatea curentului de la priza?2. De ce am nevoie sa am un curent de calitate care sa nu produca probleme electronicelor sensibile?"Cunosti macar care'i diferenta intre TENSIUNE si CURENT ?

Link spre comentariu

Am nevoie de o solutie locala pt aparatura hifi si PC.

Aparatura HIFI si sursa PC-ului se ocupa de "calitatea curentului" de la priza. Oricum, nu vad ce importanta are zgomotul "din priza" in functionarea PC-ului.
Link spre comentariu

Am observat ca majoritatea electronicelor din casa produc un bazait sau tiuit

:rade: Odata cu avansarea in virsta nu te vor mai deranja! In urma cu 30...40 de ani si pe mine ma deranja teribil tiuitul trafului de linii dintr-un Miraj4... acum aud de la 14.5KHz in jos.
Link spre comentariu

@soberspine - Tiuitul de la unele aparate are drept cauza vibratiilor mecanice ale unor piese, datorita principiului lor de functionare (utilizarea unor curenti cu frecventa relativ mare). Ele ar trebui "imobilizate" de constructor ca sa nu produca sunete (de exemplu prin impregnare, fixare rigida), dar uneori acest lucru nu reuseste perfect, mai ales la modele ieftine. La fel, bazaitul se aude cand exista oscilatii cu frecventa retelei de curent alternativ.Clipirea LED-urilor se poate datora metodei de afisare prin aprinderea succesiva si rapida a cifrelor/literelor (multiplexare).Aceste chestiuni nu tin de caracteristicile tensiunii de alimentare de la priza.Solutia ar fi sa testezi cu grija aparatele inainte de achizitionare si sa fii atent la aceste aspecte care te deranjeaza.

Link spre comentariu
Vizitator soberspine

Multumesc foarte mult pentru raspunsuri.Stiam ca tziuitul/bazaiutul (coil noise) ii produs de vibratia unor componente dar ma gandeam ca si ce vine de la priza poate sa influenteze.Mi se pare cam ciudat ca multe electronice din casa au zgomotul respectiv si de aceea ma gandeam ca poate sa fie de la reteaua electrica.

Link spre comentariu

Atenţie! Întrerupătoarele iluminate nu sînt cu ''led'' ci cu beculeţ cu neon. Întrerupătorul poate scoate zgomote, chiar şi fum, din cauza contactelor proaste, dar becul acela niciodată. Să nu amestecăm mere cu pere.

Link spre comentariu

Pentru zgomotele pe care le auzi nu este de vina calitatea curentului de la priza.Oricat de "bun" ar fi curentul, tot vei auzi acele zgomote. De vina sunt aparate din casa care scot tot felul de tiuituri si bazaituri. Probabil ca sunt vechi si/sau de o calitate indoielnica. S-ar putea si sa ai un auz mai fin decat ceilalti oameni si astfel sa te deranjeze.

Link spre comentariu

Atenţie! Întrerupătoarele iluminate nu sînt cu ''led'' ci cu beculeţ cu neon. Întrerupătorul poate scoate zgomote, chiar şi fum, din cauza contactelor proaste, dar becul acela niciodată. Să nu amestecăm mere cu pere.

eu am avut intr-o perioadaintrerupatore semnalizate cu LED si rezistenta. Acum am cu neon
Link spre comentariu
Vizitator soberspine

Dupa ce m-am invartit prin casa toata ziua am descoperit o sursa a problemei, cel putin cauza pt care incepe sursa de la calculator sa bazaie.Cauza sunt spoturile din sufragerie, 11 la numar. Spoturile sunt de 220V si problema ii ca nu am intrerupator normal la ele ci sunt legate la 2 potentiometre sau cum se numesc. Bazaiutul apare la calculator cand spoturile nu sunt date la maxim. Acuma ca am aflat una din cauze, pt o astfel de problema ce solutie exista? Multumesc.

Link spre comentariu
Vizitator soberspine

Pai calculatorul ii legat pe un prelungitor Belkin SurgeMaster Extreme care zice ca are filtrare EMI. scrie pe el urmatoarele:Filtrare EMI/RFI 150kHz~100MHz pana la o atenuare de 65db.Nu ii bun prelungitorul sau imi trebuie altceva?Multumesc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări