cnc_step Postat Noiembrie 17, 2011 Partajează Postat Noiembrie 17, 2011 Azi am montat axele verticale la un cnc pentru polistiren. Trebuia sa pun si suruburile azi, dar m-a sunat omul cu suruburile sa-mi spuna ca pe luni sunt gata. Pe axe sunt 2 monturi diferite. Cea mare patrata este pentru zona de alimentare cu + si zona 0, iar cea mica este pentru celalalt capat unde va forma con la diferite proiecte. In momentul cand sunt jos, nichelina este aliniata perfect. Monturile de sus sunt pentru motoare nema 23, monturile de capat sunt facute la nivel profesional de catre subsemnatul pe cnc-ul cel mic si aruncate in soda (ca sa le fac un gri ca o eloxare). Bine-nteles ca nu avea rost sa folosesc ca placute pe rulmentii cu bile aluminiu, din cauza tensiunii care va fi pompata in nichelina, si am folosit o varianta mai scumpa. Pe fata fibra de sticla de 4mm grosime, iar pe spate ca sa fie strong (cu toate ca nu sunt forte mari) fibra de carbon de 3mm.Marti cred ca montez si axele orizontale la o lungime de 2m. Am uitat sa precizez ca axele verticale au lungimea totala de 160cm (1,6m).Orice sugestie este binevenita. Link spre comentariu
cnc_step Postat Noiembrie 22, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 22, 2011 Azi au venit si suruburile pentru cele doua axe. Am reusit sa montez decat unul, pentru ca cum era de asteptat am avut de ales varianta profi, si nu mi-au ajuns rulmentii si pentru al doilea. Dar si maine este o zi. Se folosesc 5 rulmenti 608z, 3 la axul dinspre motor, si 2 la axul de la sfarsit.Axa se comporta foarte bine din toate punctele de vedere pentru un foam cutter. Link spre comentariu
romioltean Postat Noiembrie 22, 2011 Partajează Postat Noiembrie 22, 2011 avand in vedere ca nu sant forte mari,sant curios ce suruburi ai folosit? Link spre comentariu
cnc_step Postat Noiembrie 23, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 23, 2011 avand in vedere ca nu sant forte mari,sant curios ce suruburi ai folosit?Suruburi trapez de 12mm. Puteam sa pun suruburi si de 6mm, ca nu era nici o problema. Trebuie tinut cont ca forta este foarte mica, nu este ca la un router, mai ales ca are in componenta ghidaje cu bile si nu lagare. Deci culiseaza foarte lin. Iar forma de schela care va fi la final o face foarte strong. Pe spate va mai avea un profil de aluminiu care va inchide triunghiul cu axele cimentate. Link spre comentariu
znecula Postat Noiembrie 28, 2011 Partajează Postat Noiembrie 28, 2011 Frumos lucrate, dar ca o prima observatie: e pacat sa pui motoare asa mari pentru polistiren.Eu pun motoare sub 1Nm.(0.5Nm e arhisuficient mai ales la o constructie asa ingrijita unde aproape ca nu exista sarcini). Dar se pot oricand inlocui. Si suruburile sunt pretentioase pt asa o masina.Se poate merge f bine cu filet metric normal (M10 sau M12) si cu piulita compusa pt a elimina jocurile.Dar in cazul asta esti limitat la tijele care se gasesc in comert de max 1000mm lungime.Cu suruburi cu pas normal ai abateri de 2, 3 zecimi, ceea ce pt polistiren eu cred ca e acceptabil.Inca o observatie: barele de ghidaj iti vor face probleme cred. La o lungime de 2 m pe X, cand vei fi cu Y-ul pe mijlocul lor iar firul va fi in varful Y-ului, datorita arcului sau a greutatii care intinde firul, vei avea moment de torsiune in barele de pe X si implicit incovoieri.Spera sa nu am dreptate.Oricum masina cred ca va iesi super profi daca nu se va intampla ce am zis mai sus.Spor la treaba!Stima.LE. Scuze. Acum vad ca in postul 4 deja ai prevazut cum sa inlaturi toate astea. Link spre comentariu
cnc_step Postat Noiembrie 28, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 28, 2011 Frumos lucrate, dar ca o prima observatie: e pacat sa pui motoare asa mari pentru polistiren.Eu pun motoare sub 1Nm.(0.5Nm e arhisuficient mai ales la o constructie asa ingrijita unde aproape ca nu exista sarcini). Dar se pot oricand inlocui. Si suruburile sunt pretentioase pt asa o masina.Se poate merge f bine cu filet metric normal (M10 sau M12) si cu piulita compusa pt a elimina jocurile.Dar in cazul asta esti limitat la tijele care se gasesc in comert de max 1000mm lungime.Cu suruburi cu pas normal ai abateri de 2, 3 zecimi, ceea ce pt polistiren eu cred ca e acceptabil.Inca o observatie: barele de ghidaj iti vor face probleme cred. La o lungime de 2 m pe X, cand vei fi cu Y-ul pe mijlocul lor iar firul va fi in varful Y-ului, datorita arcului sau a greutatii care intinde firul, vei avea moment de torsiune in barele de pe X si implicit incovoieri.Spera sa nu am dreptate.Oricum masina cred ca va iesi super profi daca nu se va intampla ce am zis mai sus.Spor la treaba!Stima.LE. Scuze. Acum vad ca in postul 4 deja ai prevazut cum sa inlaturi toate astea. Problema de incovoiere intr-adevar s-a inlaturat, iar singura problema care ar mai fi si nu a fost povestita, si bine-nteles inlaturata este asta:La axele orizontale de 2m, in momentul culisarii axelor verticale o sa fie o distorsiune pe la mijloc din cauza greutatii axelor verticale.Pentru inlaturare, va avea axa orizontala 2 rulmenti ina care vor face legatura intre podul rulant care tine axa verticala si baza pe care se va monta tot angrenajul. In acest fel nu vor mai exista apaseri de nici un fel. Link spre comentariu
cnc_step Postat Decembrie 12, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 12, 2011 Sunt gata si axele orizontale.Totul este modular, se vor prinde axele verticale pe cele orizontale, se vor pune motoarele, se va cupla la sistemul electronic de drivere si controller, si va produce.Nu o sa pot sa pun masina ansamblata aici, pentru ca va fi la noii proprietari, dar cine a urmarit topicul isi va da seama cam ce va iesi. Link spre comentariu
romioltean Postat Decembrie 30, 2011 Partajează Postat Decembrie 30, 2011 ai terminat proiectul ?nu ne mai incanti cu ceva noutati,poze ? Link spre comentariu
Vizitator c_bogdan2003 Postat Ianuarie 12, 2012 Partajează Postat Ianuarie 12, 2012 Din pacate nu are cum sa mai puna poze pentru ca nu a dus proiectul pana la capat.Beneficiarul sunt eu, dar nu a unui CNC ci doar a 4 axe. Multumesc pe aceasta cale domnului Vasile pentru ajutorul dat la partea electronica.Recunosc ca nu ma pricep sa construiesc astefel de masini (motiv pentru care am apelat la domnul Mincof) dar mi-am dat seama ca cele promise inainte de a face plata nu au avut finalitate. Se pare ca de la teorie la practica ..... distanta este mare si acesta cred ca este si motivul pentru care a abandonat proiectul, chiar daca acesta a fost platit integral avand promisiunea ca va fi gata intr-o luna .... am fost dezamagit ca dupa 3 luni am primit doar 4 axe si STOP PROIECT.Ansambland masina am descoperit si frica domnului Mincof. Axele orizontale flambeaza iar cele verticale intra in vibratie deoarece au fost facute "super low cost".Ma voi stradui sa finalizez acest proiect si voi pune eu poze cu CNC-ul in forma finala. Link spre comentariu
katran Postat Ianuarie 12, 2012 Partajează Postat Ianuarie 12, 2012 Presupun ca a avut un motiv intemeiat sa nu termine treaba ... Din cat il cunosc eu pe Vali , nu prea pare un om neserios ... Acu' sa nu ma intelegi gresit , nu vreau sa-i iau apararea sau altceva ... Inteleg foarte bine dezamagirea ... Pacat . Link spre comentariu
Vizitator c_bogdan2003 Postat Ianuarie 12, 2012 Partajează Postat Ianuarie 12, 2012 Motivul intemeiat cred ca a fost cauzat de frica ca masina nu va functiona cum ar trebui sa functioneze o astfel de masina si fata de promisiunile facute de genul ca asa ceva nu mai exista in Romania. Oricum vina imi apartine ca am fost naiv si credul.Oricum sper sa imi fie invatatura de minte. Link spre comentariu
cnc_step Postat Ianuarie 12, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 12, 2012 Ca sa se inteleaga odata pentru totdeauna:In momentul cand am zis ca am bag in tigania asta, am convenit ca muncim toti. Bine-nteles ca pana la final am muncit singur. Au spus ca au un buget limitat, dar in schimb vroiau o masina de polistiren de 2m/1,6m. Le-am explicat cum sta treaba, si le-am spus ca pentru moment asta este cea mai buna solutie, dar pe viitor sa mai faca rost de bani si sa puna sine de sustinere ca sa nu flambeze (de mobila pe bile, sau sine liniare) si va fi o masina pe buget redus profesionala pana in 2000E dar cu dimensiuni mari.Eu trebuia sa le fac axele, dar asmblarea, intarirea axelor (cu profile metalice, si ce-o mai trebui), plus electronica ii privea.Tot proiectul asta a fost facut in 3500ron (manopera la el trebuia sa-i iau 3500ron!!!), care include:4 tije rectificate la 2m, 4 tije rectificate la 1,60, 14 rulmenti liniari, 2 suruburi trapez de 2m, doua suruburi trapez de 1,6m, 4 piulite trapez, 2 monturi profesionale din dural nema 23, 4 monturi calibrate din dural pentru axele verticale (aliniate tijele cu surubul la mijloc), toate monturile care se vad si nu se vad prelucrate pe cnc din fibra de sticla de 6,5mm si fibra de carbon de 3mm, 4 rulmenti de alunecare thk, cablu cu 7 fire de 0,75mm pentru toate axele, 8 prinderi axiale pentru barile rectificate in capete, etc.Cand m-am apropiat de final, a aparut si HarapAlb, si a spus ca in banii astia vrea si partea electronica, vrea sa-i setez si calculatorul pentru ea, si cred ca vroia sa-i fac si prima lucrare din polistiren.Si ca sa aibe ei ultimul cuvant, au mai avut si aberatia de final ca la ce am montat in el, le-am luat prea multi bani (dar ei nu stiu ca daca vrei sa-ti faca cineva ceva trebuie sa mai si platesti manopera). Trebuie tinut cont ca oamenii astia nu se pricep deloc in a lucra cu asa ceva, dar au vrut ceva ce era mai mare decat plapuma intinsa.Vasile i-a facut setarea standard pe mach la 1000 valoare tuning crezand ca se pricep si ei la ceva, dar ei se intrebau de ce vibreaza la lungimea de 2m fara sine de sustinere si cu piulite trapez.Pai ei daca stiau lucrurile elementare, isi dadeau seama ca surubul cu bile nu merge in viteza asta pe unele cnc-uri bine, iar ei vroiau sa mearga cu 16mm pe secunda in polistiren pe o axa de 2m.Multi ma cunoasteti, stiti cam ce fel de om sunt cand sunt calm.Am jurat ca nu o sa ma mai bag in tiganeli deastea, ce mai dau eu cateva sfaturi (cand zic ca ma pricep si eu) sunt ca asa am fost crescut sa ajut lumea, dar pe cineva sa mai ajut sa-si faca un CNC, NU. Asta am avut de spus, iar la subiectul asta nu o sa mai revin.Vasile daca am scris ceva care deranjeaza politica forumului, am scris ca sa stie lumea ca mai sunt si astfel de personaje in peisaj. Link spre comentariu
Vizitator c_bogdan2003 Postat Ianuarie 12, 2012 Partajează Postat Ianuarie 12, 2012 Imi cer scuze dar nu vreau sa transform acest topic intr-o cearta personala. Din pacate nici nu vreau sa ramana cineva cu o impresie proasta sau sa mai aiba si altii parte de teapa mea.Domnule Mincof suma a fost de 14000 Ron in care am primit un CNC (care nu functioneaza bine nici in acest moment pt ca trebuia sa vina sa il regleze deoarece se blocheaza axele) si ati spus ca ne incadram sa ne realizati si o masina de taiat polistiren FUNCTIONALA deoarece am precizat ca nu avem cunostintele necesare pentru realizarea ei. Abia dupa 3 luni in care saptamanal am fost amant ca va fi gata deoarece astepta piese din strainatate (care tot veneau dar nu au ajuns niciodata) am aflat ca nu mai este inclusa nici electronica si nici nu o vom mai face functionala.NU ARE ROST SA MAI CONTINUAM CEARTA SI PE ACEST FORUM. PARTIAL AM INCEPUT SA ACCEPT CA AM FOST INSELAT.Personal imi doresc pe viitor aici sa discutam doar despre proiecte sau orice altceva legate de topicuri. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum