Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

A412

yo9hrb

Postări Recomandate

Cinstit vorbind , consider ca " vechea " solutie adoptata de LIX la A412 , cu semiconductoare discrete , rezolva in mare parte problema prezentata, cu mentiunea ca este strict necesar sa se foloseasca finali imperecheati , eventual mai moderni , cu Si , gen Darlington etc . Oare de ce nu agreati solutia initiala , din comoditate ?

Link spre comentariu

Modificari pe ici, pe colo se pot realiza rapid.Cateva exemple.

Sursa de alimentare cu LM317, scala digitala cu LED-uri sau cu PIC-uri si LCD, etajul audio cu LM386 sau LM380, sau variantele utilizate si la statiile mobile FM in 2m cu ta2002 sau tda2003, oscilatorul sa fie cu bucla PLL, etajul final se poate utiliza unul de 10w cu MOS-uri ceva in genul asta: http://www.qrpproject.de/UK/qrppa2008.html.

Sau de ce nu, un etaj cu BLX14 in contratimp, inca se mai gasesc disponibili la un pret convenabil.

Pentru etajul final de 100w este alta poveste.

Link spre comentariu

Mult mai performanta este o sursa cu LM 723 , etajul final audio cel clasic al lui A 412 , stabilizarea VFO cu FLL si scala cu LCD , daca ii pui LEDuri din cauza consumului pot apare " mizerii " sau cuie , cum mai sunt numite........eu as modifica in bine evident , etajul FI + filtre monolitice de fabrica , in sensul inlocuirii acestuia cu un alt bloc , tot cu 3 etaje de amplificare , dar fiecare cu structura cascod , FET+ BJT , pentru o dinamica maxima , lineariate si amplificare cu o rezerva suficienta si reglaj AGC eficace intr-un domeniu cat mai mare , zgomot redus , un bloc AGC modern care sa poata comanda blocul FI ( noise blank + gate blank + hang ) , un bloc audio , de zgomot minim , banda si faza perfect controlate in zona de interes audio , filtre trece banda ( panta minim acceptata 36 dB )si de rejectie multiple pentru inlaturarea emisiunilor / produselor nedorite fara eroare de faza importanta , dar si un AGC audio ( in niciun caz minimal ) , independent de AGC FI , si desigur , un amplificator audio cu dinamica si distorsiuni de intermodulatie cat mai mici care sa debiteze o putere audio multumitoare , oricum respectand regulile Hi FI dpdv al distorsiunilor dau dinamicii..........................complicat de facut cu discrete , DSP ar fi aproape exclus , dar .........va solicit sprijinul in acest sent ! Puteti contribui cu idei , solutii tehnice confirmate etc , orice care sa permita evolutia la mai bine in acest sens a lui A412.................

Link spre comentariu
  hpavictor a spus:

DSP ar fi aproape exclus [...] Puteti contribui cu idei , solutii tehnice confirmate etc , orice care sa permita evolutia la mai bine in acest sens a lui A412.................

Salut,1) DSP nu e deloc aproape exclus, doar ca tehnologia nu e abordabila de catre oricine. Stiu pe cineva care s-ar putea implica intr-o anumita masura in elaborarea unor module bazate pe DSP, care sa realizeze filtrare audio si eventual generatorul SSB. Eu nu m-am implicat niciodata in DSP, dar din ceea ce am vazut, stiu sigur ca se poate.2) tot ceea ce ai insirat mai sus va conduce la aparitia unui alt prototip care nu va mai fi nici pe departe "A412". Asadar, continuarea brand-ului nu mai are sens.3) toate imbunatatirile la care speri tu in ceea ce ai postat, *ar putea* fi realizabile si in regim de amator, dar nu sunt convins deloc asupra modalitatii in care un amator ar putea sa rezolve toate problemele pe care le va ridica sandramaua cu pretentii performere de care amintesti tu. Asta pentru ca cei mai multi amatori nu detin nici know-how-ul necesar (in general bricoleaza la plezneala, imprumutand scheme de ici-colo la stilul "am auzit eu ca... ", "hai s-o facem si pe-asta si sa vedem ce iese... ", etc. ) si cu atat mai putin aparatura necesara reglajelor care sa conduca la obtinerea performantelor respective. 4) lista de imbunatatiri pomenita de tine, trecuta printr-un filtru cinic al procesului cunoscut in trecut sub insiruirea (de altfel foarte logica) "invatamant - cercetare - dezvoltare - productie", ar conduce la sume de bani consistente, de regula la peste 300 EUR. Tinand cont de acest lucru precum si de faptul ca executia mecanicii necesare pentru a oferi si un aspect decent produsului finit, ar implica niste preturi pe masura, rezulta ca efortul financiar va fi greu sustenabil de catre un amator de rand, care intinde mana la orice gioarsa provenita de la casarile MApN, MAI sau STS. Si de asemenea, vor ajunge la concluzia ca a scoate 300EUR din buzunar pentru un proiect home-made, nu renteaza vis-a-vis de ideea de a plati mai mult pentru produsul finit industrial. Efortul de conceptie al unor astfel de imbunatatiri ar merita pentru o echipa care s-ar baga in asa ceva, doar in conditiile in care, chiar gratis daca ar fi oferite rezultatele, sa se stie ca macar 10% din radioamatorii obisnuiti ar fi suficient de ambitiosi si determinati pentru a se apuca de reproducerea produsului finit. Ori, aici e o alta buba, intrucat noi suntem pe acest forum cativa nostalgici, iar cei din jurul nostru sunt condusi de obicei de sloganul "daca exista pe raft, de ce sa nu-l cumperi ?! " ... Traim intr-o lume a capitalismului furibund, ale carui valori sunt filtrate doar prin prisma comercialului. Inteligenta, eficienta si valoarea indivizilor este evaluata de catre un manager care sta cu un grafic in fata si care spune, cinic: "esti bun" sau "nu esti bun" , respectiv "imi esti de folos" sau "nu-mi mai esti de folos". Toti fug catre o bucatica de cascaval, asadar nu te astepta la prea multi din gasca proscrisului Robin Hood, si cu atat mai putin dintre zdrentarosii lui Iancu Jianu Zapciul !Referitor la asta, s-a vazut clar in atatia ani de zile, nivelul know-how-ului in care majoritatea radioamatorilor nostri se complac (cu exceptia, evident, a unor exemplare rare, ce fac parte de obicei din randul profesionistilor sau a celor care chiar sunt determinati sa invete ceva mai mult decat sa intinda un fir spanzurat intre doi copaci, apoi sa cupleze un analizor de antene de la MFJ, sperand ca-i vor putea determina impedanta folosind cablul de alimentare fara un balun simetrizor, hi). Pe la simpozioane, o vreme s-au perindat destui scamatori din zona pro, care au incercat sa vina cu idei si know-how, dar cand oamenii au vazut ca n-au cu cine discuta, si-au luat frumos bagajelul, au spus civilizat "multumesc" si si-au vazut de ale lor. Este si motivul principal pentru care circula atatea mituri, atat pe forumuri cat si in eter. Prognosticul meu e ca in situatia actuala, merita sa concepi un nou transceiver care ar putea deveni popular, doar daca ai avea adresabilitate in primul rand internationala. Cei din YO vor ramane in continuare cu mana intinsa dupa RTP si RTM, dupa R1300 si alte gioarse asemanatoare. Si asta nu pentru ca n-ar avea bani sa cumpere scule industriale. Unii chiar n-au, dar cei care ar fi determinati, ar gasi solutii sa scoata de la tescherea sumele necesare, chiar pe timp de criza. Nooooo.... fii pe pace. Nu vor! Nu-i intereseaza. Nu doresc sa progreseze, sau vor s-o faca pe moca. Din pacate, nu se poate progres fara efort si/sau investitii. E o regula ... si inca una care zice clar ca "de haram a fost, de haram s-a dus". Cred ca se intelege perfect ce vreau sa zic! Fericitii vor putea achizitiona scule industriale, mai mult sau mai putin performante. Vom auzi in continuare tot soiul de jmecheri in banda, laundandu-se cu sculele scumpe cumparate, dar care nu le vor utiliza nici macar la 30% din ceea ce le vor permite. Echivalentul manelistilor care isi tarasc hoiturile cu pretentii de tuburi digestive inzestrate cu sex, pentru a demonstra gloatei ca, chipurile, ar fi mai potenti. Vai de ei !Si vor mai ramane "adevaratii", care vor reusi sa faca din rahat bici, dar care vor fi putini. Pentru acestia din urma, am toata stima si consideratia !Victore, vise placute, vrabia malai viseaza ...!
Link spre comentariu
  hpavictor a spus:

Cinstit vorbind , consider ca " vechea " solutie adoptata de LIX la A412 , cu semiconductoare discrete , rezolva in mare parte problema prezentata, cu mentiunea ca este strict necesar sa se foloseasca finali imperecheati , eventual mai moderni , cu Si , gen Darlington etc . Oare de ce nu agreati solutia initiala , din comoditate ?

Pe mine nu ma deranjeaza aceasta proiectare initiala avand componente discrete.Dar, ca amator novice, bata, tufa de Venetia, etc. in domeniul audio, simt nevoia cacineva priceput sa-mi spuna ceva de genul "uite ma, amplificatorul asta e bun sicorespunde cu cerintele tale".In concluzie pot trece linistit la familia uPC2002, TDA2003, etc. sau construiesc un AAFcu oarece componente discrete? Un nene cam batran mi-a zis ca e indicat sa folosescun AAF pe germaniu in detrimentul siliciului din vreo trei motive explicate in termeni camesoterici. Unul ar fi "de aia se mira oamenii ca nu se mai aud bine aparatele de radio actualefata de generatia Milcov, ca s-a trecut pe siliciu". O avea si el dreptate?
Link spre comentariu
  nanopico a spus:

mi-a zis ca e indicat sa folosesc un AAF pe germaniu in detrimentul siliciului din vreo trei motive explicate in termeni cam esoterici. Unul ar fi "de aia se mira oamenii ca nu se mai aud bine aparatele de radio actuale fata de generatia Milcov, ca s-a trecut pe siliciu". O avea si el dreptate?

George,Hai mosule sa lasam naibii teatrul, ca stim bine care cu cine avem de-a face, hi. Citatul respectiv l-am intalnit si eu. Cred ca pierzi timpul doar de dragul amuzamentului, dar parerea mea sincera e ca n-are rost sa mai pui astfel de intrebari. Mais au contraire, cred ca unora le-ar prinde bine o analiza spectrala pe care s-o frigi cu ce ai la indemana. Hi !
Link spre comentariu

Se pare :da :da :da :da :da ca LIX are in gand un " A412 RELOADED " , la un pret acceptabil . Cum facem ca sa intram in posesia mai multor informatii despre viitorul proiect ? Putem sa participam in cazul in care va fi proiect comun ?Va contine un modul DSP / DDS si eventual toate benzile de HF , incluzand si banda de 6m ? Va fi un simplu kit sau / si produs finit ?

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Bine ar fi daca cineva s-ar apuca sa reproiecteze macar placa f din A412 , daca nu si pe celelalte in Cadsoft Eagle, mai ales ca are si varianta gratuita. Facut pe module mai mici ar fi un deliciu de facut de catre oricine are o imprimanta laser.Ar fi o chestie super sa faca cineva asta pe module separate, ex FI, MIXER.AF, FTJ, etc.Nu mai zic si de mandria celui care are varianta cea mai reusita.

Link spre comentariu

Pt A412-ul cel am in proiect, vreau sa-i inglobez toata banda de HF: 1,8/3,5/7/10/14/18/21/24/27/28, deci 10 benzi in totalIn loc sa reproectez placa A pt toate aceste frecvente, ma gandeam sa folosesc 2 placi, fiecate cu benzile ei, ecranate individualCredeti ca ar afecta cu ceva?

Link spre comentariu
  lorik199 a spus:

Pt A412-ul cel am in proiect, vreau sa-i inglobez toata banda de HF: 1,8/3,5/7/10/14/18/21/24/27/28, deci 10 benzi in total; In loc sa reproectez placa A pt toate aceste frecvente, ma gandeam sa folosesc 2 placi, fiecate cu benzile ei, ecranate individual Credeti ca ar afecta cu ceva?

Salut,Poti folosi 2 placi, dar sincer, nu cred ca are rost sa le montezi complet pe fiecare. Monteaza doar filtrele trece-banda si retelele aferente de comutare cu diode. Fa un soi de sandwich cu cele doua placi (le poti dispune cate una de o parte si de cealalta a ecranului din tabla care reprezinta chiar elementul de fixare al placii A descris in documentatie). Apoi, duci la comutator doar firele necesare si mai tragi 2 trasee cu coaxial subtire, ptr. intrarea si iesirea filtrelor, pe care le vei lipi in locurile corespunzatoare de la prima placa A. Restul montajului ramane pe prima placa A. Din acest motiv, ai putea chiar sa tai zonele inutile din cea de-a 2-a placa A. Totusi, din enuntul problemei rezulta ca nu ai dus, pana acum, la bun sfarsit, vreun A412. Sfatul meu ar fi sa-l executi mai intai conform documentatiei, indiferent de rezultatele pe care le vei obtine dupa aceea. Abia dupa ce vei trece prin periplul necesar unei puneri la punct corecte (si sincer, vei avea mult de munca, daca vrei sa iasa ceva!), ei bine - abia atunci merita sa te strofoci si sa adaugi celelalte benzi pe care le vrei tu.De fapt, ai putea incerca sa echipezi pentru inceput doar filtrele trece-banda pentru banda de 7 sau 14 MHz, sa incerci sa storci tot ce se poate din placa A si abia apoi sa te chinuiesti sa executi filtrele si pentru celelalte benzi. Din experienta, iti spun ca atunci cand aveam varsta la care te afli tu, visam tot felul de imbunatatiri, inclusiv de design. Si usor-usor, am realizat ca un asemenea proiect, nu-l poti imbunatati daca nu-l intelegi si nu-l executi macar la standardele pe care le-a impus proiectantul initial. Da-mi voie sa-ti *GARANTEZ* (pun aici chezasie salariul meu pe un trimestru) ca daca ai fi in stare sa duci *corect* la bun sfarsit un A412 asa cum e descris in documentatia originala, ai fi demn sa dai direct examen de cl. a I-a ! A412 e un transceiver vechi, simplu ca arhitectura si usor de asamblat, dar sa nu ai vreo secunda impresia ca ar fi si la fel de usor de reglat si pus la punct - asta daca vrei sa fie ceva decent. Altfel, desigur, poti planta toate placile intr-o saptamana, apoi sa tragi de semireglabili si de miezuri pana ti se apleaca, sperand ca vei obtine in final ceva cu care sa poti face macar trafic local, hi. Nu vreau sa te descurajez, dar sa luam de ex. banda de CB. Acolo se lucreaza, ce-i drept, si SSB, dar in general, baietii folosesc FM si/sau AM. Cum ti-ai propus sa folosesti A412, ca macar sa poti receptiona emisiuni AM si FM ? Ca sa nu mai discutam de emisie in aceste moduri de lucru.... ha ? Succes si multa grija in abordare!
Link spre comentariu
  nea_bobina a spus:
Salut,

Poti folosi 2 placi, dar sincer, nu cred ca are rost sa le montezi complet pe fiecare. Monteaza doar filtrele trece-banda si retelele aferente de comutare cu diode. Fa un soi de sandwich cu cele doua placi (le poti dispune cate una de o parte si de cealalta a ecranului din tabla care reprezinta chiar elementul de fixare al placii A descris in documentatie). Apoi, duci la comutator doar firele necesare si mai tragi 2 trasee cu coaxial subtire, ptr. intrarea si iesirea filtrelor, pe care le vei lipi in locurile corespunzatoare de la prima placa A. Restul montajului ramane pe prima placa A.

Din acest motiv, ai putea chiar sa tai zonele inutile din cea de-a 2-a placa A.

Am omis sa precizez, dar asa cum ati spus, a doua placa urma sa fie numai cu filtrele trece-banda

nea_bobina a spus:
Totusi, din enuntul problemei rezulta ca nu ai dus, pana acum, la bun sfarsit, vreun A412. Sfatul meu ar fi sa-l executi mai intai conform documentatiei, indiferent de rezultatele pe care le vei obtine dupa aceea. Abia dupa ce vei trece prin periplul necesar unei puneri la punct corecte (si sincer, vei avea mult de munca, daca vrei sa iasa ceva!), ei bine - abia atunci merita sa te strofoci si sa adaugi celelalte benzi pe care le vrei tu.

Aveti dreptate, nu am dus inca un A412 la sfarsit, dar pentru toate exista un inceput, asa-i?

Din ce am vazut pe forum, un A412 reglat si realizat conform documentatiei e destul de greu de stapanit, avand destule lipsuri

Ceea ce doresc eu sa realizez e inspirat din constructia lui Ovidiu, YO6PIR, constructie ce m-a marcat atat pe internet dar si in banda

Realizarea lui se poate accesa aici http://qsl.net/yo6pir/ft412.html

nea_bobina a spus:
A412 e un transceiver vechi, simplu ca arhitectura si usor de asamblat, dar sa nu ai vreo secunda impresia ca ar fi si la fel de usor de reglat si pus la punct - asta daca vrei sa fie ceva decent. Altfel, desigur, poti planta toate placile intr-o saptamana, apoi sa tragi de semireglabili si de miezuri pana ti se apleaca, sperand ca vei obtine in final ceva cu care sa poti face macar trafic local, hi.

Nu vreau sa te descurajez, dar sa luam de ex. banda de CB. Acolo se lucreaza, ce-i drept, si SSB, dar in general, baietii folosesc FM si/sau AM. Cum ti-ai propus sa folosesti A412, ca macar sa poti receptiona emisiuni AM si FM ? Ca sa nu mai discutam de emisie in aceste moduri de lucru.... ha ?

Succes si multa grija in abordare!

Aveti dreptate si aici, la prima vedere A412 e simplu, realizabil in cel mult o luna, in realitate nu prea e asa

Referitor la banda CB, doar SSB, n-am avut intentia sa folosesc AM/FM

P.S: Stiu ca acest proiect v-a decurge lent, cu multe dezamagiri dar (sper) si reusite,dar daca persevarez cu pasi mici (cred), in cele din urma voi atinge scopul propus

Link spre comentariu
  lorik199 a spus:

Stiu ca acest proiect v-a decurge lent, cu multe dezamagiri dar (sper) si reusite,dar daca persevarez cu pasi mici (cred), in cele din urma voi atinge scopul propus

Buna dimineata,E bine ca esti constient de ceea ce urmeaza. Asta iti va oferi rabdarea de care vei avea nevoie ca sa buchisesti fiecare problemuta, altfel risti sa abandonezi, sau mai rau, sa dai cu el de pamant. Maniera in care cel putin deocamdata, ti-ai propus sa actionezi (cu pasi marunti) e cea mai potrivita. Nu vei gasi alte proiecte asemanatoare, mai simplu de executat in conditii de amator. Poate, dracovenii de genul lui BitX20, dar fii sigur ca si acolo, daca vrei sa storci tot ce se poate din el, iti trebuie rabdare."Artefacte" strict necesare:- no1: rabdarea este primul lucru de care ai nevoie. Cu rabdare, inveti ce sa faci si cum sa surmontezi problemele care vor aparea. - no2: neaparat necesar, un generator RF. De imprumut, cumparat sau la care sa ai acces. Fara el, nu vei putea regla corect FTB-urile. Tot cu generatorul reglezi si lantul de FI. Si de asemenea, e util in reglajul preamplificatoarelor din placa A, dar si a etajului final RF. In ultima instanta, poti improviza un simulacru de generator RF, folosind chiar VFO-ul din A412 si un atenuator de 20dB, cu intrare si iesire pe 50 ohmi. E solutia "saracului", dar reprezinta un compromis care te poate ajuta sa scoti mai mult decat nimic din ceea ce vrei sa faci.- no3: frecventmetru cu minim 6 digiti.- no4: o sarcina artificiala de 50 ohmi nereactiva in domeniul 1-30MHz. - no5: o sonda simpla, pe care o poti construi, pentru masurarea nivelelor RF, utila in special la masurarea puterii.- no6: un atenuator rezistiv de 20dB (cu Zin si Zout pe 50 ohmi). Iti va folosi la reglajul FTB si poate nu numai! Il poti construi din 3 rezistori introdusi intr-o cutie metalica. Nu e la fel cu unul de calitate profesionala, dar iti poti face treaba si cu asta.La lista de mai sus, ar fi excelent daca te-ai zbate sa poti avea in vreun fel sau altul:- no7: un LC-metru din acela cu PIC, ca sa poti masura bobine si condensatoare. E foarte util cand lucrezi cu inductante mici (0.5-20uH) si cand vrei sa masori condensatoare in intervalul 2pF - 1nF.- no8: un osciloscop. E pentru premianti, dar fara el, va fi greu sa realizezi ce se intampla in anumite cazuri, cand doar masuratorile in c.c. si nivelurile RF, nu te vor ajuta. Scula asta iti va fi utila inspre final, cand va trebui sa treci la reglajele de finete.- no9: cel putin o sonda pentru osciloscop, cu atenuator 1:10. Se gaseste si pe la magazine, in principiu costa pana in 100 RON. E necesara la vizualizarea semnalelor in puncte de mare impedanta, unde aplicarea unei sonde 1:1 ar introduce erori (are impedanta mica si capacitate parazita mare). Instrumentarul de mai sus e necesar obtinerii unor pretentii medii de la un A412 reglat cat de cat corect. Pentru performante mai bune, ar fi necesare si alte instrumente, dar deja discutam de o farmacie cam prea scumpa pentru buzunarele multora. Ce vreau sa sugerez, este faptul ca de performantele FTB-urilor si ale filtrului cu cristale, depind direct si neconditionat sensibilitatea la receptie si calitatea semnalului emis. Pentru reglajul "la sange" al acestor etaje, un instrument de tipul vobuloscopului isi face simtita necesitatea. In zilele de azi, unii colegi radioamatori si-au procurat analizoare de tip VNA (miniVNA, N2PK VNA, etc.). Sunt scule foarte comode, dar scumputze. Daca procuri un filtru industrial XF9B, atunci nu mai e neaparat nevoie. ATENTIE, poti procura un filtru manufacturat de cineva, dar trebuie ca acel cineva sa-ti ofere si o garantie a caracteristicii filtrului cumparat. Mai concret, oricine poate insaila 4-6 cuarturi si sa tranteasca un filtru SSB, dar pentru ca acesta sa functioneze corect, trebuie sa fie 1) corect reglat dupa asamblare si 2) corect adaptat cu etajele care il preced si care il succed. Daca cele 2 conditii nu sunt indeplinite, cel mai sigur e ca semnalul trecut prin filtrul respectiv va avea un spectru deformat si atenuare mare. Ca sa fii sigur ca filtrul respectiv nu are probleme, cel care ti-l vinde ar trebui sa-ti prezinte o caracteristica ridicata cu un instrument adecvat (vobuloscop, analizor de spectru, VNA, etc.). Desigur, exista si varianta in care poti avea noroc si cineva sa-ti ofere un filtru manufacturat pe gratis. Un filantrop care sa ti-l puna pur si simplu in brate. Ce te faci? Vei spune "bogdaproste" , "calul de dar nu se cauta la dinti" si "sa fie primit!". Dar ... va trebui sa-i afli caractersticile, ptr. ca daca il vei tranti in montaj fara sa stii nimic despre el, ai toate sansele sa functioneze prost sau chiar deloc (nu mentionez aici de ce). De ce vorbesc de "reglaj la sange" ? Pai pentru ca in cazul lui A412, amplificarea cea mai mare o ofera etajul de FI. Si daca ai in fata acestuia un filtru SSB prost reglat si/sau prost adaptat, alaturi de un set de FTB-uri prost reglate, te vei plange cu siguranta de lipsa de sensibilitate. Aici sunt aspecte fine, pe care de multe ori nu le realizezi din start. Semnalele puternice vor trece oricum si ceva vei auzi, o sa fii fericit cu ce auzi si gata... dar daca vei compara cu alte scule, vei realiza ca al tau ar fi cam "surd" fata de ele. Aici intervin reglajele de care discutam. Fiecare decibel stors din reglajul acestor etaje, conteaza la rezultatul final. Legat de etajul final. Ai acolo un transformator pe miez de ferita, la iesire. Miezul respectiv trebuie sa fie adecvat utilizarii in domeniul vizat (3-30MHz), altfel vei avea pierderi serioase de putere. Ai grija de unde / de la cine procuri torul. Vechea fabrica AFERO a produs miezuri din material F4, care e bun pentru asta. Materialul F5 functioneaza bine doar pana pe la 12MHz. Am intalnit foarte multe cazuri, in care in mod intentionat am cumparat miezuri de la diversi "batrani in meserie", care m-au asigurat cu sfintenie ca "e bun pentru unde scurte" si ca la ei "a mers de-a sfarait", iar cand l-am testat in realitate, am constatat cu totul altceva (permeabilitate si inductanta specifica mica, miez proiectat pentru lucrul la frecvente mai joase decat cele necesare si altele). Cum de-a functionat la ei, las la latitudinea cititorilor sa concluzioneze. Hi. Vreau sa spun ca fiecare padure isi are uscaturile ei si ca in unele cazuri, am intalnit oameni care m-au privit in ochi si mi-au vandut un miez recuperat din sursele in comutatie. Acela are permeabilitate mare, poti obtine inductanta necesara din doar cateva spire, dar miezul nu e proiectat sa lucreze in RF, ci la frecvente foarte joase (50-500 KHz). Din acest motiv, pierderile in miez sunt foarte mari si in mod evident, nu e utilizabil pentru etajul final sau pentru nici un fel de balun de tensiune. Exista foarte multi care iti pot recomanda aproape orice, fara sa-ti ofere explicatii. Iti vor spune "las' ca merge si asa", iar tu vei fi cumva fortat sa-i crezi, ptr. ca vezi-Doamne, "sunt batrani si cu experienta". Nu inseamna ca daca esti un batran radioamator, ai avea neaparat si experienta in tot ceea ce se leaga de radioamatorism. Poti avea experienta in trafic radio, sau in executat lipituri si caroserii frumoase. Dar cand e vorba de radioelectronica, poti avea doar impresia ca ai experienta. E echivalent cu coloneii care au iesit la pensie, din servicii de gen intendenta, unde n-au facut armata, ci doar hartii. S-au trezit la pensie si apoi stau si povestesc la un pahar de vin, diverse istorii care mai de care mai incarcate de vrajeli "pescaresti", ca sa stie cei tineri cat de tari au fost ei ... Cunosc bine genul, si sunt satul pana peste poate de oameni de acest soi.Dupa cum vezi, numai din cele enumerate mai sus, intreprinderea realizarii unui transceiver poate parea descurajanta la prima vedere. Dar daca esti determinat de pasiune, o vei face. In final vei obtine ceva functional. Si ce vei face cand vei ajunge la sfarsit? Te vei repezi sa pui o antena, asa cum scrie si Lix in cuvantul de incheiere al documentatiei originale. Vrei un sfat sincer? Dupa ce vei termina proiectul tau si te vei asigura ca in conditii de "laborator" , "da la aparate" cum trebuie, du-te cu el la un radioamator care are o antena buna si verificata, si incearca acolo sa vezi cum merge. Abia dupa ce treci de aceasta etapa, intoarce-te acasa si ... apuca-te de un nou capitol de care vei avea nevoie... daca vrei sa faci trafic. Respectiv, antenele si liniile de transmisie. Dar asta e un alt film, in care va trebui sa joci abia dupa ce vei fi terminat cu A412. Vrei sa fac si o estimare a timpului cheltuit ? Hi. Asta, ca sa te inarmezi cu rabdare.Pai, tinand cont ca ai in jur de 18-19 ani, de experienta pe care ai prezentat-o pana acum si presupunand ca deocamdata, ai avea setul complet de placi pentru A412 (fara piese si fara filtrul SSB); presupunand ca din lista de instrumente enumerate mai sus, ai avea ... nimic ... cu exceptia unui simplu AVO-metru (cazul tipic al incepatorilor) si a unei surse de alimentare care sa tina macar 2A, ei bine.... exista 2 variante:- cazul 1) in care nu vei avea de unde procura un generator RF si un osciloscop; vei asambla placile, vei verifica sursa de alimentare si sa zicem ca ai avea un filtru SSB corect reglat. Timp de lucru: minimum 1 luna, lucrand zilnic. Executia FTB-urilor pentru doar 3 benzi (80m, 40m si 20m): cam 3 zile. Dintr-o saptamana, celelalte 4 zile iti mai raman pentru reglajul FTB-urilor "dupa ureche". Adica sa le tragi pe maxim de semnal in mijlocul benzii de lucru, asa cum e metoda "traditionala", atunci cand nu ai un generator. Reglaj placa F, tot "dupa ureche" si eventual, pozitionand corect frecventele purtatoare pentru LSB si USB, cam 3 zile, lucrand continuu. Reglajul VFO-ului, folosind doar frecventmetrul, conform documentatiei, iti poate lua vreo 3-4 ore. Asamblare final RF si placa FTJ, 1 zi de lucru. Reglaje folosind doar AVO-metrul, nu prea ai ce face, decat pentru stabilirea polarizarii celor 2 tranzistoare in push-pull. Ai nevoie de cutie si de niste elemente de mecanica pe care e greu sa le realizezi singur. Sa zicem ca ai avea cu ce... ti-ar mai lua si asta cam 1 saptamana. Montat placi, cablare finala, inca 1 saptamana. Apoi, simulacrul de "reglaj final", iti va mai manca vreo 2 zile... Asadar, timp minim de lucru: 2 luni, in care vei obtine un "ceva" care sa miste cat de cat. - cazul 2) in care ai avea tot setul necesar de instrumente de masura, si in care vei dori sa si inveti despre fenomenele care se petrec la nivelul fiecarui etaj in parte, pentru a putea stoarce ultima picatura din fiecare. Timp minim: 2 ani. Da, da. Nu glumesc. Pentru ca daca vrei sa inveti, va trebui sa pui intrebari. Lamurirea fiecarui aspect inseamna timp. Ca sa lamuresti unele aspecte, trebuie sa pui mana si sa experimentezi. Alt timp cheltuit. Si totul se insumeaza. Vezi ?Asadar, pana la primavara, daca tragi tare, vei avea pe masa ceva care sa "caraie" prin cateva benzi de amatori, dar nu te astepta la performante deosebite. Daca le vrei si pe astea, asteapta-te sa trecem de "apocalipsa" din 2012, si mai discutam dupa aia ! Hi.Cand simti ca nu mai merge, vino si intreaba-ne, vor exista intotdeauna cativa dispusi sa te ajute.Bafta !
Link spre comentariu

Salut din nou, Lorik.Am stat si m-am mai gandit la tine si proiectul la care te-ai inhamat. As vrea sa-ti pun o intrebare, legata de faptul ca ai devenit intre timp radioamator (apropos, felicitari sincere!). Vrei sa faci trafic, sau vrei sa inveti radioelectronica ? Pentru ca nu le poti face deodata si pe una, si pe cealalta. Da-mi voie sa cred ca ai vrea sa faci putin trafic, ca sa vezi cum e. Ca vorba ceea, de-aia ti-ai luat permis, ca sa poti conduce. Si ce sa conduci, daca n-ai masina ? Este ? Sincer, daca vrei sa faci trafic, fa-ti un bine si fie imprumuta de la cineva un transceiver pentru o vreme (daca are cineva sa te ajute cu asa ceva), fie pune un ban deoparte si cumpara-ti ceva la mana a 2-a. Ca sa nu arunci multi bani si ca sa poti vedea singur cum e sa faci trafic. Daca e sa te apuci de A412, ca sa-l duci la capat, in conditiile in care tu esti fie elev intr-a 12-a, fie ai terminat si ai devenit student, va fi dificil. Daca esti student, o sa fii prins rau in primii 2 ani cu sesiunile, iar ideea de a avea ceva functional pe masa, cu care sa poti face trafic, te va roade mult si-ti va rapi din concentrarea de care ai nevoie pentru studiu. Cu exceptia cazului in care ai bani, instrumentele care iti sunt necesare pentru a pune la punct A412 asa cum trebuie, te vor cam costa. Fie daca le vei cumpara de-a gata, fie daca te vei chinui sa le faci singur (o parte din ele). Consider sincer ca proiectul tau (cablaje, piese si filtru, mecanica, transformator, etc.), te va costa numai in prima faza cel putin 160 EUR. Daca e sa-ti mai faci rost de vreun osciloscop si de cateva echipamente de masura la mana a 2-a, vei mai avea de platit cam cel putin inca odata. In total, cam 300 EUR.La banii astia, poti lua un transceiver modest la mana a 2-a (TS120/TS130/TS520/TS530/FT277ZD/FT7B/ etc.), sau mai te rogi de unul, de altul, mai faci un proiect, mai faci economii, mai ceri la parinti si rude... si mai pui in final 200 EUR. Cu 500 EUR iti poti cumpara un TS450S/AT, de exemplu, sau ceva echivalent, si se cheama ca ai pe masa o scula completa cu care sa faci ceva trafic. Cand te vei potoli, vei fi trecut de primii 2 ani de studentie, si te vei putea apuca si de studiul temeinic de care ai nevoie pentru a duce la bun sfarsit ceea ce ti-ai propus. Crede-ma, tineretea-i scurta. Ai grija, a 2-a oara in viata nu vei mai putea iesi la iarba verde cu o ghitara, cantand serenade pentru gagici. Mai bine ia-ti acum o statie de-a gata, ca sa-ti faci damblaua, iar mai tarziu, cand te vei mai fi asezat, cand vei fi capatat mai multe notiuni de pe urma facultatii, cand vei fi depasit si fazele cele mai frumoase ale tineretii, ei bine... ai putea sa te apuci sa-ti faci si un A412 :)Exista o zicala a batranilor experimentati cu adevarat: "Toate la timpul lor". Incearca sa patrunzi mai bine ceea ce am vrut sa zic, citand zicala respectiva. Se leaga de "tineretea-i scurta", dar nu numai. Si atunci, daca vei intelege, vei actiona in consecinta. Ganduri bune si multa bafta!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări