yo9hrb Postat Octombrie 24, 2010 Autor Partajează Postat Octombrie 24, 2010 Da, dar totusi, de unde comportarea aia asa de neliniara? Ca doar e o pulbere presata, din cate stiu. Oricum voi face si testul cu bobinutele si semnalul injectat si masurat pe iesire. Dar asta cand voi avea timp. Probabil la pensie, peste un sfert de secol. Link spre comentariu
nea_bobina Postat Octombrie 29, 2010 Partajează Postat Octombrie 29, 2010 Da, dar totusi, de unde comportarea aia asa de neliniara? Ca doar e o pulbere presata, din cate stiu.Este presata, dar calitatile magnetice ale pulberii sunt clar diferite. Si asta are consecinte directe in comportamentul bobinei realizate pe un astfel de miez, in functie de frecventa la care este utilizata. Un bun exemplu ar fi torurile AFERRO 44x27x17mm, asemanatoare ca dimensiuni cu cele din material F4 (punct alb) sau F5 (punct roz), dar total diferite in ceea ce priveste calitatile. In primul rand, masurand ohmetric un asemenea tor, am gasit intre doua puncte diametral opuse, o "rezistivitate" de aproximativ 1.8K. Infasurand 10 spire de test (CuEm 0.6mm), am masurat sistemul astfel realizat cu ajutorul unui impedantmetru (TESLA BM358). Rezultate:- faza φ se mentine 90gr. pentru domeniul 100Hz - 250 KHz, coborand la 80gr. la frecventa de 315KHz. La 385KHz, φ=70 grade, modulul impedantei este |Z|=0.78KΩ, iar sin(φ)=0.94 . - calculand R = |Z| * cos(φ), rezulta ca la f=385KHz, avem R=268.5Ω, iar la f=1.16MHz -> R=1.42KΩ. Asta inseamna ca pierderile cresc proportional cu frecventa. Cum zona utilizabila este cea in care sin(φ) ia valori intre 1 si aproximativ 0.9 (pentru a nu depasi o valoare prea mare a pierderilor), e clar ca materialul respectiv nu poate fi utilizat in RF, ci poate cel mult in zona de filtre de deparazitare, de exemplu. Hi.O problema similara poti avea si tu cu miezurile de tip binoclu. Am dat exemplul de sus in mod voit fortat, ca sa intelegi ce consecinte are utilizarea unor miezuri nepotrivite. In cazul tau, poti avea materiale care sa functioneze bine in zona 0.1-3MHz de exemplu, si care sa dea rateuri la frecvente mai mari (pierderi masive peste 3Mhz). Daca ai avea cum sa impingi mai multa putere in bobina realizata pe un astfel de miez, ai constata ca acesta se va incalzi. E posibil ca torul de iesire sa fie dintr-un material OK, dar daca la intrare folosesti un tor cu material nepotrivit, atunci se va respecta regula "garbage IN -> garbage OUT", hi. Si nici ferita miezului din intrare nu s-ar incalzi prea tare. De aceea e foarte important sa folosesti miezurile recomandate de autor, sau compatibile. Oricum voi face si testul cu bobinutele si semnalul injectat si masurat pe iesire. Dar asta cand voi avea timp. Probabil la pensie, peste un sfert de secol. Pe bune, asta ti-ar lua cu toate migalelile de rigoare, maximum 1 ora. Eu zic ca merita... Macar vei sti de la ce ti se trage!Spor la mesterit !Cu stima,Nea Bobina Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 31, 2010 Partajează Postat Octombrie 31, 2010 Nea Bobina, esti actionar la AFERO? Just a joke! Link spre comentariu
yo8rqp Postat Octombrie 31, 2010 Partajează Postat Octombrie 31, 2010 Va salut!Am un BLX 14,nu stiu in ce configuratie multiband sa-l folosesc.Atasez acest topic aici pt ca nu stiu daca un BLX14 ar "duce" mai mult decat finalul original din A412. Link spre comentariu
cirip Postat Octombrie 31, 2010 Partajează Postat Octombrie 31, 2010 BLX14 este tranzistor de 50W la 28V. Desigur ca ar putea sa scoata mai mult decat finalul original al lui A412, dar trebuie atacat corespunzator. Castigul la 28MHz e dat ca fiind peste 13dB. Deci ca sa scoti 50W ar trebui atacat cu max 2.5W. Ideea e ca ai putea ataca cu finalul lui A412 un etaj cu BLX14 ca sa scoti 50W. Nu merge direct inlocuit ptr ca nu ai semnal de atac suficient din placa A (parca) Link spre comentariu
ywar2 Postat Noiembrie 1, 2010 Partajează Postat Noiembrie 1, 2010 Salut Daniel. In colectia revistei noastre, Radioamator YO, in anul 1992, a fost publicata o schema de amplificator de radiofrecventa cu un singur BLX14 sub semnatura lui YO7FJK. Era o schema relativ simpla, foarte mica, care cuprindea amplificatorul propriu-zis, filtrul de acord in gama match si conectica. Personal am construit acest amplificator si am realizat o gramada de trafic radio cu el. Il excitam cu finalul de la A412, doar cu un singur tranzistor, care debita atunci cca 1.5...2W, aprindeam un bec de 6V/0.3A cu el, HI!!! La 24V consuma 2A iar in timpul legaturilor radio nu se incalzea foarte tare. Nu l-am incercat niciodata in alta banda, alta decit 3.5MHz. Il cunosc personal pe autor si stiu de la el ca merge in toata banda de us. Eu personal il recomand. Link spre comentariu
yo8rqp Postat Noiembrie 1, 2010 Partajează Postat Noiembrie 1, 2010 Va salut,din nou.Am intrat pe hamradio.ro,sectiunea "revista",dar din pacate din anul '92 este prezentat un singur numar,primul.Poate este cineva care are aceasta schema cu BLX14,poate un foto al articolului mentionat...Multumesc. Link spre comentariu
ywar2 Postat Noiembrie 1, 2010 Partajează Postat Noiembrie 1, 2010 Salut Daniel. Cunosc situatia cu revista, am cautat-o si eu inainte sa iti raspund la primul post. Din nefericire eu am revistele strinse intr-o alta locatie si nu ajung acolo asa curind. Poate gasesti un binevoitor sa te ajute. 73!!! Uite si o poza: http://tinypic.com/r/2v2ea9w/7 Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 1, 2010 Partajează Postat Noiembrie 1, 2010 Articolul lui YO7FJK este publicat si in nr. 4 / 1995. Link spre comentariu
ywar2 Postat Noiembrie 1, 2010 Partajează Postat Noiembrie 1, 2010 Ai dreptate. Asta este revista. E vina mea... Link spre comentariu
yo8rqp Postat Noiembrie 1, 2010 Partajează Postat Noiembrie 1, 2010 Am gasit!Multumesc mult! Link spre comentariu
nea_bobina Postat Noiembrie 3, 2010 Partajează Postat Noiembrie 3, 2010 Nea Bobina, esti actionar la AFERO? Just a joke! Salut!AFAIK, "intreprinderea" respectiva nu prea e cunoscuta de multi dintre cei tineri sau dintre forumistii nou-sositi. Si pentru ca sunt singurii care mai ofera ferite in RO, la preturibune in raport cu calitatile acesteia, am considerat ca nu voi incalca regulamentul forumuluidaca voi mentiona mai des acest furnizor.Asta, pentru a mai scapa si de speculantii care se lauda ca ofera ferite AMIDON sau FERROXCUBE la preturi de ti se face amar numai cand le citesti, iar la a doua senzatie iti vine sa-i decapitezi.Cu stima,Nea Bobina Link spre comentariu
Vizitator danba Postat Noiembrie 4, 2010 Partajează Postat Noiembrie 4, 2010 Salutari " nea_bobina " , fericit sa te reintalnesc si multumim ptr info ! Un admirator etern ! Link spre comentariu
yo8rqp Postat Noiembrie 4, 2010 Partajează Postat Noiembrie 4, 2010 Cum e dl Dan,parca e "mai plin de radioamatorism" acest forum decat concurenta...Ma adresez evident lui YO3GH,care este un veritabil dx pe acest forum.Acest topic are legatura cu subiectul,din cate stiu ,YO3GH este unul dintre pionierii constructori ai batranului A412. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Noiembrie 5, 2010 Autor Partajează Postat Noiembrie 5, 2010 Va rog sa lasam intepaturile si discutiile de genul "forumul x e mai bun". Nu vor duce la nimic bun.O zi buna. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum