Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

A412

Postări Recomandate

Am reusit sa reduc purtatoarea la un nivel pe care nu il pot masura :da . Adica pe 10mV/div nu sesizez purtatoarea. Ceva mai sensibil de atat nu am. M-am chinuit o gramada cu microfonul, i-am facut si un mic amplificator. Dupa aia, am gasit cablul ecranat care mergea de la mufa la placa F relativ scurtcircuitat (avea vreo 15 ohmi). L-am inlocuit si acum am si modulatie :aplauze . Cu toate acestea, nu prea am putere la iesire, am masurat (tot cu osciloscopul) vreo 15Vvv pe o rezistenta de 56 ohm - sper ca neinductiva. Asta in 3,5 si 7 MHz. Din 14 in sus e mult mai putin.

Link spre comentariu

[....] nu prea am putere la iesire, am masurat (tot cu osciloscopul) vreo 15Vvv pe o rezistenta de 56 ohm - sper ca neinductiva. Asta in 3,5 si 7 MHz. Din 14 in sus e mult mai putin.

Silviu,Tinand cont ca P = [0.707*(Uvvv/2)]^2 / 56 , cei 15Vvv pe 56 ohmi inseamna 0.5W . E foarte putin! Pentru 5W efectiv out, ar fi trebuit sa gasesti aproximativ 47Vvv pe sarcina de 56 ohm. N-as vrea sa te superi pentru o astfel de intrebare, dar ceea ce povestesti ma face sa te intreb: acel transceiver a functionat corect pana acum? Pentru ca totul are un sens si orice efect are si-o cauza. Daca vei spune "da", ti-as pune direct intrebarea "ce insemna pana acum corect, dpdv al functionarii ?" - dar mi-e tare teama ca te vei supara, si nu urmaresc asta nici pe departe!Daca vei spune "nu", atunci ti-as recomanda sa te-apuci sa verifici totul, de la FTB-uri si pana la ultima inductanta din aparat, pentru ca daca nu l-ai facut tu, atunci n-ai de unde fi sigur de executia altuia si nici de reglajele pe care le-ar fi efectuat. Lista cu motive ptr. care puterea e atat de redusa e destul de lunga... Una dintre solutiile practice de a izola rapid etajele cu probleme, ar fi sa injectezi semnal RF direct in etajul final si sa vezi ce se petrece la iesire, dar cu o sarcina de 50 ohmi neinductiva. Incearca sa imprumuti una, daca nu ai, sau cel putin sa incropesti ceva. Pentru cei 5W de la A412, cred ca ai putea improviza ceva suficient de neinductiv, macar ptr. banda de 80m, hi!Baleiaza apoi cu generatorul si vezi cat de mult scade puterea in celelalte benzi. Daca o ia razna cam in acelasi stil, atunci ai probleme in etajul final, si destul de probabil, datorate miezurilor folosite pentru realizarea inductantelor. ATENTIE la generator, sa fie unul care sa-ti ofere nivel relativ constant macar in banda de lucru si sa ofere iesire pe 50 ohmi. Noteaza pe o foaie tensiunea Vvv de la iesirea generatorului in gol, apoi masoara (tot cu osciloscopul) nivelul acesteia in momentul in care o conectezi la intrarea etajului final (torul de intrare). Daca infasurarile au fost "tunate" corect pentru adaptare pe 50 ohmi, va trebui sa gasesti 1/2 din tensiunea Vvv in gol a generatorului. Orice alta valoare reprezinta dezadaptare. Daca miezurile nu sunt corect alese pentru intervalul 3-30MHz, asta inseamna pierderi si bineinteles, un randament mult mai slab. La intrare poti folosi fara probleme un tor din material F4 cu punct alb, din cele de la AFERO, 9x6x2 mm (AL = 16...18nH/sp^2). In final, ATENTIE si la osciloscop. Daca amplificatorul Y are o banda prea ingusta de lucru, e posibil sa te pacaleasca la nivelurile masurate de la banda la banda. Trebuie sa incerci in prealabil o operatiune de "normare" vs generator, ca sa stii cu ce ai de-a face si cum sa interpretezi ceea ce vei masura ulterior. Si nu in ultimul rand, nu masura cu sonda 1:1, ci cu atenuator 1:10, ca sa ai capacitate parazita cat mai mica - altfel vei zdreli acordurile in momentul masuratorii. In fine, e de munca. Vezi cum raspunde finalul separat si apoi vei sti daca e de acolo sau din etajele precedente. Nu uita si verificarea punctelor statice de functionare, in primul rand alimentarea finalului. Nu stiu cum e executata sursa, poate ai cadere de tensiune prea mare in sarcina - trebuie sa verifici.Spor la masuratori!Cu stima,Nea Bobina
Link spre comentariu

Salve,Jucaria am construit-o eu, incepand cam de prin 2005 (cred). Nu am folosit-o niciodata cu finalul ei, dar acum vreau sa fac chestia asta. O sa vad ce e cu torurile din final, le-am facut si eu rost de pe unde am putut si nu garantez caracteristicile. Daca imi mai merge versatesterul il voi folosi pe post de generator de semnal.A, de suparat n-am de ce sa ma supar :rade: Iar de functionat corect... ce haz ar mai avea un lucru la care n-ai motiv sa umbli? :freaza:

Link spre comentariu

Se pare ca am o problema cu cablurile ecranate. Am mai gasit unul care avea rezistenta intre fire (de data asta cam 150 ohmi). In consecinta le voi schimba pe toate. Pe de alta parte, trebuie sa revad urgent etajul final, deoarece in banda de 7MHz am obtinut pe intrare tensiunea de RF prescrisa in documentatie, adica 50....80mV (practic e putin peste 100mV, ceea ce inseamna ca placa A lucreaza corespunzator), dar, la iesire.... cam prea putin. In w-e ma bate gandul sa incropesc finalul cu IRF de la BitX, sa vad cum se comporta. P.S. Unde gasesc eu niste cablu ecranat, subtirel, flexibil si.... bun? Adica sa ma tina mai mult de 5 ani?

Link spre comentariu

O sa vad ce e cu torurile din final, le-am facut si eu rost de pe unde am putut si nu garantez caracteristicile. Daca imi mai merge versatesterul il voi folosi pe post de generator de semnal.

Pune generatorul la intrarea finalului, atarna o sarcina si osciloscopul la iesire, apoi da-i carbuni. Masoara tensiunea de alimentare in sarcina, asigura-te ca e cea corecta. Daca torul de la iesire nu e din material corespunzator, se va incalzi ferita. E un test obiectiv !Cu stima,Nea Bobina
Link spre comentariu

Unde gasesc eu niste cablu ecranat, subtirel, flexibil si.... bun? Adica sa ma tina mai mult de 5 ani?

In RTP-uri sau RTM-uri sunt cabluri coaxiale de 3mm cu dielectric teflon si tresa argintata care te vor tine o viata.Nu stiu daca au lungimea necesara necesitatilor tale, ai putea gasi acest gen de cablu la mondoplast dat nuprea se vinde la metru.
Link spre comentariu

La cablurile din RTM m-am gandit si eu, am vreo 3 RTM-uri in vederea demolarii. Am incercat cu unul si... culmea.... am probleme cu lipirea dupa ce-l scurtez. Are un blindaj foarte bine pus la locul lui si nu prea pot sa-l""belesc"". Mai incerc, mi se par niste cabluri foarte bune. Vorba aia, te tin o viata... daca nu traiesti prea mult :da

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator silviu tcaciuc

Nu inteleg un lucru:de ce s-a optat pt VFO la A412 la frecvente asa mari in cazul benzilor joase?Pentru banda de 7 mhz se poate lucra cu 1,8-2 Mhz iar pentru 3,5 mhz se poate cu 5-5,5mhz,aceste oscilatoare fiind mult mai stabile decat cele care genereaza 12 sau 16 mhz ca in varianta originala.Exista dezavantaje atunci cand se folosesc frecvente mici in VFO?Lamuriti-ma,va rog...

Link spre comentariu
Vizitator silviu tcaciuc

Si daca as avea cristale de purtatoare,si pot comuta?Exista dezavantaje din punct de vedere electric?Este atenuata mai bine frecventa imagine daca se foloseste relatia VFO-FI?

Link spre comentariu

Revin cu problemele mele cu placa G. Tin mortis sa fac legaturi cu A412-le in configuratia originala :da Deci: tensiunea de alimentare 20V. Nu scade in emisie, am un traf care poate debita cam 3A fara probleme. Curentul in gol intre 50...60mA, cum scrie la carte. Tensiunea de RF de intrare vreo 80mV (masurata cu osciloscopul). La iesire... slabut rau de tot. In 7MHz cam o juma' de watt (adica vreo 5V tensiune RF pe o rezistenta de sarcina de aprox. 52 ohm). Oscilograma arata ok, ambele alternante se vad corect. In 3,5MHz, tensiunea de RF pe iesire este mai mica, de la 14 in sus.... foarte mica. Adevarul este ca osciloscopul meu mere pana la 10 MHz, deci nu pot sa jur ca ceea ce se vede in 14 este si corect. Sa fie de vina torurile de ferita? Alta explicatie nu vad. A patit cineva asa ceva?

Link spre comentariu

Pot fi si torurile, dar mai degraba tranzistorii. Poate o idee ar fi de bagat niste tranzistori conceputi pentru amplificari mari, gen 2SC2078 care se gasesc in statiile CB. (Tranzistorii trebuie sa fie recuperati din statii CB, nu cumparati de noi deoarece sansa de a cumpara fake-uri este foarte mare). Apoi trebuie vazut cat din semnalul de intrare ajunge in bazele tranzistorilor, ca daca torul de intrare e prost cea mai mare parte a semnalului se va pierde. De asemenea merita comparat semnalul din baze cu cel din colectori, vazut daca tranzistorii amplifica corect.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări