Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

A412

Postări Recomandate

E un aparat bun si astazi. Nu e greu de reglat iar componentele sunt maimult decat accesibile. Ca impedimente observate de mine:- vfo-ul e relativ instabil si livreaza o tensiune destul de mica. Se impune inca un etaj de amplificare mai ales daca se utilizeaza diode Shottky inmixer accesibile astazi f. usor.- tranzistoarele din amplific. bidirectional sunt obsolete (bfy90, 2n3866).- primul mixer este incarcat cu toate semnalele din banda de lucru. Personal sunt partizanul a minim doua circuite acordate simultan cu VFO-ul cu toate dificultatile constructive si de aliniere.- ar trebui utilizat un CI LM386 pentru AAF. Varianta cu tranzistoare nu ieftineste montajul si se reduce cablajul.- blocul de automatizare mi se pare destul stufos.

Link spre comentariu

- in general sunt multumit de felul cum se comporta in trafic...cu exceptia faprului ca cel putin la mine are nevoie de 20-30 min pana se stabilizeaza vfo-ul dupa care frecventa ramane stabila...cel putin pe scala digitala (citire la 100 hz) nu se mai observa nici o fuga de frecventa...- partea de alimentare - placa B - am inlocuit-o in totalitate cu o schema cu protectie la scurtcircuit...- vfo-ul - a fost reproiectat dupa aceeasi schema dar comutarea benzilor se face cu relee, inlocuind in acest fel comutatorul de benzi care mi-a dat multe batai de cap. releele sunt actionate cu 12V de la comutatorul de benzi care "transporta" de aceasta data numai tensiuni...- am renuntat la IC2 care realiza partea de RIT si tot cu ajutorul unui releu am executat si rit-ul (asta datorita faptului ca nu am mai avut prin sertare acest integrat).

Link spre comentariu

- in general sunt multumit de felul cum se comporta in trafic...cu exceptia faprului ca cel putin la mine are nevoie de 20-30 min pana se stabilizeaza vfo-ul dupa care frecventa ramane stabila...cel putin pe scala digitala (citire la 100 hz) nu se mai observa nici o fuga de frecventa...- partea de alimentare - placa B - am inlocuit-o in totalitate cu o schema cu protectie la scurtcircuit...- vfo-ul - a fost reproiectat dupa aceeasi schema dar comutarea benzilor se face cu relee, inlocuind in acest fel comutatorul de benzi care mi-a dat multe batai de cap. releele sunt actionate cu 12V de la comutatorul de benzi care "transporta" de aceasta data numai tensiuni...- am renuntat la IC2 care realiza partea de RIT si tot cu ajutorul unui releu am executat si rit-ul (asta datorita faptului ca nu am mai avut prin sertare acest integrat).

Relee normale sau Reed?
Link spre comentariu

relee normale...- la primul a412 am folosit relee cu dimensiunea 8x15mm si inalte de 10mm cu o singura pereche de contacte ND-NI dar pentru ca erau scumpe (60000 lei/buc. prin 2003) am renuntat iar ulterior am folosit tot releu normal dar ceva mai marisor 10x20mm si inalte de 10mm - important este sa aibe loc pe placa...eu am folosit 5 buc pt cele 5 benzi clasice.

Link spre comentariu

Buna treaba cu releele. M-am gandit si eu la ea, dar am crezut ca vor avea o influenta nefasta asupra frecventei; ma gandesc aici la campul electromagnetic si la calitatea contactelor. Daca zici ca merge e OK, mai ales ca nu prea se gasesc comutatoare de calitate.Am niste relee micute OMRON luate din blocurile de iesiri din automate programabile.

Link spre comentariu

Pe mine ma supara ecartul prea mare oferit de condensatorul variabil (500khz) cel putin in banda de 40m care are 100khz. O rotatie foarte mica a variabilului strabate toata banda cea ce reduce semnificativ selectivitatea. Am tot incercat sa fac in asa fel incat cursa completa a variabilului sa-mi genereze un ecart de cel mult 150-200khz, dar cu efecte neplacute asupra celorlalte benzi.Nivelul semnalului e destul de scazut. Ce as putea sa fac?sa mai pun un etaj de amplificare? sa pun diode cu germaniu in mixer?

Link spre comentariu

- ce condensator variabil ai folosit? trebuie sa folosesti sectiunea pt ukw.- trebuie folosita o demultiplicare...raportul total al demultiplicarii trebuie sa fie undeva la 1:30 sau chiar mai buna - insa daca este mai mare te cam plictisesti sa ajungi de la un cap la altul al benzii. in documentatie scrie ce condensator sa modifici pe placa C.- condensatorul variabil folosit trebuie sa-ti permita sa acoperi cel putin 450 KHz, cu 200 khz nu vei acoperi nici banda de 80m... in documentatia originala a transceiverului este descries si modul cum se poate construi o scala cu ata si credema demultiplicarea este foarte buna....sau poti folosi un demultiplicator cu bile- daca cu toate aceste demultiplicari variatia frecventei este prea mare inseamna ca s-a produs o greseala in realizarea modulului VFO- realizat corect modulul vfo trebuie sa asigure la iesire un nivel de circa 2,4V in gol...daca ai o tensiune de rf prea mica incearca sa maresti valoarea lui C15 din vfo- personal am folosit diode cu Si- releele folosite de mine omrom, finder - ce am avut prin sertaredupa modificarea modulului vfo cu relee pot sa dau cu transceiverul dupa gaste... ca tot nu se mai modifica frecventa din cauza comutatorului de game.p.s. mi-au spus si mie altii inainte de a ma apuca de modificat vfo-ul, doar cand le-am expus ideea...ca nu merge cu relee...c-o fii c-o pati...capacitati parazite si o gramada de chestii care sincer te-ar fi pus in situatia de a renunta... dar... intrucat logica era corecta nu vad ce impedimente ar fi fost si am continuat....rezultatul obtinut a fost cu totul altul decat "sfaturile" primite...

Link spre comentariu

revin cu doua precizari...- solutia adoptata de mine, cu relee nu este o solutie tocmai ieftina...precized doar faptul ca rezultatul este net superior celui cu comutator unde firele care veneau de la bobinele din VFO, destul de groase(1,5-2mm, pt stabilitate mecanica) se duceau la comutatorul de game, CV si inapoi in VFO...sau cand aveai interventii de facut sau masurat frecventa si trebuia sa stai cat mai departe de zona vfo-ului... ganditi-va ca de aceasta data toata partea de comutatie se gaseste in cutia ecranata a vfo-ului, am scapat de firele groase cu care se faceau conexiunile iar in locul ramas liber se poate monta altceva.- releele au o pereche de contacti ND-NI...eu am folosit urmatoarea chestiune...la toate bobinele din vfo firul cald este la masa atata timp cat nu se foloseste bobina respectiva...in momentul in care bobina devine activa releul o deconecteaza de la masa si o pune la punctul de conexiune din modul...practic se respecta schema...a nu se uita bineinteles cate o dioda in paralel pe fiecare bobina a releului...

Link spre comentariu

De ce sectiunea pt UKV?In doc scrie ca trebuie folosit unul de 12p. Eu am pus unul de 24p in seriat cu un cond fix de 24p si am un ecart de 500khz in toate benzile. In privinta benzii de 40m spuneam doar ca este o risipa de kiloherti...hi sa ai un ecart de 500khz pt o banda de 100khz. Demultiplicarea este musai, dar deocamdata nu prea am cu ce s-o fac.Nu am facut varianta cu relee din aceleasi motive: am fost " amenintat" de colegi ca vor aparea capacitati parazite intre contactele releelor, iar eu nu am avut curajul sa fac o proba. Acu asa o sa fac. Am comutator de ebonita care era contraindicat radiofrecvetei, dar daca prin el va trece cc e OK.In rest VFO-ul pare destul de stabil (dupa o jumatate de ora).Marind C15 creste putin nivelul, dar se deformeaza sinusoida.O sa experimentez putin si il mai amplific odata sa vedem ce se intampla, iar mixerul il fac cu germaniu.Mai am probleme cu reacordarea etjului de FI pt ciudata mea frecventa: 11,2735Mhz..hi.Apropo: scala digitala facuta dupa schema de la dvs........da clasa.

Link spre comentariu

Deci pana la urma nu l-ai facut cu XF9?

Dupa un an de chinuri si cautari as fi putut sa-mi vand si sufletu pt un XF9...hi. Filtrele astea de SSB sunt mai rare decat ploaia in desert.Am facut rost, de la un om de bine, de un filtru XF309, dar este pe frecventa mai sus mentionata si sun necesare modificari in etajul de FI si undeva dupa mixer; parca mai era si p-acolo un circuit acordat pe 9Mhz.Lipsa unui grid-dip, a unui LCmetru si a timpului ma obliga s-o iau babeste: mai scoate o spira, mai dai o spira, mai micsoreaza un C;;;doar, doar oi nimeri acordu.........Nu l-am nimerit.
Link spre comentariu

Sunt si rare, si scumpe. Eu mi-am cam vandut sufletul pentru unul. (200RON). N-am mai vorbit cu nevasta vreo saptamana (imi tiuiau urechile de atata liniste :finga: ). De reglat a fost simplu, cu gen. de semnal si osciloscopul, dar la mine a contat ca am mers pe FI din documentatie, nu am avut de umblat pe la L si C. In rest merge greu din cauza timpului, inclusiv a vremii (atelierul meu e pe balcon, si n-am incalzire).

Link spre comentariu

De ce sectiunea pt UKV?In doc scrie ca trebuie folosit unul de 12p. Eu am pus unul de 24p in seriat cu un cond fix de 24p si am un ecart de 500khz in toate benzile. In privinta benzii de 40m spuneam doar ca este o risipa de kiloherti...hi sa ai un ecart de 500khz pt o banda de 100khz. Demultiplicarea este musai, dar deocamdata nu prea am cu ce s-o fac.Nu am facut varianta cu relee din aceleasi motive: am fost " amenintat" de colegi ca vor aparea capacitati parazite intre contactele releelor, iar eu nu am avut curajul sa fac o proba. Acu asa o sa fac. Am comutator de ebonita care era contraindicat radiofrecvetei, dar daca prin el va trece cc e OK.In rest VFO-ul pare destul de stabil (dupa o jumatate de ora).Marind C15 creste putin nivelul, dar se deformeaza sinusoida.O sa experimentez putin si il mai amplific odata sa vedem ce se intampla, iar mixerul il fac cu germaniu.Mai am probleme cu reacordarea etjului de FI pt ciudata mea frecventa: 11,2735Mhz..hi.Apropo: scala digitala facuta dupa schema de la dvs........da clasa.

- pai este corecta variatia de frecventa de 500KHz in toate benzile....chestiunea este ca in functie de banda este alocat un spatiu mai mare sau mic pt lucru... dar asta nu este un inconvenient prea mare....asta este hotararea celor care ne-au acordat spatiul.- maresti atata C15 pana incat sa nu se deformeze sinusoida....eventual incearca si tu sa inlocuiesti tranzistorul T3 din vfo cu unul de tip 2N2222...eu asa am pus la ultimul transceiver si a crescut amplitudinea semnalului....eventual incearca sa ami umbli putin la polarizarea ultimului tranzistor - mai bucur sa aud ca iti place scala....sincer eu am facut 4 buc pana acum, cu toate ca este si varianta cu pic....pentru BiTx la care lucrez acuma am sa execut un cu 16F84 pentru a a nu mari prea mult volumul cutiei.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări