Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator SE cu 6P3S schema valderama

nouvenit

Postări Recomandate

Prezint in acest topic proiectul meu de amplificator SE cu 6p3s dupa schema domnului valderama viewtopic.php?f=28&t=80935

Mai intai am realizat carcasa din tabla de aluminiu de 1mm. As fi dorit de 2 mm dar nu am gasit de cumparat la dimensiuni mai mici. A fost nevoie de doua coli de 50*50 cm. Prelucrarea manuala, de catre subsemnatul, ajutat cu diferite improvizatii de catre fratele meu. Dimensiuni exterioare aproximativ 430/370/50mm

https://picasaweb.google.com/1151280263 ... 7b30JbaqQE

A doua miscare: am bobinat transformatoarele de iesire. Tola E16, 17 cm patrati, primar 1.8k cu 1600 spire fi 0.4, secundar 4 ohmi 75 spire fi 0.8 *2 in paralel, 8 ohmi 106 spire. Carcasa din sticlotextolit de 1mm, initial cu un strat de cupru, ulterior corodat, si pastrat insule pentru diferite conexiuni.

Primarul in patru sectiuni de cate 400 spire, conectate dupa cum urmeaza: sfarsitul primei sectiuni cu inceputul celei de-a treia, sfarsitul celei de-a treia cu inceputul celei de-a doua, sfarsitul dela a doua infasurare cu inceputul ultimei.

Patru sectiuni secundare. Primele trei cate 25 spire cu doua ire de 0.8 in paralel pentru primarul de 4 ohmi, si o infasurare de 31 de spire cu fi 0.8 in serie cu celelalte, pentru 8 ohmi.

https://picasaweb.google.com/1151280263 ... 7186461506

Pasul trei, si cel mai dificil pentru mine, care a necesitat cel mai mult timp pentru proiectarea cablajului si executie: partea de alimentare, pentru care am decis sa folosesc o/un SMPS. Am plecat de la schema domnului sorteh viewtopic.php?f=5&t=58834 . Am plecat de la schema aceasta si am refacut partea de secundar pentru tensiunile care imi trebuie (6.3V pentru filamente, de unde se ia si reactia in tensiune, si 300V pentru anodica), si de la pozele prezentate si am realizat un cablaj pentru componente discrete integral. Totul a fost realizat pe hartie cu patratele, pentru ca mi s-a parut mai usor de facut in creion si cu radiera la indemana.

Nu stiu daca pot atasa schema utilizata, intrucat apartine domnului sorteh, iar eu am modificat doar partea de secundar.

Am folosit un miez ETD49, pe care am bobinat: 24 spire pentru primar-primul si ultimul strat fizic, cate 12 spire- cu doua fire din fi 0.4*4 torsadate. Pentru tensiunea anodica am calculat 54 spire, bobinate cu fi 0.4*4, iar pentru 6.3V de doua ori cate o spira jumatate cu fi 0.4*30.

Imagini: https://picasaweb.google.com/1151280263 ... d6pqaejxQE

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• nouvenit

9

• nickrvl

1

• iora

1

• valica

1

Top autori în acest subiect

• 4 săptămâni mai târziu...

Am asamblat transformatoarele de iesire, si am dat gaurile pentru fixare pe carcasa. Mai trebuie sa construiesc un L-meter, ca sa le pot masura. Am schema de la domnul blue, dar am impresia ca masoara doar peste 1H, deci pentru inductanta de pierderi trebuie sa gasesc alta solutie.

Este ciudat ca s-a modificat capacitatea primar-secundar, dupa ce am adaugat tolele a devenit 8,3nF, din vreo 5,4 parca inainte.

Am ceva probleme cu fixarea mecanica a pieselor I, adica tolele pe care le am (care nu cred ca sunt chiar cine stie ce) nu au gauri pentru prindere cu suruburi - asta mi se pare un lucru bun pentru ca circuitul magnetic ar fi mai uniform, cred eu - si sunt fixate doar prin presare cu cele doua piese metalice. E-urile sunt stabile in mijlocul bobinajului, fixate destul de strans, dar I-urile pot vibra, si nu imi place...

Am alimentat primarul la 225V, iar pe secundarul de 4 ohmi am masurat 10.2V, cu o sarcina de 100 ohmi, iar pe secundarul de 8 ohmi sunt 14.5V, deci raportul de trasnformare ar fi corect (Ra=1.8k). Dar vibreaza I-urile, si se aude un zgomot mecanic, ce dispare daca aplic presiune pe ele, fara sa se poata apropia de E-uri. Cum as putea realiza o fixare mai buna? O banda metalica pe exteriorul transformatorului? sau sa incerc sa impregnez I-urile cu lac, sa le fac un bloc solid?

https://picasaweb.google.com/1151280263 ... easamblare

Finalul mai are de asteptat, pentru ca sursa de alimentare este inca nefunctionala. Acum s-au ars tranzistorii si IR2101, SG3525, dupa ce a cuplat anodica. Recunosc faptul ca m-am aruncat cu capul inainte la aceast SMPS, pentru ca este peste nivelul meu de cunostinte si depaseste momentan capacitatea mea de intelegere. Dar pentru ca am ajuns destul de departe cu ea (pana la urma a functionat 2 ore de test cu un bec de 100W pe anodica si o rezistenta de 2 ohmi pe filamente), mai studiez si trebuie sa gasesc ce nu fac bine.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 5 luni mai târziu...

ROG MODERATORII SA MUTE ACEST TOPIC LA SECTIUNEA """Audio pe tuburi""" ACOLO UNDE ESTE LOCUL ACESTUI TOPIC!Rog moderatorii sa urmareasca cine a raspuns la aceast topic!Consider ca userul "nouvenit" a fost nedreptatit!Consider ca toata comunitatea de "lampari" puteam aduce o parare sau imbunatatiri proiectului!Cu stimaMatropower

Link spre comentariu

@ matropowerNu este nevoie sa fie mutat topicul, deoarece aici am vrut sa prezint doar ce am construit eu, iar explicatii si indrumari am primit in topicul 'mama'.Am reusit sa termin un canal al amplificatorului, si l-am audiat vreo 3 ore. A sunat corect, dar auditia mono si sursa de slaba calitate au limitat posibilitatea unei evaluari corecte.Punctul slab al proiectului meu, a fost sursa in comutatie, care teoretic trebuia sa sustina fara probleme consumul, dar cand am conectat ambele canale, ceva a dat cu virgula, si sursa a cedat... a nu stiu cata oara... (s-au strapuns mesfetii), si am hotarat ca nu avea rost sa mai investesc in ea, atata timp cat nu am un osciloscop, cu care sa ma dumiresc unde este problema, si sa pot cere ajutor.Acum ma pregatesc pentru sursa de alimentare clasica, am cumparat o carcasa mai rezistenta, iar acum am trecut la varianta PP pe care domnul 'Valderama' a proiectat-o, iar cu transformatoarele de iesire de la domnul 'Lazaroiu' mai ramane doar mai cumpar piesele ce imi lipsesc, si sa il realizez.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări