Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Motor pentru jaluzele

Vizitator prodigy

Postări Recomandate

Vizitator Leon

Ei daca sa transmitem "semnale" prin sfori, vreau sa spun ca parintii mei prin anii 80 cand televizorul nostru era cu lampi, ei legau o sfoara de stecherul de la priza. Chiar daca adormeau televizorul se deconecta pentru ca pana la urma se incalceau cu acea sfoara si se smulgea din priza. :smt005 Mai apoi am vazut un articol in revista "Radio" (o revista sovietica acum ruseasca) unde cineva propunea niste "degete" fixate pe televizor legate cu sfori. :rolleyes:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Bala

6

• niq_ro

4

• unGuru

4

• one

4

Top autori în acest subiect

parintii mei prin anii 80 cand televizorul nostru era cu lampi, ei legau o sfoara de stecherul de la priza.

Sa inteleg ca este o solutie specifica doar televizoarelor cu lampi?! :partyman: Revenind la subiect.. nu circuitul de comanda pune probleme de realizare cit acomodarea "instalatiei" la situatia concreta "din teren".De dragul complicatiilor, se pot imagina solutii de simulare a capetelor de cursa cu tot felul de senzori (inclusiv unul de curent, care detecteaza functionarea in suprasarcina a motorului ajuns la capat de cursa - asta daca nu cedeaza mai intii draperia acestui "efort"!).
Link spre comentariu
Vizitator Leon

Evident se poate proceda cu oricare aparat electric si televizoare moderne. Am subliniat doar pentru ca sa fie clar ca televizorul nu avea telecomanda. :smt006 Referitor la contactele de cursa: trebuie neaparat de prevazut si regimul cand traductorul de cursa nu va deconecta la timp. Orice dispozitiv electronic poate sa-ti faca surprize. Adica sa fie prevazuta si functionarea in condinuu a motorului, de ezemplu o mufa care aluneca la un anumit cuplu pe arbore. Daca nu e posibil atunci trebuie se fie folosite contacte de cursa "uscate" care intrerupe nemijlocit circuitul de alimentare a motorului. Altfel risti sa deteriorezi mecanismul sau sa arzi motorul.Asemenea scheme am folosit la incubatore, pentru mecanismul de intoarcere a oualor.

Link spre comentariu
Vizitator berti

Am revenit cu poze.... device-ul a fost facut in graba cu materialele de prin casa, fiind montat pe laterala unui raft nu se vede. :smt003

Posted Image

Dupa cum am mai specificat, motorul e dintr-un aparat medical, tamburul il am de vreo 15 ani, era un mosor pentru sarma de bobinaj, iar rulmentul si carcasa lui sunt dintr-o floapa de 5".

Posted Image

Mecanisnul de intindere... in faza de teste era atarnat un ciocan acolo, dar aveam nevoie de el :finga: asa ca l-am inlocui cu un "suc".

Posted Image

Controlerul de pe portul paralel, e aruncat in spatele carcasei, in junga de cabluri.

Posted Image

Asta-i o poza mai veche, am facut-o chiar cand am terminat controlerul, partea mecanica era in faza de achizitie :prayer:

Pareri?

Link spre comentariu

Mai apoi am vazut un articol in revista "Radio" (o revista sovietica acum ruseasca) unde cineva propunea niste "degete" fixate pe televizor legate cu sfori. :rolleyes:

Am vazut la o emisiune la TVR, dupa revolutie, cum cineva facuse o astfel de "telecomanda" cu sfori, la TV alb-negru Diamant. Avea un sistem asemanator cu cel pt. comanda unei marionete.Schimba posturile, modifica volumul si inchidea televizorul.Sfori, he he :smt005 :smt005 Stiu ca multe aparate rusesti aveau priza pt. telecomanda pe fir.De ex. bunicul meu avea un TV pe lampi Temp, de prin anii 70cred, care avea mufa pt. telecomanda, care continea potentiometrul de volum si inca un potentiometru, nu mai stiu pt. ce, ca gasisem schema intr-o revista a anilor 70-80, Racheta cutezatorilor.De asemenea, am un magnetofon Rostov care de asemenea are mufa pt. telecomanda, pt. principalele functii (play, stop, etc.). Si un cas Maiak, la fel cu mufa pt. telecomanda.Dar, acum ca veni vb., eu nu am vazut telecomanda pt. nici un aparat rusesc, numai stiu ca exista mufa. :weedman:
Link spre comentariu

Eu recomand un MCC de la stergatorul de parbriz Dacia,e cu reductor melcat si poate fiadaptata orice fel de comanda,plus are si doua trepte de turatie,lent si rapid. :axe:

Link spre comentariu

OK.. eu zic sa ti se "acorde" un ban permanent pe acest forum.. maturizeaza-te si ne mai vedem peste vreo 10 ani.PS: A se vedea reactiile "maestrului" si din cadrul altor topic-uri..

Link spre comentariu

Cand am zis de sistemul cu pedale (evident glumeam) dar ma gandeam la sfori pentru a transfera energia mecanica fiindca cred ca este destul de greu sa te asezi in cap si sa stai cu picioarele in sus si sa pedalezi ca sa tragi jaluzelele...cu cabluri ar fi mult mai usor fiindca le ai jos si poti sa pedalezi mult mai usor... :partyman: Oricum ... berti .. RESPECT !!!!!!!! pentru realizare :supz:

Link spre comentariu

Ma gandeam la o varianta pneumatica: Afara este un recipient cu un gaz care ziua se dilata de la caldura si printr-o conducta gazul ajunge la un mic piston care actioneaza jaluzelele. Noaptea gazul se contracta si actioneaza pistonul in sens invers. :weedman:Sau sa ai o pasarica sa zboare prin camera. Faci un sistem de scripeti si la un capat al unei sfori legi casuta pt. pasarica si la celalalt capat pui o greutate. Noaptea pasarica intra in casuta si astfel casuta trage in jos sfoara si inchide jaluzelele, iar ziua iese pasarica din cuib si greutatea trage sfoara in sens invers.Lipseste pasarica (una mai grea...) :toimonster:

Link spre comentariu
Vizitator berti

Eu recomand un MCC de la stergatorul de parbriz Dacia,e cu reductor melcat si poate fiadaptata orice fel de comanda,plus are si doua trepte de turatie,lent si rapid. :axe:

Nu, nu-i bun.... chiar daca-i MCC prin schimbarea polaritatii nu se schimba sensul, nu stiu de ce n-am avut timp suficient sa-l desfac, poate stie cineva de ce nu se schimba sensul de rotatie. Pe langa asta e mare zgomotos si ineficient, iar nou costa vreo 50-70 Ron. Pe cand unul dintr-o masina straina (am avut in mana de BMW, Ford) sunt mult mai eficiente, putin zgomotoase, functioneaza in ambele sensuri fara probleme si costa max 20 RON la dezmembrari.Va multumesc pentru aprecieri!p.s. Din pacate aici nu-l pot modera pe "jupan" da am eu grija de el :yawinkle:
Link spre comentariu

Probabil este motor cu rotorul si statorul bobinate.Cand se schimba sensul in rotor, se schimba si in stator, cu care este probabil in serie. Pentru inversarea sensului trebuie sa se inverseze numai legaturile la rotor (sau stator).

Link spre comentariu
Vizitator prodigy

Motoare pentru comanda jaluzelelor exista la americani cam la 80 USD. Am atasat poze cu ele. Pe mine ma intereseaza cum asi putea sa realizez limitarile astfel incat cand ajunge la capatul cursei motorul sa-si schimbe directia si o schema cu explicatii cat mai detaliate...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări