Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

polaritate boxe - o chestie interesanta

Vizitator styx

Postări Recomandate

se da urmatoarea situatie ..................camera de bloc , 20 metri patrati , parchet pe jos , covoare groase , pereti beton clasici ..........boxele sunt amplasate in colturi, paralele una cu alta .........pe amplificatoare clasice , amplificare cu tranzistori mai ales , daca inversez polaritatea la o boxa , indiferent care , creste foarte mult basul , este o placere sa asculti , insa , din cate stiu eu , sunetul ar trebui sa piarda din bass , insa la mine se intampla exact invers ........am verificat si rasverificat cablurile , boxele sunt ok , care sa fie explicatia ? .....................

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• [i_unit]

1

• Dr.L

1

• Foryn

1

• petru_f

1

Top autori în acest subiect

ia o baterie de 1.5V, si vrifica boxele cu bateria(nu tii mult bateria la difuzor), cand pui plusu de la baterie pe plusu de la boxa, trebuie sa iti respinga membrana inafara, daca pui plusu de la baterie pe plusu la boxa si membrana este atrasa inapoi, inseamna ca unu din difuzoare nu este legat bine.

Link spre comentariu

Daca am inteles bine si boxele sunt amplasate in diagonala, colturi opuse, atunci legarea in antifaza duce la un bas care duduie in colturi si este lipsit cu desavarsire in centrul camerei.

Link spre comentariu
Vizitator bogdan ungureanu

Si eu am aceeasi problema cu un amp technics si boxe unitra,respectiv cand le leg corect-culoare-polaritate suna mai prost decat atunci cand schimb polaritatea la una din boxe.am verificat polaritatea boxelor cu o baterie si sunt corecte ca si culoare de iesire,iar in amp nu a fost umblat niciodata.nu mi se pare normal sa se intample asta.am mai pus inca o pereche de boxe la el si tot la fel...,mult mai bine si mai profund se aude daca schimb polaritatea la una dintre boxe.am incercat si pe iesirea A si pe B :jytuiyu

Link spre comentariu

Si eu am aceeasi problema cu un amp technics si boxe unitra,respectiv cand le leg corect-culoare-polaritate suna mai prost decat atunci cand schimb polaritatea la una din boxe.am verificat polaritatea boxelor cu o baterie si sunt corecte ca si culoare de iesire,iar in amp nu a fost umblat niciodata.nu mi se pare normal sa se intample asta.am mai pus inca o pereche de boxe la el si tot la fel...,mult mai bine si mai profund se aude daca schimb polaritatea la una dintre boxe.am incercat si pe iesirea A si pe B :jytuiDepinde de"urechi".Daca-ti place lasa-l asa. :freaza:

Link spre comentariu
Vizitator bogdan ungureanu

Anomaliile mai sus amintite apar dintr-un motiv foarte simplu: Amplasare defectuasa a boxelor. Daca mai e si camera mica - e clara situatia.

Este vb de un living al unei cabane 4/5 m aprox,care este partial din lemn.una din boxe este asezata langa linie,iar cealalta in stanga in colt la vreo 2.5 mt de linie.ideea esta ca atunci cand le conectez corect se aude fara viata fata de atunci cad ii schimb polaritatea uneia dintre cele 2.
Link spre comentariu

Daca pui boxele una langa alta si dai intr-una cu polaritatea (sau faza) inversata, nu ai bas, nu?Daca dezlegi pe una dintre ele vei avea mai mult bas doar dintr-o boxa singura. Daca nu e asa, inseamna ca ori nu e notata polaritatea corect, ori semnalul de pe un canal e inversat fata de celalalt (in amplificator sau in ce e legat inainte de el )Daca una e inversata si le departezi una de alta, normal tot nu ar trebui sa ai bas, dar daca te bagi chiar intre ele , pe linia imaginara ce uneste cele doua boxe, vei auzi bas puternic. Daca camera influenteaza puternic boxele, si diferit pe una fata de cealalta (zici ca una e in colt), apar fenomene acustice si se poate sa ai bas si cand te departezi de acea linie imaginara. Depinde de camera, pozitionarea boxelor si chiar de frecventa acelui "bas".

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări