Sharky Postat Noiembrie 14, 2011 Partajează Postat Noiembrie 14, 2011 Dupa ani buni de mestereala (cu pauze lungi si dese) a iesit pe banda si ultima versiune a filtrului. Conzii de minim 200V, in special cel de pe woofer, iar rezistentele de minim 20w. Difuzoarele se leaga IN FAZA! Ca sunet e mai relaxat, fara inalte scoase in fata sau medii care sa iti crape capul. Boxa a inghitit pe termen scurt 700W fara sa remarc grohaieli ale wooferului sau guitzaturi ale driverului. Cutia: 70L acordata la 50Hz, panoul frontal de 1000mm X 357mm cu difuzorul plasat pe axa centrala la 40mm de muchia de sus. Adancimea de 320mm. Toate dimensiunile sunt externe. As recomanda un volum intre 30 si 50L maxim. Eu am folosit 70L pt ca asa am luat difurile cu tot cu cutii. Decat sa chinui difuzorul sa scoata bas mai bine pui separat un subwoofer si rezolvi problema extensiei in frecventa. Din ce am vazut cu calculatoare de difractie s-ar putea reduce inaltimea la jumatate fara sa influenteze prea mult raspunsul in frecventa. S-ar putea ca filtrul sa aiba un alt raspuns daca boxa este pusa in pozitie de monitor. O sa masor pe viitor sa vad cum stau treburile. Link spre comentariu
Sharky Postat Noiembrie 14, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 14, 2011 Raspunsul in fr masurat mai demult: Si cosmetizat (tras cu pixu) Link spre comentariu
baga Postat Noiembrie 17, 2011 Partajează Postat Noiembrie 17, 2011 In realitate se aud tare varfurile din zona 6,5-13khz ? Cum sta cu raspunsul ofaxis? Raspunsul la impuls oare de ce arata asa, din cauza filtrelor? Parca mi-as face si eu asa ceva, dar cu fratiorul mai mic bm8cxa , cred ca e suficient si ala pentru un satelit de casa si chefuri pe la cabane, mai ales daca fac si 5.1 . Se mai vinde bm8 ? Am vazut pe un site cu 570 lei , cam mult pentru mine. Acelasi pret ca bm12? Link spre comentariu
Sharky Postat Aprilie 3, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 3, 2012 Update:Boxele au mai cantat de-a lungul timpurilor pe la chefuri cu prietenii.Niste observatii: Fiind destul de directionale pot aparea probleme ca intr-o parte e lipsa de inalte iar in alta te taie raza laser in cazul in care sunt date prea tareBasul jos e cam timid si in ciuda volumui mare si a filtrului care atenueaza mediile. Un subwoofer nu ar strica la ele sau macar o amplasare cu cap.Pentru protectie am inseriat un bec de 24V cu 2 filamente, unul de 21 si altul de 5w direct cu driverul, bec care rareori l-am vazut rosu, iar de luminat nu a luminat niciodata pana acum.Am mai umblat la rezistentele atenuatorului, in noua varianta au 3.3ohmi cea serie si 7.3 cea paralel, urmate de becul de 24V inseriat cu driverul.Ca si parere personala sunt bune de chef, desi exista alte variante mai bune, iar pentru casa va recomand sa va orientati catre altceva. Link spre comentariu
Sharky Postat Mai 23, 2012 Autor Partajează Postat Mai 23, 2012 O varianta de filtru pt casa. Testata pana in 100W. De folosit cu MAXIMA PRECAUTIE la sonorizari! Schema: Masuratori: http://dl.dropbox.com/u/13402925/nu%20t ... 201.3k.png Se deschid cu holm: http://dl.dropbox.com/u/13402925/coax/c ... 202012.zip Rasp electric simulat simplist: bass - rosu, driver - verde si driver in varianta ord 1 pt BLH (6.8u serie si 10R paralel cu driverul) graficul albastru http://dl.dropbox.com/u/13402925/nu%20t ... ectric.png Descriere: Suna mult mai bine. Break-up-ul enervant al wooferului este eliminat, mai multe detalii in zona 1k-2k, fara a avea sunet obositor de sonorizare. Calitativ e mult peste filtrul anterior. Dispersia este mult mia buna acum. Driverul are dispersie constanta de aprox 60-70grade intre 800Hz si 8k, wooferul la fel sub 1k, deci se inteleg perfect. Modificari: S-ar mai putea da drumul la driver, dar mie unu asa imi place. Probabil daca boxa de ajutata de subwoofere sau e diful montat intr-o incinta cu eficienta mai mare pe joase nu mai este necesara atenuarea mediilor asa de puternica. Am incercat si ord 3 si 4 pe bas. Chiar daca arata mai frumos graficul, mie nu mi se pare ca merita osteneala de a folosi doua bobina/2 conzi. Link spre comentariu
Sharky Postat Mai 24, 2012 Autor Partajează Postat Mai 24, 2012 Si o simulare facuta pe baza raspunsurilor si a impedantei masurate pe liber cu valorile descrise mai sus, considerand Rdc a bobinei egala cu cea masurata, adica 0.2ohmi. http://dl.dropbox.com/u/13402925/nu%20t ... %20sim.png Dupa cum se vede ce am simulat seamana cu ce am masurat. Sunt simulate atat raspunsul acustic cat si cel electric. Link spre comentariu
Sharky Postat Mai 30, 2012 Autor Partajează Postat Mai 30, 2012 Un mic update: Legat de rezistenta driverului cu noua versiune de filtru, nu cred ca vor fi probleme mari, si va spun de ce. Avem aici o varianta de filtru, recomandata de altii: Am testat-o personal dar nu mi-a placut de fel, nici macar ca si dosar tehnic. Dar dpdv al rezistentei la putere nu sunt probleme. Iata raspunsurile simulate pe baza spl-ului si a impedantei, precum si raspunsurile electrice: Dupa cum se vede, nu ar trebui sa fie probleme nici cu varianta recomandata de mine! Filtrul de ord 2 este cel de deasupra, ord 3, varianta prezentata aici este cea de jos. Voi testa saptamana asta cu sute de W si sa spun rezultatele. Link spre comentariu
Sharky Postat Iulie 13, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 13, 2012 Am uitat sa dau update.Filtrul in noua varianta tine la 300W. Sunetul nu se inaspreste, driverul nu guitza la putere mare, de ars nu s-a ars nimic. Evident puterea a fost folosita cu masura. Pentru cine birjareste sculele nu pot sa garantez ca tine. Link spre comentariu
Sharky Postat Octombrie 14, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 14, 2012 Varianta noua a filtrului: Pe bas: bobina se mareste la 4mH si condul se micsoreaza la 20u. Basul e mai ok acum. Cocoasa in zona midbasului generata de bobina mare nu e deranjanta, cel putin nu pt mine. Suna basul mai puturos, dar parca e mai ok. Totodata mai taie din medii, care in lipsa basului jos erau prea puternice. Evident toate acestea sunt facute cu o pierdere seminificativa de SPL in zona 300-1k, aprox 5dB. Eu prefer asa decat sa am o boxa tipatoare. Driverul: primul cond se reduce la 2.8-3.1u, bobina se face de 0.7mH si al doilea cond se creste la 20u. Rezistentele nu se modifica. Rezultatul: zona 3k-8k se lasa mai jos, restul comportamentului e identic. https://dl.dropbox.com/u/13402925/nu%20 ... ar%203.png Rezistenta la putere ar trebui sa fie identica. Nu sunt diferente semnificative intre raspunsurile electrice. Fata de filtrul de ordinul 2 prezentat mai sus driverul e mai menajat. Sunetul e facut asa cum imi place mie: adica fara vieti sau sunete enervante. Posibil sa sune prea tern pentru unii, cu prea putin bas pentru cei maniaci, etc. Din punctule meu de vedere in sfarsit pot sa spun ca am reusit sa scot muzica din ele, inainte le catalogam ca niste urlatori demne de sonorizat birturi. Fata de prima versiune sunetul e mai clar si mai inchegat in special pe voce. Fata de a doua versiune am dat mai jos driverul in zona 3-8k si boxa nu mai suna asa obositor. Inaltele de sus chiar daca pe grafic arata cam tare, nu se simt tari. Chiar dau putina viata boxei. Cu ele trase la linie boxa suna mai sec. Comentariile sunt din prisma auditiei in casa. Scoase afara in aer liber prima varianta e la fel de buna cu a doua, mai putin in privinta dispersiei. A treia inca nu a fost testata la putere mare, dar ma astept sa mearga mai bine. Va tin la curent. Link spre comentariu
Sharky Postat Septembrie 1, 2013 Autor Partajează Postat Septembrie 1, 2013 Un alt update. Filtrul anterior a fost tunat sa imi sune mie bine cu boxele ascultate de aproape, deci cu influente mari din partea difractiei. Ascultate in alt setup(spatii mari si de la distanta) au carente in redarea detaliilor de la groapa ce apare pe medii. Se simte clar pe semnale gen plescaituri, aplauze si alte sunete "bruste" ce contin informatie esentiala in zona 700-3k. In opinia mea personala atenuarea acestei benzi reduce din detaliile ce le poate oferi boxa. Evident ca depinde si de muzica ascultata, dar sper ca se subintelege ca nu testez boxe pe drum and bass, goa si alte grohaieli care suna bine, adica prost, pe orice boxa. Mie de fiecare data mi-a placut mai mult o boxa fara groapa in medii, are mai multa prezenta, iar daca difuzoarele sunt tinute sub control sunetul este f placut. Folosirea unei gropi taie din prezenta boxei. Pe o boxa in care difuzoarele suna cumine, fara varfuri si rezonante chiar si daca ii creem un varf artificial in zona 700-3k, boxa nu suna deranjant, doar nenatural. Este un exemplu clar ca raspunsul in frecventa nu spune mare lucru, este doar varful iceberg-ului, ce este sub apa se (pre)vede dupa multa experienta acumulata. Atenuarea e benefica doar in cazul unor boxe urlatoare in care difuzoarele au un timbru enervant si decat sa le auzi cum tipa, mai bine le dai mai incet, in speranta ca inaltele superioare si midbasul+mediile joase vor acoperi aceste neajunsuri. Merge metoda, dar nu de fiecare data, si cine are urechi formate si cat de cat gusturi identifica lipsa benzii si lipsa de prezenta a boxei. In mai putine cuvinte, boxa urla tare, dar fara detaliu si nu impresioneaza prin nimic. Totusi mai bine asa decat a avea varfuri stridente(rezonante/distorsiuni) si un sunet din categoria unui radio de 1000W PMPO care te fac imediat sa dai mai incet sau chiar sa inchizi. Mentionez ca sunt interpretari personale. Sunt convins ca unii vor cadea de acord, altii dimpotriva, fiind o chestiune de gusturi in final. Asadar am ajuns din nou la varianta "liniara": Schema este aceeasi ca cea de sus, dar cu valorile schimbate ( http://dl.dropbox.com/u/13402925/nu%20t ... filtru.png ) Valorile:bas 4m si 20u Driver: 3.9u 0.7m 20u (intre 16-20u, valoarea nu e critica in cazul acestui tip de filtru ) 2.5R serie 7.3R paralel Raspunsul final: electric: Masurat de la 1.5m, boxa cocotata pe un scaun, camera de 40mp, tavan inalt din care am mutat mobila din centru pentru e evita reflexiile nedorite. Practic am renuntat la atenuarea mediilor in zona de medii-inalte joase, care mai mult strica decat sa faca bine. Ce e nasol la aceasta combinatie e groapa urmata de varf pe axa, gol inafara care o are wooferul. ASta cere taiere joasa, care aduce un timbru suparator din partea driverului. Acest aspect este delicat si trebuie tratat cu atentie. La alte combinatii zona in care poti sa te joci e mai larga, dar aici totul este f strans. Wooferul suna fara detaliu peste 1k, driverul face figuri sub 1.5k. Avea dreptate dl Mateescu cand spunea ca putine woofere suna bine peste 1k. Tine lejer la 500W, nu grohaie nimic. Despre sunet: Detaliile au aparut acum. Din pacate o data cu ele si-a facut aparitia partea enervanta a timbrului celor doua difuzoare. Wooferul din pacate nu are cele mai placute si detaliate medii, iar driverul are un usor suierat, tipic de goarna. Chiar si cu totul adus la linie, acestea tot se simt, cam cum se vad pixelii morti pe un LCD. O data ce stii ca sunt acolo, iti sar in ochi, dar totusi, daca poti face abstractie si te lasi furat de imagine, poti trece peste. Din pacate la boxa asta "pixelii morti" sunt cam in centrul imaginii, si ne atrag atentia ca sunt acolo. Bas jos nu are in ciuda celor 70L, trebuie ajutata din EQ, din camera sau cu un subwoofer sub 50-60Hz. E oarecum normal pentru un woofer cu spl mare, eficienta acestui woofer aratandu-se peste 100Hz. Se poate corecta din filtru, dar va spun, nu are rost. Basul oricum il faci iese unul greoi, iar spl-ul ajunge putin peste nivelul unei boxe mici. Asta este sunetul pentru care difuzorul a fost proiectat, nu are rost sa ii cerem imposibilul. Imaginea stereofonica este buna, evident auditia am facut-o de pe o canapea departata cu 1m fata de perete, boxele fiind plasate la macar 1-2m de orice obstacol. Practic ca la carte, formandu-se un triunghi isoscel intre boxe si locul auditiei, iar dinstanta intre boxe e mai mica decat cea intre boxe si ascultator. Ca alte boxe stau mai bine la capitolul acesta si se descurca in spatii mai rele e alta poveste, ideea e ca si acestea isi pot face treaba daca au loc sa se desfasoare. In spatii de sub 20mp nu are rost sa va incurcati cu ele, nu veti beneficia de avantajele lor. Eventual in spatii mici dar tratate f bine dpdv acustic si in care puteti respecta recomandarile de amplasare. Comparatii cu alte boxe de casa: -8pw3+pct300 / pa800 si pct300 - mediile din aceste boxe sunt medii! detaliile sunt mult mai evidente din aceste boxe mici. Pa800 sta mai bine pe bas, dar evident cu un spl sensibil mai mic. In schimb la partea de inalte, in special cele superioare se simte puterea driverelor de titan. PCT-ul pur si simplu nu are cum sa le ajunga, nu stie intepa asa cum inteapa un driver. Daca ar fi sa aleg pt muzicalitate si auditie la un nivel moderat pana la unul tare in spatii rezonabile, boxele mici suna mai bine. bm12 castiga doar cand se cere forta fie ca forta e ceruta de un eveniment (sonorizare) fie de trairi interioare. -ss 18w8545k + usher 9700 (sau sa imi spuna CBI de care am, ca eu sincer am uitat): Dpdv al detaliilor, felului in care canta, astea sunt din cu totul alt film. Pur si simplu sunetul care iese din ele este dulce, fin, soft, dar tot odata penetrant. Dupa cum am dat exemplu mai sus, sunete rapide, gen voce, aplauze, plescaituri, sunt redate mult mai natural si impresioneaza urechea mult mai puternic. bm12 in ciuda spl-ului mare nu e in stare de asa ceva, chiar si pe amplifuri de sute de W. Nu e o chestie de putere, e o chestie de timbru. Pur si simplu ele canta tare si cand canta incet. Din pacate aceste ss-uri au un mare neajuns. Nu merg tare. Cand vrei sa traiesti muzica la nivele mari, nu mai fac fata. Tweeterele parca-s arse, mediile canta ele cat pot de tare, dar raman mult in urma cererii venite dinspre ureche. Dar cum aceste cerinte apar dpdv statistic doar la vreo 5% din cazuri (cel putin in cazul meu) nu ma plang! Sper sa nu se supere pe mine Adi, dar la capitolul acesta nici boxele lui cu 2x7", medie si tweeter nu m-au impresionat, repet ma refer strict la capitolul forta. Comparatii cu boxe de sonorizare: As incadra-o ca si o boxa mediocra dpdv al calitatii sunetului. Sunt destule altele care canta, dar evident au si un pret pe masura, desi multe dintre ele tot pe doua cai sunt, dar felul in care canta difuzoarele face diferenta. Nu dau exemple, dar am simtit de multe ori pe moment ca alte boxe stau mai bine la capitolele in care aceasta boxa are carante,. Toate aceste concluzii au fost trase dupa multi ani de convietuire, incercarea a cel putin 10 variante de filtre+variatiuni, masurarea in detaliu, centrarea calotelor driverelor pentru obtine cel mai liniar raspuns, ascultare in diverse medii, pe diverse amplificatoare si bineinteles comparatia cu alte boxe fie ale mele, fie ale altora. Probabil epopea se va incheia aici. Eu unul nu prea mai am sa incerc, dar daca mi se ofera sugestii care nu au fost deja incercate le voi aplica numaidecat! Momentan troneaza intr-o camera de 40mp cu tavan inalt unde isi pot arata valoarea pe programe muzicale care cer forta. Sper sa foloseasca cuiva aceste observatii, desi acest difuzor nu mai e demult disponibil pe piata. Dpdv DIY este pacat ca avem o inconstanta in livrarea reperelor acestei marci, dar asta deja e alta poveste. Pana la urma nu face nimeni productie in masa, iar DIY tine mai mult de placerea cercetarii individuale decat in a copia orbeste un plan. Mi-ar fi placut sa pot sta de vorba cu dl Mateescu si sa testam practic toate aceste variante si sa schimbam pareri. Cu Adi Hegyes am avut ocazia, dar filtrul a fost la un stadiu mult mai slab. In orice caz, cunoscand potentialul boxelor lui Adi, orice comparatie nu isi are rostul. Sunt doua lumi diferite. Dar daca are vreodata drum prin Cluj, il invit oricand, sa ii arat ca boxele de sonorizare pot fi facute sa sune spre hifi. Si cine stie, poate voi mai face un proiect folosind difuzoare PRO dintr-o clasa superioara. Link spre comentariu
Vizitator DNA Postat Septembrie 28, 2013 Partajează Postat Septembrie 28, 2013 În opinia mea, BM-12CXA nu cred că este chiar potrivit pentru o incintă BR destinată audiției la nivel mic, adică sub 1w. Pentru sonorizare profesională este foarte ok, deoarece acest difuzor a fost gândit să presteze în monitoare foarte mici, precum ar fi EAW VRM12 (care și este achipat cu difuzorul despre care vorbim) http://www.eaw.com/docs/2_Legacy_Produc ... asheet.pdf Eu am publicat un singur proiect cu acest difuzor și anume un BLH. Țin minte că tuturor celor care mi-au cerut opinia, le-am spus că este dificil de stăpânit acest difuzor în incinte mici și că s-ar preta doar în boxe măricele, concepute special pentru a amplifica joasele. Și am mai spus și că se pretează celor care vor să asculte muzică la un nivel mai ridicat, atunci când au chef de spl. Evident că nu pot decât să apreciez munca celor care insistă și șurubăresc. Te rog să nu mă înțelegi greșit. Acesta este spiritul DiY, în fond. Apropo, referitor la prezența pe piață a unor difuzoare. BM-12CXA a fost importat în România din 2003 până în 2010. Adică vreo 7 ani. Nu ar fi vreo problemă să fie importat și acum, pentru că încă se fabrică în mod curent. Însă ce rost ar avea, atât timp cât au apărut modele mult mai interesante, precum ar fi SN12-500CX? Și oricum, realist vorbind, câți oameni în România mai au timpul necesar și presiune în instalație ca să meșterească doar din pasiune și hobby? Timpurile s-au schimbat. Link spre comentariu
Sharky Postat Septembrie 28, 2013 Autor Partajează Postat Septembrie 28, 2013 Din pacate, nu am ajuns la stadiul in care sa merite sa incerc alte incinte. Daca difuzorul ar fi fost mai pe gustul meu e clar ca as fi trecut la stadiul de tamplarie si incercat incinte. Si eu l-am incercat in 30L. Chiar aveam de gand (la inceput) sa imi fac niste incinte compacte si sa suplimentez joasele cu sw dedicate. Dar intre timp s-au schimbat planurile si mi-am dat seama ca nu am nevoie de asa ceva.In ce incinte il am isi face treaba suficient de bine cat sa nu ii fac vant. Prinde bine sa ai si niste boxe de scandal cateodata.Camera in care l-am pus are dimensiuni pe masura incat sa permita o auditie in conditii de calitate, dar in cei 5 sau 6 ani de cand il am, l-am incercat in toate conditiile si spatiile posibile.Cand am spus mai devreme ca rezultatul e o boxa mediocra,ma refeream strict calitativ. Toate cele care au cant mai bine, TOATE au pret pe masura! Boxa asta nici nu te da pe spate, dar nici nu te face sa inchizi rapid statia. Deci probabil asta ai vrut sa spui tu prin e foarte OK, de acord aici. Oricum fiind un forum DIY, nu se pune accent asa mare pe partea economica. Ce pot sa spun e ca eu unul nu remarc diferenta notabile intre timbrul la puteri mici vs putere mare, evident cu filtrele pe care le-am testat si recomandat. Difuzorul suna la fel, masoara la fel. Daca acest "la fel" ar insemna si "pe gustul meu" as fi un om fericit, gasind difuzorul ideal. Din pacate, mai caut.Nu invinuiam pe nimeni de faptul ca difuzorul nu mai este distribuit. Pur si simplu asta sunt vremurile. E o piata marunta in fond.Legat de atributul interesant, pt mine, si cred ca pt orice diy-er cu un minim de experienta, interesant e un difuzor care suna bine. Si din pacate asta nu se vede decat dupa un test. Foaia de catalog spune prea putin.Oricum ar fi, pt mine orice difuzor e o provocare, nu ma deranjeaza sa incerc sa il fac sa sune. Dar sunt si exigent in evaluare, nu ma imbat cu apa rece.Nu am scris mesajul ca si o contra, doar vreau sa se inteleaga mai bine mesajul meu. In fond cred ca amandoi spunem aceleasi lucruri. Link spre comentariu
Vizitator DNA Postat Martie 3, 2014 Partajează Postat Martie 3, 2014 Am avut ocazia să fac un RK la niște boxe construite în anul 2006 cu BM-12CXA. Câteva imagini cu difuzorul și boxa. Ambele au luat trânte grele, ploaie, zăpadă, soare, praf. După 8 ani încă funcționează. Cu această ocazie, am făcut și un upgrade filtrelor și totodată am refăcut măsurătorile. Ceea ce pot spune din start este faptul că schema prezentată în proiectul din 2006 (BLH) este ok așa cum este. Adică are o atenuare în partea de medii, pentru a se compensa atât caderea răspunsului off axis, cât și a suna plăcut la ureche. Sincer să fiu, aveam oarecare îndoieli datorită pledoariei lui Sharky în tot acest timp. Credeam că poate am greșit eu ceva, ori m-am înșelat. Singura problemă potențială, pe care o suspectez a fi fost ceea ce nu ia plăcut, ar fi faptul că răspunsul pe supra înalte este ponderat. În mod normal, dacă vrem să sune pe placul a 95% dintre ascultători, va trebui ridicat cu cel puțin 3-5dB dincolo de 10Khz. Asta va prinde bine și la mărirea dispersiei. Am refăcut schema astfel încât să liniarizez răspunsul în zona mediilor (ceea ce este ceva negativ pentru audiție normală, dar este bine pentru monitorizare de scenă) și am ridicat zona supra acutelor. Ca monitor sunt foarte bine. Este ceea ce trebuie, nu face microfonie, nu zgârie urechile, sună curat. Dacă este cineva care a făcut varianta BR pentru uz casnic, este posibil să-i placă această schemă. Îi recomand să o încerce. Se deosebește de schema veche prin faptul că răspunsul driverului a fost ponderat în partea de 6-10Kz (adică partea spectrului pe care unii oameni o descriu prin ”sunet metalic”) și accentuat peste 10Khz. Pentru chefuri și mici petreceri, în pofida dimensiunilor reduse, chiar sună ok, mai ales când sunt puse jos. Dispersia o apreciez a fi relativ constantă în jurul a 40-50 grade - conică. Nu am făctu măsurători de dispersie pentru că nu m-a interesat. Însă ridicarea ușoară a înaltelor superioare duce la lărgirea dispersiei. Am comparat auditiv și schema aceasta sună ceva mai bine, dacă acceptăm fpatul că mediile sunt mai prezente. Chestii de gust și preferințe. După cum zicea și Sharky, cred că aceasta este ultima oară când și eu fac un filtru pentru aceast model de difuzor care a împlinit 20 de ani (generație 1994). Punctul slab al acestui difuzor este driverul. După cum se observă, acele valuri se datorează driverului. De urcat, urcă în frecvență, însă pe partea de medii înalte are acele mici neliniarități care pot să dea o senzație neplăcută unor urechi fine. Pentru majoritatea oamenilor nu sunt audibile. Link spre comentariu
VTP Postat Martie 3, 2014 Partajează Postat Martie 3, 2014 Acum, ca o sinteza a informatiilor stranse in timp si a experientelor proprii, pot sa spun urmatoarele:- exista 3 linii directoare in aplicatiile executate cu acest coaxial: sonorizare, in incinte mici, tip BR - incinte de sonorizare in incinte horn sau VTP si incinte pentru auditii hi-fi;- incinte mici au fost prezentate de Sharky, la care a lucrat mai mult timp, confirmand faptul ca nu se obtin usor rezultate bune. - in Tehnium a aparut varianta de sonorizare, utilizand un BLH si o retea de separare pentru acest tip de aplicatie. Incinta BLH asigura o crestere substantiala a basului, si, in orice caz, puterea mare a difuzorului cu destinatie pro, permite si utilizarea corectiilor de ton.- pentru auditii de calitate, coaxialul a fost utilizat in 2 tipuri de incinte: VTP (horn de oscilatie) si BLH ( George Sandu ), la care s-au utilizat filtre de ord.IV +I, cu tuningul fin realizat in timp de luni. Solutia IV + I a necesitat circa 2 ani pana la definitivare. Nu este propice pentru sonorizari, puteri mari aplicate pot defecta driverul. In orice caz, nu se pune problema ca incintele astfel echipate nu pot acoperi camere de mari dimensiuni, cu un nivel de distorsiuni suficient de mic pentru a se pastra calitatea auditiei. In plus, cu un amplificator cu tuburi SE cu 2A3, o camera de 16 mp.este perfect sonorizata chiar daca in acest spatiu se afla circa 10 persoaneDifuzorul a fost bun chiar si pentru aceste aplicatii daca tuningul e facut profesional: wooferul nu trebuie taiat peste 1 kHz pentru ca va da un timbru neplacut, iar driverul, taiat cu ord.I nu va avea asprimi sau granulatii sonore daca frecventa de taiere este suficient de sus si, per total, nu se foloseste o putere prea mare care are drept rezultat aparitia compresiei termice.Nu am lucrat cu coaxialul nou de la P.Audio, sper sa fie un pas inainte!BM12CXA - R.I.P. Link spre comentariu
gedd Postat Martie 9, 2015 Partajează Postat Martie 9, 2015 Intrebare,se mai gasesc BM12CXA,si daca da,unde? Sau ce echivalent se poate folosi in locul acestuia? Multumesc Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum