adigh Postat Noiembrie 14, 2011 Partajează Postat Noiembrie 14, 2011 Nu ma aburi tu pe mine , construieste intai un amplificator de casti , ECC88 e suficient pentru casti normale care necesita in jur de 10mW ca sa-ti sparga timpanele ( orice casti chinezesti ca sa nu mai zic de cele de calitate )Mi se pare mie sau simt la tine un usor ton superior-arogant?Nu ma cunosti si nu sti ce am construit si ce nu am construit. Activitatea mea nu se rezuma la prezenta pe elforum.Credeam ca putem dialoga civilizat, de pilda nu mi-ai raspuns la intrebarea referitoare la impedanta de iesire a amplificatorului cu potentiometrul la jumatate, mai e valabila formula pe care ai dat-o? Bineinteles ca nu esti obligat sa-mi raspunzi dar daca o sa o faci as prefera un alt ton, la urma urmei nu e obligatoriu sa avem toti aceleasi pareri dar putem discuta in comtradictoriu cu argumente pe un ton civilizat. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Noiembrie 14, 2011 Partajează Postat Noiembrie 14, 2011 Cand afirm ceva nu-mi place sa fiu luat drept prost , puteai sa te documentezi ca nu e nevoie de 0,1W pentru casti Potentiometrul din catod are rol de reglaj volum , divizeaza tensiunea ce ajunge la casti . N-are nici o relevanta pentru calculul rezistentei de iesire a amplificatorului care se calculeaza pe catod , e acelasi lucru cu reglajul de volum pe care il au pe fir multe casti , sau echivaleaza cu o rezistenta inseriata cu difuzorul unui amplificator ... Nu stiu motivul pentru care s-a optat pentru solutia asta in locul reglajului firesc de volum cu potentiometru la intrarea amplificatorului , trebuie citit articolul Link spre comentariu
adigh Postat Noiembrie 14, 2011 Partajează Postat Noiembrie 14, 2011 @Depanatoru: Sustii ca 10mW sunt indeajuns dar nu ti se pare prea mult ca autorul foloseste un 6C33C.Puterea de care are nevoie fiecare e relativa dar chiar si daca asculti la 10mW tot nu faci amplificatorul ca sa inceapa sa limiteze la 15mW. Mi se pare rezonabil ca puterea maxima a unui amplificator de casti sa fie de 0,1W, vorbesc de maxim. Amplificatoarele de casti facute de firme serioase, la maxim au mai mult de 0,1W nu e nicidecum o absurditate asa o putere. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Noiembrie 15, 2011 Partajează Postat Noiembrie 15, 2011 Din partea mea cine doreste sa foloseasca 100W pentru casti , ideea e ca nu se justifica din punct de vedere tehnic folosirea 6C33C ca sa piloteze casti de 32ohm - de aici a inceput polemica . In rest fiecare face cum vrea , exista multe scheme extravagante cu tuburi , fiecare autor vrea sa iasa cu ceva in evidenta si sa faca ceva diferit ... iar schemele clasice s-au publicat demult Link spre comentariu
zbodeoc Postat Noiembrie 15, 2011 Partajează Postat Noiembrie 15, 2011 Privind schema din Elektor imi aduc aminte cu placere ca, impreuna cu un prieten sofer, am plecat cindva cu TIR-ul sa-mi cumpar un pachet de tigari... adica doar eu mi-am luat, ca el avea :-)Schema ar avea ceva potential daca acea rezistenta monstruoasa din catodul 6S33 ar fi inlocuita de un drosel, iar dupa bateria de condensatori evident transformator de iesire, acesta avind avantajul lipsei de intrefier si a sectiunii mici... bias-ul regindat, de asemenea Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 15, 2011 Partajează Postat Noiembrie 15, 2011 Pentru un audiofil normal(la cap si mai ales la urechi...) e suficient 100mW pt casti ,nu si pentru un baterist de exemplu ......acesta are nevoie de 500mW-1W eu am realizat acest montaj(pt un studio de inregistrari) cu 6H13C si a fost la limita ca necesar adica pilota casti Fostex T40....acestea in clip mi se pare ca "tin" 3000mW Link spre comentariu
Depanatoru Postat Noiembrie 15, 2011 Partajează Postat Noiembrie 15, 2011 6H13C are gm mic , numai 5,5mA\V , rezulta impedanta de iesire teoretica 181ohm complet nesatisfacatoare pentru casti cu impedanta mica ( Fostex T40 se pare ca au 50ohm ). Decat sa folosesti o lampa puternica dar cu gm mic mai bine folosesti o lampa slaba cu gm mareSau alegi alta schema de etaj de iesire care are rezistenta de iesire mai mica decat repetorul catodic Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 15, 2011 Partajează Postat Noiembrie 15, 2011 6H13C are gm mic , numai 5,5mA\V , rezulta impedanta de iesire teoretica 181ohm complet nesatisfacatoare pentru casti cu impedanta mica ( Fostex T40 se pare ca au 50ohm ). Decat sa folosesti o lampa puternica dar cu gm mic mai bine folosesti o lampa slaba cu gm mareSau alegi alta schema de etaj de iesire care are rezistenta de iesire mai mica decat repetorul catodicErau conectate triodele in paralel......pe fiecare canal iar driverul asigura atacul necesar(gain 60) cu o lampa ecc83 cu 2 etaje de amplificare drept dovada ca de 2 ani functioneaza perfect.... Link spre comentariu
Depanatoru Postat Noiembrie 15, 2011 Partajează Postat Noiembrie 15, 2011 Impedanta mare de iesire inseamna ca nu poti scoate putere multa pe sarcina mica ( distorsioneaza repede ) , nu conteaza gainul de atac si alte chestii . Nu ma indoiesc ca functioneaza dar o lampa mai slaba dar cu transconductanta mai mare poate da mai multa putere in casti de impedanta mica ( cu schema asta evident ) , despre asta era discutia si nimic mai multDeci pentru cine n-a observat , in cazul repetorului catodic cu sarcina mica la iesire , nu conteaza sa pui o lampa puternica , mult curent , disipatie mare ca in cazul SE , ci trebuie tinut cont in primul rand de transconductanta si rezistenta de iesire implicita ca sa obtii putere mare audio Link spre comentariu
ggg Postat Noiembrie 15, 2011 Partajează Postat Noiembrie 15, 2011 Impedanta mare de iesire inseamna ca nu poti scoate putere multa pe sarcina mica In principiu cam asa este, intr-adevar .Nu ma indoiesc ca functioneaza dar o lampa mai slaba dar cu transconductanta mai mare poate da mai multa putereCu aceeasi sarcina ? Oricum ar fi , un tub cu transconducanta mai mare asigura un transfer mai bun de sarcini electrice, adica de C(oulomb) intr-o unitate de timp, care inseamna mai multi miliamperi .Asta s-ar traduce acustic ,printr-o dinamica a sunetului mult imbunatatita . Doar parerea mea .... trade mark . Link spre comentariu
adigh Postat Noiembrie 16, 2011 Partajează Postat Noiembrie 16, 2011 Andrea Ciuffoli considera 6C33C-B nepotrivit pentru amplificator de casti dar nu din cauza gabaritului sau puterii disipate: ¨6C33C-B is not very linear for a headphone amp (but it is very good in an OTL amp for driving loudspeakers)¨ si ¨no regulator tubes are used such as 6080 and 6C33C-B, because they are considered less linear¨ http://gilmore2.chem.northwestern.edu/p ... ff_prj.htm Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum