Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

schema noua cu 6c33 (DC) revista elektor

rvrazvan

Postări Recomandate

• Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Depanatoru

9

• adigh

8

• blue

2

• rvrazvan

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Eu nu-i reprosez schemei slabul randament ci functionalitatea.Grupul de condensatoare de 2,2uF si 47uF impreuna 49,2uF are o reactanta capacitiva de 32,5ohm la 100Hz. La 30Hz in serie cu niste casti de 32ohm...Atenueaza mult la joasa frecventa dar asta se poate rezolva cu un condensator mai mare.Problema cea mai mare o reprezinta potentiometrul si modul lui de conectare. Presupun ca e bobinat (50w), asta inseamna ca e liniar, pe volum ar fi trebuit logaritmic. Eu as pune in locul potentiometrului o rezistenta pe post de generator de curent (caderea de tensiune pe rezistenta e destul de mare) iar semnalul l-as lua din catodul tubului, evident printr-un condensator de cel putin 2000uF. Potentiometrul (unul logaritmic) l-as pune pe intrare.

Link spre comentariu

Poate ca nu trebuie chiar 2000uF dar macar 470uF ar trebui. La 30Hz un condensator de 470uF are o reactanta capacitiva de 11,3ohm. Aici nu exista o reactie negativa globala cum au alte OTL-uri ca sa mai corecteze caderea de tensiune de pe condensatorul de la iesire.

Link spre comentariu

Am constuit o data un OTL cu PL504, amplificator pt casti, fara reactie negativa si cu 330 uF pe iesire caz in care impendanta minima pt distorsiuni de 1% sa situat undeva la 60 ohm deci rezultatul se poate extrapola si pt 6C33S

Link spre comentariu

Se presupune ca autorul nu e prost si s-a gandit la casti cu impedanta mai mare , minim 200-300ohm , castile de 32ohm rar sunt hi-fiImpedanta de iesire este aproximativ Zo=1\gm , gm transconductanta tubului transformata in A\V , bineinteles in punctul de functionare ales , oricum se observa imediat de ce se prefera ca si repetoare catodice tuburile cu transconductanta mare . Cum 6C33C are gm=40mA\V e excelenta din punctul asta de vedere Zo teoretic =1/0,04= 25ohm

Link spre comentariu

Se presupune ca autorul nu e prost si s-a gandit la casti cu impedanta mai mare , minim 200-300ohm , castile de 32ohm rar sunt hi-fi

Pentru niste casti de 300ohm nu era nevoie de 6C33C, era bun si un PCL86 sau PCL82 si mai facea economie si de lampa de pe intrare. Era mai putina caldura disipata, era mai mic si mai simplu cu doar doua lampi si un transformator mai mic.
Link spre comentariu

Impedanta de iesire este aproximativ Zo=1\gm , gm transconductanta tubului transformata in A\V , bineinteles in punctul de functionare ales , oricum se observa imediat de ce se prefera ca si repetoare catodice tuburile cu transconductanta mare . Cum 6C33C are gm=40mA\V e excelenta din punctul asta de vedere Zo=1/0,04= 25ohm

Impedanta de iesire nu depinde doar de tub ci si de generatorul de curent, in acest caz de potentiometru. Pe alternanta pozitiva depinde de ce curent poate da tubul, intradevar dar pe alternanta negativa depinde de ce curent poate absorbi generatorul de curent adica potentiometrul, nici macar asta nu prea este asa cu este pus. Spune-mi te rog ce impedanta de iesire are amplificatorul cu potentiometrul la jumatate? Mi e valabila formula cu transconductanta?
Link spre comentariu

Rezistenta de iesire n-are legatura cu faptul ca poate debita un anumit curent sau putere ... ci iti spune ce rezistenta de sarcina minima poti conecta corect la iesireMai pe intelesul tau , 2 amplif cu tranzistoare de 10W si de 1000W pot avea aceeasi rezistenta de iesire sa zicem 0,01ohm , unul da 1000W pe 4ohm celalalt numai 10Cum castile normale necesita numai cativa zeci de miliwatt , la fel se "descurca" si un ECC88 si un 6C33C . Bineinteles ca 6C33C poate da mai multa putere dar n-ai nevoie la casti de ea ...Daca cursorul nu e spre catod ci mai jos inseamna ca portiunea respectiva vine inseriata cu rezistenta interna calculata 1\gm cu rol de reglaj volum ... exact cum au anumite casti un potentiometru pe cablu din care reglezi volumul ...

Link spre comentariu

Pentru 32 ohm e bun si ECC88 sau similare ... cauta scheme pe net , nu asta e motivul pentru care a folosit 6C33C ci asa a vrut .

Nu ai cum sa pui, pentru casti de 32ohm, in schema asta ECC88, caci despre schema asta vorbim.

Pentru a obtine 0,1W/32ohm ai nevoie de un curent de 56mA (rms) si de 79mA(curent de virf). Asa ca ai nevoie de un bias de minimum 79mA chiar si daca nu mai lasi o rezerva de curent dealtfel necesara.

Cu ECC88 se pot face OTL-uri, fara a pune mai multe in paralel, numai in variante push-pull clasaB(AB).

Dar asta e alta poveste, noi vorbeam de un inlocuitor al lui 6C33C in aceasta schema.

Motivul ca ar fi fost bun si ECC88 dar a folosit un 6C33C pentru ca asa a vrut ar trebui sa aibe si o justificare tehnica.

Link spre comentariu

Nu ma aburi tu pe mine , construieste intai un amplificator de casti , ECC88 e suficient pentru casti normale care necesita in jur de 10mW ca sa-ti sparga timpanele ( orice casti chinezesti ca sa nu mai zic de cele de calitate )Chiar n-am chef sa ma contrazic cu tine , ti-am zis sa cauti scheme , multi si-au construit inclusiv baieti de pe forumul nostru

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări